´Haberal maddesi´ olarak yorumlanan düzenleme Torba Yasa tasarısından sürpriz şekilde çıkarıldı. Hakimlerin yanlış kararlarında davanın doğrudan devlete açılmasını öngören düzenlemeden muhalefetin direnmesi nedeni ile vazgeçildi. Bu geri adım kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı.
Ergenekon´a iyi haber: ´Haberal maddesi´ geri çekildi
´Haberal maddesi´ olarak yorumlanan düzenleme Torba Yasa tasarısından sürpriz şekilde çıkarıldı. Hakimlerin yanlış kararlarında davanın doğrudan devlete açılmasını öngören düzenlemeden muhalefetin direnmesi nedeni ile vazgeçildi. Bu geri adım kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı.
Düzenleme, Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanan Profesör Mehmet Haberal´ın 9 hakimi bin 500´er lira tazminata mahkum ettirmesinden sonra gündeme gelmişti. AK Partili milletvekilleri hakimlerin kararları nedeni ile mağdur olanların tazminatının devletçe ödenmesini sağlayacak düzenlemeyi gündeme getirmiş, ancak Torba taslağı görüşmeleri bu nedenle kilitlenmişti.
Muhalefet direndi ve kazandı
İşte o kilit dün gece AK Parti´nin teklifi geri çekmesi ile açıldı. CHP ve MHP, ´Haberal maddesi´ olarak bilinen değişikliğe sert muhalefet yaptı. BDP´li Hasip Kaplan da, Hazine yardımı ve barajın düşürülmesi konularında AK Parti kapı aralamazsa, biz de 3 bin maddelik o tasarılar için 3 bin önerge veririz dedi. Kaplan hükümete yeni yıla kadar süre tanıdı. Muhalefetin, ocak ayında görüşülecek Türk Ticaret, Borçlar ve Hukuk Muhakemeleri tasarılarındaki uzlaşmanın bozulacağını söylemesi üzerine AK Parti geri adım attı. Teklifin taslağa eklenmesinden vazgeçildi. Bunun üzerine Torba taslağı görüşen alt komisyon dün gece çalışmasını tamamladı. Taslak toplam 160 madde olarak plan Bütçe Komisyonu´nda ele alınacak. Düzenlemede öğrenci affı da var. ( Star)
Canikli: Düzenleme askıya alınmadı
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, torba tasarıdan hakim ve savcılarla ilgili düzenlemenin çıkarılmasını Bu düzenleme askıya alınmamıştır. Siyasi irademiz o konuda çok nettir, bu düzenleme, çıkacaktır. Sadece, bu paket içinde olmayacaktır. Mutlaka yasalaşacaktır şeklinde değerlendirdi. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, torba tasarıdan hakim ve savcılarla ilgili düzenlemenin çıkarılmasını Bu düzenleme askıya alınmamıştır. Siyasi irademiz o konuda çok nettir, bu düzenleme, çıkacaktır. Sadece, bu paket içinde olmayacaktır. Mutlaka yasalaşacaktır şeklinde değerlendirdi. Canikli, TBMM´de gazetecilerin torba tasarıya ilişkin sorularını yanıtladı. Canikli, kamuoyunda Haberal düzenlemesi olarak nitelendirilen Hakim ve savcıların yaptıkları işlemler ve verdikleri kararlar nedeniyle haklarında tazminat davası açılamayacağına ilişkin düzenlemenin torba tasarıdan çıkarılmasıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
Bir gün mutlaka
Torba tasarı kapsamlı bir pakettir. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması dışında bir çok düzenleme içeriyor. Bu nedenle tasarıda zaman zaman bazı ilaveler ya da çıkarmalar yapılabiliyor. Tasarı üzerinde tartışmaların olması normal, milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Tasarı Türkiye´nin gündeminde olan bir çok sorunu çözecek. Tasarının en kısa sürede yasalaşmasını istiyoruz. Zaman zaman bazı talepler olabiliyor. Biz, bu talepleri, tasarının bir an önce yasalaşması ve beklentilerin karşılanması çerçevesinde değerlendirebiliyoruz. Onlardan biri de bu düzenlemedir. Bu kaygı nedeniyle dışarıda bırakılmıştır. Bu düzenleme askıya alınmamıştır. Siyasi irademiz o konuda çok nettir, bu düzenleme, çıkacaktır. Sadece, bu paket içinde olmayacaktır. Mutlaka yasalaşacaktır. Komisyondan ya da Meclis´ten çekilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Yasalaşacaktır ve en kısa zamanda yasalaşacaktır. Sadece yapılan değerlendirmede bu paket içinde olup olmaması konusu tartışılmıştır. Tasarının bir an önce yasalaşması açısından böyle bir karar verilmiştir. ( Zaman)
Meclis bir ileri bir geri
Ergenekon´un yargı uzantısına karşı harekete geçen Meclis´in Haberal´ı aşamaması kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı. AK Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili zarara uğrayan kişilerin, sadece ilgili kurum aleyhine dava açabileceğini öngörüyor. Bu teklifin Ergenekon sanığı Mehmet Haberal´ın kendisini tutuklayan 9 hakim aleyhine açtığı davada Yargıtay´ın skandal şekilde tazminat cezası kararı vermesi üzerine gündeme geldiği sanılıyor. Yargıtay Prof. Dr. Haberal´ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle, dokuz hakimi 1500´er lira tazminat ödemeye mahkum etmişti. Haberal´ın ardından birçok balyoz ve Ergenekon sanığı da harekete geçmiş, çok sayıda hakim aleyhine yargıtayda toplamı 468 bin lira tutan tazminat davaları açmışlardı. Yargıtay´ın şok eden tazminat cezalarına hakimler isyan etmiş, yasaların hiçe sayıldığı bu içtihat ile yürüyen davalara müdahale edildiği, Ergenekon, balyoz ve benzeri davaların bu yolla baskı altına alınmak istendiği, artık hiçbir hakimin tazminat cezası korkusuyla tutuklama kararı veremeyeceği ileri sürülmüştü. Tazminat cezalarının diğer bir sonucu olarak da, ceza alan hakimin reddi hakim talebi üzerine o davadan çekilmesi gerektiği ileri sürülmüştü. İşte Yargıtay´ın skandal Haberal kararıyla birlikte tüm bu şok detayların ortaya çıkması üzerine kamuoyunda, Ergenekon´un yargı uzantısının birkez daha harekete geçtiği, şok eden içtihadı ile araladığı kapıdan Ergenekon davalarını çökertmeye, soruşturmaların örgütün yargı ayağına uzanmasını engellemeye çalıştığı yorumları yapılmaya başlanmıştı.
(24 Aralık 2010, 16:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Yargıtay´ın Haberal skandalına karşı yasa teklifi
Örgüte para lazım: Ergenekoncular 468 bin lira istiyor
Haberal ve onun yargı ile sağlıkta kollanması manşetlerimiz
Böyle olur yükseklerin alçak hukuku: Skandala yargıtay onayı
Haberal´ın dava açtığı iki hakim ´Şemdinli kararını´ hatırlattı
Balyoz hakimlerinden Yargıtay´a isyan: Baskı yapmayın
Ergenekon hakimlerinin Yargıtay tazminatlarıyla yıldırılma çabası
Yargıda kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon davasını engelleme girişimleri