Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin (AYİM), hükümete ´balyoz´ vurma çabasından vazgeçmemesi, terfi otobüsünden indirilen biletsiz 3 generali ´korsan taşımacılık´ ile tekrar kaçak bindirmeye çalışması, Meclis´i harekete geçiriyor. Hükümeti devirme amaçlı ´Balyoz darbe´ girişiminde bulunmak suçlamasıyla yargılanan ve bu nedenle terfi ettirilmeyen tümgeneraller Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu´nun, açık kanun hükümleri çiğnenerek terfi ettirilme çabaları, ´AYİM muhtırası´ olarak değerlendiriliyor. Ancak hükümet kararlı. Seçimlere 6 ay kala askerler tarafından verilen bu muhtıra, kamuoyunda 2007´deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine yakın anayasa mahkemesince verilen 367 hukuk muhtırasından farklı değerlendirilmiyor.
Meclis ´korsan taşımacılığa´ karşı harekete geçiyor
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin (AYİM), hükümete ´balyoz´ vurma çabasından vazgeçmemesi, terfi otobüsünden indirilen biletsiz 3 generali ´korsan taşımacılık´ ile tekrar kaçak bindirmeye çalışması, Meclis´i harekete geçiriyor. Hükümeti devirme amaçlı ´Balyoz darbe´ girişiminde bulunmak suçlamasıyla yargılanan ve bu nedenle terfi ettirilmeyen tümgeneraller Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu´nun, açık kanun hükümleri çiğnenerek terfi ettirilme çabaları, ´AYİM muhtırası´ olarak değerlendiriliyor. Ancak hükümet kararlı. Seçimlere 6 ay kala askerler tarafından verilen bu muhtıra, kamuoyunda 2007´deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine yakın anayasa mahkemesince verilen 367 hukuk muhtırasından farklı değerlendirilmiyor.
Varlığı tartışma konusu olan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), yine çok konuşulacak bir karara imza attı. ´Balyoz´ kod adlı darbe planı davasının sanıkları tümgeneraller Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ´Yüksek Askeri Şûra´nın 1-4 Ağustos 2010 tarihlerinde yaptığı toplantıda alınan ´bir üst rütbeye terfi ettirilen general, amiral ve albaylar´ konulu 2010/04 numaralı kararında terfilerine karar verdiği, tüm YAŞ başkan ve üyelerince imzalandığı görülen terfi kararının kendileri yönünden uygulanmaması işleminin iptali´ istemiyle dava açmışlardı. Edinilen bilgiye göre, AYİM Daireler Kurulu´nda dün saat 14.00´te yapılan görüşmede oybirliğiyle işlemin iptaline karar verildi. Kararda idari işlemin tesis edildikleri tarih itibarıyla hukuki denetime tabi tutulabilecekleri hususu vurgulandı ve işlem tarihi itibarıyla terfi konusunda yasal bir engel bulunmadığı, terfi kararının tüm YAŞ başkan ve üyelerince şerh düşülmeksizin imzalandığı, bu imzalı kararın hukuken geçerli olduğu ifade edildi.
Onca olaydan ders almayan cuntacılar, Halkın seçtiği hükümete dayatmada bulunmaya hala cüret edebiliyorlar, hem de seçimler yaklaşırken..
Askerler 3 general üzerinden hükümetle bilek güreşine girdi
Tümgeneral Kaya, Jandarma Tümgeneral Helvacıoğlu ve Tuğamiral Gavremoğlu´nun haklarında devam eden soruşturma dolayısıyla Yüksek Askeri Şûra kararları çerçevesinde bir üst rütbeye yükselmeleri uygun görülmemiş, komutanlar bulundukları rütbeleriyle yeni görevlerine vekaleten atanmışlardı. İstanbul 11´inci Ağır Ceza Mahkemesi´nin, 6 Ağustos 2010 tarihinde yakalama müzekkerelerinin kaldırılmasına karar vermesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı, komutanların terfi ve atama kararnamelerini, 12 Ağustos 2010 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı´na göndermişti. Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı´nca, ´yeni bir kararname çıkarılmasına gerek görülmemesi´ gerekçesiyle terfi kararnameleri imzalanmamıştı. Bunun üzerine komutanlar tarafından AYİM´e, ´bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali´ için yürütmeyi durdurma istemli olarak 24 Ağustos 2010 tarihinde dava açılmıştı. AYİM, 27 Eylül 2010 tarihinde ´bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminde´ yürütmenin durdurulması kararı vermişti.
