Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal´ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle tazminata mahkûm edilen 9 hakim, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu´na karar düzeltme talebinde bulundu. CHP´nin halkı iç çatışmaya çağırarak engellemeye çalıştığı Yargıtay ve Danıştay´a yeni daireler kurulmasını düzenleyen yasa tasarısında yer alan maddelerle Yargıtay´ın tazminat korsanlığı da engelleniyor. Tartışılan yasa tasarısının kabul edilmesi ile Haberal´ın açtığı tazminat davaları asliye hukuk mahkemesine gönderilecek.
Haberal tazminatı için hakimlerden düzeltme talebi
Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal´ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle tazminata mahkûm edilen 9 hakim, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu´na karar düzeltme talebinde bulundu. CHP´nin halkı iç çatışmaya çağırarak engellemeye çalıştığı Yargıtay ve Danıştay´a yeni daireler kurulmasını düzenleyen yasa tasarısında yer alan maddelerle Yargıtay´ın tazminat korsanlığı da engelleniyor. Tartışılan yasa tasarısının kabul edilmesi ile Haberal´ın açtığı tazminat davaları asliye hukuk mahkemesine gönderilecek.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi´nin 9 hakim hakkındaki dava dosyasını, karar düzeltme konusunda karar vermesi için Hukuk Genel Kurulu´na göndereceği belirtildi. Yargıçların 1. sınıf hakim olması sebebiyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla davayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 9 hakimin her birini bin 500 lira manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti. Hakimlerin karara itiraz etmesi üzerine, dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu´nda temyiz incelemesine tabi tutuldu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 9 hakimin tazminat ödemesine ilişkin kararı kısmen onamış, kararı tazminat miktarı ve gerekçesi yönünden bozmuştu.
Hukuk Genel Kurulu´nun kararı 9 hakime tebliğ edildi. Tazminat cezası verilen hakimlerin karar düzeltme talebinde bulunması üzerine dosya Hukuk Genel Kurulu´nda yeniden görüşülecek. Yargıtay´ın kararı sonrası hukukçular, ceza hakimlerinin tazminat tehdidi ve baskısı altına alındığı uyarısında bulunmuştu.
CHP´nin direnişe çağırdığı yasa tasarısında tazminat korsanlığına engel
TBMM Adalet Komisyonu´nda kabul edilen Yargıtay ve Danıştay´ın daire sayısının artırılmasını öngören tasarıda, verdikleri kararlar sebebiyle hakim ve savcı aleyhine açılan tazminat davalarının devlet aleyhine açılması düzenleniyor. Düzenlemeyle hakimlerin kararlarından dolayı devlet aleyhine açılacak davalar Yargıtay yerine asliye hukuk mahkemelerinde görülecek. Halen kesinleşmeyen davalara devlet aleyhine devam olunacak. Düzenlemenin yasalaşması halinde Haberal´ın açtığı tazminat davaları da asliye hukuk mahkemesine gönderilecek. ( Zaman)
Yargıtay, korsan kararla Ergenekon davalarını çökertmeye kalktı
Yargıtay Prof. Dr. Haberal´ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle, dokuz hakimi 1500´er lira tazminat ödemeye mahkum etmişti. Haberal´ın ardından birçok balyoz ve Ergenekon sanığı da harekete geçmiş, çok sayıda hakim aleyhine yargıtayda toplamı 468 bin lira tutan tazminat davaları açmışlardı. Yargıtay´ın şok eden tazminat cezalarına hakimler isyan etmiş, yasaların hiçe sayıldığı bu içtihat ile yürüyen davalara müdahale edildiği, Ergenekon, balyoz ve benzeri davaların bu yolla baskı altına alınmak istendiği, artık hiçbir hakimin tazminat cezası korkusuyla tutuklama kararı veremeyeceği ileri sürülmüştü. Tazminat cezalarının diğer bir sonucu olarak da, ceza alan hakimin reddi hakim talebi üzerine o davadan çekilmesi gerektiği ileri sürülmüştü. Nitekim harekete geçen Ergenekon ve Balyoz davalarının sanıkları tazminat cezalarına mahkum edilen hakimlerin davalardan çekilmesi için bir çok kez taleplerde bulunmuşlardı. Ancak bu talepler çok sayıdaki üst mahkemeler tarafından hep oybirliğiyle reddedildi. Bu gelişme, Yargıtay korsanlığının mahkemelerce de farkedildiğini ve kritik davaların çökertilmesine izin verilmeyeceğini gösterdi.
Mısır´da Mübarek, burada Kontrgerilla direnişte
Derinlerde inanılmaz bir iç çatışma yaşanıyor: Kontrgerilla son savunma hattında
Bu arada Meclis de harekete geçerek bu korsanlığı engellemek için yasa tasarısı hazırladı. Önce çok sayıda farklı düzenlemeyi içeren torba tasarı içinde yer verilen anti-korsan düzenleme, muhalefetin engellemesi üzerine torba tasarıdan çıkartıldı. Bu geri adım, kamuoyunda şaşkınlık ve endişeyle karşılandı. Ancak düzenleme, son günlerde CHP´nin şiddetle direniş gösterdiği ve halkı da sokak sokak direnmeye çağırdığı yasa tasarısı içerisine eklendi ve halen Meclis´te görüşme süreci devam ediyor. Sonuç olarak, Yargıtay´ın skandal Haberal kararı kamuoyunda, Ergenekon´un yargı uzantısının birkez daha harekete geçtiği, şok eden içtihadı ile araladığı kapıdan Ergenekon davalarını çökertmeye, soruşturmaların örgütün yargı ayağına uzanmasını engellemeye çalıştığı yorumlarına neden oldu. İtalya´daki Gladio skandalının neredeyse birebir aynısını yaşadığımız Ergenekon soruşturma ve davaları sürecinde, tıpkı İtalya´da olduğu gibi en sert direnişini yargı alanında gösteren kontrgerillacıların, bu en sert direnişlerini kırmaya yönelik Meclis faaliyetlerine karşı halkı iç çatışmaya çağırmaktan çekinmemesi, bu örgütün son savunma hattını korumaya çalıştığını çarpıcı şekilde gösteriyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(03 Şubat 2011, 11:35)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon hakimlerinin Yargıtay tazminatlarıyla yıldırılma çabası
Yargıda kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Flaş!!! Yargıtay´ın Haberal skandalına karşı yasa teklifi
Örgüte para lazım: Ergenekoncular 468 bin lira istiyor
Haberal ve onun yargı ile sağlıkta kollanması manşetlerimiz
Böyle olur yükseklerin alçak hukuku: Skandala yargıtay onayı
Haberal´ın dava açtığı iki hakim ´Şemdinli kararını´ hatırlattı
Balyoz hakimlerinden Yargıtay´a isyan: Baskı yapmayın