´Misyonerlikle´ suçlanan ve hakkında Ergenekon davası kapsamında yakalama kararı çıkarılan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) eski Başkanı Gülsever Yaşer´in eşi de ´misyoner temsilcisi´ çıktı. Dünya Kiliseler Birliği´nin, müslümanlığın yayılmasını engellemek ve hıristiyanlığı yaymak için Yaşar Yaşer´in başkanı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı´nı (SEV) kullandığı MİT raporuyla yıllar önce ortaya konulmuş. Gülseven Yaşer, Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınacağını öğrenince ABD´ye kaçmıştı. Karı koca Yaşer´lerin misyonerlikle suçlanmaları üzerine açtıkları tazminat davalarının, MİT´in iddiaları doğrulaması üzerine mahkemelerce reddedildiği de ortaya çıktı.
ABD´ye kaçan Yaşer gibi eşi de misyoner çıktı!
´Misyonerlikle´ suçlanan ve hakkında Ergenekon davası kapsamında yakalama kararı çıkarılan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) eski Başkanı Gülsever Yaşer´in eşi de ´misyoner temsilcisi´ çıktı. Dünya Kiliseler Birliği´nin, müslümanlığın yayılmasını engellemek ve hıristiyanlığı yaymak için Yaşar Yaşer´in başkanı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı´nı (SEV) kullandığı MİT raporuyla yıllar önce ortaya konulmuş. Gülseven Yaşer, Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınacağını öğrenince ABD´ye kaçmıştı. Karı koca Yaşer´lerin misyonerlikle suçlanmaları üzerine açtıkları tazminat davalarının, MİT´in iddiaları doğrulaması üzerine mahkemelerce reddedildiği de ortaya çıktı.
Ergenekon soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticilerine yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame gündemdeki yerini koruyor. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede 8 sanık bulunuyor. Mahkemenin kabul kararı ile birlikte firari sanık eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede ?misyonerlikle? suçlanan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan ÇEV eski Başkanı Gülsever Yaşer´in eşiyle ilgili de şok iddialar yer alıyor.
Eşi Yaşar Yaşer
İddianame hazırlık aşamasında iken ?tedavi için gittiği? ABD´den dönmeyen ve firari durumda olan ÇEV eski Başkanı Yaşer´in eşi Yaşar Yaşer´in, Hıristiyanlığın bir kolu olan Protestanlığın Türkiye´de yayılması için faaliyet gösteren Dünya Kiliseler Birliği´nin Türkiye Temsilcisi olduğu belirtiliyor. Bu iddia bizzat MİT Raporu´nda geçiyor.
MİT raporunda da adı geçiyor
Milli İstihbarat Teşkilatı´nın bir süre önce Başbakanlığa sunduğu ve Türkiye´de ki misyonerlik faaliyetlerini anlatan bir raporda, Gülseven Yaşer ile başında bulunduğu ÇEV´in de adı yer alıyor. Milli İstihbarat Teşkilatı İstihbarat Başkanı Cemal Uzgören imzasıyla 24 Nisan 2001 tarihinde Başbakanlığa gönderilen iki sayfalık yazıya göre, Hıristiyanlığın bir kolu olan Protestanlığın Türkiye´de yayılması için faaliyet gösteren Dünya Kiliseler Birliği´nin ülkemizdeki temsilcisi durumundaki Amerikan Bord Heyeti, bu faaliyetini Sağlık ve Eğitim Vakfı eliyle yürütüyor. Yazıda Amerikan Bord adına Türkiye´de faaliyet yaptığı belirtilen Vakfın mütevelli heyetinin başında ise Gülseven Yaşer´in kocası Yaşar Yaşer bulunuyor. MİT Raporu şöyle: ?Faaliyetlerini yabancı müessese sıfatı ile yürüten ve son yıllarda yeni mülk edinmeyen Amerikan Bord Heyeti´nin tasarrufu altındaki mülklerini de Sağlık ve Eğitim Vakfına (SEV) devrettiği ve hali hazırda faaliyetlerini SEV aracılığıyla yürüttüğü intikal eden bilgilerdendir. Öte yandan Amerikan Bord Heyeti´ne bağlı olarak faaliyet gösteren Kitab-ı Mukaddes şirketinin yöneticisi olan Süryani asıllı Emanuel Bağdaş´ın, Türkiye Ermenileri Patriği Metrof Mutafyan ile Fener Rum Patriği Bartholomeos Arhondonis´in Haziran 2000 ayı içinde yaptıkları görüşmede vardıkları mutabakat gereği, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi ardından ortaya çıkan Kiliseler arası deprem yardım komisyonu başkanlığı yaptığı öğrenilmiştir. Amerikan Bord Heyeti ile aynı adreste faaliyet gösteren SEV Vakfı´nın ise ülkemizde sağlık, eğitim, kültür, kurum ve kuruluşlarına yardım amacıyla 1968 yılında kurulduğu, vakfın üye sayısının yaklaşık 12 bini bulduğu, üyelerinin Amerikan Bord Heyeti ve SEV´e bağlı okullardan mezun olan şahıslardan oluştuğu, 1999 yılı itibariyle 15 Trilyon TL´yi bulan malvarlığına sahip olduğu yönünde duyumlar alınmıştır.?
SEV okulu kapatılmıştı
Misyonerlik yaptığı MİT raporuyla belgelenen SEV Vakfı´nın selefi Amerikan Bord´a ait Tarsus Amerikan Koleji dini propaganda yaptığı gerekçesi ile kapatılmıştı.
Finansör mason locaları
SEV bir mason kuruluşu olarak gösteriliyor. Türkiye Büyük Locası´nın Mimar Sinan dergisinde yayınlanan ve Loca´nın internet sitesinde de yer alan 2008 yılı faaliyet raporunda, ?Loca´nın kurduğu kurumlar? olarak şu ifadeler yer alıyor: ?Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV), Cüzamla Mücadele Cemiyeti, Yoksul ve Hasta Öğrencilere Yardım Vakfı geçmişte veya günümüzde Türkiye Büyük Locası´nın kurmuş olduğu yardım amaçlı vakıflardır.? ( Habervaktim)
SEV MÜTEVELLİ HEYETİ
Prof. Dr. İlter Turan (Başkan) (TAC ´59) Dilek Erzik (Başkan Yardımcısı) (UAA´61) Yaşar Yaşer (TAC ´51) Mete Akyol (TAC ´55) Josef Amado (TAC ´67) Ceyda Aydede (ACI ´73) Prof. Dr. Mustafa A. Aysan (TAC ´52) Tarık Bozbey (TAC ´68) Gülsen Çapa (ÜAA ´66) Şükran Çelebi (ACI ´75) Candan Çilingiroğlu (ACI ´74) K. Erhan Dumanlı (TAC ´67) Muhteşem Ekenler (TAC ´77) Kenneth Frank Sema Gökçen (ACI´61) Hasan Güleşçi (TAC ´56) Tülay Güngen (ACI ´74) Mehmet Gür (TAC ´69) İlter H. Gürel Esin Hoyi (ÜAA ´58) Oktay İşcen (TAC ´45) Bülent Kalpaklıoğlu Hazım Kantarcı (TAC ´63) Prof. Dr. Ahmet N. Koç (TAC ´51) Prof. Dr. Sedefhan Oğuz (ÜAA ´75) Prof. Dr. Zeynep İ. Önsan (ÜAA ´64) İbrahim Paksoy (TAC´68) | Yılmaz Poda (TAC ´49) Demir Sabancı (TAC ´89) Naci Sığın (TAC ´80) Tamer Şahinbaş (TAC ´58) Ejide Tanık (ACI ´72) Prof. Dr. Aykut Toros (TAC ´63) Sait Tosyalı (TAC ´75) Aykut Tuzcu (TAC ´67) Yrd. Doç. Dr. Engin Ünsal (TAC´55) Füsun Üstün (ÜAA ´64) Dr. Warren H. Winkler Mehmet Yaltır (TAC ´67) Feyhan Yaşar (ACI ´74) ONURSAL MÜTEVELLİLER: Zeliha Dural (ÜAA ´46) Anna G. Edmonds Burhan Karaçam (TAC ´64) Johannes Meyer Sevindik Özev (ÜAA ´49) Sevim Öztahtacı Harold Schoup İstemihan Talay (TAC´64) Müjde Tekil (ÜAA ´60) Berin Tümer | SEV Yönetim Kurulu: Kurul üyeleri Mütevelli Heyeti tarafından gizli oyla kendi üyeleri arasından veya dışarıdan seçilecek olan en fazla dokuz üyeden oluşuyor. 7 Kasım 2009 tarihinde göreve gelen Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı SEV okullarından mezun. YÖNETİM KURULU ÜYELERİ: Başkan, Erhan Dumanlı (TAC ´67) Mehmet Yaltır (TAC ´67) Defne Erdur Bekdik (ACI ´94) Gülsen Çapa (ÜAA ´66) Piraye Erdem (ACI ´80) Prof. Dr. Serdar Küçükoğlu (TAC ´76) Mehmet Gür (TAC ´69) Prof. Dr. Sedefhan Oğuz (ÜAA ´75) Prof. Dr. Ahmet Ceranoğlu (TAC ´67) YEDEK YÖNETİM KURULU ÜYELERİ: Hazım Kantarcı (TAC ´63) Zeynep Arabacıoğlu Özbilen (ÜAA ´83) Pınar Aksoğan (TAC ´9) Tülay Güngen (ACI ´74) Füsun Üstün (ÜAA ´64) Prof. Dr. Ayşın Baytan Ertüzün (ACI ´77) Prof. Dr. Emre Akkuş (TAC ´76) Salim Erdem (TAC ´75) İbrahim Orhon (TAC ´71) |
Gülseven Yaşer´in kızı 3 sene önce din değiştirerek Hıristiyanlığı seçti
ÇEV Genel Başkanı Gülseven Yaşer´in kızı Siminsu Uçak (Baytok)´un 3 sene önce din değiştirerek Hıristiyanlığı seçtiği öğrenildi. Nüfus müdürlüğüne giden Siminsu Uçak´ın, 10 Kasım 2006´da nüfustaki Müslüman kaydını sildirdiği belirtildi. Siminsu Uçak (Baytok) halen vatandaşı olduğu ABD´de yaşıyor. Hakkında arama emri çıkarılan Gülseven Yaşer´in Ergenekon operasyonu öncesi Amerika´da yaşayan kızının yanına gittiği kocası Yaşar Yaşer tarafından açıklanmıştı. Yaşar Yaşer, kızının doğum yapacak olduğunu, eşinin bu nedenle Amerika´ya gittiğini savunmuştu. Cumhuriyet Mitinglerinde ABD ve AB´ye hayır´ sloganı atan Yaşer´in torunu ABD vatandaşlığı hakkına kavuşmuş olacak.
Bağlarbaşı´nda misyoner işgali: SEV´in misyoner gösterildik diye açtıkları davalar reddedilmişti
Gazeteciyi mahkum olmaktan MİT belgesi kurtarmıştı
Üsküdar Gazetesi sahibi Adnan Odabaş 27 Aralık 2005 tarihinde, Sağlık Eğitim Vakfı´nın (SEV) aleyhine açtığı 30 bin yeni liralık tazminat davasından Milli İstihbarat Teşkilatı raporu sayesinde kurtulmuştu. Üsküdar 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, Odabaş´ın SEV´in ´misyonerlik yaptığı´ yönündeki iddialarını MİT´e sordu. Kurum gazetecinin iddialarını doğrulayınca mahkeme tazminat talebini reddetti. Adnan Odabaş, SEV´in Çağdaş Eğitim Vakfı ve başkanlığını Türkan Saylan´ın yaptığı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile işbirliği içinde olduğunu savunmuştu. Gazetenin haberinde, SEV´in Dünya Kiliseler Birliği´ne bağlı Amerikan Board´la ilişkili olduğu, aynı binada çalıştıkları, bünyesindeki Protestan kilisesi ile 1830´dan bu yana Türkiye´de faaliyet gösterdiği, emrindeki Biblehouse şirketi ile misyonerlik faaliyeti yaptıkları ve okul mezunu 12 bin kişinin vakfın kayıtlı üyesi olduğu iddialarında bulunulmuştu.
20 Nisan 2001 tarihli MİT raporu misyonerliği tescil etti
İstanbul´da yayımlanan yerel Üsküdar Gazetesi´nde, ´Bağlarbaşı´nda misyoner okulu´ ve ´Başbakan´a misyoner komşu´ başlıklarıyla çıkan iki haber, SEV tarafından mahkemeye taşındı. Üsküdar 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, 12 Aralık 2005´te verdiği kararda, vakfın 30 milyarlık manevi tazminat talebini reddetti. Üsküdar Gazetesi sahibi Adnan Odabaş, haberlerini MİT raporu ve Tapu Kadastro Müdürlüğü verilerini kaynak göstererek yaptıklarını bildirdi. Yerel mahkeme Üsküdar 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, SEV´in Üsküdar Gazetesi´nin iddialarını MİT´e sordu. Gazetenin iddialarını doğrulayan MİT, 2 Mayıs 2005´te mahkemeye gönderdiği cevapta, Amerikan Board´ın Kitab-ı Mukaddes (Bible House) şirketi aracılığıyla Protestanlığın yayılması için uğraş verdiğini bildirdi. Üsküdar Amerikan Lisesi, Üsküdar SEV İlköğretim Okulu, İzmir Amerikan Lisesi, İzmir SEV İlköğretim Okulu, Tarsus Amerikan Lisesi, Tarsus SEV İlköğretim Okulu ve Gaziantep Amerikan Hastanesi´nin Amerikan Board´la bağlantılı olarak çalıştığını kaydetti. Bilgi notunda, son yıllarda mülk edinmeyen Amerikan Board Heyeti´nin tasarrufu altındaki mülklerini de SEV´e devrettiği ve faaliyetlerini söz konusu vakıf aracılığıyla yürüttüğü bilgisi de yer alıyor. Amerikan Board Heyeti ile aynı adreste faaliyet gösteren SEV´in ise, Türkiye´de sağlık, eğitim, kültür alanında faaliyet göstermek amacıyla 1968 yılında kurulduğu, vakfın üyesinin 10 bini bulduğu, 1999 yılı itibarıyla 15 trilyon TL´yi bulan mal varlığına sahip olduğu bildirildi.