Açığa alınmanın durdurulması reddedilmişti
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından 22 Kasım´da açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, bir gün sonra açığa alınma işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle AYİM´e başvurmuştu. Konuyu Daireler Kurulu´nda değerlendiren AYİM, yürütmenin durdurulması talebini 3 Aralık´ta oyçokluğuyla reddetmişti. Gerekçeli kararda, ´idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığı´ bildirilerek, şöyle denilmişti: Belirtilen nedenlerle, davacının yürütmenin durdurulması istemini kapsayan dilekçesi ve eklerinin incelenmesi sonucunda, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığından, 1602 sayılı kanunun 62. maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildi.
Kanun açık, terfi kararı yasal değil
Askeri Personel Kanunu´nun 65. maddesinde, devam eden davaları veya haklarında kovuşturma bulunan personelin terfi ve kademe ilerlemelerinin yapılmayacağı belirtiliyor. Davaları devam eden askeri personelle ilgili olarak Askeri Personel Kanunu´nda şu ifade yer alıyor: 1. Açıkta bulunanlar, 2. Türk Silahlı Kuvvetleri´nden ilişkilerinin kesilmesini gerektirmeyecek şekilde hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkûm olmaları nedeniyle veya (c) bendinin (2) numaralı alt bendine göre açıkları kaldırılmış olup da henüz hükümleri kesinleşmemiş olanların, 3. Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, 4. Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme hariç, firar veya izin tecavüzünde bulunmuş olanlar ile firar veya izin tecavüzüne devam edenlerin terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz.
Hükümetten yasal düzenleme sinyali
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin (AYİM) üç generale terfi yolunu açma çabası hükümetin tepkisine sebep oldu. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ´konuyla ilgili kararlılıklarının süreceğini´ söyledi. Atalay, Daha önce de belirtmiştim. Bu konuyla ilgili kararlılığımız sürecek. Yasal düzenleme de dahil konuyla ilgili gerekeni yapacağız. ifadelerini kullandı. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ise kararın ´açıkça Anayasa ve yasalara aykırı´ olduğunu anlattı. Bozdağ, Mahkeme, hukuku dolanmak için yapılan işlemler üzerinden denetim yapıp hukuka uygun işlemi iptal ederek Anayasa ve hukuku dolanmak isteyenlere yol göstermiştir. diye konuştu. Bekir Bozdağ, bu kararın ´Anayasa ve hukuku dolanmak isteyenlerin yaptığı iş ve işlemleri hukuki hale getirmeyeceğinin´ altını çizdi. Bozdağ, Mahkeme karar verdi diye bir doğru yanlış hale, yanlış bir iş de doğru hale gelmez. Anayasa ve yasaları dolanarak yapılan işlemler Anayasa ve yasalara uygun değildir. dedi. AYİM´in ön inceleme safhasında bu davayı reddetmesi gerektiğini vurguladı. ´Ön inceleme safhasında reddedilmesi gereken kararda esastan inceleme yapılarak karar verilmesinin hukuka aykırı olduğunu´ kaydetti. AK Parti Grup Başkan Vekili, YAŞ´ın ´terfi kararlarına karşı yargı yolunun kapalı´ olduğunu hatırlattı.
AYİM, siyasi iktidarla bilek güreşi yapıyor
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin kararı hukukçuların da tepkisini çekti. Kararın anlaşılamaz olduğunu anlatan hukukçular, askeri yargının iktidarla mücadeleye giriştiğini anlatıyor. İşte görüşler: Eski AYİM üyesi Adnan Tanrıverdi: AYİM çok tartışılacak bir karara imza attı. Söz konusu generallerin terfilerine ilişkin verilen kararın uygulanması idarenin (ilgili bakanlıkların) tasarrufundadır. Bunlar Yüksek Askeri Şûra´da terfi almamışlardı. YAŞ kararlarına rağmen böyle bir karar verildi. Generaller ´Balyoz´ davasından sanık oldukları için açığa alınmışlardı. Bu kararla mahkeme siyasi iktidarla bilek güreşine girmiştir. Bu aşamadan sonra gözler siyasi iktidarda olacaktır. Söz konusu askerler üçlü kararnameyle görevden alınabilir. Ya da önümüzdeki YAŞ´ta resen emekli edilir. Açıkta oldukları sürece terfi almaları yasal olarak mümkün değil. Emekli Askeri Hâkim Veysi Savaş: Davanın kabul edileceği en başından beri biliniyordu.
İş Genelkurmayın planına göre yürüyor
Bu davayı açanların, Genelkurmay´dan bir taahhüt almadan, onların yönlendirmesi olmadan böyle bir dava açmaları söz konusu olamaz. Genelkurmay´ın bir planı kapsamında açılan davanın sonuçlandığına şahit olduk. Hükümet ´karar düzeltme´ yolunu deneyecektir. Fakat AYİM´in bu davayla ilgili verdiği bütün kararları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde bu girişimden de bir sonuç alınmayacağı ortada. Bunun danışıklı dövüş olduğunu düşünüyorum. Öyle ki hem YAŞ kararı halen kapalı ve bu şekilde açılan onlarca dava var. Açılan dava YAŞ kararı değil, üçlü kararnamenin iptaline ilişkin. AYİM yeni bir içtihat değişikliğiyle üçlü kararnameyi incelemeye gitti ve hukuk tarihinde bir ilke imza attı. Üçlü kararname özlük hakları açısından bir yetki. Bu denetlenemez. Bunu denetlemek, YAŞ kararın yargı yasağını dolambaçlı olarak by-pass etmek. Bu mümkün değil. Bu konuda AYİM´in bir sürü kararı var.
Hükümet ne yapacak?
Bu karar üzerine hükümetin yapacağı tek şey karar düzeltme istemi olabilir ancak bu isteme de yine aynı üyeler bakacağı için kararın aksine bir sonuç çıkması da beklenmiyor. Hükümet bu durumda 60 gün içinde yeni bir kararname ile Balyoz sanığı subayların terfilerini düzenlemek zorunda kalacak. Hukuk çevreleri hükümetin sanık subayları hemen emekliliğe sevk etmesi gerektiği görüşünde birleşiyor.
Tarımcıoğlu: Terfi edilemezler, emekli edilsinler
Emekli Askeri Savcı Faik Tarımcıoğlu: Askeri Personel Kanunu´nun 65. maddesi gereğince açığa alınan bir personel hakkında terfi işlemi yapılamaz. Buna rağmen bu karar nasıl verildi onu bilmiyorum. Genel olarak AYİM´in cumhurbaşkanı, başbakan ve milli savunma bakanının imzaladığı bir kararnamede iptal kararı vermesi Anayasa´nın genel hükümlerine aykırıdır. Anayasa´nın 90. ve 145. maddeleri, AİHM´in müteakip kararları, Avrupa müktesebatı normlarına aykırıdır. Bu kararı hukuka uygun bulmadım. Açığa alınmış birisini terfi ettirmek mümkün olmadığına göre hükümetin yeni bir tasarrufta bulunması gerekecek. Ne yapacak hükümet bu komutanları emekliye sevk edecek. Askeri Şura başlamadan evvel hükümet bunları açığa almalıydı. Şimdi bu yanlışlığı yaptığı için önüne hukuki bir sorumluluk çıktı.
Tüysüzoğlu: Emekli edilsinler
Askeri Yargıtay Üyesi Emekli Albay Hasan Tüysüzoğlu: Davanın açığa alınmadan önceki işlem için yapılan başvuruyu değerlendirdiğini düşünüyorum. Mahkemenin (AYİM) bu kararının nasıl uygulanacağını doğrusunu söylemek gerekirse çok merak ediyorum. Bana göre bu aşamadan sonra hükümetin yapması gereken tek şey söz konusu subayları emekliliğe sevk etmektir. Böylece bu tartışmalar da bitirilir. Ancak Genelkurmay´ın emeklilik işlemine direndiğini zannediyorum. ( Zaman, Yenişafak)
(25 Aralık 2010, 13:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
AYİM´den korsan taşımacılık: İndirilen yolcuları bindirdi
Generaller son durağa gelmeden indirildi: AYİM´den ret
Erdoğan: Terfi ısrarında atacağımız adım
Hantepe´de bu kadar çarpışmadılar
Flaş!!! Hükümetten balyoz generallerine ´One Minute!´
Askerden terfi resti.. Hükümetten ´One Minute´ hazırlığı
Hukukçular: Tartışma gereksiz, AYİM terfileri hükümsüzdür
Flaş!!! Gül ve Erdoğan´ı terfilerde etkisizleştirme girişimi
Flaş!!! Tarihi gün: Balyozculara terfi yok, Iğsız´a veto
Flaş!!! İşte Heron ihanetinin kayıtları
2010 yılı Yüksek Askeri Şura kriziyle ilgili manşetlerimiz