Ergenekon kapsamında haklarında iddianame hazırlanan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı´nın (ÇEV) mason localarıyla bağlantıları ortaya çıktı.
ÇYDD, burslarını kestiği PKK´lıları masonlara yönlendirmiş
Ergenekon kapsamında haklarında iddianame hazırlanan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı´nın (ÇEV) mason localarıyla bağlantıları ortaya çıktı.
Soruşturma dosyasına giren bir rapora göre, iki dernek ´deşifre´ olmamak için burslarını kestikleri bazı PKK´lı öğrencileri masonların üyesi olduğu Türkiye Yüksek Şûrası´na yönlendirildi. Resmî adı Türkiye Fikir ve Kültür Derneği olan şûranın, PKK eylemlerinde gözaltına alınan S.A., A.D.T. ve Ç.T.´ye burs verdiği tespit edildi. İddianameye giren ÇYDD toplantı notlarında, İsmi deşifre olanların kayıtları silinsin, ancak burs verilmeye devam edilsin. deniyordu. Masonlarla ilgili rapor, derneklerin bu konuda farklı bir yöntem daha izlediğini ortaya koydu.
PKK´lılara burs
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ÇYDD iddianamesinde yer alan suçlamalardan biri de, derneğin, PKK´lı oldukları belirlenen öğrencilere burs verdiği idi. İddianameye göre Ergenekon´a ´eleman temini´ ile görevli olan ÇYDD ve ÇEV, eylemlerde kullanmak üzere ilişkiye geçtiği PKK´lı öğrencilere burs veriyordu. Aramalarda ele geçirilen ve iddianamede yer alan notlarda, ´PKK´lılara verilen bursların kesilmemesi´ gerektiği aktarılıyordu.
Bursu kes, masonlara yönlendir
İki dernekle ilgili ilginç bir bağlantı daha ortaya çıktı. ÇYDD ve ÇEV´in ´deşifre olmamak´ için burslarını kestikleri PKK´lı öğrencileri mason derneklere yönlendirdiği ortaya çıktı. Söz konusu iddia, soruşturma kapsamında hazırlanan rapora da yansıdı. Edinilen bilgilere göre, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi öğrencisi S.A., 27 Kasım 2007 tarihinde Eminönü´nde PKK/Kongra-Gel terör örgütü tarafından bir aracın kundaklanması olayıyla ilgili gözaltına alındı. Üst aramasında, yasa dışı sözde Kürdistan dokümanları da çıktı ve tutuklandı. Rapora göre, ÇYDD´nin bursiyerleri arasındaydı. Dernekten 9 Kasım 2006 ile 11 Haziran 2008 tarihleri arasında toplam bin 800 lira burs aldığı tespit edildi.
İşte somut örnekler
28 Ağustos 2008 tarihinde Türkan Saylan ile x bayanın yaptığı telefon görüşmesinde, ismi belirtilmeyen bayan, Emniyet´in rektörlüğe S.A. ile ilgili bilgi verdiğini aktarıyor ve öğrenciye burs vermeye devam edip etmeyeceklerini soruyordu. Saylan ise, Hayır hayır dedikten sonra öğrenciyi burs işleriyle ilgili Filiz adındaki kişiye yönlendirmesi talimatını veriyordu. Ardından ilginç bir gelişme oldu. Avşar, bursun verilmediği yaz aylarının ardından yeni öğretim sezonuyla birlikte Türkiye Fikir ve Kültür Derneği´nden burs almaya başladı. Kendisine, 6 Kasım 2008 ile 30 Nisan 2009 tarihleri arasında toplam 700 lira burs verildi. Bir diğer öğrenci de İÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi A.D.T. O da 26 Aralık 2003 ile 16 Ağustos 2006 tarihleri arasında ÇYDD´den toplam 2 bin 615 lira burs aldı. Bu bursu alırken, 2004 yılı içerisinde, PKK/Kongra-Gel terör örgütünün o dönemdeki üniversite yapılanması olan BAGEH içerisinde üst kurulda faaliyet gösterdiği tespit edildi. Aynı yılın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde yüzünü peçe ile kapatarak terör örgütünün kadın yapılanması bayrağını açtığı gerekçesiyle hakkında işlem yapıldı. Daha sonraki süreçte bursu kesildi ve o da Türkiye Fikir ve Kültür Derneği´nden burs almaya başladı. Kendisine, 1 Kasım 2007 ila 1 Ağustos 2008 tarihleri arasında 900 lira burs verildi. ÇEV´den burs aldığı anlaşılan Ç.T. de bir PKK eylemine katılmaktan gözaltına alındı. Sonraki süreçte, 1 Kasım 2006 ile 31 Temmuz 2007 tarihleri arasında dernekten toplam 850 lira burs aldı. 3 öğrencinin bursunun kesilmesinin sebebi ise PKK ile bağlantıları değil, yıl sonunda not dökümlerini getirmemeleri.
Öğrencilerin sabıka durumlarını takip etmiyoruz
Türkiye Fikir ve Kültür Derneği, burs için ilan vermiyor. Tamamen kapalı bir sistem. Yüksek Şûra, zaten kapalı ve gizemli bir yapı olan mason locasının üzerinde ve daha da içe dönük bir oluşum. Birçok insanın yerini dahi bilmediği Şûra´ya, dışarıdan herhangi bir insanın normal bir derneğe girer gibi girebilmesi de mümkün değil. 33 dereceli bir mason olan Yüksek Şûra´nın başkanı Avukat Mehmet Güven Akçar, üç öğrencinin kendilerinden burs aldığını doğruladı. Ancak herhangi bir kasıtlarının olmadığını savundu. Akçar, Ben bunları bilmiyordum, sizden öğrendim. Bizim için hoş bir hadise değil tabii. Öğrencilerin sabıka durumlarını takip etmiyoruz. Bu, büyük bir eksiklik. ÇYDD ve ÇEV´le hiçbir ilgimiz yok. Bizim, öğrencilerin bu tür bağlantılarını tespit edebilmemiz mümkün değil. Bilinçli olarak yapılmış bir işlem kesinlikle değil. Öğrenciler burs verdiğimizi kulaktan kulağa duyup geliyorlar. diye konuştu. ( Zaman)
(28 Aralık 2010, 11:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
ÇYDD İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
ÇYDD ve ÇEV konulu manşetlerimiz
Ergenekon-PKK bağlantısı manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara