Savcı Batum´a soruşturma izni istedi
Savcı Batum´a soruşturma izni istedi
Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum hakkında, Türk Ceza Kanunu´nun 301. maddesi uyarınca soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı´ndan izin talebinde bulundu.
5 Şubat´ta Atatürkçü Düşünce Derneği´nin (ADD) Zonguldak Şubesi´ni ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Batum´un, asker için ´kağıttan kaplanmış´ sözleri üzerine inceleme başlatan Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu ifadelerin Türk Ceza Kanunu´nun (TCK) 301. maddesi kapsamına girdiğine karar verdi. Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, Süheyl Batum hakkında soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı´ndan izin istedi.
TCK´nın 301. maddesinde, ´Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisi´ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişinin, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması. Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişilere de aynı cezanın uygulanması´ hükmü yer alıyor. TCK´nın 301´inci maddesi gereğince ´soruşturma´ yapılması Adalet Bakanlığı´nın iznine bağlı. ( AA)
BAKAN ERGİN: BATUM DOSYASI HENÜZ GELMEDİ
10 Şubat 2011:Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum hakkında soruşturma açılması için izin talebiyle ilgili olarak ´Henüz Adalet Bakanlığına ulaşmış dosya yok ama gelmesi halinde bugüne kadar gelmiş dosyalar hangi prosedüre tabi tutulduysa o da o prosedüre tabi tutulacaktır´ dedi. Bakan Ergin, bakanlığa gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum´un TSK´ya yönelik ´kağıttan kaplan´ sözlerine yönelik görüşünü sorması üzerine, bu sözlerle ilgili çok değerlendirme yapıldığını, kendisinin ayrıca değerlendirmede bulunmayacağını belirtti. Bakan Ergin, ´Soruşturma izni için dosya size geldi. Ne zaman karar vereceksiniz?´ sorusu üzerine, şunları söyledi:
´Henüz Adalet Bakanlığına ulaşmış dosya yok ama gelmesi halinde bugüne kadar gelmiş dosyalar hangi prosedüre tabi tutulduysa o da o prosedüre tabi tutulacaktır. Adalet Bakanlığının uygulaması şudur: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) bizim için ölçüdür ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) içtihatları bizim için ölçüdür. Dosyayı değerlendirirken de bunlar göz önünde bulundurulacaktır. Bu içtihatlara göre karar vereceğiz.´
Ergin, konuyla ilgili sorular üzerine şöyle devam etti: ´Şu anda dosyayı görmeden, delilleri değerlendirmeden, hadiseleri bilmeden ezbere bir şey söylemek yanlış olur. Dosya bakanlığa ulaşsın, prosedür sağlam işlemiş mi, eksik evrak var mı diye bir bakalım. Önce bunlara bakmak gerek. Daha sonra bahsettiğimiz kriterlere göre AİHS ve AİHM içtihatlarına göre karar verilecek. Bugüne kadar Adalet Bakanlığının bu tür hadiselerdeki tavrı ve tarzı bellidir. Uygulamalarda kendine örnek aldığı kriterler bellidir. Aynı kriterler bu dosya için de geçerlidir.´ ( Zaman)
(09 Şubat 2011), son güncel.: (10 Şubat 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
CHP´den cuntaya ağıt: Koca askeri yıktılar
Batum´un ´Cunta Ağıtı´na inceleme
Örneklerle CHP´nin Ergenekon davalarında sempatizanlıktan öte tavırları
´Ergenekon ve CHP´ manşetlerimiz