MİT raporu: Türkan Saylan hıristiyan kökenli, Atatürk ilke ve inkılaplarını kalkan olarak kullanıp, birçok kişi ve kuruluştan yardım adı altında para topluyor
Dikkat Misyoner Geliyor: Karı koca Yaşer´ler
Mahkeme kararını değerlendiren Üsküdar Gazetesi sahibi Adnan Odabaş, Gazetemizde yer alan haberlerin hepsi MİT raporuna ve Tapu Kadastro Müdürlüğü´nden aldığımız belgelere dayalı idi. SEV, bunların yalan olduğunu iddia ediyordu. Haklılığımız mahkeme kararıyla ortaya çıktı. dedi. Söz konusu vakfın çalışmalarının Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile ilişkili olduğunu da anlatan Odabaş, Bunlar hep birlikte çalışıyor. Bunlar 20 Nisan 2001 tarihli MİT Raporu´nda sabittir. ifadesini kullandı. Odabaş, Yaşar Yaşer´in başkanlığını yaptığı SEV ile eşi Gülseven Yaşer´in başkanlığını yaptığı ÇEV´in birlikte çalıştığını, 2005 yılı Nisan ayında çıkan ´Dikkat Misyoner Geliyor´ isimli kitabında MİT Raporu´na dayandırarak aktarmıştı. Kitapta şu ayrıntılara yer verilmişti: Başkanlığını Gülseven Yaşer´in yaptığı ÇEV deprem bölgesinde eğitim ve öğretim evi projesi hazırlayarak Amerikan Board´dan yardım talebinde bulunmuştur. Başkanlığını Prof. Dr. Türkan Saylan´ın yaptığı ÇYDD hakkında, Atatürk ilke ve inkılaplarını kalkan olarak kullanıp, birçok kişi ve kuruluştan yardım adı altında para topladığı, ilgili bakanlıklardan izin almaksızın yurtdışından yardım aldığı, kamuoyuna kendisini sivil toplum kuruluşları birliği olarak tanıtan çeşitli dernek ve vakıflarla işbirliği içerisinde oldukları´ iddialarına yer verilirken, Saylan´ın Hıristiyan kökenli olduğu ifade ediliyor. ( Zaman, 27 Aralık 2005)
İkinci dava da diğer mahkemece reddedilmişti
Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) yöneticileri, vakfı misyonerlik yapmakla suçladığı için Üsküdar Gazetesi aleyhine 100 bin YTL´lik ikinci bir tazminat davası daha açmıştı. 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 16 Mart 2006´da görülen davada söz konusu miktarın SEV´e ödenmesi gerekmediğine hükmetti. Üsküdar Gazetesi sahibi Adnan Odabaş, aleyhine açılan ikinci davayı da kazandı. Mahkeme, 100 bin YTL´lik tazminat talebi ile ilgili davada MİT´ten belge istedi. MİT daha önce 4. Asliye Hukuk Mahkemesi´ne sunduğu Odabaş´ın iddialarını ispatlayan belgeyi, ikinci kez farklı bir mahkemeye sundu. Odabaş, ´Bağlarbaşı´nda misyoner işgali´ ve ´Başbakana misyoner komşu´ başlığıyla sahibi olduğu gazetede verdiği haberde, SEV´in Bağlarbaşı´nda 48 adet, Burhaniye´de de 9 adet mülk satın aldığını öne sürmüştü. Misyonerlik yaptığı iddiasında bulunduğu vakfın, Dünya Kiliseler Birliği ve Amerikan Board ile birlikte çalıştığını ifade etmişti. SEV´in manevra yaparak eski bakanlardan İstemihan Talay ve Işın Çelebi´nin eşi Şükran Çelebi, gazeteci Mete Akyol ve 5 Amerikan Board yöneticisini mahkemede şahit olarak dinlettiğini ileri süren Odabaş, SEV´in MİT´e karşı vereceği savaşın altyapısını bu şekilde oluşturmaya çalıştığını söyledi. ( Zaman, 18 Mart 2006)
Dünya Kiliseler Birliği nedir?
Kiliseler Birliği, Bütün Hıristiyan kiliselerinin birliğini sağlamak; tek bir kilise halinde toplamak amacıyla kurulan teşkilatın adıdır. ?Dünya Kiliseler Birliği? veya ?Kiliseler Evrensel Kurulu? olarak da bilinir. Kiliseler Birliğinin kurulması fikri, ilk defa 1910 senesinde Edinburgh´da toplanan milletlerarası konferansta ele alındı. 1948 yılında Amsterdam´da kurulan teşkilatın Merkezi Cenevre´dedir. Bütün dünya kiliseleri arasındaki birliği ve beraberliği sağlamayı, bir arada ibadet etmeyi, Hıristiyanlık inancını dünyanın her tarafına yaymayı gaye edinmiştir. İkinci Dünya Savaşı öncesinde iki ayrı teşkilat kurulmuştu. Bunlardan Hayat ve Çalışma Hareketi kiliselerin günlük çalışmaları üzerinde değerlendirme yaparken; İnanç ve Düzen Hareketi, kiliselerin inanç ve teşkilatlanma problemleriyle ilgileniyordu. Kısa bir zaman sonra, her iki teşkilatın birleşmesi gündeme geldi. 1937 yılında Edinburgh´da toplanan İnanç ve Düzen Konferansı ile Oxford´da bir araya gelen Hayat ve Çalışma Konferansında, her iki teşkilatın bir çatı altında toplanma, tek isimle çıkma tasarısı kabul edildi.Kilisenin ileri gelenleri 1938 yılında Hollanda´da bir araya geldiler. Fakat araya İkinci Dünya Harbinin girmesiyle geri dağıldılar. Kiliseler Birliğinin toplanması ve kurulması ancak 1948´de yapılabildi. 1961´de Milletlerarası Misyonerlik Meclisinin Dünya Kiliseler Birliğine katılmasıyla teşkilat güç kazandı. Ortodoks ve Protestan mezheplerinin çoğunun üye olduğu Kiliseler Birliğinde, Katolik kilisesi yer almaz. Teşkilatın genel kurulu, çeşitli yerlerde altı senede bir toplanır. Teşkilatta yirmi altı kişilik bir yürütme encümeni ile genel sekretere bağlı geniş bir kadro çalışmaktadır.
İslamiyetin hızla yayıldığı yerlerde çalışma yapıyorlar
Kiliseler Birliği, kuruluşundan beri devamlı olarak İslamiyetin karşısında yer almıştır. İslamiyetin hızla yayıldığı birçok devletlerde bu yayılışı önlemek için geniş bir faaliyet içine girmişlerdir. İslam dininin yayılmasını önleyemediği yerlerde Mezhepsizlik, Teymiyecilik, Vehhabilik gibi sapık inançları ortaya çıkarıp yayarak, kafa karışıklığı çıkarmayı, böylelikle de insanları müslümanlardan soğutmayı, müslümanların birliğini sarsmayı, Ehli sünnet vel cemaat itikadından uzaklaştırmayı hedeflemiştir.
SOS Uluslararası Çocuk Köyleri Birliği
Dünya Kiliseler Birliğinin bir yan kuruluşu olan muhtaç ve kimsesiz çocuklara ait ?Köy Evleri? on dört İslam ülkesinde kırk yedi adede yükselmiştir. Türkiye´de bilinen bir çocuk köyevi İstanbul Bolluca´da bulunmaktadır. Bolluca Çocukköyünde, Uluslararası SOS Çocuk Köyleri modeli uygulanmıştır. Merkezi Viyana´da olan ?Save Our Souls= Ruhlarımızı Kurtar? kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen SOS köy evleri kimsesiz ve himayeye muhtaç çocukları, rahibelerin kontrolünde Hıristiyan olarak yetiştirmektedir. 1950 başlarında Hıristiyan Kiliseler Birliğine bağlı bu vakıf o zamanın Başbakanı Adnan Menderes´e Çocuk Köy Evlerinin açılması için müracaat etmiş, ancak izin alamamışlardır.
Abdullah Harun
(22 Aralık 2010, 12:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
ÇYDD İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
ÇYDD ve ÇEV konulu manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara