İsmet Berkan: Cumartesi sabahı gevşekliğinde birkaç arkadaş oturmuş sohbet ediyoruz. İçimizden biri, önünde duran gazete tomarından bir gazeteyi çekip birinci sayfasına şöyle bir göz attı, ´Şu Ergenekon işini de bir türlü anlamadım´ dedi. Ergenekon´a eleştirel bakıyor, hatta ´Bu dava AKP karşıtlarını yıldırma davası´ tezine yakın duruyordu arkadaşım. Ona, benim inandığım ve o yüzden de yakından izlediğim Ergenekon´u anlattım, sanırım ikna oldu. Aynı şeyi, bir de sizlere anlatmak istiyorum, belki sizleri de ikna ederim.
´Ben bu işi anlamadım´ diyenler için Ergenekon
Cumartesi sabahı gevşekliğinde birkaç arkadaş oturmuş sohbet ediyoruz. İçimizden biri, önünde duran gazete tomarından bir gazeteyi çekip birinci sayfasına şöyle bir göz attı, ´Şu Ergenekon işini de bir türlü anlamadım´ dedi. Ergenekon´a eleştirel bakıyor, hatta ´Bu dava AKP karşıtlarını yıldırma davası´ tezine yakın duruyordu arkadaşım. Ona, benim inandığım ve o yüzden de yakından izlediğim Ergenekon´u anlattım, sanırım ikna oldu. Aynı şeyi, bir de sizlere anlatmak istiyorum, belki sizleri de ikna ederim.
Türkiye, 2003 ve 2004 yıllarında çok ciddi darbe teşebbüsleri yaşadı. 2003 yılının temmuz ayında Türk Silahlı Kuvvetleri´nin komuta kademesi, yani Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, ülke çapında orgeneral ve amiraller arasında bir çeşit anket çalışması yaptılar, tek tek her birine soruldu: Darbe yapalım mı? Çoğunluk, darbenin o an için meşru olmayacağını söyledi, o yüzden teşebbüs ertelendi ama rafa kalkmadı. Darbe fikrinin taşıyıcısı ve en büyük savunucusu iki kuvvet komutanıydı. Bu iki komutan, Genelkurmay Başkanı´nı darbeye iknaya çalıştılar. Son olarak 2004 Ocak-Şubat aylarında, Kıbrıs görüşmeleri sırasında bir kez daha girişim oldu ama Genelkurmay Başkanı ikna olmayınca o komutanlardan biri daha ´legalist´ bir çizgiyi benimseyip bu işten tümden vazgeçti, diğeri ise içeriden darbe yapamayacağını anladığı için TSK´yı dışarıdan darbeye itecek bir planı hazırlamaya başladı.
İşin özü şuydu: Hükümet AB hedefinde ilerliyordu ve eğer müzakereleri başlatmayı başarırsa bu inatçı komutan hükümeti hiçbir başka partinin iktidardan indiremeyeceğine inanıyordu. O yüzden ne yapıp edilmeli, AB hedefi engellenmeliydi. İşte o dönemde, AB´ye girmeyi, Kıbrıs´ta çözümü destekleyen gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve iş dünyası temsilcileri aleyhine müthiş kampanyalar yapıldı. ´Karen Fogg çocukları´ bunun küçük bir bölümüydü. Halen Ergenekon soruşturması kapsamında olan bir komutan ´vatan haini gazeteciler´ listesi hazırladı, aynı soruşturmanın kapsamındaki bir başka kişi bu listeyi yaydı mesela. Bu satırların yazarı dahil kimi gazeteci ve aydınların isimleri, ´Misyoner çocukları´ denerek ölüm listelerine alındı, o listeden Hrant Dink öldürüldü. İnatçı darbeci komutanın amacı, halkı demokratik ve barışçı gösterilerle sokağa dökmek, giderek ordunun darbe yapmak için meşru bir zeminin oluştuğuna ikna olmasını sağlamaktı. Halkı sokağa dökmek için gerekirse kanlı provokasyonlar da yapılabilirdi, ortaya çıkan darbe planında bu açıkça yazıyordu.
Nitekim 2006 yılında önce Cumhuriyet gazetesinin bahçesine bombalar atıldı, ardından aynı ekip gitti Danıştay hakimlerine saldırdı. Cenaze töreni, o güne kadar yapılmış en büyük hükümet aleyhtarı gösteriye dönüştü. TSK komuta kademesi alkışlandı, pankartlarla göreve çağrıldı, hükümet yuhalandı, bazı bakanlara açıkça fiili saldırı yapıldı. Ertesi yıl art arda gelen ´Cumhuriyet mitingleri´ kitlesel tabanı daha da genişletti. Mitinglere katılım inanılmaz derecede yüksekti ama mesela İstanbul´daki mitingde ´Ne şeriat ne darbe´ diyenler İzmir´de kürsüye bile çıkarılmadı.
Görünüşe göre darbe için kamuoyu oluşturma planı yolunda gidiyordu ama 2007 Haziranı´nda İstanbul Ümraniye´de bulunan el bombaları her şeyin akışını değiştirdi. Ergenekon soruşturması işte bu organizasyonun soruşturması. Kim suçlu, kim değil buna bizler değil mahkeme karar verecek ve onu da yargılama sonrası yapacak. O yüzden ne soruşturmayı küçümseyelim ne de kendimizi mahkemenin yerine koyup birileri mahkum etmeye veya aklamaya çalışalım.
(25 Ocak 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: