´Balyoz Planı´ davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Kara Kuvvetleri Komutanlığına müzekkere yazılarak, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan seminerin sonuç raporunun gönderilmesini istedi. Mahkeme ayrıca, Balyoz belgelerinin 2007-2009 yılında yaratılmış olduğu ve 1. Ordu bilgisayarlarında bu belgelerin izinin bulunmadığının belirtildiği iddia edilen bir bilirkişi raporunu da askeri savcılıktan istedi. Mahkeme yine, Balyoz seminerlerinin bir darbe hazırlığı olduğunu değerlendiren diğer bir bilirkişi raporuna dair bazı bilgileri de istedi.
Mahkeme balyoz raporlarının peşinde
´Balyoz Planı´ davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Kara Kuvvetleri Komutanlığına müzekkere yazılarak, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan seminerin sonuç raporunun gönderilmesini istedi. Mahkeme ayrıca, Balyoz belgelerinin 2007-2009 yılında yaratılmış olduğu ve 1. Ordu bilgisayarlarında bu belgelerin izinin bulunmadığının belirtildiği iddia edilen bir bilirkişi raporunu da askeri savcılıktan istedi. Mahkeme yine, Balyoz seminerlerinin bir darbe hazırlığı olduğunu değerlendiren diğer bir bilirkişi raporuna dair bazı bilgileri de istedi.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin değerlendirmesini yaparak, ara kararlarını aldı. Buna göre mahkeme heyeti, Beşiktaş´daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin emanet memurluğunda kayıtlı bulunan CD´lerin kopya ve fotoğraflarının verilmesi yönündeki taleplerini kabul ederek, suçlamaya konu olan 11, 16, 17 numaralı CD´lerin kopyalarının çıkartılarak, dosyada bulunan 19 adet CD´nin de toplu halde üst kısımları görülecek şekilde renkli fotoğraflarının çektirilerek talep eden sanık ve müdafilerine verilmesine karar verdi. Bu 19 adet CD´nin adli emanet memurluğundan celbedilerek Cumhuriyet Başsavcılığı kasasında saklanılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, bazı sanıklar ve müdafilerinin tanık dinletme ve bilirkişilerin duruşmada dinlenilmesi yönündeki taleplerinin ise savunmaların alınmasından sonra değerlendirilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, Balyoz Planı hazırlandığı dönemde 1. Ordu Komutanlığındaki kozmik oda görevlisi olan tanıklar Melek Üçtepe ve Sevilay Erkani Bulut hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğünde herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı hususunun sorulması için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne müzekkere yazılmasını karara bağlayarak, işlem yapılmışsa bu kişiler ile ilgili tüm evrak ve ifade suretlerinin gönderilmesinin istenmesini hükme bağladı.
Gölcük´te ele geçirilen cd ve harddiskler
Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığına yazı yazılarak yüzbaşılar Orhan Ozan, Birol Ayvat ve Bayram Yaşar ile Binbaşı Haşim Türker ve Tuğamiral Sinan Azmi Tosun´a hangi soruşturma kapsamında bilirkişi raporu hazırlatıldığı, soruşturmanın sonuçlanıp sonuçlanmadığının bildirilmesini isteyen mahkeme heyeti, Beşiktaş´taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine müzekkere yazılarak, Gölcük Donanma Komutanlığından elde edilen CD ve harddiskler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılıp yaptırılmadığı, yaptırılmış ise bir örneğinin gönderilmesini kararlaştırdı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığından 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan seminerin sonuç raporunun gönderilmesi için müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, ayrıca sanıklardan Ahmet Şentürk´ün hangi tarihte emekli olduğu, emekli olduğu tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde hangi tarihlerde izin ve rapor aldığı, bunların sonrasında görev yapıp yapmadığı hususlarının da bildirilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Mehmet Yoleri´nin, suç tarihinde TCK´nın 32. maddesine göre işlediği iddia edilen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılayamayacağı, bu fiili ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinde azalma bulunup bulunmadığı hususunda rapor aldırılması için Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesine müzekkere yazılmasına karar verdi.
Sanıklar Aytekin Candemir, Levent Erkek, İkrami Özturan, Murat Nuri Alacalı, Yaşar Barbaros Büyüksağnak, İlkay Nerat, Orkun Gökalp ve Hasan Hakan Dereli´nin 2002-2003 yıllarında yurt dışında görevde bulunup bulunmadıkları, görevdeyseler yer ve tarihlerinin bildirilmesi için Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, yine bu tarihlerde yurda giriş çıkışların tespiti için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müzekkere yazılmasına hükmetti.
Mesut Göğebakan ile Alaeddin Kaya´nın davaya katılma taleplerinin sonraki celselerde değerlendirilmesine karar veren mahkeme heyeti, Göğebakan´ın TSK mensubu olup olmadığı, mensubu ise kurumdan ilişik kesilme tarihi ve kesilme sebebinin de mahkemeye bildirilmesi için Genelkurmay Başkanlığına müzekkere yazılmasını ararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, sanık Taylan Çakır´ın avukatı tarafından bildirilen uyku apnesi rahatsızlığıyla ilgili olarak müdafi ve sanıktan gerekli tedavi evrakları temin edilerek, sanığın ceza infaz kurumu şartlarında kalmasının hayati önem teşkil edip etmediği hususunda Adli Tıp Kurumundan rapor aldırılmasını karara bağladı.
Mahkeme bilirkişi raporlarının peşinde
Yüzbaşı Hakan Erdoğan´ın bilirkişi raporu
1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından düzenlenen 24 Şubat 2010 tarihli tutanakta ana sunucu üzerinde yapılan analizleri içerir bilirkişi raporunun yer aldığı 1 adet CD´nin askeri savcı tarafından polis memurlarına teslim edildiğinin belirtildiğini ifade eden mahkeme heyeti, CD´nin yapılan incelemesinde Yüzbaşı Hakan Erdoğan´ın hazırladığı bildirilen raporun yer almadığının anlaşıldığını kaydetti. Mahkeme heyeti, Erdoğan´ın hazırladığı bildirilen bilirkişi raporunun onaylı bir suretinin, bilirkişi görevlendirme ve yemin tutanağının 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığından mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
Balyoz davasının 22 Mart´ta görülen 19. duruşmasında söz alan Özden Örnek, avukat Hüseyin Ersöz´ün gündeme getirdiği iki askeri bilirkişi raporundan birinin soruşturma savcıları tarafından görmezden gelindiğini iddialarıyla ilgili olarak Adli emanete dahi konmayan bu rapor sanki buharlaşıp uçmuştur. Bu rapor 19 Şubat 2010 tarihinde Jandarma Yüzbaşı Hakan Erdoğan tarafından gönderilmiştir. Raporda, Balyoz belgelerinin 2007-2009 tarihleri arasında yaratıldığı ve 1. Ordu bilgisayarlarında bu belgelerin izinin bulunmadığını değerlendirmektedir diye konuşmuştu.
Binbaşı Ahmet Erdoğan´ın bilirkişi raporu
1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığına müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Binbaşı Ahmet Erdoğan ve Albay Yavuz Fildişi, Yarbay Birol Çelik, Tümgeneral Mehmet Daysal, Kurmay Albay Cüneyt Akyol, Kurmay Albay Bayram Uğur, Kurmay Binbaşı Erdal Toğaç, Mühendis Üsteğmen Hüseyin Erol´a 22 Şubat, 11 Mart, 26 Mart ve 28 Haziran 2010 tarihli bilirkişi raporlarının hazırlatıldığına ilişkin soruşturmaların sonuçlanıp sonuçlanmadığı hususunun mahkemeye bildirilmesini istedi. Mahkeme ayrıca, bilirkişiler Binbaşı Ahmet Erdoğan ve Yarbay Birol Çelik´in görevlendirme ve yemin tutanaklarının birer suretinin gönderilmesini de talep etti.
22 Şubat tarihini taşıyan ve Binbaşı Ahmet Erdoğan´ın hazırladığı rapor ´balyoz´un bir darbe planı olduğunu değerlendirmekteydi. Rapor, ´seminer´ tartışmalarına son noktayı koyacak bilgiler içeriyordu. Askeri bilirkişi Ahmet Erdoğan, raporun sonuç bölümünde Balyoz Güvenlik Harekat Planı´nın sıkıyönetim uygulama esaslarının ötesinde tedbir ve faaliyetleri içerdiğini belirtiyor, planın hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı öngördüğüne dikkat çekiyordu: ´Nitekim seminer uygulama emri ile seminer sonuç raporunda yazılan maksatların bile tamamen farklı olduğu tespit edilmiştir.´ Hazırlanan bu şok rapor sonrası Erdoğan görevden alınmış, daha sonra beş kişiden oluşan diğer bir heyete daha farklı bir rapor hazırlatılmıştı. Bu entrika ise askeri savcıların aralarında yaptıkları ve bu entrikayı tartışan ses kaydı ile ortaya çıkmıştı. Kamuoyunda büyük tepki çeken bu skandal üzerine hukukçular balyoz davasına bakan mahkemenin, askeri bilirkişi Binbaşı Ahmet Erdoğan´ı mahkemede tanık olarak dinlemesi gerektiğini belirtmişlerdi.
Avukat Ersöz hakkında yasal işlem
18 Mart 2011 tarihli celsenin öğleden sonraki oturumunda sanıklardan Çetin Doğan´ın avukatı Hüseyin Ersöz´ün savunmasını sunduğu sırada talebi üzerine ara verildiğini anımsatan mahkeme heyeti, mahkeme heyetinin duruşma salonundan çıkmasından sonra hakimlerin görülen davayla ilgili klasörleri ve şahsi bilgisayarları kürsüde olmasına rağmen, kürsüdeki telefonun altına gizlice CD yerleştirdiği, duruşmaya yeniden başlanıldığında da sanık müdafinin savunmasına bir mizansen ile devam edeceğini bildirerek, Kürsüdeki telefonun altında bir CD var. Bu CD´nin oradan alınıp bilgisayara takılmasını talep ediyorum şeklinde beyanda bulunduğunu kaydetti. Bilgisayara takılan CD içeriğinde sanık müdafinin heyette bulunan hakimlerin isimlerini, iddia makamının soyadını kullanmak suretiyle iddia makamı ve mahkeme heyetini küçük düşürecek şekilde davranışlarda bulunduğu, ayrıca savunması sırasında, savunma sınırlarını aşacak şekilde, heyetteki hakimlerin isimlerini defalarca vurgulamak suretiyle hakimleri hedef gösterdiğini belirten mahkeme heyeti, avukat Hüseyin Ersöz hakkında gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına, müzekkereye söz konusu CD´nin bir suretinin de eklenmesine karar verdi. ( Vatan)
Çetin Doğan´ın avukatı için soruşturma talebi
01 Haziran 2011 - Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın avukatı Hüseyin Ersöz hakkında soruşturma başlatmak için Adalet Bakanlığı´ndan izin istedi. Balyoz davasının 18 Mart 2011 tarihli celsesinde sanıklardan Çetin Doğan´ın avukatı Hüseyin Ersöz, mahkemenin ara vermesi ile birlikte heyetin bulunduğu kürsüye bir CD koymuştu. Bunun üzerine İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, CD´nin mahkeme heyetinin bulunduğu kürsüye gizlice konulduğunu belirterek Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na avukat Ersöz hakkında gereğinin yapılması için müzekkere yazmıştı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı geçtiğimiz günlerde avukat Hüseyin Ersöz hakkında soruşturma başlatmak için Adalet Bakanlığı´ndan izin istedi. Soruşturma için izin isteyen savcılığın, bakanlığın izin vermesi halinde Ersöz´ün ifadesini alacağı öğrenildi. Avukatlık Kanunu´nun 58. maddesine göre, avukatlar hakkında avukatlık görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri CMK 250. maddesi kapsamına girmeyen suçlardan dolayı soruşturma açılması Adalet Bakanı´nın iznine bağlı. ( Cnnturk)
(15 Nisan 2011), son güncel.: (01 Haziran 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ses Kaydı: Balyoz´a asker teyidi
İşte ´Balyoz, darbe´ diyen rapor
O bilirkişi Balyoz´da tanık olsun
Askeri ´bilmezkişiler´ itinayla seçilir
BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Balyoz Planı manşetlerimiz
FLAŞ Flaş!!! Balyoz´da 163 tutuklama
Flaş!!! Balyoz´da reddi hakim ve tutuklama itirazları reddedildi
Donanma´da zemine gizlenmiş 10 çuval belge manşetlerimiz
Flaş!!! Donanma´da arama: 10 çuval belge
Çetin Doğan´ın avukatından mahkemede inanılmaz cd tezgahı manşetlerimiz