Mason üstadlarına suikast girişimiyle gündeme gelen avukat Yusuf Erikel´in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında ´Ergenekon´ soruşturması kapsamında açılan yeni dava, mahkemenin dün aldığı kararla ikinci ´Ergenekon´ davası ile birleştirildi.
Erikel davası Ergenekon´la birleştirildi
Mason üstadlarına suikast girişimiyle gündeme gelen avukat Yusuf Erikel´in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında ´Ergenekon´ soruşturması kapsamında açılan yeni dava, mahkemenin dün aldığı kararla ikinci ´Ergenekon´ davası ile birleştirildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada ara kararları açıklayan üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, davanın, fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle ikinci ´Ergenekon´ davası ile birleştirilmesine karar verdiğini söyledi. Haşıloğlu, mahkemenin sanık Erikel ile dosyada beyanları bulunan Hacı Ali Hamurcu hakkında soruşturma olup olmadığının ve Erikel´in yurtdışı giriş-çıkışlarının tespit edilmesini, ayrıca Hamurcu´nun beyanlarında geçen 10 milyon liralık senetle ilgili ceza dosyasının Kayseri ACM´den istenerek incelenmesini de kararlarlaştırdığını açıkladı.
Savunmasını tamamlayan Erikel´in çapraz sorgusu yapıldı
Ergenekon soruşturması kapsamında avukat Yusuf Erikel´in de aralarında bulunduğu 8 sanıklı davanın dün görülen dördüncü duruşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu´nun gündeme getirdiği ´Kayseri´deki yolsuzluk´ iddiasına dayanak oluşturan borç senedinin sahte olduğu da ortaya çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza´ca Silivri´de görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar avukat Yusuf Erikel ile tutuksuz yargılanan Hayri Bildik, Hakan Arıkan, Aydoğan Aksüngü, Maruf Şinik, Hakan Akdoğan, Recep Taylan ve Adem Uzun katıldı. Duruşmada Yusuf Erikel´in çapraz sorgusu da yapıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dün görülen davada, iddia olunan ´Ergenekon´ örgütü tarafından nihai amaç olarak planlanan darbenin gerçekleşmesi sonucu kurulacak hükümette Başbakan olarak görevlendirileceği öne sürülen Erikel, kendisinin hazırladığı kabinenin ´Ergenekon´ ile ilgisi olmadığını söyledi. Savunmasının tamamlamasının ardından çapraz sorgusu yapılan Erikel, savcıların sorularını yanıtladı. Erikel, yaptığı seyahatlerde beğendiği bazı kişileri bakan, bazılarını da vali olarak kaydettiğini anlattı. Erikel, iktidara çıkacağı ilk gün, ilk yıl ve 5 yılda yapacaklarını ayrıntılarıyla not ettiğini belirterek, örneğin ilk günden benzin fiyatları gibi konularda düzenleme yapıp, bunu halka duyuracak ve onların bir bayram havasına girmesini sağlayacağını belirtti. Erikel, ´Bütün bunları bir parti programı olarak düşündüm. Hedeflediğim hükümet darbe hükümeti değil, alternatif hükümetti. Hala aynı düşüncedeyim, fikirlerimde herhangi bir sapma yok´ dedi. Amacının Ak Parti aleyhtarlığı yapmak olmadığını ifade eden Erikel, ´CHP´ye adam gönderdim, burun kıvırdılar. BBP ve ANAP gibi partilerle görüştüm. Yaşar Okuyan ile görüştüm. Yaşar Nuri Öztürk´e boş yere parti kurma, gel birleşelim dedim. Beni dinlemedi ve gitti parti kurdu´ diye konuştu. Sülalesinde hiç asker olmadığını, askeri ilk kez 12 Eylül´de tanıdıklarını belirten Erikel, Türkiye´deki ordu anlayışını ´Gelişmiş devletlerde devletin ordusu var. Ancak Türkiye´de ordunun kurduğu bir devlet var. Yani ordunun bir devleti var. Ordu hükümeti kurduktan sonra sivillere devretmiştir. Siviller, Türkiye Cumhuriyetinde sadece kiracıdır´ şeklinde ifade etti.
CHP´nin dile getirdiği senet sahte çıktı
Avukat Yusuf Erikel´in de aralarında bulunduğu davanın duruşmasında, CHP lideri Kılıçdaroğlu´nun ?Kayseri´deki yolsuzluk? iddiasına dayanak oluşturduğu senedin sahte olduğu da ortaya çıktı. Duruşmada çapraz sorgusu yapılan Erikel´e, savcı Mehmet Ali Pekgüzel ?Alparslan Arslan´ı Hukuk Fakültesi´nden tanır mısınız? ? diye sordu. Erikel, ?Arslan ile aynı sınıftaymışız. Okula gidip gelmediğim için tanımıyorum. Avukatlık dönemimde görmedim. Yanındaki çocuğu tanıyorum. Altunizade yurdunda kalıyordu? dedi. Pekgüzel, Erikel´e, Kayseri´deki yolsuzluk dosyasında adı geçen Hacı Ali Hamurcu ile olan tanışıklığını sordu. Erikel de Hamurcu ile görüşerek tutanak düzenlediğini, bu sırada Hamurcu´nun Kayseri´deki iddialar nedeniyle polis tarafından arandığını kendisine söylemediğini kaydetti. Hamurcu´nun kendisine verdiği 10 milyon TL senedin üzerinde vade tarihi, mühür ve imza bulunduğunu ifade eden Erikel, mührün geçerli olmadığını dile getirdi ve ?13 numaralı mühürmüş. Belediye Başkanı´nın mührü ise 1 numaraymış? diye konuştu. Senedi aldıktan sonra ´Ergenekon´ sanığı Durmuş Ali Özoğlu´na söylediğini, onun da haber yapalım dediğini ifade eden Erikel, Hamurcu´ya kimden rüşvet aldığı, 18 kişilik rüşvetçi listesi gibi Kayseri´deki olayları yazdırdığını, bu 15 sayfanın ancak dosyada olmadığını kaydetti. Erikel, senette tarihlerle ilgili 3 hata olduğunu da söyledi. Pekgüzel´in ?Senedi Hamurcu´nun babasına verdiğinizi söylemişsiniz. Babası almadığını söylemiş. Senet sizin evinizde bulundu? sorusuna Erikel, ?Babası istedi vermedim? şeklindeki beyanının yanlış yazıldığını söyledi.
İkinci Ergenekon davasıyla birleştirildi
Mahkeme heyeti, Yusuf Erikel ile 8 sanık hakkında Ergenekon kapsamında açılan yeni davanın aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle, İkinci Ergenekon davası ile birleştirilmesine karar verdi.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada ara kararları açıklayan üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, davanın, fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle ikinci ´Ergenekon´ davası ile birleştirilmesine karar verdiğini söyledi. Haşıloğlu, mahkemenin sanık Erikel ile dosyada beyanları bulunan Hacı Ali Hamurcu hakkında soruşturma olup olmadığının ve Erikel´in yurtdışı giriş-çıkışlarının tespit edilmesini, ayrıca Hamurcu´nun beyanlarında geçen 10 milyon liralık senetle ilgili ceza dosyasının Kayseri ACM´den istenerek incelenmesini de kararlarlaştırdığını açıkladı. ( AA, Yenişafak, Star)
(05 Şubat 2011, 12:49)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Erikel davasıyla ilgili manşetlerimiz
Yusuf Erikel´le ilgili tüm manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi