Kayseri´de görev yaptığı sırada ´resmi belgede sahtecilik yaptığı´ iddiasıyla Astsubay Ali Balta hakkında açılan davanın görülmesine Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi´nde devam edildi.
Askeri mahkemedeki hipnoz davasına devam edildi
Kayseri´de görev yaptığı sırada ´resmi belgede sahtecilik yaptığı´ iddiasıyla Astsubay Ali Balta hakkında açılan davanın görülmesine Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi´nde devam edildi.
Duruşmada, Balta ile aynı dönemde görev yapan 2 subay ve 2 sivil personel tanık olarak dinlendi. Duruşmaya Balta´nın avukatları Mustafa Dokumacı, Okan Yılmaz ve Çağatay Sakaoğlu ile Hava Pilot Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in avukatı Necmi Kapar ile Milli Savunma Bakanlığı´nın avukatı Ayşe Erdoğan Göde katıldı. Balta´nın avukatları Mustafa Dokumacı, Kayseri´de açılan ve müvekkilinin mağdur olduğu iki dava bulunduğunu hatırlatarak, bu davalardan birinde Balta´nın da arasında yer aldığı 3 astsubaya gözaltı sürecinde, hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla yargılanan emekli Yarbay Gürol Doğan´ın hapis cezasına çarptırıldığını ve dosyanın Yargıtay aşamasında bulunduğunu dile getirdi. İkinci davanın ise aynı konuya ilişkin eski Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok´un sanık olduğunu belirten Dokumacı, Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin iddianameyi yeni kabul ettiğini söyledi. İddianamenin bir suretini mahkemeye veren Dokumacı, delillerin toplanarak Kayseri´deki davaların sonucundan sonra bir karar verilmesini talep etti.
Tanıklar dinlendi
Tanık olarak dinlenen Hava Personel Binbaşı Mesut Okatan, bir üsteğmenin kendisine Korgeneral Ulugüler imzasıyla Albay Cengiz Köylü´ye yardım toplanmasına yönelik bir yazı gönderilip gönderilmediğini sorduğunu belirterek, böyle bir yazı göndermediğini söyledi. Durumu anlamak için sivil memur Salih Uçar´ı aradığını ve böyle bir evrak göndermediğimi söylediğini aktaran Okatan, evrakın Doküman Yönetim Sistemi (DYS) numarasını sorduğunu, böyle bir evrak yazmadığı için şoke olduğunu kaydetti. Evrakın kurallara uygun olmadığını dile getiren Okatan, DYS´deki evraklarda yalnızca e-onay olur. Bu evrakta imza vardı ve fotokopi çekilmiş gibiydi. Ayrıca Harekat İstihbarat Şube Müdürlüğünün evrakında benim e-onayım vardı. Şifremi Ali Balta da dahil olmak üzere hiç kimseye vermedim. dedi.
Olay tarihinde Kayseri´de Harekat İstihbarat Şube Müdürlüğü´nde görev yapan Albay Sencer Soner ise Mesut Okatan´ın getirdiği evrakta şeklen gariplik hissettiğini ifade etti. DYS evrakında komutan imzası olmadığını anlatan Soner, ikinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü´ye yardım girişimine ilişkin de Köylü´nün devre arkadaşı olduğunu belirterek, bunun kardeşlik gibi olduğunu kaydetti. Köylü ile ailece görüştüklerini dile getiren Soner, Köylü için para toplama fikrini ortaya attığını, ancak bunun komutanı tarafından kabul edilmediğini belirtti.
Balta ile çalışan emekli sivil personel Zeki Duman, Ali Balta´nın terbiyeli, saygılı, güvenilir biri olduğunu ve oğlu gibi sevdiğini ifade etti. Sivil personel Ufuk Vural da tanıdığı kadarıyla Balta´nın efendi ve zeki biri olduğunu dile getirdi. Bazı tanıkların dinlenmesi ve öteki eksiklerin giderilmesi için duruşma ileri bir tarihe ertelendi. ( Zaman)
Hipnoz davası Ergenekon davasıyla kesişiyor
Hipnozlu sorgu davası, Karargah Evleri yapılanmasını da konu alan Ergenekon davasıyla birçok noktada kesişiyor. Ergenekon Terör Örgütü´nün İşçi Partisi önderliğinde TSK´ya sızma projesi olarak bilinen ´Karargâh Evleri´ ile ilgili askeri savcılık soruşturmasında çok sayıda tuhaf gelişmeler yaşandı. Kayseri 2. Hava İkmal Komutanlığı´nda, Karargâh Evleri soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Cengiz Köylü için para yardımı toplanması emri verildiğinin ortaya çıkması bunlardan sadece biriydi. Ancak sözlü emir, yazılı hale getirilerek jandarmanın kurumsal ağına konuldu. İddialara göre bu sözlü emri yazılı hale getirerek kurumsal ağa yerleştirenler 3 astsubay. Bunun ortaya çıkması üzerine astsubaylar gözaltına alındı, işkence yapıldı. Hipnozla ifadeleri alındı ve avukatlarının dahi göremediği bu ifadeler basına sızdırıldı. Ardından yapılan açıklamada ise söz konusu astsubayların ´sahte evrak düzenleyerek TSK´yı kamuoyu nezdinde gözden düşürmeye çalıştığı´ savunuldu. Kamuoyunda gündeme gelen diğer bir çarpıcı iddia ise hipnozlu sorgularla elde edilecek zorlama ifadelerle Karargah Evleri soruşturmasına karşı ´Işık Evleri´ soruşturmasının oluşturulacağı ve Ergenekon soruşturmasının baltalanmaya çalışılacağı idi. İşte astsubayları iradeleri dışında ifade vermeye zorlamak için hipnozlu sorgu bu noktada devreye sokuldu. Ancak astsubayların aile ve avukatlarının ısrarlı mücadelesi ve Karargah Evleri soruşturmasında yaşanan birbirinden esrarengiz çok sayıdaki gariplik nedeniyle kamuoyunun dikkati bu davaya, yani ´hipnozlu sorgu´ davasına çevrildi. Sivil savcıların da hipnozlu sorgu olayının üzerine gitmesi üzerine sorumluları yargılandı. Hipnozun yapıldığı hem sanık itirafları hem de adli tıp tespiti ile doğrulandı. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, astsubayların ifadelerini hipnoz ve işkence yöntemleriyle aldığı gerekçesiyle emekli Yarbay Gürol Doğan´ı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
(24 Aralık 2010, 17:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Asgari mahkeme azami hukuksuzluk: Hipnoz ve işkence yasal
Asgari savcıya azami hukuk: Üçok´a işkence davası
İşkence davasında Korg. Ulugüler de yargılanmalı
Hipnozlu Sorgu olayıyla ilgili tüm manşetlerimiz
Karargah Evleri soruşturmasının askerlerce savsaklanması