Ergenekon davasına bakan mahkeme heyeti sanıkların taleplerini değerlendirdi ve çok sayıda ara karar aldı. Çoğu Danıştay davasıyla ilgili olan ara kararlardan biri de, Patrik Bartholomeos suikast girişimi ile Savcı Zekeriya Öz´e suikast girişimi davalarının Ergenekon ana davasıyla birleştirilmesi için görüşü sorulan heyetin bu isteklere muvafakat vermesi (uygun görüşü bildirmesi) oldu.
Danıştay davasında çok sayıda ara karar
Ergenekon davasına bakan mahkeme heyeti sanıkların taleplerini değerlendirdi ve çok sayıda ara karar aldı. Çoğu Danıştay davasıyla ilgili olan ara kararlardan biri de, Patrik Bartholomeos suikast girişimi ile Savcı Zekeriya Öz´e suikast girişimi davalarının Ergenekon ana davasıyla birleştirilmesi için görüşü sorulan heyetin bu isteklere muvafakat vermesi (uygun görüşü bildirmesi) oldu.
Ergenekon davasına bakan mahkeme heyeti sanıkların taleplerini değerlendirdi ve çok sayıda ara karar aldı. Ergenekon davasında sil baştan ele alınan Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması olaylarına ilişkin dosya ile ilgili taleplerin giderek artması dikkat çekiyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılama yapılması ve karar verilmesine rağmen Yargıtay kararı ile Ergenekon davasında tekrar ele alınan Danıştay dosyası ile ilgili her duruşmada onlarca talep yapılıyor, kararlar alınıyor. Yapılan taleplere gerekçe olarak ´Açıkta kalan bazı noktaların aydınlatılması için´ ifadesi kullanılması ise akıllarda, ´Ankara´da yapılan yargılama eksik mi yapıldı?´ gibi soruları getiriyor.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 11 Mart 2011 tarihli oturumda sanıklar ile avukatlarının taleplerine ilişkin karar, ara celsede alındı. Sanık avukatlarından Vural Ergün´ün 3 ayrı dilekçesinden sonuncusunda yer alan 9 talebi kabul edildi. Dilekçede Mayıs 2006 tarihlerinde gerçekleştirilen 3 ayrı bombalama eylemine rağmen niçin derhal suç mahallinde sinyal veren telefonlardan abone kimlik bilgileri tespiti yöntemi ile olay mahallinde bulunanları tespit etmek amacıyla teknik istihbarat çalışması yapılmamıştır?, Suç mahallinden kaçış istikametine ilişkin mobese kayıtları istenirken niçin olası geliş istikametine ilişkin olarak Büyükdere Caddesi üzerindeki mobese kayıtları istenilmemiştir? ve Olay mahalli civarında temin edilmeye çalışıldığı söylenilen iş yeri kamera kayıtlarının bulunmadığına ilişkin tanzim edilen bilgi notunun dayandığı, kamera kayıtları istenilen iş yerleri hangileridir?, Bu iş yerlerinden hangi tarihte kamera kayıtları istenilmiştir? İlgili tutanak yahut tanzim edilen evrak nerededir? şeklinde sorular bulunuyor.
Ayrıca tutuklu sanık Doğu Perinçek ile avukatlarının talepleri ile ilgili olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü´nden, Danıştay saldırısından sonra yakalanan sanık Alparslan Arslan ile ilgili olarak Emniyet Müdürlüğü´nde görüntülü ve/veya sesli kayıt yapılıp yapılmadığının sorulmasına karar verildi. Ankara emniyetinden ayrıca sanık Alparslan Arslan´ın Bulgaristan da eğitildiği, MOSSAD ile ilişkisi olduğu yönünde herhangi bir tespitin olup olmadığının sorulması da karara bağlandı. Yine aynı konu ile ilgili olarak MİT Müsteşarlığı´ndan sanık Alparslan Arslan yakalanıp Ankara İl Emniyet müdürlüğüne götürüldüğünde, Mit Görevlileri tarafından alınmış bir beyanının alınıp alınmadığın sorulmasına da karar verildi.
