Ankara sokaklarında darbe görüntülerini anımsatan asker koşusuna bu yıl izin verilmemesi, darbeseverleri öfkelendirmeye devam ediyor. Atatürk´ün Ankara´ya gelişini kutlamak amacıyla yapılan ´Garnizon Koşusu´ ile ilgili tartışmalara Ankara Valiliği son noktayı koydu. Valilik, Garnizon yürüyüşünün Anıtkabir içi ve çevresinde uygulanması gerektiğinin ilgililerine önceden bildirildiğini açıkladı: ´Anıtkabir´de ve mücavirinde gerçekleştirilecek Garnizon Koşusu için de hiçbir makamdan veya programdan izin alınmasına gerek bulunmamaktadır.´
Genelkurmay, valiliğin güzergahını beğenmemiş
Ankara sokaklarında darbe görüntülerini anımsatan asker koşusuna bu yıl izin verilmemesi, darbeseverleri öfkelendirmeye devam ediyor. Atatürk´ün Ankara´ya gelişini kutlamak amacıyla yapılan ´Garnizon Koşusu´ ile ilgili tartışmalara Ankara Valiliği son noktayı koydu. Valilik, Garnizon yürüyüşünün Anıtkabir içi ve çevresinde uygulanması gerektiğinin ilgililerine önceden bildirildiğini açıkladı: ´Anıtkabir´de ve mücavirinde gerçekleştirilecek Garnizon Koşusu için de hiçbir makamdan veya programdan izin alınmasına gerek bulunmamaktadır.´
Tartışmaların başlamasına neden olan Genelkurmay´ın internet sitesindeki bilgi notunda ´Garnizon Koşusu´nun güzergâh tahsis edilmemesi nedeniyle yapılamadığını´ belirtilmişti. Valiliğin yaptığı açıklamayla söz konusu bilgi notunun eksik olduğu ortaya çıktı.
Genelkurmay yanıltıyor, güzergah verilmiş
Çünkü Ankara Valiliği´nin açıklamasından koşu için güzergâh gösterdiği anlaşılıyor: Seymenlerin Ankara´nın simgesi olan Ulus Meydanı ve Vilayet alanında, Garnizon Yürüyüşü´nün Anıtkabir içi ve mücavirinde, uluslararası takvime bağlanan Atatürk Koşusu´nun da güzergâhlarının yeniden gözden geçirilerek uygulanması gerektiği hususu ilgililerine bizzat ve önceden bildirilmiştir. Kaldı ki Anıtkabir´de ve mücavirinde gerçekleştirilecek Garnizon Koşusu için de hiçbir makamdan veya programdan izin alınmasına gerek bulunmamaktadır. ( Zaman)
Türkiye normalleşiyor
Mehmet Kamış (Zaman): Haftanın en güzel haberlerinden birisi ´Garnizon Koşusu´nun artık yapılmayacak olmasıydı. Bu haber bile tek başına Türkiye´nin normalleştiğinin, normal bir ülke olma kararlılığının bir göstergesi sayılabilir. 1967 yılından beri her yıl aralık ayının 27´sinde Ankara´nın en işlek bölgesi olan Kızılay, Sıhhiye, Necatibey, Gençlik Caddesi, Anıtkabir güzergâhı, gündüz trafiğe kapatılıyor, Kara Harp Okulu öğrencileri ´Garnizon Koşusu´ yapıyordu. Bu sene valilik söz konusu yolları trafiğe kapatmadığı için bu koşu gerçekleştirilemedi. ( Zaman)
Meclis´i ve mahkemeleri hazmedemeyenlerin ilginç gözdağları..
2005´te Ankara´daki koşuda yaşanan ´alçak´ uçuş
Balyoz darbe planının ortaya çıkmasıyla birlikte, 2003-2005 yıllarında kamuoyuna o ana kadar yansımamış ilginç darbe girişimlerinin yaşandığı tartışılmaya başlanmıştı. Bu tartışmalarla birlikte, Meclis´in bugüne kadar gizlenen ilginç bir hadiseye şahitlik ettiği de ortaya çıkmıştı. Buna göre, bir askeri helikopterin izin almadan TBMM üzerinde yaptığı alçak uçuş tutanaklara işlenmiş. Hadisenin yaşandığı gün, takvim yaprakları 27 Aralık 2005´i gösteriyordu. Meclis çalışanları, milletvekilleri ve ziyaretçiler, saat 10.40 civarında şiddetli bir gürültüyle irkildi. Bir askeri helikopterin Genel Kurul Salonu´nun bulunduğu ana bina ile Meclis Başkanlığı makamının çatısına değecek şekilde uçuş yapması heyecan uyandırdı. Bina camları açılıp kapanırken, bazı yön levhaları çevreye savruldu. Yaşananları tutanağa geçiren görevliler her şeyi fotoğrafladı ve bir de tutanak tuttu. Fakat bu tutanak, Meclis yönetimi tarafından sır gibi saklandı.
Harp Okulu yürüyüşü için miydi?
Tutanağın son bölümünde, helikopterin geliş sebebi hakkında tahminde bulunuluyor. Burada, Atatürk´ün Ankara´ya gelişi nedeniyle 1.500 civarında Kara Harp Okulu öğrencisinin yürüdüğü ve bu sırada helikopterin güvenlik ve çekim amacıyla alçaktan uçuş yaptığı duyumları alınmıştır. deniliyor. Bununla birlikte, fotoğrafları da çekilen helikopterin adeta Meclis çatısına değecek kadar alçaktan uçtuğu da tutanakta özellikle vurgulanıyor.
Ankara´da caminin minaresine çarpan ´alçak´ uçuş
Bu alçak uçuş Meclis´e önceden bildirilmemiş. Bu uçuşun gözdağı amaçlı olduğuna kuşku duyulmuyor. Hadisenin, Meclis içinde bulunan askeri taburun başka yere taşınmasıyla ilgili tartışmaların yaşandığı döneme denk gelmesi de dikkat çekiyor. Bir başka gözdağı 2004 yılında verilmişti. 27 Ekim 2004 tarihinde Ankara´da F-4 savaş uçaklarıyla Başbakan Tayyip Erdoğan´ın evinin üstünde yapılan alçak uçuş tartışma doğurmuş ve uçaklardan biri, Başbakan´ın evinin yaklaşık 200 metre yakınında bulunan Aksa Camii´nin minaresinin ucundaki aleme (hilal) çarpmıştı. İki kişinin yaralandığı olaydan sonra Camiden düşen parçaları alan Erdoğan, ´Birazdan MGK toplantısına gireceğim, orada teslim ederim.´ demişti.
Ergenekon iddianamesine giren gözdağları
Yakın zamandaki iki gözdağı ise Erzincan ve Erzurum´dan geldi. 3. Ordu Komutanlığı´na bağlı 30 askeri araçlık bir konvoy şehir içine girmiş, daha sonra Erzurum yönüne doğru ilerleyen konvoy kısa süre sonra tekrar geriye dönerek kışlaya yönelmiş, araç geçişi vatandaşlarca şaşkınlıkla karşılanmıştı. ´Kış tatbikatına hazırlık amaçlı´ olduğu askeri yetkililerce belirtilen, şehir merkezine araçların bu sıradışı girişi, 1997 yılında tatbikat amaçlı denilen ancak yetkililerin açıklamalarıyla ´hükümetteki sivillere gözdağı´ amaçlı olduğu ortaya çıkan Sincan ilçe merkezine tank konvoyu girişini hatırlattı. Erzurum savcılığınca iki muvazzaf üst düzey subayın Ergenekon kapsamında gözaltına alınmasının hemen ardından meydana gelmesi ve sorumlusunun da Ergenekon kapsamında ifade vermesi gündeme gelen 3. Ordu komutanı Saldıray Berk olması, bu sıradışı araç geçişinin gözdağı amaçlı ´2. Sincan Vakası´ olduğu yorumlarına neden oldu.
Bir alçak uçuş da Erzurum´da
İlerleyen günlerde bu kez Erzurum´da Ergenekon davasının mahkemede görüldüğü esnada, savaş uçakları mahkeme salonunun üstünden alçak uçuş ile geçtiler. Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, ´Yapılan uçuş rutin bir eğitim uçuşu olup, söz konusu haberlerde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır´ denildi. Ancak açıklama ikna edici bulunmadı. Medya, kamuoyu ve savcılar tarafından zamanlaması ve sıradışı güzergahı nedeniyle farklı algılanan sözkonusu olay iddianameye ´gözdağı´ olarak geçti. Adliye civarında böyle bir uçuşun ilk defa gerçekleştiği belirtildi. Operasyon bölgesi olmayan Erzurum´un sakinleri bu seslere pek de alışkın olmadıklarını söylerken, akla ilk gelen ´Önce konvoy yürüdü, şimdi jetler uçuyor´ oldu. Duruşma salonunda bulunan sanık avukatları ?Biz ses duymadık. Tunceli´de operasyon yapılıyormuş, F16 olayı onunla ilişkili olabilir´ dediler. Adliye personeli ise ´Biz ilk kez böyle bir şey görüyoruz. Böyle kritik bir davada bu şekilde F16´ların adliye binasının üzerinden geçmesi düşündürücü´ dedi. Uçakların geçtiği sırada dışarıda bulunan basın mensupları ve güvenlik görevlileri de şaşkınlıklarını dile getirdi. Yerel gazeteciler benzeri bir olayın daha önce yaşanmadığını dile getirdiler.
Abdullah Harun
29 Aralık 2010, 10:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: