Balyoz darbe planı iddiasıyla ilgili açılan davanın 18. duruşması bugün görülüyor. 161´i tutuklu 196 sanıklı davada duruşmaya tutuklu 158 sanık ile tutuksuz yargılanan 24 kişi katıldı. Duruşma, Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen´in savunmasıyla devam ediyor.
Balyoz davasında 18. duruşma
Balyoz darbe planı iddiasıyla ilgili açılan davanın 18. duruşması bugün görülüyor. 161´i tutuklu 196 sanıklı davada duruşmaya tutuklu 158 sanık ile tutuksuz yargılanan 24 kişi katıldı. Duruşma, Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen´in savunmasıyla devam ediyor.
´Balyoz Planı´ iddialarıyla ilgili olarak eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu 161´i tutuklu 196 sanıklı davanın 18. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu tutuklu 158 sanık ile tutuksuz yargılanan 24 sanık katıldı. Duruşmada, müdahil Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği Başkanı Rıdvan Kaya ve Hamza Türkmen´in avukatı Necip Kibar ile Abdurrahman Dilipak´ın avukatı Salih Dövücü de hazır bulundu.
Çetin Doğan, tutuklanması talep edilen avukatını savundu
Balyoz davası tutukluğu sanı eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, 18 Mart 2011 tarihli duruşmada savunmasında kullanmak için mahkeme başkanı Ömer Diken´in masasında dosya altına gizlice CD koyduğu için hakkında suç duyurusunda bulunulması istenen avukatı Hüseyin Ersöz´le alakalı, Avukatımın savunması, benim isteğim üzerine gerçekleşmiştir. dedi.
Balyoz davalarının başlamasıyla birlikte, Ortada bir suç varsa tek suçlu olan benim. Diğer arkadaşlarım benim emrimi yerine getirmiştir. diye açıklama yapan sanık Çetin Doğan, bugün de benzeri bir açıklama yaptı. Doğan, avukatı Hüseyin Ersöz´ün, mahkeme başkanı Ömer Diken´e Duruşma arasında masanızdaki dosya altına bir CD koydum. sözleri ve CD´nin ortaya çıkması üzerine savcı tarafından hakkında tutuklama kararı istenmesine ilişkin açıklama yaptı. Sanık Doğan, Cuma günü avukatım savunmasını benim isteği üzerine gerçekleştirmiştir. O şekilde yapılmasını ben istedim. Siz, isminizin yarım yazılmasından rahatsız olmuşsunuz. Ancak bizi de anlayın. Biz bir yılı aşkın ne olduğu belli olmayan adamların attığı iftiralar yüzünden cami bombalamak gibi konularla suçlanıyoruz. Bizim nasıl bir durumda olduğumuzu anlayabilesiniz diye böyle bir savunma yaptık. diye konuştu.
Bu açıklamaların ardından başkan Ömer Diken, sanık Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen´e savunmasına başlamasını söyledi. Avukat Celal Ülgen, ses tellerinde problem olması ve savunmasının da maraton tabir edilen uzun bir savunma olması nedeniyle yoruldukça izin isteyeceğini hatırlatarak savunmasına başladı. Savunmasına Balyoz iddianamesine ilişkin ilk delil klasörüyle başlayan Ülgen, Sanıkların büyük çoğunluğu görevlendirme listelerinde adı bulunan personellerden seçilmiştir. Ancak bu listelerde adı bulunup haklarında dava açılmamış kişiler de var. Biz bunlar neden sanık değil demiyoruz ancak neden sanık olmadıkları iddianamede açıklanmamış, buna dikkat çekmek istiyorum. diye konuştu. ( Cihan)
Çetin Doğan´ın avukatı Ülgen´in savunması tamamlandı
´Balyoz Planı´ davası tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen´in savunması tamamlandı. Duruşmada tutuklu sanık Doğan´ın çapraz sorgusuna geçildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Çetin Doğan´ın avukatı Ülgen, dosyadaki klasörleri inceleyerek kimin, neden sanık olduğunu araştırdığını belirtti. Görevlendirmede yetkili personel listesinde, ´Suga´ harekat planında, çalışma gruplarında, İstanbul ve Bursa Jandarma Bölge Komutanlığındaki kilit görevlere atanacak kişiler listesinde isimleri geçen kişilerin sanık olarak yer aldığı ifade eden Ülgen, ancak bu listelerde ismi olup da dava açılmayan kişilerin de bulunduğunu kaydetti. İddianamede, bu kişiler hakkında neden dava açılmadığının anlatılmadığını dile getiren Ülgen, dava sanıklarının Balyoz Plan seminerine katıldıkları ve listede isimleri bulunduğu için yargılanmadıklarını, ´sahte bir belge olan 11 No´lu CD´de görev listesinde yer aldıkları için´ sanık olduklarını savundu.
Yakalama kararında hukuka aykırılıklar olduğunu da savunan ve bunları anlatan Ülgen, Çetin Doğan´ın ev aramasının 16.20´de bittiğini, yakalama kararının ise 18.58´de verildiğini söyledi. Müvekkilinin yaklaşık 2 saat haksız yere özgürlüğünün kısıtlandığını ifade eden Ülgen, Ceza Muhakemesi Kanunu´nda ´kaçak´ tanımının belirtildiğini, müvekkili hakkında ise sanki kaçakmış gibi yakalama kararı çıkarıldığını vurguladı. Ülgen, ´Herkes birbirinden intikam alma, herkes geçmişin intikamını alma sürecine girerse bunun sonu gelmez. Bugün intikamını alır, yarın sıra B´ye gelir. Bu intikamları durdurmalıyız´ diyerek, hukukun herkese uygulanması gerektiğini söyledi.
´Polisten çıkan talep yazısı karar olmuş´
İkinci ´Ergenekon´ dava dosyasına ait iletişimin dinlenmesine ilişkin bir kararı gösteren Ülgen, polisin talep yazısındaki ´dinleme´ ifadesinin ´inleme´ olarak yer aldığını, aynı yanlışın savcılığın yazısından mahkeme kararına kadar devam ettiğini söyleyerek, ´Polisten çıkan talep yazısı karar olmuş´ dedi.
´Ahmet Yavuz delilleri kararttı´ haberlerine tepki
Ülgen ayrıca bazı basın yayın organlarında davanın sanıklarından Ahmet Yavuz´un, ´Tutuklanmadan 15 gün önce bütün harp oyunu ve plan seminerlerinin silinmesini emrettiği´ne ilişkin haberler yayımlandığını belirterek, ´Bu haberler dava üzerine gölge düşürmek, yargılamayı etkilemek açısından yapılıyor. Masumiyet ilkesini zedeleyici biçimde haberler yapılıyor. Haberler gerçeği yansıtmıyor´ diye konuştu.
İtiraz dilekçesi
Duruşmada, ´Balyoz Planı´ davası tutuklu sanıklarından Nedim Ulusan´ın tutukluğuna itiraz dilekçesi de avukatı Hüseyin Ersöz tarafından mahkemeye sunuldu. İtiraz dilekçesinde, ´müvekkilimiz Nedim Ulusan, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan muvazzaf bir subay olup, NATO´ya bağlı Güneydoğu Avrupa Silahsızlanma, Silahların Kontrolü, Doğrulama ve Uygulama Yardım Merkezinde (RACVIAC) Uluslararası ilişkiler Program Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Bu çerçevede müvekkilimiz çok az kişiye nasip olan, Türkiye´yi yurt dışında temsil etme görevi verilmiş başarılı bir kurmay subaydır´ denildi. Dilekçede, 14.03.2011 tarihli tutuklama kararının kaldırılması, aksi takdirde itiraz dilekçesinin CMK maddesi uyarınca incelenmek ve karara bağlanmak üzere İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesi istendi.
Duruşmada, Ülgen´in savunmasını tamamlanmasının ardından Çetin Doğan´ın çapraz sorgusuna geçildi. ( AA)
Hilmi Özkök, Çetin Doğan´ın o çağrısına yanıt verdi
Genelkurmay eski Başkanı Özkök, Çetin Doğan´ın tanık olsun çağrısına buna savcılar yargıçlar karar verir dedi. Balyoz Planı davasının sanıkları arasındaki eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan´ın savunmasında mahkemede tanık olarak dinlenmesini istediği dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök konuştu. Özkök, Savunmanın böyle taleplerde bulunma hakkı vardır... Buna gerek var mı yok mu, mahkeme sürecinde savcılar, yargıçlar bakar ve karar verir. Benim hukuka ne kadar saygılı olduğum bilinir dedi. Özkök Ergenekon terör örgütünün de artık bir çatıya dönüştüğünü belirterek, Birçok konu bunun altında toplanarak çözülmeye çalışılıyor. Bunlar doğru mu yanlış mı onu bilemem. O yargının ortaya koyacağı konu. Nasıl biter o da ayrı konu dedi.
Cumhuriyet gazetesinden Utku Çakırözer´in sorularını yanıtlayan Özkök, aralarında emekli askerlerin de bulunduğu 169 subayın tutuklanmasını ise şöyle değerlendirdi: Üzülmemek mümkün değil. Çünkü bazılarının telafisi mümkün olmayan kayıpları oluyor. Bazısı ´Ben orada yoktum´ diyor. Kimilerinin terfisi etkileniyor. Bazıları yurtdışı görevlerini bırakarak geldi. Türkiye´nin yurtdışı taahhütleri de bozuluyor. Toptan tutuklama ve bırakılma gibi konular biraz anlaşılması güç. Kamuoyunda da bazı tereddütler var. Bunları söylerken yargının işine karışmak niyetinde değilim.
Ergenekon çatı oldu
Özkök, YAŞ kararıyla terfi kararı alan ancak Balyoz kapsamına girdikleri için kesinleşmiş AYİM kararlarına rağmen terfi ettirilmeden açığa alınan üç amiral ve generalin durumu hakkında da Askerlikte istikrar çok önemli. Meseleleri bu noktaya getirmemek lazım. Bu gibi şeyler kurumların işleyişinde sıkıntı yaratabiliyor yorumunu yaptı. Özkök, Ergenekon davasına bakışını da Başta ´terör örgütü´ filan dendi. Ama Ergenekon şimdi ´çatı´ olmuş. Birçok konu bunun altında toplanarak çözülmeye çalışılıyor. Altına bir sürü konu konuyor. Bunlar doğru mu yanlış mı onu bilemem. O yargının ortaya koyacağı konu. Nasıl biter o da ayrı konu sözleriyle özetledi. ( Vatan)
(21 Mart 2011, 12:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Balyoz davasında skandal avukat şov
BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Balyoz Planı manşetlerimiz
FLAŞ Flaş!!! Balyoz´da 163 tutuklama
Flaş!!! Balyoz´da reddi hakim ve tutuklama itirazları reddedildi