Başbakan Erdoğan´a suikast iddiaları talep konusu oldu
Tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk´ün talebi ile ilgili olarak, Başbakan Recep Tayip Erdoğan´a yönelik suikast planı ihbarında bahsedilen yabancı şahıs ile ilgili olarak bir araştırma faaliyeti yürütülüp yürütülmediğinin, yürütülmüş ise elde edilen bilgilerin neler olduğunun MİT´ten sorulması karara bağlandı. Aynı konu ile ilgili olarak ´Başbakan´a yönelik suikast iddialarına ilişkin ihbarın hangi yolla yapıldığının da MİT´ten sorulmasına karar verildi. Öztürk´ün talepleri ile ilgili olarak ´MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı´ndan MİT müsteşarlığının 17 Ocak 2011 tarihli cevabi yazısında bahsedilen Bulgar ajan, Bulgar asker olup olmadığının, varsa sanıklar ile bir ilişkisinin olup olmadığının sorulması da karara bağlandı.
Tutuklu sanık Veli Küçük´ün, daha önceden de birçok kez talep ettiği ´MİT Müsteşarlığı tarafından var olduğu iddia edilen Ergenekon Terör Örgütü şeması olarak tanzim edilen şemanın açıklanmasına ilişkin 11 Mart 2011 tarihli dilekçesindeki talep ile ilgili daha önceden karar verildiği için tekrar karar verilmesine gerek olmadığı gerekçesiyle red kararı verildi.
Son oturumda ifadesine başvurulan tanık Feride Gökçimen´in duruşmada hazır edilerek sanıklar tarafından doğrudan soru sorulmasına imkan verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca Tanık Koruma Kanununun 5/1-ç bendi ile Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Mahkemelerce Alınacak Tanık Koruma Tedbirlerine ilişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 14/3-a maddesi uyarınca Yakın Koruma şeklinde fiziki koruma sağlanması da kararlaştırıldı.
İlk kez gizli tanık dinlenecek
Ergenekon yargılamalarında ilk kez duruşmada gizli tanık dinlenmesine de karar verildi. Mahkeme heyeti, İstanbul TEM Şube Müdürlüğü´nden tanıklardan Muzaffer Gökçimen, Koray Yılmaz, Tarkan Toper, Nejat Uysal´ın dinlenmek üzere duruşmada hazır edilmesinin istenmesini karara bağladı. Gizli tanık Aydın-1´in ise İstanbul (CMK.250. Madde ile Yetkili) Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından duruşmada hazır edilmesine karar verildi.
Ayrıca tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek´in 8 Mart 2011 ve Nusret Senem´in de 11 Mart 2011 tarihinde sarf ettiği sözlerle ilgili olarak Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Perinçek´in daha önceki celselerde de birçok kez ikaz edilmesine ve duruşmadan çıkarılacağının kendisine bildirilmesine rağmen mahkeme düzenini bozucu beyanları bulunduğu ve bu beyanları nedeni ile 4 celse duruşmalardan men edilmesine karar verildiği belirtildi.
İki dava daha Ergenekon´la birleşmek üzere
İstanbul 9 ve 14´üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından gönderilen iki dava dosyası ile ilgili olarak, yargılaması yapılan Ergenekon ana davası ile aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçe gösterilerek birleştirme konusunda istenen muvafakatın verilmesi de karara bağlandı. ( Cihan)
Fener Rum Patriği Bartholomeos´a suikast girişimi ve Savcı Öz´e suikast girişimi davaları
Birinci ´Ergenekon´ davasına bakan mahkemenin birleştirilmesi yönünde muvafakat verdiği dosyalar arasında, Fener Rum Patriği Bartholomeos´a yönelik olduğu iddia edilen suikast hazırlığı davası ile İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´ün tehdit edilmesi davası da bulunuyor.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, taleplere ilişkin celse arası yaptığı değerlendirmede, birleştirmesi yönünde muvafakat istenen dava dosyalarını da inceledi. Buna göre mahkeme heyeti, Fener Rum Partiği Bartholomeos´a yönelik suikasta hazırlandığı iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan İsmet Reçber´in yargılandığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin 22 Aralık 2010 tarihinde yaptığı duruşmada aralarında hukuki ve fiili irtibat olduğu gerekçesiyle birleştirilmesi için görüş istediği bu dava dosyasının ´Ergenekon´ davasıyla birleştirilmesi yönünde muvafakat verdi. Mahkeme heyeti ayrıca, ´Ergenekon´ soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Zekeriya Öz´ü tehdit ettiği iddiasıyla 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Özkan Kurt´un dosyasını da inceleyerek, mahkemelerindeki dava dosyasıyla birleştirilmesi konusunda görüş bildirdi. Mahkeme heyeti, bu konuda ilgili mahkemelere yazı yazılmasını da kararlaştırdı.
Arslan´a silah satanların davası Ergenekon´la birleşti
Danıştay saldırısını gerçekleştiren avukat Alparslan Arslan´a Glock marka silah sattıkları iddiası ile Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesi´nde açılan dava dosyası, birleştirilerek Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından celse arasında verilen ara kararda, bir davanın daha Ergenekon ana davasıyla birleştirildiği anlaşıldı. Buna göre Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Danıştay sanığı Alparslan Arslan´a Glock marka silah satılmasına ilişkin açılan davanın, Ergenekon ana davası ile aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirme kararı verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de birleştirilen dava sanıkları Aytun Metin Şükre, Kenan Özay, Selçuk Özkan ve Erkan Ayyıldız´ın, 12 Nisan 2011 tarihinde görülecek Ergenekon ana davasında hazır bulundurulması için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´ne talimat gönderdi. 86 sanıklı Ergenekon davasına ilk olarak 8 sanıklı Danıştay davası, ardından da 2 sanıklı Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi davası birleştirilmişti. 96 sanıklı davada sanık sayısı, son birleştirme kararının ardından, Aykut Metin Şükre´in aynı zamanda Danıştay davasının da sanığı olması nedeniyle 99´a çıkmış oldu. Bu arada, mahkeme tarafından birleştirme konusunda muvafakat verilen diğer iki davanın birleştirilmesi durumunda da sanık sayısı 101´e çıkacak. Bu davalardan ilki, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gönderilen ve tek sanığı İsmet Rençber olan Fener Rum Patriği Bartholomeos´a suikast iddiasına ilişkin dava. İkinci dava ise Özkan Kurt tarafından Ergenekon soruşturmalarının özel yetkili Savcısı Zekeriya Öz´e gönderilen tehdit içerikli faksa ilişkin dava. Sanık Kurt, bu dava sebebiyle tutuklu bulunuyor.
Bir başka dava daha Ergenekon´la birleşme istedi, ancak mahkeme reddetti. İhtilaf Yargıtay´da
Öte yandan, İlknur Fındık ile Fatih Kertil hakkında Beyoğlu 1. Sulh Ceza Mahkemesi´nde açılan dava dosyasının da aralarından irtibat bulunduğu gerekçesi ile Ergenekon ana davası ile birleştirildiği anlaşıldı. Ancak gönderilen dava dosyası ile ilgili olarak da Dava dosyası, birleştirilerek mahkememize göndermiş ise de; bu sanıkların, dosyamız sanıklarından sadece Aydın Yüksek ile akrabalık bağının bulunduğu, sanıklar İlknur Fındık ile Fatih Kertil´in bu akrabalık nedeni ile üzerlerine atılı suçu işledikleri konusunda iddialar bulunduğundan ve aralarında hukuki bir irtibat bulunmadığı anlaşıldığından, bu dava dosyasının, dosyamız ile birleştirilmesine gerek görülmemiştir. ifadesi kullanıldı. Ara kararda, verilen kararlarla ilgili olarak iki mahkeme arasında ihtilaf oluştuğu belirtildi. Beyoğlu 1. Sulh Ceza Mahkemesi´nin dava dosyası ile birleştirme kararının, aradaki ihtilafın giderilmesi için kurye ile Yargıtay 5. Ceza Dairesi´ne gönderilmesi karara bağlandı.
Mahkeme, Cumhuriyet´e molotof davasının birleşmesine de karşı çıktı. İhtilaf Yargıtay´da
Ayrıca Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli atılmasına ilişkin 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen dava dosyasının birleştirme kararı ile gönderilmesine de mahkemeden olumsuz cevap geldi. Ara kararda, Gönderilen dosyanın iddianamesinde mahkememizin dosyası ile birleştirilmesi konusunda herhangi bir talebin olmadığı aynı örgüt konu davaların hepsinin bir mahkemede görülmesinin hukuki zorunluluk olmadığı ve mahkememizin iş yükü dikkate alınarak anılan dosyanın mahkememiz dosyası ile birleştirilmesine gerek görülmemiştir. denildi. Diğer birleştirme kararı gibi bu kararın da dava dosyası ile birlikte, aradaki ihtilafın giderilmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesine karar verildi. ( AA, Cihan)
(24 Mart 2011, 15:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Danıştay ve Ergenekon davalarının birleştirilmesi manşetlerimiz
Danıştay soruşturması sil baştan
Flaş!!! Cumhuriyet ve Patrik saldırıları, Ergenekon´la birleşiyor
Savcı Zekeriya Öz´e suikast emri astsubaydan
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara