Şemdinli Aktütün´de Jandarma Bölük Komutanlığı´nın 10 metre yanında bir hurda deposunda kayıtdışı silah, mühimmat ve patlayıcı madde bulundu. Silah ve bombaların faili meçhul olaylarda kullanıldığı tespit edildi. Askeri savcılıkça soruşturma başlatıldı.
Aktütün Jandarma yakınında faili meçhul cephanelik
Şemdinli Aktütün´de Jandarma Bölük Komutanlığı´nın 10 metre yanında bir hurda deposunda kayıtdışı silah, mühimmat ve patlayıcı madde bulundu. Silah ve bombaların faili meçhul olaylarda kullanıldığı tespit edildi. Askeri savcılıkça soruşturma başlatıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri´nde (TSK) bir ilk yaşanıyor. Şemdinli Aktütün 1. Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı Karargahı´nın konuşlu bulunduğu Durak´taki hizmet binasının hemen yakınındaki bir hurda deposunda envanter dışı silah, mühimmat ve patlayıcı madde bulundu. 19 Ekim 2010´da Bölük Komutanlığı´nın emriyle karargah binasının hemen altında yer alan ve askeri bölge dışında bulunan hurdalık binasında yapılan aramada gizli bir cephanelik ortaya çıktı. Olaydan bir gün sonra 20 Ekim 2010´da da 21´nci Sınır Tugay Komutanlığı İdari Tahkikat Heyeti ayrıntılı bir inceleme yaptı. Heyet, birliğin tel örgülerinin 10 metre güneyinde 5x10 metre büyüklüğünde tek katlı, üzeri sac ile kapatılmış, hurda deposu olarak tabir edilen eski bir bina içerisinde silah, mühimmat ve patlayıcı maddenin bulunduğunu tespit etti. İlk inceleme sonrasında bazı silahların TSK envanterinde olmadığı, mühimmatların ise TSK envanterine hiçbir zaman girmediği belirlendi.
Soruşturma genişleyecek
Hurdalıktaki cephanelik ile ilgili olarak Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, geniş bir soruşturma başlattı. Soruşturma, hurdalıktaki cephaneliğin kimler tarafından oluşturulduğu ve buradaki silahların nerelerde kullanılmış olabileceği üzerine yoğunlaştı.
Bölge sorumlusu Albay Bedri Dursun
Bu çerçevede önümüzdeki günlerde baraka cephaneliğin bulunduğu bölgenin sorumlusu eski 21´nci Jandarma Sınır Tugay Komutan Yardımcısı Albay Bedri Dursun´un da aralarında bulunduğu bazı subayların ifadesine başvurulacağı belirtildi.
Askerler soruşturacak mı örtecek mi?
Bu arada Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Adli Müşaviri Hakim Albay Şahin Polat´ın askeri savcıdan önce cephaneliğe giriş izni vermesi ve silahların bölük deposuna koydurmasının sıkıntıya neden olduğu belirtildi.
Silahlar faili meçhul olaylarda kullanılmış
Soruşturma sırasında ortaya çıkan bazı bilgiler herkesi şaşırttı. Silah ve mühimmatların bölgedeki bazı faili meçhul olaylarda kullanıldığına ilişkin verilere ulaşıldı. Hurdalıkta çıkan silahlarla 16 Şubat 2010 tarihinde Şemdinli Ortaklar Muhtarı Kemal İnan´ın işyerine yönelik saldırıda kullanıldığı tespiti yapıldı. Kemal İnan´ın işyerine yönelik saldırının ise adı geçen kişinin bölgede bazı devlet görevlilerinin de işin içinde olduğu kaçakçılık olayını bildiği için gözdağı amaçlı olduğu tespiti yapılıyor.
Koşaner özel olarak takip ediyor
Aktütün yakınlarında ortaya çıkarılan cephanelik, Karargah´ta şaşkınlığa neden oldu. Olaya ilişkin ayrıntılı bilgi alan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel´in askeri savcılık tarafından yürütülen soruşturmayı yakından takip ettiği öğrenildi. Org. Özel´in olayın içinde bazı subayların bulunduğuna ilişkin bilgi üzerine Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş´a gereken yapılsın emrini verdiği bildirildi.
İşte o cephanelikteki silah ve mühimmat
18 adet AK-47 Kaleşnikof piyade tüfeği, 3 adet Kırıkkale piyade tüfeği (Seri numaraları Arapça) (NOT: Genelkurmay açıklamasında 8 adet olarak verildi)
1 adet RPG-7 roketatar (666 seri numaralı, dış aksamı sağlam demir aksamı paslanmak üzere)
2 adet Kaleşnikof piyade tüfeği kasaturası
26 adet Kaleşnikof piyade tüfeği şarjörü
165 adet Kaleşnikof piyade tüfeği fişeği
55 adet Kırıkkale piyade tüfeği fişeği
273 adet dinamit lokumu ( Sabah)
Genelkurmay açıklama yaptı: Soruşturma sürüyor
Genelkurmay Başkanlığı, Aktütün´de Jandarma Karargahının hemen yanındaki hurda deposunda, 19 Ekim 2010´da envanter dışı silah, mühimmat ve patlayıcı bulunduğu belirtilerek, ´Soruşturma kapsamında, halen bahsi geçen silahların herhangi bir olayda kullanılıp kullanılmadığının araştırılması yapılmakta olup, soruşturma devam etmektedir´ denildi. Genelkurmay Başkanlığı, bugünkü Sabah gazetesinde, ´Faili meçhul cephanelik! Aktütün´de Jandarma Karargahının hemen yanındaki hurda deposunda çok sayıda silah ve patlayıcı bulundu´ haberiyle ilgili açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan açıklamada, 19 Ekim 2010´da 21. Jandarma Sınır Tugayı 1. Jandarma Sınır Tabur Komutanlığı, Durak 1. Jandarma Sınır Bölüğü Komutanlığı hizmet binasının güneyindeki hurdalık depoda, envanter dışı silah, mühimmat ve patlayıcı (8 adet kaleşnikof tüfek, 3 adet 7,92 mm. İran yapımı mauser, 1 adet roketatar, 2 adet kaleşnikof kasaturası, 26 adet kaleşnikof şarjörü, 65 adet kaleşnikof fişeği, 55 adet mausere ait fişek ve 273 adet dinamit lokumu) bulunduğu bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi:
´Bilahare, Jandarma Asayiş Korgeneral Komutanının emri ile idari tahkikat heyeti oluşturulmuştur. İdari Tahkikat Heyetinin incelemesi 21 Ekim 2010 tarihinde tamamlanmıştır. 25 Ekim 2010 tarihinde ise askeri savcılık tarafından adli soruşturmaya başlanılmıştır. Askeri savcının talimatıyla, gerekli önlemler alınarak bulunan malzemeler muhafaza altına alınmış, 273 adet dinamit lokumu ise yapılan incelemeyi müteakip, tehlike arz etmesi nedeniyle imha edilmiştir. Soruşturma kapsamında, halen bahsi geçen silahların herhangi bir olayda kullanılıp kullanılmadığının araştırılması yapılmakta olup, soruşturma devam etmektedir.´ ( Zaman)
Genelkurmay´ın tavrı olumlu, ancak Aktütün örtülmesin!
18 Ocak 2011: Genelkurmay´ın cephanelik olayına yaklaşımı kamuoyunda olumlu karşılandı. Ancak başlatılan soruşturmanın da diğer askeri soruşturmalarda olduğu gibi sonuçsuz bırakılmaması isteniyor. Terör örgütü PKK´nın 17 askeri şehit ettiği Aktütün Jandarma Karakolu´nun yakınındaki hurda deposunda envanter dışı silah, mühimmat ve çok sayıda patlayıcı madde ele geçirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri´nin (TSK) kayıtlarında olmayan malzemelerin, askerî birlikler tarafından bulunması özel bir anlam taşıyor. Zira Ergenekon sanıklarının avukatları Poyrazköy ve Zir Vadisi´nde ele geçirilen kayıt dışı silahları buralara polisin koyduğunu iddia ediyordu. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da kazılarda çıkan mühimmatın varlığını reddediyordu. Ancak Genelkurmay Başkanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada, ilk kez envanter dışı silahları kabul etti. Resmî internet sitesinde, Bahsi geçen silahların herhangi bir olayda kullanılıp kullanılmadığının araştırılması yapılmaktadır. denildi. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel´in ise askerî savcılığın yürüttüğü soruşturmayı yakından takip ettiği öğrenildi. Bu sefer hedef saptırmaya yönelik açıklamalarda bulunulmadığına dikkat çeken emekli askerler, Genelkurmay´ı konuyu detaylı olarak incelemeye davet etti.
Olması gereken yapılıyor
Emekli Albay Durmuş Türemen: Geçmişte olduğu gibi ´polis koydu´ şeklinde önyargılara kapılmadan, araştırmanın sonucunu beklemek gerekiyor. Türkiye´de son yıllardaki demokrasi alanındaki iyileşme kurumlara da yansıdı. Bir gelişme olduysa, varsa önce araştırılması gerekiyor. İnkâr etmenin ya da birini suçlamanın anlamı yok. Geçmişte inkâr edenlerin hallerini gördük. Jandarma geçmiş dönemde buluyordu. Bunlar kamuoyuna yansımıyordu demek. Şimdi kendisi buluyor ve açıklıyor. Olay karşısında hemen reaksiyon gösterilmesi ve işin doğrularının yapılması alışık olmadığımız bir durumdu. Olması gereken yapılıyor.
´Polis koydu´ iddiası çürüdü
Emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları: Daha önce yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmatlar için ´polis koydu´ iddiası gündeme getirildi. Aktütün´de Jandarma´nın bulduğu mühimmat bu iddiaları çürütüyor. Gerçeklerin üstünün örtülemediğini görüyoruz. Genelkurmay, ilk kez doğru ve yerinde bir açıklama yaptı. Agresif tavırlarla yapılan açıklamaların toplumda nasıl tepki aldığını gördük. Genelkurmay, devlet adamı ciddiyetine yakışır bir tutum sergiledi.
Bu silahlar önemli bir emare
Eski Kurmay Jandarma Binbaşı Kemal Şahin: Daha önce farklı yerlerde kazı sonucunda ele geçirilen mühimmatlar için yapılan açıklamalarda hedef saptırıldı. Aktütün´deki silahlar, daha önceki silahları kimlerin koyduğuna yönelik bir emare. Normalleşme kaçınılmaz bir süreç. Genelkurmay, olması gerekeni yapıyor. Kim olursa olsun mevkiine bakılmaksızın hukukun gereği uygulanmalıdır. Daha önce suçluların korunduğuna şahit olduk. Mahkemelere göndermemeler oldu. Zira aksi yönde yapılan girişimler kamuoyunun tepkisini çekiyor. Bu yöndeki girişimlere itibar edilmiyor. Tıpkı LAW silahlarının boru olmadığına inanmadıkları gibi. ( Zaman)
(17 Ocak 2011), son güncel.: (18 Ocak 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: