Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), 3 generalin hükümet tarafından açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti. Balyoz darbe planı davasında yargılandıkları için Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından Yüksek Askeri Şura´da terfi ettirilmeyen üç general, başvurdukları Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nce terfi ettirilmiş, bu karar sonrası hükümet de generalleri açığa almıştı. Generaller bu işlemin iptali için tekrar AYİM´e başvurmuş, bunun üzerine Başbakan Erdoğan da, kabul çıkması durumunda atacağımız adım var diyerek rest çekmişti. Erdoğan bu sözleriyle, generalleri gerekirse re´sen emekli edebileceklerini ve son durakta indirebileceklerini ima ediyordu.
Generaller son durağa gelmeden indirildi: AYİM´den ret
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), 3 generalin hükümet tarafından açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti. Balyoz darbe planı davasında yargılandıkları için Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından Yüksek Askeri Şura´da terfi ettirilmeyen üç general, başvurdukları Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nce terfi ettirilmiş, bu karar sonrası hükümet de generalleri açığa almıştı. Generaller bu işlemin iptali için tekrar AYİM´e başvurmuş, bunun üzerine Başbakan Erdoğan da, kabul çıkması durumunda atacağımız adım var diyerek rest çekmişti. Erdoğan bu sözleriyle, generalleri gerekirse re´sen emekli edebileceklerini ve son durakta indirebileceklerini ima ediyordu.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından 22 Kasımda açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, bir gün sonra açığa alınma işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle AYİM´e başvurmuştu. Konuyu Daireler Kurulunda değerlendiren AYİM, yürütmenin durdurulması talebini oy çokluğuyla reddetti. Karara ilişkin gerekçeler, ilgili bakanlıklara tebliğ edilecek. ( AA)
Gönül: Takdir yargının
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM), 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması istemini reddetmesine ilişkin, ´Takdir yargınındır, bir şey diyecek halim yok´ dedi.
AYİM´in kararına kim ne dedi?
AYİM´in 3 komutanın itirazını reddetmesinin ardından ilk tepkiler geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AYİM kararının Türkiye´de tek bir yargı sisteminin olması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ise hükümetin yetkisi olan terfi konusunun politika konusu yapılmaması gerektiğini kaydetti.
Elitaş: Hayırlı uğurlu olsun
TBMM´de konuşan AK Partili Elitaş, AYİM kararına ilişkin ´Hayırlı, uğurlu olsun.´ ifadeleri ile değerlendirdi. Türkiye´de yüksek yargının çok başlılığının, hukuk düzenini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Elitaş, şunları söyledi: ´Hukuk, tek başlı olmalı. Askerle, sivilin yargılanmasının farklı farklı olmaması gerekir. Nasıl ki farklı ticaret, çocuk, aile mahkemeleri gibi ihtisas mahkemeleri varsa diğer yargı organlarının da bu şekilde ihtisas mahkemelerine bölünmesi önemli bir kazanım, değişim. Türkiye´de bu, hukuk sisteminin güvenliliğini artıracaktır. AK Parti Grup Başkanvekili ´Bu konuya ilişkin yasal düzenleme düşünüyor musunuz?´ yöndeki bir soruya ´Bildiğim kadarıyla Askeri Yüksek İdare Mahkemesi anayasal bir kuruluş. Yasal düzenleme düşünülürse anayasa ile ilgili arkadaşlarımız, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler de yapacakları anayasa değişikliğinde bunun olmaması gerektiğine kanaat getirirlerse herhalde koymazlar, kaldırırlar diye düşünüyorum. Şahsi kanaatim, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin olmaması, tek bir yargı sisteminin olmasıdır.´ diye konuştu.
