Balyoz davasında daha önce 11 tutuklu sanığın savunması tamamlanmıştı. Dün savunmasını yapan tutuklu sanık emekli Tuğgeneral İzzet Ocak´ın avukat savunması ve çapraz sorgusunun ardından 12´nci sanık olan Bülent Tunçay´ın savunması ile duruşmaya başlandı. Davada 196 sanık yargılanıyor. Duruşmanın ilerleyen saatlerinde savunma yapan bir çok sanık, birbirine benzer açıklamalarla haklarındaki suçlamaları reddetti.
Balyoz davasında 27. duruşma
Balyoz davasında tutuklu sanıklar, savunma aşamasının bir an önce tamamlanması için ayrıntılı savunma yapmak yerine, hazırladıkları yazılı savunmaların sonuç bölümlerini özetlemeyi tercih ediyor. Sanıklar ve avukatları, sahte olduklarını iddia ettikleri CD´ler ve diğer delillerin değerlendirilmesi aşamasına bir an önce geçilmesini amaçlıyor. Bugün görülen 27´nci duruşmada 16 sanığın daha savunmasını tamamlamasıyla 27 tutuklu sanık, savunmasını tamamlamış oldu.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Balyoz davasının bugün görülen 27´nci duruşmasına eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral´in de aralarında bulunduğu 10 tutuklu sanık, 12 tutuksuz sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan ve hastanede tedavi gördüğü belirtilen emekli Orgeneral Ergin Saygun katılmadı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına´nın da aralarında bulunduğu 152 tutuklu sanık ile 21 tutuksuz sanık ise duruşmada hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş´ın yerine bugünkü duruşmaya Hüseyin Aksoy´un katıldığı gözlendi.
Davanın başladığı ilk günden bu yana sanıkların savunmaları iddianamedeki isim sırasına göre alınıyor. İlk üç sanık olan Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına´nın savunmaları uzun olduğu için zaman alırken sonraki sanık savunmalarının daha hızlı alındığı ve işlemlerinin daha çabuk tamamlandığı görüldü. Ergenekon davalarına göre Balyoz davasının çapraz sorgu bölümünde sanıklara sorulan soruların azlığı dikkat çekti. Çapraz sorgu bölümlerinde duruşma savcısı Savaş Kırbaş´ın hiç soru sormadığı sanıklar dahi olduğu gözlendi. İddianamedeki isim sırasına göre 4´üncü sırada bulunan ve hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun hastanede tedavi gördüğü için duruşmaya katılmadı ve savunmasını yapmadı.
İzzet Ocak´ın savunması
İddianamenin 12´nci sırasında bulunan ve dün savunmasını tamamlayan tutuklu sanık İzzet Ocak´ın avukatının savunması ile duruşmaya başlandı. Avukat Muammer Küçük´ün konuşmasının ardından da sanık Ocak´ın çapraz sorgusuna geçildi. Üye hakim Ali Efendi Peksak, İstihbarat Başkanı olarak istihbari çalışmaların maksadı nedir? İstihbari çalışmanın ham bilgisi nasıl süzgeçten geçer? diye sordu. İstihbarat Başkanlığını bırakalı 7-8 yıl olduğunu belirten sanık Ocak, Dün öğle yemeğinde ne yediniz diye sorsam anlatabilir misiniz? Bunun aşamalarını madde madde anlatamam. cevabını verdi. Peksak´ın, Peki görevinizin coğrafi sınırı nedir? sorusuna ise Ocak, TSK´nın ne kadar hedefi varsa o kadardır. Bunu burada söylemeyeyim. Dava nedeniyle yeterince rezil olduk. diye cevap verdi.
Üye hakim Murat Üründü ise Savunmanız sırasında seminerlerde bulunduğunuz dış çalışmalarla ilgili evrak numarasının ´7.030´ olduğunu söylediniz. Şu an sıkıyönetimle ilgili evrak düzenleseydiniz buna hangi numarayı verirdiniz? diye sordu. Sanık Ocak, Savunmam sırasında 17 konunun 12´sinde 175 hatanın yapıldığını anlattım. Hatta 95´i hakkında da açıklamada bulundum. Şimdi fasulyenin mercimeğin numarasını bana sormayın. Harekat ´1.030´ numarası verilerek başlar. Sıkıyönetim ile ilgili evrak düzenlemedim. Bakın ben dersime iyi çalıştım. Çapraz sorguda faraziye ile ilgili soru soramazsınız. diye cevap verdi. Üründü´nün, 7.030 ile mi başlar? şeklindeki sorusuna ise Ocak, Bilmiyorum. Dosyalama evrakını önüme getirirseniz söylerim. dedi.
Çapraz sorgusunun ardından birkaç cümle eklemek istediğini söyleyen Ocak, Yüzlerce silah arkadaşı Hasdal ve Silivri Cezaevi´nde yattığı için evinden çıkamayacak duruma gelmesi gerekirken tuttuğu futbol takımı yenildiğinde ağlayan kişiyi de gördük, yazıklar olsun. diye konuştu. Sanık Ocak, TEM görevlilerinin bin yıllık TSK düşmanı gibi rapor hazırladıklarını iddia ederek tanık olarak çağrılıp ifadelerine başvurulmasını talep etti. ´Ünlü Türk hainleri´ isimli kitabı gösteren Ocak, bu komployu hazırlayanların 20-25 yıl sonra bu gibi kitaplara konu olacağını söyledi. Ocak´ın sözlerinin ardından tutuklu sanıklardan emekli Albay Bülent Tunçay´ın savunması ile duruşmaya devam edildi. ( Cihan)
Balyoz sanıklarından benzer savunma
Bülent Tunçay´ın savunması
Balyoz davasında savunma yapan sanıklar, birbirine benzer açıklamalarla suçlamaları reddetti. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Balyoz davasında savunmasını yapan Emekli Albay Bülent Tunçay, 1. Ordu plan seminerinin yapıldığı 2003 yılı Mart ayında Plan Harekat Şube Başkanı olarak görev yaptığını söyledi. Sanık Tunçay, Balyoz Planı´nın EK-A Görevlendirmede Yetkili Personel listesinde adının olmasına karşın böyle bir görevin kendisine hiçbir şekilde tebliğ edilmediğini iddia etti. Askerlik hayatı boyunca yazışmalarda Tuncay soyadını kullandığını öne süren Tunçay, gerçek soyadı olan Tunçayı 2005 yılından sonra kullandığını söyledi. Ek-A görevlendirme listesinde soyadının Tunçay olarak yazıldığını belirten Tunçay, bu durumda 2003´te ait olduğu iddia edilen bu evrakın sahte olduğunu ileri sürdü. Bağlı bulunduğu dönemin Harekat Başkanı Süha Tanyeri´nin kendisine yasal olmayan hiçbir emir vermediğini söyleyen Tunçay, Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İlker Başbuğ´un tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum. diye konuştu.
Halil Yıldız´ın savunması
Tutuklu sanıklardan emekli Albay Halil Yıldız ise savunması sırasında suç isnadı yapılan 2003 tarihinde 1.Ordu´da Denetleme ve Değerlendirme´de görev yaptığını söyledi. Yıldız, o dönem devir teslim törenleri, 10 Kasımlar ve bazı bayramlar dışında 1. Ordu Komutanı ve diğer komutanlar ile karşılaşmadığını ve herhangi bir belge imzalatmadığını söyledi. Sanık Halil Yıldız, Balyoz Planı eklerinde kendisine verildiği iddia edilen görevle ile ilgili kimsenin kendisine emir vermediğini ve herhangi bir tebligat almadığını söyledi.
Avukatı Armağan Güner ise, Halil Yıldız´ın isminin listeye sehven yazıldığını düşünüyorum. Bazı subaylar hedef haline gelmelerine neden olan bazı davranışlarda bulunmuş olsalar da Halil yıldız kendi halinde bir personel subaydır. dedi. Denetleme Albaylarının etkin görevleri olmadığını belirten Avukat Güner, emekliliği yaklaşmış Albayların bir odada görev yaptıklarını, her personele bir masa dahi düşmediğini iddia etti.
Avukat Güner´in bu sözleri üzerine eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık söz alarak, TSK´de bütün görevler kutsaldır. Doğrudur, 5 albay bir masada toplanabilirler. Ama bu deneyimle Albaylar, çok önemli olan TSK´nin denetleme görevini yaparlar. Bir savaş durumunda hangi subayın nerede ve nasıl çalışacağını belirlerler. şeklinde açıklamada bulundu.
Refik Hakan Tufan´ın savunması
Tutuklu sanık Emekli Albay Refik Hakan Tufan da savunmasında Temmuz 2002 ile Haziran 2003 tarihlerinde Halkalı´daki muhabere taburunda görev yaptığını, bu taburun daha sonra lağvedildiğini anlattı. Balyoz Planı EK-A listesinde adının neden yer aldığını bilmediğini belirten Tufan, görevlendirmeye ilişkin emir ve tebligat almadığını söyledi.
Orkun Gökalp´in savunması
Savunmasını yapan tutuklu sanık Orkun Gökalp ise Bana sözde Balyoz Planı´nın ek listelerinde iddia edilen hiçbir görev teblagatında bulunulmadı. dedi. Gökalp, darbe planı yapıldığı iddia edilen seminer tarihinde Bosna-Hersek´de görev yaptığını belirtti. ( Cihan)
Mustafa Kemal Tutkun´un savunması
Tutuklu sanık Mustafa Kemal Tutkun, savunmasında Plan Semineri döneminde Türkiye´nin Yunanistan sınırını koruyan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı olduğunu hatırlattı. İddianamenin hazırlanış biçimini eleştiren Emekli Tuğgeneral Tutkun, İddianamenin Bu örgüt nalı bir örgüttür? Şeması nasıldır? Benim bu örgüt içindeki yerim neresidir? sorularına cevap vermesi gerektiğini savundu. Tutkun, Plan Semineri´ne, yardımcım olan Albay Ali Rıza Sözen ve ilişiğini kesmek istediğim iddia edilen Kenan Kalay ile birlikte katıldım. diye konuştu.
Gürbüz Kaya´nın savunması
Balyoz davası nedeniyle İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya da ifadesini tamamlayan sanıklar arasında yer aldı. Kaya 2 bin 450 yıl önce Sokrates´in savunmasına başlarken kullandığı Ey Atinalılar! Beni suçlayanlar öyle ifadeler kullandılar, öyle suçlamalar yönelttiler ki, ben bile kendimi tanıyamadım. Anlatılanların hepsi yalan. sözleriyle başladı. Sanık Kaya, Emekli orgeneral Çetin Doğan liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´ni devirmek için oluşturulan yapılanma içinde yer aldığı iddiası dahil hakkındaki tüm iddiaları reddetti. Balyoz Güvenlik Harekat Planı çerçevesinde sunum yapmadığını belirten Kaya, Benim 1. Ordu Komutanlığı´nca 5-7 Mart 2003 tarihinde düzenlenen Egemen Harekat Planı´nın tartışıldığı seminere katılmam, suç işlemek için kurulduğu iddia edilen örgüte üye olma suçunun belgesi ve delili olarak kabul ettirilmek isteniyor. Bu kurguyu reddediyorum. Ben herhangi bir örgütün üyesi olmadım. Sahte belgeler üretip, üzerime böyle bir suçun atılmasına sebep olan çete mensupları hakkında hukuki işlem başlatılmasını ve suçsuzluğumun kabulünü istiyorum. Ümit ederim ki suçsuzluğumuz Sokrates gibi geç anlaşılmaz. ifadesini kullandı.
Nurettin Işık´ın savunması
Nurettin Işık ise dava nedeniyle yapmadığı bir şeyi açıklamaya maruz bırakıldığını öne sürerek yargılanmasıyla ilgili, Yargılanmamı hak, hukuk ve evrensel adalet sistemine aykırı buluyorum. Gerçekliği kanıtlanmamış sahte verilere dayanak gösterilen suçlamaları reddediyorum. dedi. Işık, ´Ben hiçbir şekilde görevlendirme yapmadım. Görev almadım. Dönemin hükümetini men etmeye yönelik hiçbir faaliyette bulunmadım. Suçlamalara ilişkin ıslak imza, kişiye özel imza ve benzeri durumlar yoktur. O dönem ki seminere emirle katıldım. O seminerde ne söz aldım ne de sunum yaptım. İddiaları kabul etmiyorum. Tutukluluğumun kaldırılmasını daha sonrada beraatımı talep ediyorum. diye konuştu.
Behzat Balta´nın savunması
Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden emekli tümgeneral Behzat Balta ise, 1. Ordu seminerinin rutin ve sıradan bir seminer olması nedeniyle gitmemek için girişimde bile bulunduğunu söyledi.
Sanıkların yargılamayı hızlandırma gayreti
Sanıklar, savunma aşamasının bir an önce tamamlanması için ayrıntılı savunma yapmak yerine, hazırladıkları yazılı savunmaların sonuç bölümlerini özetlemeyi tercih ediyor. Sanıklar ve avukatları, sahte olduklarını iddia ettikleri CD´ler ve diğer delillerin değerlendirilmesi aşamasına bir an önce geçilmesini amaçlıyor. Bugün görülen 27´nci duruşmada 16 sanığın daha savunmasını tamamlamasıyla 27 tutuklu sanık, savunmasını tamamlamış oldu. Bugün savunmasını tamamlayan sanıkların isim listesi şöyle; Tümgeneral Gürbüz Kaya, emekli Tümgeneraller Behzat Balta, Nuri Ali Karababa, Nurettin Işık, emekli Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun, Albaylar Ali Rıza Sözen, İlkay Nerat, Hasan Basri Aslan, Erhan Kuraner, Veli Murat Tulga, emekli Albaylar Mehmet Kemal Gönüldaş, Bülent Tunçay, Halil Yıldız, Refik Hakan Tufan, Orkun Gökalpve Yarbay Yunus Nadi Erkut. ( Cihan)
(03 Mayıs 2011, 13:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: