´Fuhuş ve askeri casusluk´ soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı´nda 6 Aralık 2010 tarihinde yapılan operasyonla ele geçirilen ve tamamı 43 klasör tutan deliller, içerisinde Balyoz, Oraj ve Suga Harekat planlarıyla Sakal ve Çarşaf eylem planları bulunması nedeniyle Balyoz davasını gören İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi. Bir ihbar üzerine Gölcük Donanma Komutanlığı´nda istihbarat bölümünün zeminine gizlenmiş bir bölme içinde 10 çuval belge ele geçirilmişti. Belgelerin, Ergenekon ve bağlantılı bir çok dava ve soruşturmayı etkileyecek orjinal ıslak imzalı ve şok belgeler olduğu ortaya çıkmıştı. Bu arada Balyoz davasının bugün görülen 7. duruşmasında iddianamenin okunmasına devam ediliyor.
Balyoz davası: Gölcük´ten 43 klasör geldi
´Fuhuş ve askeri casusluk´ soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı´nda 6 Aralık 2010 tarihinde yapılan operasyonla ele geçirilen ve tamamı 43 klasör tutan deliller, içerisinde Balyoz, Oraj ve Suga Harekat planlarıyla Sakal ve Çarşaf eylem planları bulunması nedeniyle Balyoz davasını gören İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi. Bir ihbar üzerine Gölcük Donanma Komutanlığı´nda istihbarat bölümünün zeminine gizlenmiş bir bölme içinde 10 çuval belge ele geçirilmişti. Belgelerin, Ergenekon ve bağlantılı bir çok dava ve soruşturmayı etkileyecek orjinal ıslak imzalı ve şok belgeler olduğu ortaya çıkmıştı. Bu arada Balyoz davasının bugün görülen 7. duruşmasında iddianamenin okunmasına devam ediliyor.
Fuhuş ve askeri casusluk soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı´nda yapılan son aramalarda Balyoz Harekât Planı ile Oraj, Suga, Sakal, Çarşaf planları çıktı. Balyoz davasının dün yapılan 7´inci duruşmasında mahkeme başkanı Ömer Diken, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı´ndan gönderilen bir yazıyı okudu. Yazıda 6 Aralık 2010´da Gölcük Donanma Komutanlığı´nda yapılan baskında ele geçirilen bazı belgelerin mahkemeye gönderildiği bildirildi. 43 klasör halinde Balyoz davasının görüldüğü 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen belgeler arasında, 2003 yılında 1´inci Ordu Komutanlığı´nda planlandığı ileri sürülen Balyoz, Oraj, Suga, Sakal ve Çarşaf Harekât Planları´nın çıktığı belirtildi. CD içinde bulunan bu planların, Balyoz davasının konusu olduğu için İstanbul 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi.
Balyoz´da 7. duruşma görülüyor
´Balyoz Planı´ iddialarıyla ilgili, eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek´in de aralarında bulunduğu 196 sanıklı davanın 7. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde yapılan duruşmaya, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ile ´Ergenekon´ davalarının tutuklu sanıklarından Cengiz Köylü ve Mehmet Fikri Karadağ ile başka suçtan Diyarbakır Cezaevinde tutuklu bulunan eski Kayseri Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz´ün de aralarında bulunduğu 161 sanık katıldı.
Klasörler mahkemede
Duruşmaya, ´Poyrazköy´de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmatlara´ ilişkin davanın da sanıklarından Ahmet Feyyaz Öğütçü, Kadir Sağdıç ile revire gideceği belirtilen ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasının tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek´in de aralarında bulunduğu 35 kişi ise gelmedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğince gönderilen yazıda yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığında yapılar aramada elde edilen yeni delilleri içeren 43 adet klasörün dava dosyalarına değerlendirmek üzere gönderildiğini belirtti.
Dosyayla ilgili yeni deliller
Diken, daha sonra, konuyla ilgili olarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine gönderilen yazıyı okudu. Yazıda, 6 Aralık 2010´da Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde yapılan aramada el konulan delillerle ilgili ilk incelemesi yapılan veriler arasında ´Ergenekon terör örgütü´, ´Balyoz darbe planı´ ve benzer soruşturmalarla ilgili bilgi ve ve belgeler yer aldığı belirtildi. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının talimatı üzerine çalışmaların organize suçlar ve terörle mücadele şube müdürlüklerince koordineli yürütülmesinin istendiği ifade edilen yazıda, buradan elde edilen veriler üzerinde yapılan incelemelerde davaya ilişkin soruşturmayla ilgili belgelerin bir kısmının dosyadaki mevcut verilerle aynı olduğu, bir kısmının ise dosyada olmayıp soruşturmayı ilgilendiren yeni delil olma özelliği taşıdığı kaydedildi.
Klasörlerle birlikte CD´ler de geldi
Yazıda, dosyadaki deliller Donanma Komutanlığında elde edilen verilerle karşılaştırıldığında ´Balyoz harekat planı´ ´sakal´ ve ´çarşaf´ eylem planları, ´Oraj-suga harekat planları´ dahil olmak üzere ´Balyoz harekat planı´ kapsamındaki en önemli ve en kapsamlı çalışmaları içeren ´2002-2003 ve ÇALIŞMALAR-A´ isimli dosyaların ´Balyoz´ dosyasındaki 11 no´lu CD´de olduğu gibi TDK marka 1 no´lu CD´de yer aldığı belirtildi. Yeni delil niteliği taşıyan söz konusu belgeler tasnif edildiğinde ´Balyoz harekat planı´nın ´Oraj hava harekat planı´ ´Suga harekat planı´, ´Sakal ve çarşaf eylem planları´nı, jandarma unsurlarının istihbarat faaliyetlerini doğrudan ilgilendirdiğinin ve mevcut bilgileri teyit ettiğinin tespit edildiği kaydedildi. Yazının ekler bölümünde birer klasör ve birer CD´de ´Balyoz harekat planı´ ve ´Oraj hava harekat planı´ ile ilgili tespitler yer alırken 2 klasör ve 1 CD´de de ´Suga harekat planı´ ile ilgili tespitlere değinildi. Yazıda, ´sakal´ ve ´çarşaf´ planlarıyla ilgili tespitler ise 1 klasör, 1 CD´de yer alırken jandarmanın istihbarat faaliyetleriyle ilgili yapılan tespitlerin 2 klasör ve bir CD´de bulunduğu, davanın sanıkları hakkındaki tespitlerin ise 36 klasör ve 195 CD´de yer aldığı kaydedildi. Başkan Diken, bu klasör ve CD´lerin yeni geldiği için henüz incelemediklerini belirterek, sanık ve avukatlarının talep etmeleri halinde çarşamba gününe kadar Beşiktaş´taki mahkeme kaleminden alabileceklerini bildirdi.
İddianame okunmasına devam ediliyor
Duruşma, TRT spikerleri tarafından iddianamenin 477. sayfasından itibaren okunmasıyla devam ediyor. ( Zaman)
Balyoz, Gölcük´teki belgelerde daha ayrıntılı anlatılıyor
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde davası görülen Balyoz Darbe Planı, Gölcük Donanma Komutanlığı´nda ele geçirilen 41 klasör, delil niteliğindeki belge ve CD´lerde daha ayrıntılı anlatılıyor. Balyoz davasının 7´nci duruşmasında gün boyunca iddianamenin okunmasına devam edildi. Duruşmanın başlamasıyla birlikte Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Gölcük Donanma Komutanlığı´nda ele geçirilen 41 klasör delil niteliğindeki belge ve CD´lerin, Balyoz Harekat planıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle kendilerine gönderildiğini açıklamıştı. Belgelerde geçen Suga harekat planı, Oraj hava harekat planı ile Sakal ve Çarşaf eylem planları, Balyoz iddianamesinin temelini oluşturan Balyoz Harekat planında da uzun uzun anlatılıyor. Donanma Komutanlığı´nda ele geçirilen belgelerde yer alan planlar, Balyoz iddianamesinde de 54´üncü sayfasından itibaren ayrıntılarıyla bahsediliyor.
Balyoz harekat planı Çetin Doğan´la başladı
İddianamede, dönemin 1.Ordu Komutanı Çetin Doğan´ın, 03 kasım 2002 seçimlerinde mecliste çoğunluğu sağlayan ve hükümeti kuran partinin, kimliği, kadroları ve yönetim tarzından rahatsızlık duyduğu anlatılıyor. Doğan´ın, 28 şubat sürecinde elde edilen kazanımlardan istifade edilememesi ve 2002 seçimlerinde AK Parti´nin tek parti olarak iktidara gelmesi ile beraber, ülkede hızlı bir zemin kayması yaşanması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti devletinin laiklik karşıtı ve irticai unsurların etkisine girmeye başladığı ve bu nedenle balyoz komutanlığının iç hizmet kanununun kendisine verdiği Türkiye Cumhuriyet´ini kollama ve koruma görevinin gereği olarak bu harekat planını hazırlayıp kurulan hükümetin yıkılması ve yerine milli mutabakat hükümeti adı altında yeni bir hükümetin kurulması yönünde çalışma başlatıldığı bilgisine yer veriliyor.
Fırtına ve Örnek ile anlaşma sağlandı
Öncelikle 1 inci ordu komutanlığı bünyesinde görev yapan bazı general ve üst düzey subaylarla görüşülerek bu hususta anlaşmaya varıldığı belirtilen iddianamede, 1´inci ordu sorumluluk sahası içinde bulunan harp akademilerinin komutanı İbrahim Fırtına ve donanma komutanı Özden Örnek ile temas kurulduğu ve ardından anlaşma sağlandığı bilgisine yer veriliyor.
TSK hiyerarşisi dışında bir yapılanma
Eldeki mevcut delillere göre dönemin Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının dahil olmadıkları anlaşılan bu oluşumun ordu bünyesindeki hiyerarşi dışında bir yapılanma oluşturdukları belirtilen iddianamede, kurulan yapılanmanın hükümeti yıkmaya yönelik öncelikle Balyoz hareket planı adı altında demokratik yollardan iş başına gelmiş hükümeti anti demokratik yollarla yönetimden uzaklaştırma amacıyla çok kapsamlı ve bir o kadar da ayrıntılı bir plan hazırladığı anlatılıyor.
Sakal ve Çarşaf eylem planları
Kendilerini Balyoz komutanlığı olarak niteleyen yapılanmanın öncelikle yapay bir müdahale ortamı hazırlayıp yapacağı işi meşru göstermeye çalıştığı ifade edilen iddianamede, yapılanma içerisinde yer alan bazı jandarma görevlileri tarafından hazırlanan Sakal ve Çarşaf isimli eylem planlarıyla kargaşa yaratma planlandığı belirtiliyor.
Oraj ve Suga harekat planları
Yine bu yapılanma içerisinde yer alan deniz ve hava kuvvetlerinde görevli bazı şüpheliler tarafından hazırlanan Oraj ve Suga isimli planlarla hava sahası ve kıta sahanlığı konularında Yunanistan´ın taciz edilerek iki ülke ilişkilerinin gerilmesinin öngörüldüğü belirtilen iddianamede, Böylece öncelikle 1 inci ordu merkezli İstanbul ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edilmesini amaçladığı, yukarıdaki eylem planlarının/haricinde; yine jandarma görevlileri tarafından hazırlandığı belirlenen Döküm isimli eylem planının Müslüman bir dini grubun liderine, sakal(öncekinden farklı) isimli eylem planlarının gayri Müslim dini lider ve iş adamlarına, Tırpan isimli eylem planının darbe karşıtı akademik kadroya, Orak isimli eylem planının ermeni basın mensuplarına, Yumruk isimli eylem planının darbe karşıtı sağ kesime, Kürek isimli eylem planının darbe karşıtı sol kesime, Testere isimli eylem planının darbe karşıtı liberallere yönelik oldukları, bu planlardan tırpan hariç diğerlerinde hedef şahısların isim isim belirlendiği, yine tüm planlarda hangi personelin görevli olduğunun ismen belirtildiği bu planlarının icrasında görevlendirilenlerin hepsinin asker kişiler olduğu tespit edilmiştir. ifadelerine yer veriliyor.
Milli Mutabakat hükümeti
Kişi ve kurumlara yönelik birçok düzenlemenin de planlandığı Balyoz Harekatının ardından hükümetin devrilecek olması sebebiyle göreve getirilmesi planlanan yeni kabinenin de oluşturulduğu belirtilen iddianamede, kimin Başbakan kimlerin bakan olacağının da belirlendiği görülmekte, Çetin Doğan tarafından darbe sonrası milli mutabakat hükümeti adı altında kurulacak hükümetin ilanına yönelik konuşmanın bile hazırlandığının anlaşıldığı ifade ediliyor.
968 sayfalık iddianamede 583. sayfaya gelindi
Balyoz davasının bugün görülen oturumunda da gün boyu TRT spikerleri tarafından iddianamenin okunmasına devam edildi. 11 Ocak 2011 tarihli oturumda 477´nci sayfaya kadar yapılan iddianame okuma işlemine ara verildiği için bugün iddianamenin 478´inci sayfasından itibaren okunmaya başlandı. Dava sanıkları hakkındaki deliller ile değerlendirmelerin yer aldığı bu bölümde toplam 19 sanık hakkındaki değerlendirmelerin okunması tamamlandı. İddianamede 106 sayfa okunarak 583´üncü sayfada sanık Kurmay Albay Ali Rıza Sözen´e sıra geldiğinde Mahkeme Başkanı Ömer Diken, duruşmaya 14 Ocak 2010 günü devam edilmek üzere ara verdiklerini açıkladı. ( Cihan)
(13 Ocak 2011, 11:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Donanma´da zemine gizlenmiş 10 çuval belge manşetlerimiz
Flaş!!! Donanma´da arama: 10 çuval belge
BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Balyoz Planı manşetlerimiz
Fuhuş ve casusluk soruşturması manşetlerimiz