Kılıç: Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir
AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, AYİM´in kararına ilişkin olarak, bu konunun hükümetin yetkisinde olduğunu, terfileri hiçbir zaman parti politikası ya da söylemi haline getirmediklerini ve getirmeyi de doğru bulmadıklarını ifade etti. Bu konuda, mahkemelerin de hukukun da yasaların gereğini uygulama çabasında olması gerektiğini vurgulayan Kılıç, şu görüşleri dile getirdi: Generallerin, terfileri üzerinden siyaset yapmak ve terfiler meselesini iç siyasetin tüketim malzemesi haline getirmek, hiç kimseye, hiçbir şey kazandırmayacaktır. Bu konuda muhalefet partilerinin de çok özenli, dikkatli olmalarını arzu ediyorum. Şu anda bahçesinde bulunduğumuz kurum TBMM´dir ve kurumun birinci önceliği var. O da ´Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir.´
Yazıcı: Yorum yok
Öte yandan Devlet Bakanı Hayati Yazıcıda AYİM´in ret kararıyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini, mahkemenin verdiği karar üzerinde yorum yapmasının doğru olmadığını kaydetti.
Kılıçdaroğlu: Yargının kararına saygı duymak gerekir
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin (AYİM) açığa alınan 3 generalle ilgili kararıyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ´AYİM´in kararı öncesinde çeşitli düşünceleri dile getirenler, bu karar karşısında çıkıp milletin önüne, halktan özür dileyecekler mi bunu merak ediyorum.´ dedi. Kılıçdaroğlu, Dünya Özürlüler Günü nedeniyle, parti genel merkezinde düzenlenen etkinlik öncesi gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı. Kılıçdaroğlu, kendilerinin baştan beri yargının kararına saygı duyulması yönünde açıklamaları olduğunu söyledi. TBMM grup toplantısında da aynı şeyleri söylediklerini ifade eden, Kılıçdaroğlu, Ama asıl düşünmesi gerekenler daha karar açıklanmadan, ´bu yargı bizim istediğimiz yönde karar almaz. Bu yargı bağımsız bir yargı, tarafsız bir yargı değildir´, hatta biraz daha ileri gidilerek, ´komutanların taleplerini bunlar yerine getirirler´ diye bir düşünce dile getirilmişti. Acaba bu düşünceleri dile getirenler, açıklanan bu karar karşısında çıkıp milletin önüne, halktan özür dileyecekler mi bunu merak ediyorum.´ diye konuştu.
Hukukçuların AYİM kararı yorumu: Çift başlı yargı tartışmaları devam edecektir
Cihan Haber Ajansı´na kararı değerlendiren hukukçular, kararın kanunlar ve hukukun ruhuna uygun olduğunu belirterek, ´çift başlı yargı´nın kaldırılması noktasındaki tartışmaların ise devam edeceğini söyledi.
Gündel: Gecikmiş karar
Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, her iki bakanlığın üç generali görevden alma kararının doğru olduğunu, ama gecikmiş karar olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı. Çok sayıda muvazzaf olan ve olmayan askerlere yönelik ciddi suçlamaların yöneltildiğini dile getiren Gündel, görevden alma kararının davayla ilgili iddianamenin kabul edildiğinde yapılmasının daha isabetli ve kamuoyunu daha çok tatmin etmiş olacağını ifade etti. Açığa alma koşullarının gerçekleştiğini anlatan Gündel, Bakanlıklar takdir hakkını kullandı. AYİM´in kararı son derece doğru, isabetli bir karar. dedi. Kararın AYİM ve Askeri Yargıtay´ın yeni Anayasa düzenlemeleriyle ortadan kaldırılması, bu işlevlerin sivil yüksek mahkemelere devredilmesi konusundaki tartışmaları ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Gündel, önümüzdeki dönem anayasa değişikliğinde de bunların gündeme geleceğini kaydetti. Çift başlıklı yargı tartışmasının devam edeceğinin altını çizen Gündel, karardan önce de bunun tartışıldığını, bundan sonra da tartışılacağını söyledi. Bu tartışmanın verilen kararla zaten bir ilgisinin bulunmadığını belirten Gündel, Türkiye´de yargısal alanda çift başlılığın giderilmesi noktasındaki tartışmalar devam edecektir. Anayasa değişikliğinde öyle zannediyorum bu konuda bazı maddeler konacaktır. diye konuştu.
Tarımcıoğlu: Hukukun ruhuna uygun
Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu ise kararın kanunlar ve hukukunu ruhuna uygun olduğunu söyledi. Çünkü açığa alınma kararlarının gerçek bir hukuk uygulaması olduğunu vurgulayan Tarımcıoğlu, görevden alınma kararında hukuka bir aykırılık görmediğini belirtti. Yürütmeyi durdurma kararını beklemediğinin altını çizen Tarımcıoğlu, Karar sevindirici. Böyle bir inatlaşma iddiaları vardı, olabilir diye. Bu karar, bu iddiaları bir tarafa bıraktı. Zamanında yapılsaydı bu tartışmalar zaten olmazdı. şeklinde konuştu. Çift başlıklı yargının her zaman tartışılacağını dile getiren Tarımcıoğlu, AYİM´in konumunun tartışmalı olduğunu ifade etti. 1971 muhtırasından sonra alelacele kaleme alındığı için bazı anayasaya aykırı hükümlerin bulunduğunu anlatan Tarımcıoğlu, şöyle devam etti: Anayasanın 145, 90. maddelerine, anayasanın ruhuna aykırı hükümleri vardır. Bir askeri vesayet olarak öngörülmüştür ve öyle yürütülmek istenmiştir. ´Bizim hüküm ve tasarrufumuz altında bir mahkeme olsun´ mantığıyla yapılmıştır. Hukuka aykırıdır, ileride düzeltilecektir. Bu tartışmalar, bu kararla biraz daha böyle aşağıda kaldı. ( Cihan)
Hükümetin resti olmasa bu ret kararı çıkar mıydı?
Kıyat´tan garip hediye yorumu
Emekli Koramiral Atilla Kıyat ise ret kararı üzerine şu açıklamayı yaptı: Bu benim günlerdir, haftalardır, hatta yıllardır Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri yargıçların bağımsız olmadığı ve komutanların emrinden çıkarak karar veremeyecekleri konusunu devamlı gündemde tutanlara hediye ediyorum. Kendileri görüşlerini bir kez daha gözden geçirsinler Kıyat´ın bu sözlerine karşılık, eğer hükümet ´ret çıkması durumunda atacağımız adım var´ demeseydi bu ret kararı çıkar mıydı diye soran kamuoyu ise, ret kararının hediye değil, rest karşısında çaresizce verilmiş bir karar olduğunu, millet hakimiyetinin hükümetin ´resti´ ile sağlandığını düşünüyor.
İşte ret gerekçesi
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin üç generalin açığa alınma işleminin yürütmesinin durdurulması isteminin reddine ilişkin gerekçeli kararında, ´İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığından, 1602 sayılı kanunun 62. maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildiği´ bildirildi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin (AYİM) üç generalin açığa alınma işleminin yürütmesinin durdurulması isteminin reddine ilişkin gerekçeli kararında, ´İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığı´ bildirildi. AYİM´in kararında, somut olayda, tedbir mahiyetindeki açığa çıkartılma işleminin uygulanmasının davacıya verebileceği zararın telafisinin güç veya imkansız olmadığı; diğer taraftan dava konusu işlemin yetkili makam tarafından tesis edildiği; davacı hakkında beş yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kamu davası açılmış olduğu göz önüne alındığında, davacının açığa çıkartılabilmesi için 926 Sayılı Kanun´un 65/1-a maddesinde belirtilen objektif nedenin hukuken mevcut olduğu ifade edilerek, diğer bir anlatımla yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için kanunun aradığı idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması olgusunun da somut davada gerçekleşmediğinin değerlendirildiği belirtildi. Kararda, ´Belirtilen nedenlerle, davacının yürütmenin durdurulması istemini kapsayan dilekçesi ve eklerinin incelenmesi sonucunda, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının gerçekleşmediği kanaatine varıldığından, 1602 sayılı kanunun 62. maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildi´ denildi. ( Zaman)
Erdoğan: Kararımızın arkasındayız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç generalin görevden alınması yönündeki kararlarının arkasında olduklarını belirtti. Erdoğan, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin kararının kendilerinin de bekledikleri bir karar olduğunu söyledi: Bu karar doğrusu tabii ki beklentimizdi diyebilirim. Zira idarede durumun ne olduğu bellidir. Daha önce de ifade ettim, YAŞ´ta bir kararın tamamlanabilmesi aynı zamanda Milli Savunma Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı´nın imzalarına bağlıdır. Bu imzalar atılmadıktan sonra YAŞ´ın tavsiye noktasında olduğu kararları uygulamaya geçemez. Burada da nitekim bu üç arkadaşla ilgili bildiğiniz gibi generallikte dört yılları 30 Ağustos itibariyle dolmuştur. 30 Ağustos itibariyle generallikteki bu yılık süreleri dolduğu için zaten emekli olmaları gerekir. Niçin olmaları gerekir? Milli Savunma Bakanı´nın burada imzası yoktur, Başbakan´ın imzası yoktur, Cumhurbaşkanı´nın imzası yoktur. Bu üç makamın imzası olmaması sebebiyle de 30 Ağustos´a kadar bu imzalar atılmadığı için YAŞ´ta atılan imzaların terfileri noktasında bir defa kesinlik yeterli değildir. Bu üç generalimizin terfileriyle ilgili imza olmaması bunların zaten emekliliğini gerektiriyor. Biz bunu daha önce de söyledik. Şu anda atılan adımda, biz açığa almak durumunda kaldık. Çünkü oradaki kararımızın da arkasında olduğumuzun bir ifadesidir. Farklı yakıştırmalar yapılmasını biz asla generallerimizle ilgili doğru bulmayız. Şu andaki olay bir idari olaydır. Biz bu idari olay sebebiyle de bu kararımızın arkasında olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz. ( Cihan)
Arınç: Fevkalade olumlu
Daha önce yaptığı açıklamalarda ´Ast ve üst münasebetine dayalı bir hiyerarşik sistemde bu hakimler tarafsız yargılama yapabilir mi? AYİM´in aldığı karar tartışmalı olacaktır´ diyen Arınç, AYİM´in kararını ´fevkalade olumlu´ bulduğunu söyledi. Arınç, ´Askeri hakim olduğu sürece kararları doğru da olsa yanlış da olsa tartışılabilir. Ben daha önce yargıda tekliği savunmuştum. Hiçbir demokratik ülkede iki başlı yargı yok´ dedi.
Bahçeli: Arınç´ın tehdidi etkili olduysa kınıyorum
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de karara saygılı olduklarını belirterek, ´Ama bu karar Arınç´ın tehdidi yüzünden alındıysa kınıyorum´ şeklinde konuştu. ( Hürriyet)
(03 Aralık 2010, 12:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Erdoğan: Terfi ısrarında atacağımız adım
Hantepe´de bu kadar çarpışmadılar
Flaş!!! Hükümetten balyoz generallerine ´One Minute!´
Askerden terfi resti.. Hükümetten ´One Minute´ hazırlığı
Hukukçular: Tartışma gereksiz, AYİM terfileri hükümsüzdür
Flaş!!! Gül ve Erdoğan´ı terfilerde etkisizleştirme girişimi
Flaş!!! Tarihi gün: Balyozculara terfi yok, Iğsız´a veto
Flaş!!! İşte Heron ihanetinin kayıtları
2010 yılı Yüksek Askeri Şura kriziyle ilgili manşetlerimiz