Ergenekon davasında mahkemenin talep ettiği, soruşturma kapsamında ele geçirilen malzemelerle ilgili bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Bilirkişi incelemesinin yer aldığı CD´de, bazı el bombalarının imha edilmesine ilişkin görüntüler dikkat çekti. Bilirkişi ayrıca, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mustafa Dönmez´in, bombaların patlama kabiliyetlerinin olmadığı, aynı bombaların farklı yerlerde bulunduğu gibi iddialarına aksi yönde görüş bildirdi. Hatırlanacağı gibi, Yarbay Dönmez´de ele geçirilen çok sayıdaki bomba ile Ümraniye, Poyrazköy ve Özel Harp´teki bombalar kardeş çıkmıştı.
Yarbay Dönmez´in iddialarını bilirkişi çürüttü
Ergenekon davasında mahkemenin talep ettiği, soruşturma kapsamında ele geçirilen malzemelerle ilgili bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Bilirkişi incelemesinin yer aldığı CD´de, bazı el bombalarının imha edilmesine ilişkin görüntüler dikkat çekti. Bilirkişi ayrıca, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mustafa Dönmez´in, bombaların patlama kabiliyetlerinin olmadığı, aynı bombaların farklı yerlerde bulunduğu gibi iddialarına aksi yönde görüş bildirdi. Hatırlanacağı gibi, Yarbay Dönmez´de ele geçirilen çok sayıdaki bomba ile Ümraniye, Poyrazköy ve Özel Harp´teki bombalar kardeş çıkmıştı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne ulaşan 21 Mart 2011 tarihli son bilirkişi raporunda Ergenekon davası sanıklarından Mustafa Dönmez´in, Zir Vadisi, Sapanca, Gölbaşı ve Poyrazkoy´de bulunan mühimmatın aynı olduğu, polislerin yanlarında getirdiği iddiasıyla ilgili değerlendirme yapıldı. Poyrazköy aramalarında ele geçirilen malzemelerin görev kapsamı dışında olduğu için incelenmediği belirterek, İki farklı yerde, stok ve kafile numaraları, imal yılları ve menşeleri aynı el aydınlatma roketlerinin bulunmasının ihtimal dahilinde olduğu değerlendirilmiştir. Nitekim, aynı menşeli, aynı üretim yılı ve aynı kafile numaralı malzemenin birden fazla üretimi yapıldığından iki farklı yerde bulunmasının da normal bir durum olacağı kıymetlendirilmektedir. Bilakis bu benzerlik, iki malzemenin temin yeri ve şekli yönünden aralarında bir irtibat olabileceği ihtimalini göstermektedir.
Mustafa Dönmez´den ele geçen bombalar
Dönmez´in, Poyrazkoy, Zir Vadisi ve Ümnariye´de bulunan bombaların aynı olduğu ve polis tarafında taşındığı iddiaların ilişkin, Ayrı ayrı malzemeler olduğu tespit edilmiştir. Bir yerde ele geçirilen malzemelerin farklı yerlerde de ele geçirilmiş gibi gösterildiği iddiasının mümkün olmadığı gözlenmiştir denildi.
Mustafa Dönmez´in Zir Vadisi´nde bulunan 6 adet gösteri bombasının içinin boş olduğu iddiasına karşılık bilirkişi raporunda boş olmadıklarının tespit edildiği kaydedildi. Dönmez´de ele geçirilen 1953 yapımı aydınlatma fişeklerinin sağlam ve kullanıma uygun oldukları değerlendirmesi yapılan raporda Eski üretim olmaları, tapa veya herhangi bir aksamlarının bozuk olması gibi herhangi bir nedenle işlevini görmez patlama gibi bir hüküm verilmesi tekniğe uygun değildir. denildi.
Zir Vadisi´ndeki bombalara ilişkin Genel olarak bazı el bombaları üzerlerindeki boyanın yer yer atmış olduğu, boyası atmış bölgelerde gövde renginin paslanma nedeniyle kahverengi pas rengi aldığı ancak metal korozyonu olmadığı gözlemlenmiştir denildi.
Zir Vadisi´nde yapılan kazı çalışmalarında görevli polisin Aydınlatma fişeği ama sen bubi tuzağı yaz şeklindeki sözlerine ilişki raporda şu yorum yapıldı. Aydınlatma Tuzağı olduğu belirlenen malzemenin farklı personel tarafından farklı isimlerle nitelendirilmesinin yüzey aydınlatma tuzağının tökez teli ile tuzaklamaya uygun özel bir mekanizması olması nedeniyle, ´bubi tuzağı´, ´bubi tuzaklı´ olarak nitelendirilmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Daha önce bu malzemeyi görmemiş bir personelin malzemeyi fiziki görünümü itibariyle tanımlamış olabileceği, malzemelerin üzerlerinde bulunan İngilizce orijinal adlarının Türkçeye personelin yabancı dil bilgisi dahilinde çevrilerek yorumlanmış olabileceği değerlendirilmektedir. ifadesi kullanıldı. ( Cihan)
Ümraniye el bombaları patlayıcı özellikte
Ergenekon yargılamalarının yapıldığı mahkemeye ulaşan en son bilirkişi raporunda, Ergenekon soruşturması sürecinin başlamasına neden olan, Ümraniye´de ele geçirilen 27 el bombasının patlayıcı niteliklerini koruduğu kanaatine varıldığı belirtildi.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne ulaşan 21 Mart 2011 tarihli ele geçirilen bütün mühimmata ilişkin bilirkişi raporunda Ümraniye´de ele geçirilen ve Ergenekon soruşturmasının başlamasına neden olan el bombaları ile ilgili değerlendirme yapıldı.
Ümraniye´deki bombalarla suçlanan Oktay Yıldırım´ın olay yeri tutağında maşa, fünye sayılarına ilişkin itirazına karşılık olay yeri tutanağının en yakın polis biriminde gözle görülebilen tanımlayıcı niteliklerin kaydedildiği, daha sonra fünye grubu ve gövdenin birbirinden ayrılarak aletlerle incelendiği anlatıldı. Raporda şu konuya dikkat çekildi: Sonuç olarak, iddia edildiği gibi ´var olduğu iddia edilen, kaybolan, doğuran, esrarengiz bombalar´ bulunmayıp, Ümraniye´de 27 el bombası bulunmuş, 27 el bombası olay tutanağında belirtilmiş, 27 el bombasının incelemesi yapılmış, sadece bulunan 3 adet M26 model el bombasının fünye gruplarının 2 adeti aynı, bir adeti farklı numaralı iken inceleme raporu yazılırken bir karışıklık veya yanlışlık yapılarak 3 adeti de aynı numaralı yazılarak 1 adet fünye grubunun numaralarının belirtilmemiş olduğu tespiti yapılmıştır. şeklinde değerlendirme yapıldı.
Mahkemeni Ümraniye bombalarının ayrıntılı olarak tespitine, fünyelerin çalışıp çalışmadığına, parçaların nemlenip özelliklerini yitirip yitirmedikleri sorusuna karşılık, Nemlenme hususu özelliği kaybettiren faktörlerden sadece birisi olabilir. denildi. El bombalarını kış şartları, yağmur gibi her türlü ortamdaki bir muharebe kullanım için üretildiği kaydedilen raporda, zaman zaman Kurtuluş savaşı muharebelerinin yaşandığı Afyon, Çanakkale, Gümüşhane gibi illerde patladıklarına dikkat çekildi. Raporda, Uzun yıllar su altında kalma gibi bir durum sonucu oluşacak korozyon ile metal kısımların eriyerek içlerindeki patlayıcı kimyasalın doğrudan suya maruz kalması durumu hariç uzun yıllar boyunca bir mühimmatın patlayıcı özelliğini koruyacağı değerlendirilmektedir. denildi.
Bombaların uzun dönem çıplak halde toprak altında gömülü kalan bombanın gövdesinde delik açılması dışında, patlayıcı maddenin etkilenmeyeceği anlatılan raporda, Ayrıca incelenen bazı el bombalarında kor tapanın plastik contasının yerinde olduğu, bu durumun muhafaza özelliğini arttırdığı değerlendirilmektedir. ifadesi kullanıldı.
Dosya kapsamındaki el bombalarına ilişkin, İçindeki ana imla hakkı dolu olan el bombalarının açılıp içi kısmı görünür hale getirilerek yapılan fiziki incelemelerinde, az bir miktar ele dökülmek suretiyle genel fiziki durumları incelenmiş olup, toz kalıp veya granül halde bulunan ana imla dolgularının, patlayıcı niteliklerini koruduğu kanaatine varılmıştır. Ana imla dolgularının sarıdan kahverengiye değişen renk tonları itibariyle TNT oldukları değerlendirilmiştir. ifadeleri yer aldı. ( Cihan)
Ümraniye bombalarının imha edilmesi
Ergenekon soruşturmaları kapsamında ele geçirilen malzemelerle ilgili bilirkişi raporunda Ergenekon soruşturmasının başlamasına da neden olan Ümraniye´de ele geçirilen el bombalarıyla ilgili bazı tespitler de yer aldı. Bilirkişi incelemesinin yer aldığı CD´de, bazı el bombalarının imha edilmesine ilişkin görüntüler dikkat çekti. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, Tehlikeli görülen el bombalarının, mevcut haliyle adli emanet deposunda muhafaza edilmesinin uygun görülmediği, bu nedenle zararsız hale getirilmesi amacıyla imha işleminin gerekli olduğu. kaydedildi.
Raporda, Ümraniye´de ele geçirilen bombaların, 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararı ile 26 Haziran 2007 tarihinde imha edildiği belirtilerek, 27 adet el bombasının arasında yer alan 4 adet DM41 ile 3 adet M26 model el bombalarının içlerindeki patlayıcı maddeleri presli olduğundan tamamı, 18 adet MKE imali ile 2 adet Amerikan imali RFX el bombaları ise içlerindeki patlayıcı maddeleri çıkartılıp kapsülleri sökülerek ayrı ayrı imha edilmiştir. ifadesine yer verildi.
Raporda, Alparslan Arslan ve arkadaşları ile tutuklu sanık Oğuz Bulut´tan ele geçirilen 2 adet el bombası tapası, 44 el bombası gövdesi ve TNT patlayıcı yapımında kullanılan kimyasal maddelerin de İstanbul Kayabaşı´nda boş arazide 12 Ekim 2010´da imha edildiği kaydedildi. Bombaların kurallara uygun olarak imha edildiği kaydedilerek, Tahrip yöntemi uygulandığında delil bütünlüğü bozulacağından, asgari maşa, emniyet pim ve halkaları ve tapa ana gövdesinin korunmasına özen gösterilmiştir. denildi. ( Cihan)
Ümraniye ve Cumhuriyet bombalarının kardeşliği
İkinci Ergenekon davasında alınan karar üzerine yaptırılan bilirkişi raporunda Cumhuriyet gazetesine atılan el bombaları ile Ümraniye´de ele geçirilen el bombalarının aynı yıl üretildikleri tespitine yer verildi.Soruşturma kapsamında Mersin´de bulunan el bombalarından bazılarının Ümraniye´de ve Fikret Emek´ten ele geçirilen el bombalarının bazıları ile benzerlik gösterdiği kaydedildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne ilk iki Ergenekon davasına ilişkin ele geçirilen mühimmatlara ilişkin gönderilen bilirkişi raporunda Ümraniye´de ele geçirilen el bombaları ile ilgili bilgilere yer verildi.
Mahkemenin Cumhuriyet gazetesine atılan bombalar ile Ümraniye´de bulunan 27 adet el bombasının kafile numaralarının aynı olup olmadığı sorusu raporda, Ümraniye´de ele geçirile bombaların arasında fünye grubu üzerinde TAPA M204 A2 KF-MKE-169 5-85 ibareleri bulunan 2 adet el bombası olduğu,10 Mayıs 2006 tarihinde atılan el bombasının fünye grubunda ise M204 A2 KF MKE 173-9-85 ibaresinin yazılı olduğuna dikkat çekildi. Raporda, Bu iki fünye grubu karşılaştırıldığında ikisinin de üretim yılının 1985 olduğu, birinin üretim tarihinin mayıs diğerinin eylül olduğu, kafile numaralarının ise birinin 169 diğerinin 173 olduğu görülmektedir. Bu tür el bombaları ve mühimmatlarla ilgili yapılan irtibatlarda birinci kriter, üretim yılları karşılaştırılır, üretim yılları tutuyorsa daha sonra üretim ay ve kafile numaraları karşılaştırılır. Bu olayda da söz konusu el bombalarının üretim yılları aynı, üretim ay ve kafile no´ları yakın olmaları sebebiyle bu durumun soruşturmayı yapan veya araştırma yapan görevlilerce dikkate alması amacıyla irtibat raporu da gösterilmiştir. denildi. Ayrıca bombaların gövdelerinin ayrı fünyelerinin yarı tutulması durumunda dahi saklanmasının güvenli olmadığı da kaydedildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Beşiktaş Adliyesi, Adli Emanet Deposunda yapılan keşif sırasında Ümraniye´de ele geçirilen 27 adet el bombasının bulunduğu sandığın üzerinde ıslak ıslak mendil ile yapılan temizlik sonrasında sandığın Şakir Zümre Patlayıcı Fabrikası´nda 1935 yılında TNT tahrip kalıplarını ambalajlamak için üretilen Tahrip Kalıbı Sandığı olduğu değerlendirildi.
23-30 Nisan 2006 tarihlerinde Mersin´de Kuyuluk mevkiinde köylüler tarafından bulunan malzemeler arasında ZZA Şakir ve ŞŞİ TUMEHAFA İstanbul ibareli TNT patlayıcı madde kalıplarının bulunduğu belirlenmiş, bu malzemeler arasında bulunan bir adet DM 41 el bombasının Ümraniye´de bulunan el bombalarından 1 adet DM 41 el bombası ile benzerlik gösterdiği kaydedildi. Mersin´de bulunan malzemelerden bazılarının Fikret Emek´ten ele geçirilen malzemelerle de benzerlik gösterdiği tespit edildi.
Ümraniye´de yapılan aramada ele geçirilen el bombalarından M26 el bombalarının üretim yıllarının Aralık 1952´de Mayıs 1953, MKII el bombalarının Kasım 1953 olduğu belirlendi.
Ankara Zir Vadisi´nde yapılan aramada ele geçirilen M49 Yüzey Aydınlatma tuzaklarının Kasım 1953´te üretildiği, M26 el bombalarının ise ekim 1955 yılı üretimi olduğu kaydedildi.
Eskişehir´de Fikret Emek´in annesinin evinde 26 Haziran 2007 tarihinde bulunan210 gramlık TNT kalıplarının KK.Mu.Fb 1950 üretimi olduğu belirlendi. Raporda Üretim yılları açısından değerlendirildiğinde, 1950-1955 yılları arasında üretildikleri dikkat çekmektedir. denildi. ( Cihan)
Dönmez´dekilerle Ümraniye, Poyrazköy ve Özel Harp´teki bombalar kardeş çıkmıştı
Dönmez´in Sapanca´daki evinde ele geçen 22 el bombası da Ümraniye ile kardeş çıkmıştı. İkinci Ergenekon davası tutuklu sanığı Yarbay Mustafa Dönmez´in Sapanca´daki yazlığında 7 Ocak 2009´da ele geçirilen 22 el bombasına ilişkin operasyondan hemen sonra hazırlanan raporda, Ümraniye´deki bombalarla aynı kafileden olduğu belirtiliyordu. Buna göre Ümraniye´deki bombalar ile kardeş olan Sapanca´daki 22 el bombası aynı yıl aynı grupta üretilmişti. Ayrıca Poyrazköy kazılarında ele geçen bombaların da Yarbay Mustafa Dönmez ile bağlantılı Ankara Zir Vadisi´nde bulunan el bombalarıyla da aynı kafileden olduğu tespit edilmişti. Yine, Özel Harp Dairesi´ne (ÖHD) ait olduğu ortaya çıkan bir kamyonla taşınan el bombalarından bazılarının da Dönmez´deki bombalarla bağlantılı olduğu tespit edilmişti.
Fatma Cengiz´in savunmasına geçildi: Abi-kardeş ilişkisi
Ergenekon davasının tutuklu sanığı İbrahim Şahin´in şüpheli telefon konuşmaları konusunda kendisine aracılık yaptığı, santral memuru gibi telefonlarını bağladığı ileri sürülen ve ´Asena´ kod adıyla bilinen tutuklu sanık Fatma Cengiz, savunmasına başladı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen İkinci Ergenekon davasının 114. duruşmasına tutuklu sanıklardan Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu, Mustafa Levent Göktaş, Levent Ersöz, Oğuz Bulut, İbrahim Özcan ve Mustafa Dönmez katılmadı. Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve İbrahim Şahin´in de aralarında bulunduğu diğer 19 tutuklu sanık duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya tutuklu sanık Fatma Cengiz´in savunması ile başlandı.
Sanık Cengiz, Savcılık sorgumda Muzaffer Tekin´i tanıyor musun? diye sorduklarında kendisini Vatansever biri olarak tanıdığımı ve bir kez geçmiş olsun demek için mesaj attığımı söyledim. Ama Muzaffer Tekin´i Danıştay saldırısıyla ilişkilendirebilmek için savcılık ifademde değişiklik yapmışlardır. Sanki ben Muzaffer Tekin´i ´Danıştay saldırısından dolayı tanıyorum´ diye yazılarak ifadem tamamen değiştirilmiştir. iddiasında bulundu.
Fatma Cengiz, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile aynı siyasi görüşte oldukları için tanışmak istediğini söyledi. İbrahim Şahin Kayseri´ye geldiğinde kendisiyle tanıştıklarını ve bundan sonra da aralarında abi kardeş ilişkisi geliştiğini anlattı. Cengiz, İbrahim Şahin ile olan telefon görüşmelerini ise şöyle açıkladı: Bazen şaka içerikli, bazen tiyatral, bazen de abi kardeş içerikli siyasi görüşmelerimiz iddianameye konmuştur. ( Cihan)
(07 Nisan 2011, 13:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Yarbay Mustafa Dönmez manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara
Yarbay Dönmez´e bomba şoku
ERGENEKON VE DİĞER TERÖR ÖRGÜTLERİNDEKİ BOMBA VE SİLAHLARIN KARDEŞLİĞİ