İkinci ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin´in, hakkında rapor düzenlenmesi için Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Kurulu´na sevk edilmesi kararlaştırıldı. Adli Tıp 4. İhtisas Dairesi, başka bir tutuklu sanığa ait dosyayı inceleyerek Ergenekon sanığı İbrahim Şahin´e ´cezai sorumluluğu tam değil´ raporu vermiş, ancak bu yanlış, Ergenekon davasına bakan mahkeme heyetinin dikkati sayesinde ortaya çıkmıştı.
Mahkeme, Şahin için Adli Tıp´tan yeni rapor istedi
İkinci ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin´in, hakkında rapor düzenlenmesi için Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Kurulu´na sevk edilmesi kararlaştırıldı. Adli Tıp 4. İhtisas Dairesi, başka bir tutuklu sanığa ait dosyayı inceleyerek Ergenekon sanığı İbrahim Şahin´e ´cezai sorumluluğu tam değil´ raporu vermiş, ancak bu yanlış, Ergenekon davasına bakan mahkeme heyetinin dikkati sayesinde ortaya çıkmıştı.
Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince celse arası alınan değişik iş kararında, Adli Tıp Kurumu Başkanlığından gelen yazıda sanık için Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen dava dosyası kapsamında rapor hazırlandığı, bu nedenle dosyanın iade edildiğinin belirtildiği kaydedildi. Bu yazıda sanığa ait tedavi evrakının dava sanıklarından Levent Ersöz´e ait tedavi evrakının bulunduğu çuvaldan çıktığının bildirildiği ifade edilen kararda, Şahin´e ait evrakın gönderilerek sanığın Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Kurulu´na sevk edilmesine karar verildiği belirtildi.
24 Ocak´ta Adli Tıp´a gidiyor
Şahin´in hastalığının TCK´nın 32. maddesi kapsamında cezai ehliyetini etkileyip etkilemediği hususunda rapor verilmesini isteyen mahkeme heyeti, sanığın avukatlarının Adli Tıp Kurumu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulması yönündeki talebinin, duruşmada işlenen suçlardan olmadığı için, reddine karar vererek, bizzat suç duyurusunda bulunabileceklerini kaydetti. Mahkeme heyeti, yine Adli Tıp Kurumu görevlilerinin reddine ilişkin taleplerin ise Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 24 ve devamı maddelerinde sayılan nedenlere dayanmadığı, soyut değerlendirmeler dışında bilirkişi olarak atanan görevlilerin tarafsızlığından şüphe edilecek bir neden bulunmadığı gerekçesiyle reddetti. Bu arada, mahkemenin ara kararı üzerine Şahin hakkında Gözlem İhtisas Kurulu´ndan 24 Ocak 2011 tarihine randevu alındığı belirtildi. ( AA)
İhmal değil planlı girişim.. İşte sorular
Mahkeme heyetinin bu skandalın üzerine gitmeyeceği anlaşılıyor. Ancak başkasının dosyasıyla İbrahim Şahin´e ´cezai ehliyeti yok´ raporu verilmesinin ihmal değil planlı bir girişim olduğunu gösteren bulgular, bazı soruları da beraberinde getirdi: 1) Adli Tıp, Şahin´in dosyasını görmeden nasıl rapor hazırladı? 2) Silivri Cezaevi´nde tutuklu bulunan İbrahim Şahin´in dosyasının, yine Silivri Cezaevi´nde tutuklu olan, cezai ehliyeti olmayan bir başka sanıkla karıştırılması bir tesadüf olabilir mi? 3) Şahin´in dosyası, hamile bir kadın ya da sağlığı yerinde olan birisiyle değil de neden cezai ehliyeti olmayan birisiyle karıştırıldı?
Mahkeme Adli Tıp´çılar için suç duyurusu yapacak mı?
Ayrıca Şahin için yıllar önce Adli Tıp´ça verilen ´demans - bunama´ raporunun da tartışmalı olduğunu, bu tartışmalı rapor üzerine önceki Cumhurbaşkanı Necdet Sezer tarafından Şahin´in affedilerek cezaevinden tahliye edildiğini hatırlamakta fayda var. Bu raporu öne süren Şahin´in avukatları, müvekkillerinin Ergenekon davasında tahliye edilmesi için bir kaç kez başvuruda bulunmuşlar, ancak rapor hakkındaki tartışmaların gündeme gelmesi üzerine mahkeme heyeti Adli Tıp´tan yeni bir rapor istemişti. Tüm bu tartışmalardan sonra yanlış kişi üzerinden Şahin´e yanlış rapor verilmesinde kasıt olmadığını düşünmek mümkün görünmüyor. Tüm bu nedenlerle bu hatayı yapanların Ergenekon terör örgütüyle bağlantılı olma olasılığını ve davanın etkileneceğini de düşünerek mahkemenin suç duyurusunda bulunması bekleniyordu.
Şahin bunadığını ileri sürerek tahliye istiyordu
Özel Harekatçı İbrahim Şahin, Ergenekon davasının ilk duruşmalarında avukatları vasıtasıyla, yıllar önceki bunama raporunu hatırlatarak tahliye talebinde bulunmuş ancak mahkeme bu talepleri reddetmişti. Duruşmalardan birinde söz alan Şahin, bunamış durumda olduğunu, eski Cumhurbaşkanı Necdet Sezer´in bile bu rapora istinaden Susurluk davası hapis cezasından kendisini affettiğini vurgulayarak Ergenekon davasına bakan mahkemenin bu rapora güvenmemesini eleştirmişti. İbrahim Şahin´in evinde suikast planları ve çok sayıda silahlar ele geçirildi. Polis aramalarındaki çok ilginç bir ayrıntı da Şahin´in evindeki arama sırasında oturduğu koltuktan saatlerce kalkmamasından şüphelenen polisin koltukta yaptığı aramada gizli bir bölmede glock silah bulması olmuştu. İbrahim Şahin´in adı son olarak da geçtiğimiz haftalarda Ergenekon davasına bakan mahkemece kabul edilen, Sivas´ta Ermeni cemaat lideri Minas Durmazgüler´e suikast girişimi iddianamesinde de geçmişti. İddianamede, Durmazgüler´e suikast girişimine katılmakla suçlanan kişilerin İbrahim Şahin´in ekibinde yer aldığı belirtiliyor. Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin´in evinde bulunan bir kroki üzerine Ankara Gölbaşı´ndaki bir arazide başlatılan kazıda bulunan poşet içerisinde çok sayıda silah, mühimmat, uzi mermileri, bomba ve lav silahı çıkmıştı.
(06 Ocak 2011, 16:03)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Mahkeme dikkatli çıkınca, Ergenekon Şahin´i kurtaramadı
İbrahim Şahin´e Adli Tıp´ta şüpheli raporlar verilmesi manşetlerimiz
Adli Tıp´taki Kontrgerillacılar
Sağlıkta kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara