Bitlis´in Mutki İlçesi´nde aileler ve Bitlis İnsan Hakları Derneğinin müracaatı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından jandarma bölgesinde kazı çalışması yapıldı. Yapılan kazı çalışmalarında toplam 12 insana ait kemiklerin bulunduğu belirtildi. Kazı yapılan alanda, 1999 yılında PKK katılmak üzere giden 9 kişi ile güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada sağ ele geçen 3 PKK´lının yargısız infazla öldürülerek buraya gömüldüğü iddia ediliyordu. Kazı alanı, Bitlis Mutki Jandarma Karakolu´na 400 metre mesafede.
Bitlis´teki kazıda 12 insana ait kemikler bulundu
Bitlis´in Mutki İlçesi´nde aileler ve Bitlis İnsan Hakları Derneğinin müracaatı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından jandarma bölgesinde kazı çalışması yapıldı. Yapılan kazı çalışmalarında toplam 12 insana ait kemiklerin bulunduğu belirtildi. Kazı yapılan alanda, 1999 yılında PKK katılmak üzere giden 9 kişi ile güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada sağ ele geçen 3 PKK´lının yargısız infazla öldürülerek buraya gömüldüğü iddia ediliyordu. Kazı alanı, Bitlis Mutki Jandarma Karakolu´na 400 metre mesafede.
Bitlis´in Güroymak İlçesi´nde 1999 yılında PKK´ya katılmak üzere Mutki İlçesi´ne giden ve bu sırada ortadan kaybolduğu ileri sürülen 9 kişinin askerler tarafından öldürüldüğü iddia eden kayıp yakınları İnsan Hakları Derneği´ne müracaatta bulunarak akibetlerinin araştırılmasını istedi. Bunun üzerine harekete geçen İHD Bitlis Şubesi yetkilileri ile aileler, Cumhuriyet Başsavcılığı´na başvurarak belirlenen alanda kazı yapılmasını talep etti. Bu talebi dikkate alan Cumhuriyet Başsavcılığı, Mutki-Kavakbaşı Karayolu üzerinde bulunan Jandarma yakınındaki çöplük alanı civarında kazı çalışması başlattı. Sabah saatlerinden itibaren yapılan kazı çalışmalarında şu ana kadar 10 kişiye ait kemik parçaları bulunurken, kazı çalışmaları da sürüyor.
Cesetler PKK´lılara ait olabilir
Geniş güvenlik önlemlerini alındığı bölgede gazeteciler, kazı yapılan alandan yaklaşık 300 metre uzaklıkta tutulurken, görüntü almalarına da buradan izin veriliyor. Cumhuriyet savcısı ile Bitlis Baro Başkanı Enis Gül´ün de takip ettiği kazı çalışmaları kepçe yardımıyla yapılıyor. Kazı yapılan alanda, PKK katılmak üzere giden 9 kişi ile güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada öldürüldükleri ileri sürülen 3 PKK´lıya ait cesetlerin bulunduğu iddia ediliyor. ( DHA)
2 ceset daha tespit edildi, toplam sayı 12 oldu
Karakola 400 metrede toplu mezar
06 Ocak 2011: Bitlis Mutki´de Jandarma Karakoluna 400 metre uzaklıkta yapılan kazıda 12 kişinin kemiklerine ulaşıldı. Toplu mezardan çıkan cesetlerin 90´lı yıllarda PKK´ya katılmaya çalışan gençlere ait olduğu tahmin ediliyor. Bitlis´in Mutki ilçesinde, Cumhuriyet Savcılığı tarafından boş bir arazide sürdürülen kazı çalışmasında, 12 insana ait kemik parçaları bulundu. Kazının yapıldığı alan Mutki İlçe Jandarma Komutanlığı Karakolu´na sadece 400 metre mesafede bulunuyor.
Kayıp yakınları başvurdu kazı başladı
Kayıp yakınlarının başvurusu üzerine Mutki Cumhuriyet Savcılığının kararıyla, Mutki-Kavakbaşı karayolunun 1. kilometresinde çöplük olarak kullanılan bölgede 4 noktada kazı çalışması yapıldı. İlk açılan noktadaki kazılar sonucunda 12 kişinin kemiklerine ulaşıldı. Kazı alanında ´gözlemci´ sıfatıyla bulunan Bitlis Barosu Barosu Başkanı Avukat Enis Gül, yaptığı açıklamada, kazının sürdüğü ilk bölgede 9 kişinin kemiklerinin net bir şekilde belli olduğunu ve kemiklerin koruma altına alındığını söyledi. Gül, ?Diğer 3 kişiye ait kemiklerse üst üste gömüldüğü için birbirine karışmış vaziyette? dedi.
İHD ve Baro kazıda gözlemci oldu
Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Aydın ve Mutki Cumhuriyet Savcısının nezaretinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, aralarında Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül, İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir´in de bulunduğu bir grup tarafından izleniyor. Öte yandan İHD Genel Merkezi ve İHD Diyarbakır Şubesinden gelen bir heyet de, kazı alanına giderek incelemelerde bulundu. Heyettekilerin, incelemenin ardından Mutki´de bir basın açıklaması yapacağı bildirildi.
Üç defa cesetlerin çukura gömüldüğüne şahit oldum
1992´de kurulan karakol etrafında bulunan cesetlerin, PKK´ya katılmak için yola çıkan 9 PKK sempatizanı ile çatışmaya giren üç örgüt mensubuna ait olduğu iddia edildi. İlçede esnaflık yapan M.A., 1993, 1996 ve 1999 yılı olmak üzere 3 kez cesetlerin açıldığı çukurlara gömüldüğünü iddia etti. Kazının yapıldığı bölge için, 2 yıl önce savcılığa başvuran kayıp yakınlarının iddiasına göre, bölgede yaşanan çatışmalarda sağ ele geçen PKK´lılar yargısız infazla öldürülüp buraya gömülmüştü. Alican Kızılkaya´nın kardeşi Mehmet Nuri Kızılkaya, Mehmet Eren´in abisi Gülevi Eren ve Cevdet Çalgan´ın babası Mahmut Çalgan´ın yaptığı savcılığa yaptığı başvuruda, Mutki´de kazı yapılmasını talep etmişti. Bulunan kemiklerle, kayıp iddiasında bulunan ailelerden alınacka doku örneklerinin ve daha önceki kayıp başvurularından alınan doku örnekleriyle karşılaştırma yapılarak kimlik tespitine çalışılacağı öğrenildi. ( Star)
Ağabeyimi teslim olduktan sonra öldürdüler
07 Ocak 2011: Bitlis´in Mutki ilçesinde faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için yapılan kazılar, yakınlarını kaybeden aileler için umut oldu. Teslim olan ağabeyinin ´ibret olsun´ diye infaz edildiğini söyleyen Mehmet Nuri Kızılkaya, ağabeyini dağa çıkaranların da, öldürenlerin de aynı zihniyetteki kişiler olduğunu vurguluyor. Bitlis´in Mutki ilçesinde yapılan kazılarda 12 cesede ulaşılması, faili meçhul cinayetleri yeniden gündeme getirdi. Teslim olduktan sonra öldürülerek karakol bahçesine gömüldüğü iddia edilen örgüt üyesi Alican Kızılkaya´nın kardeşi Mehmet Nuri Kızılkaya, sağ yakalanan ağabeyinin ´ibret olsun´ diye karakol bahçesinde süründürüldükten sonra infaz edildiğini ileri sürdü. Kızılkaya, ağabeyinin, bölge komutanı Jandarma Binbaşı Arif Doğan´ın emriyle öldürüldüğünü iddia etti. Ağabeyini dağa çıkaranların da, öldürenlerin de aynı zihniyetteki kişiler olduğunu dile getiren Kızılkaya, Ağabeyim Alican´ın öldürülmesi mi gerekiyordu, topluma kazandırılması mı? Bunun hesabını kim verecek? diye sordu.
´Bugün bir kez daha umutlandık´
Bitlis´in Norşîn ilçesinde ikamet eden Mehmet Nuri Kızılkaya, ağabeyinin terör örgütüne katılışını ve kendi isteğiyle teslim olduktan sonra öldürülüşünü şöyle anlattı: Ağabeyim Alican Kızılkaya, 1992 yılının son aylarında Bitlis-Diyarbakır karayolunda öldürülen bir PKK´lının cenazesini getiren konvoya katıldığı için Meydan Jandarma Karakolu´nda gözaltına alındı. Burada 2 aya yakın işkence gördükten sonra serbest bırakıldı. Bunun üzerine önce İstanbul´a gitti, sonra da dağa çıktı. Bir süre Kuzey Irak´ta kaldıktan sonra Bitlis kırsalına geldi. Benimle irtibata geçerek ´pişman´ olduğunu söyledi. Teslim olduktan sonra yargıya sevk edilmesi gereken ağabeyim, günlerce işkence gördü. ´İbret olsun´ diye karakol bahçesinde süründürüldükten sonra öldürüldü. Kızılkaya, ağabeyinin dağa çıkmasına 60 yaşındaki annesi Necrife Kızılkaya´nın dayanamayıp hastalandığını daha sonra da öldüğünü söyledi. Ağabeyinin dağa çıkmasına sebep olanlardan ve öldürenlerden hesap sorulmasını isteyen Kızılkaya, Biz ailecek bu işin peşini bırakmayacağız. Yıllardır her yere başvurduk, sonuç alamadık. Bugün bir kez daha umutlandık. dedi. Ara verilen kazı çalışmasına, savcılar 1993 yılında belediyede kepçe operatörü olarak çalışırken çukurları açtığı belirtilen bir kişiyi de dahil etti. İfadesine başvurulan kepçe operatörü, o dönem talimatla nerede çukurlar açtığını savcılara anlattı. Bitlis ile çevre il ve ilçelerdeki kayıp yakınlarının, DNA örneklerinin alınması için savcılara başvurması gerekiyor. Kazıların önümüzdeki günlerde de devam edeceği öğrenildi. Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı´na 6 ay önce gelen bir ihbar mektubu üzerine savcılar 3 gün önce harekete geçti. Mutki İlçe Jandarma Komutanlığı´nın bulunduğu tepenin eteklerinde yapılan kazıda 12 cesede ait kemik ve elbiselere ulaşıldı. Bulunan insan kemikleri Adli Tıp Kurumu´na gönderildi. Cesetlerin sivillerin yanı sıra terör örgütü mensuplarına ait olabileceği belirtildi. Jandarma ve polisin birlikte hareket ettiği bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. Dört tarafı dağlarla çevrili ilçede bütün tepelere asker konuşlandırıldı.
İHD başkanı: Sadece Bitlis´te 3 bin faili meçhul var
İnsan Hakları Derneği Bitlis Şube Başkanı Hasan Ceylan, sadece Bitlis´te 3 bin faili meçhul cinayetin olduğunu söylüyor. 1993 ve 1998 yılında JİTEM´in kurucusu olduğunu itiraf eden terör örgütü Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan´ın Bitlis´te görev yaptığını belirten Ceylan, faili meçhul ve cinayetlerin o tarihler arasında işlendiğini vurguluyor. Ceylan, 12 cesedin çıktığı Mutki´de 38 yerde toplu mezar olduğunu iddia ediyor. ( Zaman)
12 cesedin sırrını 13. tanık çözecek
Mutki´de yapılan kazıda cesedi bulunanlarla ilgili düğümü çözecek 13´üncü bir kişi bulunduğu öne sürüldü. 3´ü PKK´lı, 9´u sivil oldukları belirtilen 12 kişinin öldürülmesinin tanığı olan kişinin bir korucu olduğu iddia ediliyor. Bitlis´in Mutki ilçesinde önceki gün yapılan kazılarda 12 kişinin cesedi çıkarılırken olaydaki düğümü çözecek 13´üncü bir kişi olduğu öne sürüldü. Bölgede yaşananları yakından bilen ve Star´a bilgi veren H.C. ?Olay yerinde özel timin dışında 12 kişi değil 13 kişi vardı. 13´üncü kişi korucuydu. Her şeye tanık olan ve korucu olan bu kişi düğümü çözebilir. Eğer devlet ifadesini alırsa o zaman neler yaşandığı bir bir ortaya çıkar. İsmi bizde saklı olan bu korucu şu ana kadar konuşmaya yanaşmadı? dedi. Kazı yapılan yere yakın üç bölgede daha ceset bulunduğunu anlatan H.C, ailelerin kalan yerlerde de bir an önce kazı yapılması yönünde talebi olduğunu, savcılığın sırayla buraların da kazılacağı yönünde kendilerine bilgi verdiğini söyledi.
´Kardeşime bir çizgi çekerim ama...´
Öte yandan 20 yaşındaki Gülevi Eren´in, önceki gün cesedi çıkarılan 12 kişiden biri olduğu sanılıyor. Kazı çalışmalarına katılmak için Mutki´ye giden Gülevi Eren´in ağabeyi Mehmet Eren, kardeşinin sivil olduğunu, 1999´da kurşuna dizildiğini öne sürdü. Herkesin birbirini tanıdığı Mutki´de olayın ardından kendilerine haber ulaştığını, ancak bölgeye dahi sokulmadıklarını söyleyen Eren, şunları anlattı:?. Olayın olduğu yer Özel Harekat timine ait. Taradıktan sonra panzerlere atıp gömmüşler. Haber gelince kardeşimin cesedini almak istedik ama bizi bölgeye sokmadılar. Akıbetini sorduğumuz için babamla beraber iki üç gün işkencede kaldık. Kardeşim 20 yaşındaydı askere gidecekti. O olaydan sonra bize bölgeyi cehenneme çevirdiler, o yüzden göç ettik. Kardeşim ölmüş, ben ona bir çizgi çekerim ama yeter ki bu işlerden sorumlu olan Tansu Çiller, Mehmet Ağar ve Doğan Güreş yargılansın.?
´Bir an önce kazı yapılsın´
Önceki gün kazılan bölgenin 150 metre yakınında bir mezar daha bulunduğunu ve kardeşi Alican Kızılkaya´nın cesedinin de burada bulunduğunu iddia eden M. Nuri Kızılkaya, ?Mutki İlçe Jandarma´nın bahçesinde kardeşimin cesedi. Onu gömen ve tanık olan belediyenin kepçe operatörü yer tespit etti. Bir an önce cesedinin bulunmasını istiyoruz? dedi. ( Star)
(05 Ocak 2011), son güncel.: (07 Ocak 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Güneydoğu´da faili meçhul kişilerin cesetlerini aramak için yapılan kazılarla ilgili manşetlerimiz