Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili geçtiğimiz günlerde gerçekleşen şok operasyonun bir ihbar e-postasıyla başladığı ileri sürüldü. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz´e gönderildiği belirtilen mailde, katil zanlısı Emre Günaydın´ı, dönemin Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger´in yönlendirmesiyle İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat´ın azmettirdiği iddia ediliyor. Operasyon sonucu gözaltına alınanlardan 6´sı muvazzaf asker 1´i öğretim görevlisi 7 kişi tutuklanmıştı.
İşte Zirve´yi ihbar eden mektup
Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili geçtiğimiz günlerde gerçekleşen şok operasyonun bir ihbar e-postasıyla başladığı ileri sürüldü. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz´e gönderildiği belirtilen mailde, katil zanlısı Emre Günaydın´ı, dönemin Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger´in yönlendirmesiyle İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat´ın azmettirdiği iddia ediliyor. Operasyon sonucu gözaltına alınanlardan 6´sı muvazzaf asker 1´i öğretim görevlisi 7 kişi tutuklanmıştı.
Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili savcılığa çok önemli bir ihbar e-postası ulaştı. Ali A. isimli imzasız ihbar mektubunun Malatya´dan gönderildiği belirtiliyor. İhbar mektubunda şu iddialar bulunuyor:
Yapılanları artık içim kaldırmıyor. Emre Günaydın´ı yönlendiren ve azmettiren kişi Komutanımız Mehmet Ülger´in yönlendirmeleriyle İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat´tır. Ruhi Abat, yaklaşık 4-5 aydır, Alay Komutanımız Mehmet Ülger ile beraber çalışmaktaydı. Ruhi Abat´ı ilk irtibata geçiren kişi Üniversite Karakol Komutanı Halil İşler´dir. Daha sonra alay komutanımızla irtibatı ise Şeymuz kod adlı Mehmet Çolak uzman sağlamaktadır. Özellikle olay öncesinde ve sonrasında bu çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. (...) Ayrıca olay öncesinde ve sonrasında da Ruhi Polat isimli şahısla da çok sıkı bir irtibat var. (...) Elde edebildiğim kadarıyla Ruhi Polat´ın telefonu 537 677 xx xx. Mehmet Çolak uzmanın telefonu ise 535 210 xx xx´dır. Daha fazla bilgiyi size açıklarsam beni de tespit ederler. Beni ortadan kaldırmak için hiç tereddüt etmeyecek kadar kendilerinden geçmişlerdir. Türkiye´nin daha büyük komplolarla karşı karşıya adına bunları açığa çıkarmanız umuduyla. Ali A. Malatya. ( Zaman)
Zirve Davası´nın ´Kafes´le birleşmesi isteniyor
Malatya´da gerçekleşen Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili yaşanan son gelişmeler, davanın Kafes Eylem Planı davasıyla birleştirilmesine yönelik beklentileri artırdı.Müdahil avukatlar tarafından yapılan birleştirme talebi üzerine araştırılan iki dava arasındaki fiili bağlantının, 24 Aralık 2010´da Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´e konuşan gizli tanığın ifadeleri ve adliyeye gönderilen CD ile ortaya çıktığı belirtiliyor. Bunun üzerine gözaltına alınan 9 kişiden, cinayetlerin işlendiği dönemde Malatya Jandarma Alay Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger´le, İnönü Üniversitesi´nde araştırma görevlisi olan Ruhi Abat´ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin tutuklanması, bağlantıların delili olarak gösteriliyor.
İki davanın birleştirilmesine yönelik ilk somut adım, Zirve Davası´nın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Kasım 2008´de atılmış, Ergenekon İddianamesi dosyaya eklenmişti. Ardından ortaya çıkan ´Kafes Eylem Planı´nda Hrant Dink, Rahip Santoro ve Zirve Cinayeti´nden ´operasyon´ diye bahsedilmesi üzerine davaların birleştirilmesini isteyen müdahil avukatları, yeni gelişmeler üzerine artık taleplerini yüksek sesle dile getiriyor. Müdahil avukatlarından Orhan Kemal Cengiz, 18 Ocak 2010 tarihinde savcı Zekeriya Öz´e, katliamın Kafes Eylem Planı çerçevesinde ve ´Ergenekon´ bağlantısı konusunda araştırma ve soruşturma yapılmasına dair taleplerimizi içeren dilekçe sunduklarını anımsattı.
İki davanın birleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Cengiz, Şimdi konu Zekeriya Öz´de. Bilindiği gibi geçen hafta Zirve Davası ile ilgili başlatılan operasyonda 7 kişi tutuklandı. Aynı kişiler 2008´de bir ihbar mektubu üzerine yine gözaltına alınıp serbest kalmıştı. Ancak şimdiki delillerle tutuklanmalarına karar verildi. Bundan sonra davaların, hem sanık hem de davacı hakları açısından, aynı zamanda usul ekonomisi için birleştirilmesi gerekecektir. Çünkü aynı konuda iki farklı davanın farklı yerlerde sürdürülmesi düşünülemez. Bununla birlikte sağlıklı bir soruşturma yürütülemez. dedi.
Müdahil avukatlarından Erdal Doğan da cinayetlerle ilgili davanın son 3 yıldır Poyrazköy ve Ergenekon gibi davalarla bağlantılı olduğunu her duruşmada söylediklerini hatırlattı. Doğan, Bugünkü gelişmelerden de anlaşıyor ki sayın Öz´ün daha önceki araştırmalarıyla birlikte bu soruşturmayı derinleştirdiği görünüyor. Hatırlanacağı üzere rahip Santoro, Zirve Yayınevi ve Hrant Dink cinayetleri, Kafes Eylem Planı´nda birer operasyon olarak zikredilmekteydi. şeklinde konuştu. ( Cihan)
Zirve Katliamı neydi?
Malatya´da, 18 Nisan 2007´de, Zirve Yayınevi´nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler(20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi edildikten sonra tutuklanmıştı. Günaydın´ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde Cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009´daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010´daki 29. duruşmada tanık olarak dinlenilen Erhan Özen´in ifadelerini de dikkate alan mahkeme heyeti, Aral´ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti.
Katliam davası 4 yıldır sürüyor
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 4 yıldır davası görülen katliamla ilgili Ergenekon soruşturmasına bakan savcılara ulaşan ihbarlar üzerine birkaç gün önce ayrı bir soruşturma başlatıldı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından başlatılan şok operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı, bunlardan 6´sı muvazzaf asker 1´i öğretim görevlisi olmak üzere 7 kişi tutuklandı. Katliam sonrasındaki süreçte sanıklar ile Ergenekon sanıkları arasındaki bağlantılara dair çok güçlü bulgular ortaya çıkmıştı. Malatya´daki mahkemede görülen davanın aralarındaki irtibatlardan dolayı Ergenekon davasıyla birleştirilmesi de gündeme geldi ancak mahkeme heyeti bu konuda henüz bir karara varmış değil. Malatya´daki davanın 32. duruşması 4 Mart 2011 tarihinde gerçekleşti, dava 4 Nisan 2011 tarihine ertelendi.
(24 Mart 2011, 10:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Ergenekon´da ´Zirve´ operasyonu
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir