Ergenekon davasında çok kritik ifade veren tanık Gökçimen´in çapraz sorgusuna devam ediliyor. Danıştay saldırısının Ergenekon örgütüyle bağlantısını gösteren ifade ile ilgili yeni ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Oldukça somut yer ve kişi isimleri veren tanık Gökçimen´in ifadesi Danıştay saldırısıyla ve tetikçi Arslan ile bağlantılarını sürekli inkar eden Muzaffer Tekin ve diğer sanıkları zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Mahkemenin verilen ifadenin önemine binaen tanığa ´tanık koruma yasası´ndan faydalanma hakkı verdiği bildiriliyor.
Ergenekon davasında tanıklar ifade veriyor
Ergenekon davasında çok kritik ifade veren tanık Gökçimen´in çapraz sorgusuna devam ediliyor. Danıştay saldırısının Ergenekon örgütüyle bağlantısını gösteren ifade ile ilgili yeni ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Oldukça somut yer ve kişi isimleri veren tanık Gökçimen´in ifadesi Danıştay saldırısıyla ve tetikçi Arslan ile bağlantılarını sürekli inkar eden Muzaffer Tekin ve diğer sanıkları zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Mahkemenin verilen ifadenin önemine binaen tanığa ´tanık koruma yasası´ndan faydalanma hakkı verdiği bildiriliyor.
Danıştay davasıyla birleştirilen Birinci ´Ergenekon´ davasının 179. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım´ın da aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık katıldı.Duruşmada, başka suçtan tutuklu Semih Tufan Gülaltay ile tutuksuz sanık gazeteci Gülay Kömürcü Öztürk de hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ergün Poyraz, Hayrettin Ertekin ve Hüseyin Görüm ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, tanıklardan Esra Feride Gökçimen ve Koray Yılmaz ile gizli tanık ´Aydın-1´in hazır olduğunu belirtti. Duruşmada, sanıklarla bir arada bulunmamak için gizli tanık odasında dinlenilen Gökçimen, sanıklardan Semih Tufan Gülaltay´ın sorularını yanıtlamaya devam etti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki Gülatay´ın yargılandığı davada müşteki olarak yer alan kişilerin dostane bir yemekte bir araya gelerek dertleştiklerini ifade eden Gökçimen, bu kaydın ise mağdurlar arasında yer alan Suat Turgut´un ağabeyi olan avukat Fuat Turgut tarafında yaptırıldığını anlattı. Kayıtların yer aldığı CD´leri emniyete kendisinin götürdüğünü belirten Gökçimen, emniyet görevlileriyle ilişkisinin resmi olduğunu dile getirdi.
Gülaltay´ın, ´Yasa dışı ortam dinlemesinin suç olduğunu bilmiyor musunuz?´ sözleri üzerine Gökçimen, ´Siz yaptıklarınızı bilmiyor musunuz? İnsanlar korkuyordu. Bu yasa dışıysa ben suçluyum´ dedi. Semih Tufan Gülaltay´ın, emniyet görevlilerince, yasa dışı ortam dinlemesi için görevlendirilip görevlendirilmediğine ilişkin sorusuna Gökçimen, böyle bir görevlendirme olmadığını, devlete bildiklerini teslim etmenin bir sakınca oluşturmayacağını dile getirdi.
Gülaltay, ´Ergenekon´ davasında sanık olması, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada 4 yıldır tutuklu olarak yargılanması, mağdur edilmesinin arkasındaki kişilerin Mehmet Eymür ve Gökçimen olduğunu söyledi. Sanıklardan Aydın Yüksek´in, Muzaffer Tekin´in suçlanmasına neden olan CD´yi, sanıklardan Mete Yalazangil ile gittikleri Tekin´in bürosuna bıraktığını anımsatan Gülaltay, Yüksek´in, ´Yüksekova çetesi´ davasında yargılanan ve açığa alınan emniyet müdürü Kadir Yılmaz ile ilişkisinin olduğunu, Yılmaz´ın o davadaki avukatlığını da Fuat Turgut´un yaptığını kaydetti. ´Ergenekon´ davası başladığında Aydın Yüksek´i, gerçekleri söylemesi konusunda ikaz ettiğini dile getiren Gülaltay, Eymür´ün adamları tarafından kendisine komplo kurulduğunu ileri sürdü.
Gülaltay´ın ´Beni suçlamak için komplo mu oluşturdunuz?´ sorusuna Gökçimen, ´Komplo söz konusu değil´ dedi. Sanık Gülaltay´ın, tanık Gökçimen´in, Muzaffer Tekin ile kendisinin Danıştay cinayetiyle bağlantılı olduğuna dair ifade verdiğini belirtmesi üzerine Gökçimen, ´Muzaffer Tekin´in siyasi katınıza birkaç kere geldiğini beyan ettim. Danıştay saldırısından sonra Tekin´in ismini silmemi telefonda söylediniz. Bunu emniyet ifademde paylaştım´ diye konuştu. ( Zaman)
Ergenekon davasında Gizli Tanık ´Aydın-1´ dinleniyor
Birinci Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında bir ilk yaşanıyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada ilk kez bir gizli tanık ´Aydın-1´ ifade veriyor.
Muzaffer Tekin´den tanık Gökçimen´e tepki
Mahkemenin öğleden önceki bölümünde ise tanık olarak dinlenilen Esra Feride Gökçimen, Muzaffer Tekin´in sorularını yanıtladı. Gökçimen, Muzaffer Tekin´i, Semih Tufan Gülaltay´ın Küçükyalı´daki binasında kurduğu Ulusal Birlik Partisi´nin işleri için kullanılan katta birkaç defa gördüğünü söyledi. Gökçimen, Tekin´in Gülaltay´ın binasında kendisini ne zaman gördüğüne ilişkin sorusuna, ´Danıştay saldırısından 3-4 gün önce geldiniz. Yanınızda başka insanlar vardı´ yanıtını verdi. Baz istasyonu kayıtlarına göre kendisinin 2004 yılından sonra Gülaltay ile görüşmediğinin anlaşıldığını belirten Tekin ise Gökçimen´in yalan söylediğini savundu. Gökçimen´in Semih Tufan Gülaltay ile olan husumetinin ´Ergenekon´ operasyonunda malzeme yapıldığını belirten Tekin, ´İftira atıyorsunuz. ´Perişan durumda´ olduğunuzu söylüyorsunuz. Bu perişan durumunuz ilahi adaletin tecelli edeceğini gösteriyor´ diye konuştu. Gökçimen´in, ´İlahi adalet tabii tecelli´ sözleri üzerine Tekin, ´Siz daha çok sürüneceksiniz´ dedi.
Gökçimen´in, Gülaltay´ın tehditlerinden korktuğu için geri çektiği ancak mahkemede ´Arkasındayım´ dediği 11 Temmuz 2006 tarihli emniyet ifadesinde ´Gülaltay´ın Muzaffer Tekin´e ´komutan´ dediği´ şeklindeki sözlerini hatırlatan Tekin, ´Gülaltay bana ´Ağabey´ der. ´Komutan´ tertip heyetinin bir ürünüdür. Gökçimen tertipçilerin malzemesi olmuş´ diye konuştu. Gökçimen ise Gülaltay´ın Tekin´den ´Komutan´ diye bahsettiğini ifade ederek, Gülaltay´ın Tekin´in ismini Ulusal Birlik Komitesi internet sitesinden silinmesini söylediğini belirtti. Tekin´in, ´Benim internet sitesinde adım olduğundan haberim bile yok´ sözleri üzerine de Gökçimen, ´Zaten aklına gelen herkesin adını internet sitesine yazardı´ dedi.
Tanık Gökçimen; Tekin, Arslan ve Gülaltay´ı teşhis etti
Gökçimen, üye hakim Hasan Hüseyin Özese´nin soruları üzerine de Alparslan Arslan´ı Gülaltay´ın Küçükyalı´daki binasında bir kere, Muzaffer Tekin´i de birkaç kere gördüğünü söyledi. Duruşmada Özese, Gökçimen´e sanıkları teşhis etmesini istedi. Gökçimen de Alparslan Arslan, Muzaffer Tekin ve Semih Tufan Gülaltay´ı teşhis etti. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün de Arslan´ı ayağa kaldırıp, Gökçimen´in beyanlarını hatırlatarak daha önce Gülaltay´ı görüp görmediğini sordu. ´Bilmiyorum´ diyen Arslan, Gülaltay´ın adını Akın Birdal suikastından sonra duyduğunu, Gülaltay´ın ofisine gidip gitmediği yönünde bir bilgiye sahip olmadığını belirtti. Şengün´ün ´Bayan öyle söylüyor´ sözleri üzerine Arslan, ´Söyleyecek bir şey yok bu konuda. Belki cezaevine girmeden ya da girdikten sonra konuşmuş olabiliriz. Ama nasıl konuştuk, nasıl irtibata geçtik söyleyemiyorum. Sohbet ettiğimi hatırlamıyorum. Belki de sohbet ettik, ben hatırlayamıyorum´ diye konuştu. Muzaffer Tekin de yapılan teşhise tepki göstererek, ´Beni Türkiye´de 60 milyon insan tanır. Bu teşhis mi yani? Damalı eşek gibi... 4 yıldır bizim hayatımızı kararttınız´ diye konuştu. Tekin, Gökçimen´in yalan söylediğini belirtti.
Avukat Ergül gizli tanığını kimliğini açıkladı
Birinci ´Ergenekon´ davasında, sesi ve görüntüsü değiştirilerek duruşma salonuna yansıtılan gizli tanık ´Aydın-1´ dinlendi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada gizli tanık, Danıştay saldırısının gerçekleştiği 17 Mayıs 2006 günü Üsküdar´daki ´sarhoş imamlar tekkesi´ olarak bilinen çay bahçesinde saldırıyla ilgili duyduğu şeylerin, net olmayan, muğlakta kalan konular olduğunu, bunları da savcı Zekeriya Öz´e anlattığını söyledi. Bu çay bahçesinde sanıklardan Emin Gürses ve yine dava avukatlarından Mehmet Taşdelen ile karşılaştığını ifade eden gizli tanık, ´Alparslan Arslan´ı tanıyanlar arasında çok büyük bir şaşkınlık ve üzüntü vardı. Herkes kendi kafasından bir şeyler yürütüyordu. Kavramakta güçlük çekiyorduk. Saldırıya anlam verememiştik´ dedi. Avukat Taşdelen ve yanındaki Nejat adlı arkadaşının, Alparslan Arslan´ın bir süredir Salih hoca adlı bir din adamının yanına çok sık gittiğini söylediklerini ifade eden gizli tanık, ´Arslan´ın saldırıyı bu kişinin yönlendirmesiyle yapabileceği´ şeklinde yorumlarda bulunulduğunu kaydetti. Emin Gürses´in de kendisini arayan gazetecilere, Arslan´ın Salih hoca diye birinden etkilenmiş olabileceğini söylediğini belirten gizli tanık, adalete yardımcı olmak için savcıya ifade verdiğini söyledi.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in, ´Niçin gizli tanık olmak istediniz, tehdit aldınız mı?´ sorusuna gizli tanık, ´Aynı çevrelerden çok ortak dostlarımız vardı. Açık tanık olmak bizi tedirgin edebilirdi. Korktum´ yanıtını verdi. Pekgüzel´in soruları üzerine gizli tanık, Veli Küçük´ü bu çay bahçesinde görmediğini, Küçük´ü, Muzaffer Tekin´i, Osman Yıldırım´ı tanımadığını dile getirdi. Savcı Pekgüzel´in, ´İfadenizde net konuşmuşsunuz. Görgüye dayalı olarak bilgi anlatılıyor. Burada ise ´net değil´ diyorsunuz?´ sorusuna karşılık gizli tanık, ifade verirken bu konuya çok yoğunlaştığını, ´olabilir´ şeklinde ifade verdiğini kaydetti.
Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu da, mahkemede gizli tanığın kimlik bilgilerinin olduğunu, dosyadaki telefon kayıtlarından Veli Küçük ve Sevgi Erenerol´un kimlerle görüştüğünü bildiklerini söyleyerek, gizli tanığa Küçük ve Erenerol´u tanıyıp tanımadığını sordu. Gizli tanık da, bu kişileri tanımadığını ve telefonla görüşmediğini ifade etti. Avukat Vural Ergül ise kendisini tanımadığını söyleyen gizli tanığın kim olduğunu bildiğini, gizli tanığın da kendisini tanıdığını belirterek, ´Aydın-1´in gazeteci İ.A. olduğunu ileri sürdü.
Duruşmada daha sonra üye hakim Haşıloğlu, Alparslan Arslan´ın Danıştay saldırısından sonra İstanbul Barosu tarafından yürütülen disiplin soruşturması kapsamında 8 Ağustos 2006´da verdiği ifadeyi okudu. Arslan´ın bu ifadesinde, ´Olay günü ve öncesinde ne şekilde hareket ettiğimi hatırlayamıyorum. O dönemde bilinç dışı hareket ettim. Müsebbiplerimin kim olduğunu bir türlü çözemiyorum. Kim tarafından bu duruma düşürüldüğümü çözemiyorum. İlaç mı içirildi, hafıza kaybına mı uğradım çözemiyorum. Bombaları, tabancaları nereden aldığımı hatırlayamıyorum´ dediğini belirten Haşıloğlu, Arslan´a bu ifadeyi hatırlayıp hatırlayamadığını sordu.
Bu ifadenin kendisine ait olduğunu belirten Arslan, ´Bunlar gerçekten hala da devam ediyor benim açımdan. Müsebbip kimdir? Hala buraya nasıl geldiğimi, ne olduğunu çözmüş değilim. Kurtuluş arıyorum. Kurtuluş ölüm olur herhalde´ diye konuştu. Hakim Haşıloğlu, ifadesinde, ´Askerliğimi yaptığım dönemde Muzaffer Tekin ile telefonda görüştüğümde ´Nasılsınız?´ derdim. ´Bomba gibiyim´ derdi. Bombalar ile irtibatım budur´ dediğini anımsatarak, Arslan´a, askerliğini yaptığı dönemde Tekin´i tanıyıp tanımadığını sordu. Arslan ise bu soruyu, ´varlık meselesi´ gibi farklı şeyler söyleyerek yanıtlamadı. Alparslan Arslan, ´Doğuş Faktoring´in avukatlığını yaptım. Onlardan elde ettiğim paralarla silahlar alınmışsa ilişki var demek´ diye konuştu.
Duruşmada daha sonra Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ara kararlar üzerine dosyaya gelen evrakı okudu. Buna göre MİT´ten gelen yazıda, Alparslan Arslan´ın Danıştay saldırısından sonra Ankara Emniyet Müdürlüğünde ifadesinin alınması işlemine kendi personellerinden kimsenin katılmadığı belirtildi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel de duruşma sırasında gizli tanığın kimliğini açıkladığı gerekçesiyle avukat Vural Ergül hakkında işlem yapılması için duruşma tutanaklarının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini talep ederek, gizli tanığın da tanık koruma kanunu kapsamına alınmasını istedi. Duruşma 18 Nisan Pazartesi gününe ertelendi. ( AA)
(14 Nisan 2011, 13:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İşte Danıştay saldırısına dair o kritik ifade
Tanık Karlıbel´den şok iddialar
Flaş!!! Danıştay tanığı gizli oturumda
Sanık Semih Tufan Gülaltay ile ilgili manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Danıştay ve Ergenekon davalarının birleştirilmesi manşetlerimiz
Danıştay soruşturması sil baştan
Ergenekon ve benzer davaları tanıkları deşifre ve tehdit ederek etkisiz bırakma gayretleri
Ergenekon davasını engelleme girişimleri