ASELSAN´da çalışan ve 2006 yılında psikolojik rahatsızlık nedeniyle intihar ettikleri öne sürülen üç mühendisle ilgili flaş gelişme. SSK, üç mühendisin ölümlerine kadar psikolojik tedavi görmediklerini, sadece soğuk algınlığında alınacak ilaçlar kullandıklarını belirten bir raporu Ankara Cumhuriyet Savcılığı´na gönderdi. Mühendislerin intihar değil suikastle öldürüldüklerine dair çok sayıda bulgu ortaya çıkmıştı. Son olarak ´Fuhuş, şantaj ve askeri casusluk´ çetesine yönelik soruşturma kapsamında, Aselsan ve benzer kritik kurumlardaki projelerin çete tarafından ele geçirilmesi ya da yavaşlatılmasının hedeflendiğine dair çok sayıda bilgi ve belge ele geçirilmişti.
ASELSAN intiharlarında çarpıcı gelişme
ASELSAN´da çalışan ve 2006 yılında psikolojik rahatsızlık nedeniyle intihar ettikleri öne sürülen üç mühendisle ilgili flaş gelişme. SSK, üç mühendisin ölümlerine kadar psikolojik tedavi görmediklerini, sadece soğuk algınlığında alınacak ilaçlar kullandıklarını belirten bir raporu Ankara Cumhuriyet Savcılığı´na gönderdi. Mühendislerin intihar değil suikastle öldürüldüklerine dair çok sayıda bulgu ortaya çıkmıştı. Son olarak ´Fuhuş, şantaj ve askeri casusluk´ çetesine yönelik soruşturma kapsamında, Aselsan ve benzer kritik kurumlardaki projelerin çete tarafından ele geçirilmesi ya da yavaşlatılmasının hedeflendiğine dair çok sayıda bilgi ve belge ele geçirilmişti.
ASELSAN´da savaş uçakları yazılımının modernizasyonu için çalışan ve 2006 yılında psikolojik rahatsızlık nedeniyle intihar ettikleri öne sürülen üç mühendisle ilgili soruşturmada ilginç bilgilere ulaşıldı. SSK, üç mühendisin ölümlerine kadar psikolojik tedavi görmediklerini, sadece soğuk algınlığında alınacak ilaçlar kullandıklarını belirten bir raporu Ankara Cumhuriyet Savcılığı´na gönderdi.
Donanmadan belge çıkmıştı
Askeri casusluk operasyonunda, 2006 yılında arka arkaya intihar ettiği öne sürülen ASELSAN mühendislerinin ölümüne dair belge ve dokümanlar ele geçirilmişti. Askeri casuslukla ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen, ASELSAN´daki ölümlere ilişkin ortaya çıkan yeni belgeleri ´görevsizlik´ kararı ile Ankara´ya sevk etmişti. Seçen´in sevk işleminin ardından milli tank projesini yürüten mühendis Hüseyin Başbilen, F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu, komuta kontrol ve şifreleme sistemleri üzerine çalışan mühendisler Evrim Yançeken ve Halim Ünsem Ünal´ın ölümlerine ilişkin soruşturma dosyası yeniden açıldı.
Savcı SKK´dan rapor istedi
Seçen´in 2010\1323 soruşturma muhabere numarası ile gönderdiği dosyada yer alan bilgiler ışığında Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturmayı derinleştirdi. Peş peşe hayatını kaybeden ASELSAN mühendislerinin ölüm nedeni o dönemde ?intihar? olarak kayıtlara geçmiş ve mühendislerin psikolojilerinin bozuk olduğu için intihar ettikleri öne sürülmüştü. Ancak mühendislerle ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, SSK´dan mühendislerin SSK aracılığıyla ne tür tedaviler gördüklerini ve hangi ilaçlar kullandığına dair ayrıntılı bir rapor hazırlanmasını istedi. SSK´dan gönderilen raporda ise, mühendislerin psikolojik tedavi görmediği, psikolojik rahatsızlıklarda kullanılan antidepresan niteliğinde ilaç almadıkları, sadece soğuk algınlığında kullanılacak nitelikte ilaçlar aldıkları belirtildi. Rapor, mühendislerin ölümüne ilişkin bugüne kadar ortaya atılan ?psikolojik sorunlardan dolayı intihar? iddialarını da çürütmüş oldu.
Telefon kayıtları istendi
Edinilen bilgiye göre, intihar ettiği öne sürülen mühendislerin tüm telefon görüşmelerinin kayıtları hem cep telefonu operatörlerinden hem de Türk Telekom´dan talep edildi. 4 Ağustos 2006 yılında aracında bileği ve boğazı kesik bir halde bulunan ve henüz iki aylık evli olan Hüseyin Başbilen´in eşinin telefon görüşmelerine ait detaylarda araştırılıyor. Savcılığın, üç mühendisin intihar ettiğine dair otopsi raporunu hazırlayan uzmanları, ele geçen belgelerde isimleri geçen kişileri ve ve mühendislerin iş arkadaşlarını yeniden dinleyeceği bildirildi.
İnsan hem bileğini hem boğazını kesemez
İntihar ettiği öne sürülen ASELSAN mühendislerinden Hüseyin Başbilen´in babası Vehbi Başbilen, şunları söyledi: ?Oğlum öldüğü dönemde intihar etmediğini söylemiştim. Zaten olay yeri inceleme raporu da benim iddialarımı doğrular nitelikte ´bir insan aynı anda hem boğazını hem bileğini kesemez. Ölüm nedeni intihar değil´ şeklinde hazırlanmıştı. Ben evladımı okutmak için bin bir zorluk çektim. Böyle beyinler kolay yetişmiyor. Devletin bu ölümlerin aydınlanması için otoritesini kullanması lazım. Eğer bu soruşturmadan da sonuç çıkmazsa, bu kez Başbakan ve Cumhurbaşkanı´na çıkacağım. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´a bir mektup yazmış ve bunu korumalarına vermiştim. Ancak ulaştı mı ulaşmadı mı bilmiyorum. Çünkü bana geri dönüş olmadı.? ( Taraf)
ERGENEKON SAVCISI ASELSAN DOSYASINI YENİDEN AÇMIŞTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın iki yıl önce kapattığı Aselsan intiharları dosyası, Ergenekon savcılarından Fikret Seçen´in elde ettiği deliller üzerine Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yeniden açılmıştı. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Fikret Seçen, ´Fuhuş, şantaj ve askeri casusluk´ soruşturmasını yürütürken elde ettiği çok önemli yeni bulgular üzerine Aselsan dosyasını Ankara´ya sevk etmişti. Bu aşamadan sonra Aselsan´da milli tank projesini yürüten mühendis Hüseyin Başbilen ile F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu, komuta kontrol ve şifreleme sistemleri üzerine çalışan mühendisler Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken ve Burhaneddin Volkan´ın sır intiharları sil baştan soruşturulacak. Aselsan dosyası, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı içinde yapılanan casusluk çetesiyle ilgili soruşturma sırasında İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından incelenmeye başlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´ndaki casusluk ve şantaj çetesine yönelik operasyonda ele geçirilen bir harici bellek içerisinde bulunan ipucu niteliğindeki notlarda, Aselsan ve SAGEM´e yoğunlaşalım, sorun çıkaranlar var. Sorunun kaynağı bulunmalı, gereken yapılmalı şeklinde talimatlar bulunduğu ortaya çıkmıştı. Yapılan soruşturma sonucunda Seçen, daha önce olağan intiharlar olarak değerlendirip kapatılan 4 olayın intihar değil, cinayet olabileceği yönündeki emarelerin güçlü olduğuna kanaat getirdi. Aynı kurumda farklı zamanlarda görev yapmış 4 kişinin kısa aralıklarla art arda intihar etmesinin mümkün olmadığını düşünen Seçen, Aselsan intiharlarının cinayet olabileceği yönündeki şüpheleri doğrulayan bulgulara da ulaştı.
Cinayet bulguları
Fikret Seçen, bunun üzerine 12 Kasım´da olayların gerçekleştiği yer Ankara olduğu için görevsizlik kararı ile 2010/1323 soruşturma muhabere numaralı dosyayı Ankara´ya gönderdi. Dosya, ölümlerin arkasında bir örgütün var olabileceği şüphesiyle Ankara´da Özel Yetkili Savcılık tarafından soruşturulacak. Özel Yetkili Savcılık, Başbilen, Ünal ve Yançeken dosyalarını baştan sona inceleyecek. Seçen, Deniz Kuvvetleri çetesiyle ilgili soruşturmada uzman polislerle yaptığı incelemeler sonrasında Başbilen, Ünal ve Yançeken ve Volkan´ın cinayete kurban gittiği yönünde bulgular elde etti. Savcı Fikret Seçen, Hüseyin Başbilen´in ikiz kardeşi Hasan Başbilen´in kardeşinin ölümüyle ilgili dikkat çektiği çelişkileri araştırmaya değer buldu. Bu çelişkiler soruşturma belgelerinde şöyle sıralandı:
´Öldükten sonra milli tank projesi kayboldu´
1) Başbilen milli tank projesi üzerinde çalışıyordu ve grubun beyni idi. Sunum yapacağı gün ortadan kayboldu. Ölü bulunduktan sonra projesiyle ilgili çalışmalar kayboldu.
2) Olay yeri raporunda ölünün bileğinde 10 cm., boynunda ise 20 cm. kesikler olduğu yazıldı. Ancak Adli Tıp Raporu´nda 2 cm. boyun kesiği var deniyor. Bu çelişki aydınlatılmadı.
3) Maket bıçağında kan olduğu halde Başbilen´in elinde kan bulunmamıştır. Eğer olay intihar olsaydı ölünün eline mutlaka kan bulaşması gerekirdi.
4) Adli Tıp Raporu´nda bir kişinin aynı anda hem bileğini, hem de boğazını kesemeyeceği ve böyle bir intihar şeklinin olamayacağı belirtilmektedir.
Art arda yaşanan intiharlar
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı yeni soruşturmayı bu şüpheli noktalar üzerine yoğunlaşarak yürütecek. Hüseyin Başbilen, 7 Ağustos 2006´da Ankara Pursaklar´da, otomobilinin içinde bileği ve boğazı kesilmiş halde bulunmuştu. Aselsan´da bir süre çalışan Halim Ünsem Ünal kafasına tek kurşun sıkılmış halde 17 Ocak 2007´de Eymir Gölü kenarında bulunmuştu. Bir diğer Aselsan çalışanı Evrim Yançeken ise bu olaydan 9 gün sonra altıncı kattaki evinden düşmüştü. Aselsan´ın genç mühendislerinden Burhaneddin Volkan da, Ankara´da vatani görevini yaparken Ekim 2007´de yine şüpheli bir şekilde intihar etmişti.
ASELSAN İNTİHARINDA İMZA SKANDALI
26 Haziran 2011 - Gölcük´ten çıkan yeni belgelere göre, ?intihar etti? denilen ASELSAN çalışanının otopsi raporu onaysız.. ASELSAN´da savaş uçaklarının yazılımının modernizasyonu için çalışan ve 2006 yılında psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle intihar ettikleri öne sürülen mühendisler Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal ve Evrim Yançeken ile ilgili soruşturmada ilginç bir bilgi ortaya çıktı. Askeri casusluk soruşturmasında ele geçen belgede, Ağustos 2006´da Ankara´da aracında ölü bulunan Hüseyin Başbilen´in otopsi raporunda başhekim imzası bulunmuyor.
Doktorlar ifadeye çağrıldı
Adli kaynaklardan alınan bilgiye göre altı kişilik heyet, raporu başhekimin onayını almaksızın hazırladı. Raporda imzası bulunan altı doktor, önümüzdeki günlerde ifadeye çağrılacak. Doktorlara raporda neden başhekim onayı olmadığı sorulacak ve herhangi bir kastın bulunup, bulunmadığı araştırılacak.
Ölümlerin sırrı belgelerde
Askeri casusluk operasyonunda ele geçirilen ASELSAN´a dair belge ve dokümanlar, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından intihar olayını soruşturan Ankara Başsavcılığı´na gönderilmişti. Belgelerde ASELSAN intiharlarına ışık tutacak şekilde telefon görüşmelerinin yer aldığı, görüşmelerin biri asker iki kişi arasında geçtiği bildirildi. Söz konusu telefon görüşmelerinde mühendislerin ölümlerine atıfta bulunulduğu öne sürüldü. Savcılığın, gelen belgelerde ismi geçen kişilerin tamamının ifadesine başvuracağı, bunlardan bazılarının Ergenekon ve Balyoz davası sanıkları olduğu için bu kişilerin talimatla ifadeleri alınması yönünde İstanbul Özel Yetkili Savcılığına yazı gönderdiği öğrenildi. Askeri casusluk operasyonu kapsamında ele geçirilen belgelerde ASELSAN dosyası bulunduğu ve yine aynı operasyon kapsamında ele geçirilen harici bellek içerisinde ?ASELSAN ve SAGEM´e yoğunlaşalım, sorun çıkaranlar var. Sorunun kaynağı bulunmalı, gereken yapılmalı? şeklinde notlar ele geçmişti. ( Taraf)
(30 Mart 2011), son güncel.: (26 Haziran 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Aselsan intiharlar dosyası yeniden açıldı
Aselsan´daki 4 intihar olayı ve Ergenekon şüphesi manşetlerimiz
Aselsan intiharlarında ´fuhuş ve casusluk´ çetesinin izleri
Fuhuş ve casusluk soruşturmasıyla ilgili manşetlerimiz