Başbakan Erdoğan, Balyoz sanığı iki general ve bir amiralin açığa alınması konusunda önemli mesajlar verdi. Lübnan dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, YAŞ süreci hukuka uygun işletilmesine rağmen terfi ısrarını anlamakta zorlandığını vurguladı. ´Sivil irade karar vermiştir. Bu, farklı yollarla aşılmaya çalışılırsa gereğini yaparız. Gerekirse yasa çıkarırız.´ diyen Başbakan, çift başlı yargı sıkıntısını ise yeni anayasayla çözeceklerini söyledi.
Erdoğan: Terfi ısrarı sürerse atacağımız adım var
Başbakan Erdoğan, Balyoz sanığı iki general ve bir amiralin açığa alınması konusunda önemli mesajlar verdi. Lübnan dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, YAŞ süreci hukuka uygun işletilmesine rağmen terfi ısrarını anlamakta zorlandığını vurguladı. ´Sivil irade karar vermiştir. Bu, farklı yollarla aşılmaya çalışılırsa gereğini yaparız. Gerekirse yasa çıkarırız.´ diyen Başbakan, çift başlı yargı sıkıntısını ise yeni anayasayla çözeceklerini söyledi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, iki günlük resmi ziyaret için gittiği Lübnan´dan dönerken beraberindeki gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gündemin en önemli maddesi, açığa alınan 3 generalle ilgili tartışmalardı. Erdoğan, bu konuda Yüksek Askeri Şura sürecine atıf yaptı ve her şeyin hukuka uygun olarak yürütüldüğüne dikkat çekti. Biz, ´terfiye uygun değillerdir´ diye bakarken zorla terfi ettirilmelerine yönelik yaklaşımı anlamakta zorlanıyoruz. Eğer açığa aldıktan sonra farklı adım atılırsa bizim de atacağımız adımlar var. dedi. Ardından sözlerine açıklık getirdi: Bir kere şunu bilmek lazım, sivil irade karar vermiştir. Bu karar farklı yollarla aşılmaya çalışılırsa sivil iradenin de atabileceği, yasalar çerçevesinde veya yasama organıyla birçok adımlar vardır, bunu atar. Gazetecilerin yasama organının atacağı adımlara ilişkin sorusunu Gerekirse yasa çıkartırız. diye cevaplayan Başbakan, terfi ettirilmeyen generallerin emekli olmaları gerekirken, ilk kez farklı bir durumla karşılaştıklarını ve açığa alma işlemini uyguladıklarını anlattı. Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde Meclis´e gelecek yeni düzenlemeler konusunda ise aşırı iş yükünün bulunduğu Yargıtay ve Danıştay´da değişiklik sinyali verdi.
Terfi ısrarı
Başbakan Erdoğan, gazetecilerin, Üç general ile ilgili karar Askeri Şura´da olmalıydı gibi eleştiriler var. Sürece ilişkin ne söylersiniz? sorusu üzerine şöyle konuştu: Askeri Şura´da biz gerekeni yaptık. Terfi istendiği halde terfi ettirmemek yönünde irademizi ortaya koyduk. Yani benim ve Milli Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı´mın ortak kanaati, danışmanlarımın ortak kanaati aslında 30 Ağustos´ta bu üç arkadaşın emekli olması istikametinde. Çünkü terfi olmadılar, dolayısıyla biliyorsunuz korgenerallerde bekleme süreleri 4 yıldır. Eğer 4 yılda terfi etmezlerse 4 seneyi doldurunca emekli olurlar. Bugüne kadar böyle uygulandı. Bugün ilk kez böyle bir karar çıktı. Bize düşen görev de, arkadaşlarımız onu uyguladılar, açığa aldılar. Erdoğan, generallerin, açığa alma kararını Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´ne (AYİM) götürme kararlarıyla ilgili olarak, Gerekçeleri nedir, değerlendirmeleri yapacağız. ifadesini kullandı. Genelkurmay´ın terfilerdeki ısrarını anlamakta zorluk çektiği ifadesine karşılık, gazetecilerin, Bu ısrarı size nasıl açıkladılar? sorusuna da manidar bir cevap verdi: Bir açıklaması yok zaten. Tabii ki kendilerine göre iyi olduklarını filan söylüyorlar. Biz de tabii ki geçtiğimiz süreci, yaşadığımız süreci değerlendiriyoruz, onlara bakıyoruz.
Askeri ve sivil yargı çatışmasına yeni anayasada çözüm
Başbakan´a, ´askeri yargı-sivil yargı´ tartışması da hatırlatıldı ve, Bu iki başlı yargı konusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz? sorusu yöneltildi. Bunu yeni anayasada değerlendireceklerini belirten Erdoğan, Yeni anayasa hepsini içerecek inşallah. dedi. Bu konuda kararlı olduklarını vurgulayarak, Hükümet, yeni anayasa konusunda ipe un seriyor. suçlamasını reddetti. Aksi sözümü bulsunlar, bulunduğum yeri bırakırım. diye meydan okuyan Başbakan, Yeni anayasanın kendisi bana göre seçim beyannamesinde önemli yer alacaktır. ifadesini kullandı. Bu süreçte önceliği uyum yasalarına vermelerinin yanlış anlaşılmamasını istedi.
Yargıtay ve Danıştay yapısında değişiklik
Ayrıca seçim öncesi Sayıştay Kanunu, Maliye ile ilgili torba kanun, borçların yapılandırılması ve 2B yasasının da aralarında bulunduğu 8-9 kanunun gündemlerinde olduğunu dile getirdi. Yeni anayasa konusunda iki ekip halinde çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, bunlardan birisinin parti içerisinde çalışırken diğerinin başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere çeşitli kurumların değerlendirmelerini aldığını anlattı. Bu çalışmaların kısa zaman içinde netleşeceğini söyledi. Bu noktada gazetecilerden gelen, Sizin bu çalışmalarınız mı Kılıçdaroğlu´nu fıtık etti? şeklindeki bir soruya karşılık, Kendisini arayıp ´geçmiş olsun´ dedim. hatırlatmasını yaptı. Meclis gündeminde olacak 8-9 kanun hazırlığından bahsettiniz.Bunların içinde Yargıtay ve Danıştay´ın yapısıyla ilgili bir çalışma da var mı? sorusu üzerine de aşırı iş yükünü ortadan kaldırmaya yönelik olarak her iki kurumun da yapısında değişikliğe gidileceğinin sinyallerini verdi. ( Ekrem Dumanlı / Zaman)
Atalay: Ne mücadelesi, emrimdeki bir bürokratla ilgili kararı uyguladım
Cumhurbaşkanı Gül ve İçişleri Bakanı Atalay, İsviçre´deki temasları sırasında Türk gazetecilerle gündemi değerlendirdi. Atalay, 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili olarak hükümetle asker arasında mücadele yaşandığı yorumlarını reddetti. Bakan, emrindeki bürokratla ilgili bir karar aldığını belirterek, Emrinizdeki bürokratla ne mücadelesiymiş bu? tepkisini gösterdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz sanığı generaller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile amiral Abdullah Gavremoğlu´nun açığa alınmasıyla ilgili ilginç değerlendirmeler yaptı. Resmi bir ziyaret için İsviçre´de bulunan Gül ve Atalay, İsviçre´nin Zürih kentinde, ´Economiesuisse´ tarafından düzenlenen üst düzeyli işadamları yuvarlak masa toplantısının ardından düzenlenen resepsiyonda Türk basın mensuplarıyla sohbet etti. Gündem, açığa alınan askerlerin durumuydu. İçişleri Bakanı, Hükümetle asker arasında mücadele yaşanıyor. şeklindeki yorumlara tepki göstererek, Emrimizdeki bürokrasi ile ilgili bir kararı uyguladım. Emrinizdeki bürokratla ne mücadelesiymiş bu? ifadelerini kullandı. Bakan, bunun idareyle ilgili bir tasarruf olduğundan bahsederken, Türkiye böyle normalleşecek. YAŞ terfi veriyor, ama ben onaylamıyorum. diye konuştu.
3 Emniyet Müdür yardımcısını açığa aldım, herhangi bir açıklama yapılmadı
Beşir Atalay, içişleri bakanı olarak ´açığa alma´ yetkisini Emniyet Genel Müdürlüğü´nde uyguladığına ve bunu hiç kimsenin olağan dışı görmediğine dikkat çekti. Generallerle ilgili tasarrufu da bu şekilde görmek gerektiğini vurguladı. Atalay, İdari yargıdan karar gelir, ona göre biz de karar veririz. Valiliklerle ilgili böyle çok sayıda açığa alma kararı uyguladım. şeklinde konuştu. Genelkurmay Başkanlığı´ndan yapılan açıklamayla ilgili olarak da çarpıcı bir hatırlatmada bulundu: Ben Emniyet´te 3 genel müdür yardımcısını açığa aldım. Emniyet herhangi bir açıklama yapmadı. Bakan Beşir Atalay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM)´nin, 3 generalle ilgili ´yürütmeyi durdurma´ kararının 2 ay içerisinde uygulanması gerektiğini hatırlattı ve İki ay dolmadan ben açığa aldım. dedi. Türkiye´nin bu şekilde normalleşeceğini ama ilk olduğu için de bu kadar ilgi çektiğini ifade eden İçişleri Bakanı, Basın olarak siz de bu normalleşmeye katkıda bulunmalısınız. diye seslendi. 3 generalin, terfi edemeyince 30 Ağustos´ta emekli olmaları gerektiğini savunan Atalay, Peki askerle bu tartışma, gerilim nereye gidiyor? sorusuna da, Hukuk nereye götürürse oraya gidiyor. Hukuk hepimizi bağlar. cevabını verdi. İçişleri Bakanı, kararının arkasında durdu: Açığa almalarda çok haklıyım. Orada çok hukukun içindeyim. Bunları aşacağız, bunların tartışılması iyi. Dersimi çok çalıştım. Yürüttüğüm işler, yürütmenin işleri. İlk olduğu için bu kadar tartışılıyor. Türkiye giderek normalleşecek.
Gül: Bu iş 30 Ağustos´ta bitmeliydi, emekli olmalıydılar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Mahkemeler ne karar verir bilemeyiz. Ama esas olan şu ki, bu generallerin 30 Ağustos´ta ya terfi etmeleri ya emekli olmaları gerekirdi. değerlendirmesini yaptı. Yüksek Askeri Şura (YAŞ)´nın bir karar aldığını ama siyasi otoritenin bunu onaylamadığını dile getiren Cumhurbaşkanı, Bu durumda emekli olmaları gerekirdi. 30 Ağustos´ta bu işler, bu tartışma bitmeliydi. Bundan sonra şüphesiz hukuk ne derse o olacak. ifadelerini kullandı. ( Zaman)
Eski AYİM hakimi: AYİM´den çıkacak karar belli, TSK bilek güreşinden vazgeçmeli
Hükümetin kanuni yetkilerini kullanarak ´darbeye teşebbüs´le suçlanan ve 20 yıla kadar hapsi istenen 3 generali açığa alması tartışmaları da beraberinde getirdi. Gelişme üzerine generaller yine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´ne koştu. Eski AYİM hakimi emekli Yarbay Veysi Savaş, Genelkurmay´ın hükümetle bilek güreşi yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini söylüyor. Hükümetin Balyoz soruşturması sanığı 3 generali açığa almasının ardından karşılıklı hamleler devam ediyor. Generallerin yürütmenin durdurulması için yeniden Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin (AYİM) kapısını çalmasının ardından AYİM Başsavcılığı da jet hızıyla harekete geçti. Başsavcılık, ´davalı idarelerin savunmasından sonra yeniden gözden geçirilmek kaydıyla yürütmenin durdurulması´nı istedi. AYİM Başkanlığı´na sunulan savcılık görüşü doğrultusunda karar çıkarsa Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu´nun göreve iadesi gerekecek. Hukukçular, Genelkurmay´ın tavrının AYİM´i etkilediğine dikkat çekiyor. Tümgeneral Halil Helvacıoğlu İçişleri Bakanlığı´na, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Gürbüz Kaya Milli Savunma Bakanlığı aleyhine AYİM´de dava açmıştı. Davada, açığa alınma işlemlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istenmişti. Dava dosyası, aynı gün görüşünü sunması için AYİM Savcılığı´na gönderilmişti. Eski AYİM Hakimi emekli Yarbay Veysi Savaş, Genelkurmay, hükümetle bilek güreşi yapıyor. diyor. AYİM´in, hukuk kuralları içinde karar veren bir mahkeme olmadığını anlatan Savaş, Genelkurmay hükümetle bilek güreşi yapmaktan vazgeçmediği sürece AYİM´den çıkacak karar bellidir. Bu üç generalin de görevlerine geri dönmeleri yönünde karar verilecektir. AYİM´in kaldırılması gerekiyor. şeklinde konuşuyor.
TSK´da daha ehil ve yetkin subaylar var
Öte yandan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Başbakanlık, generallerin görevden alınmanın durdurulmasına ilişkin AYİM´e açtıkları davaya ilişkin sunduğu savunmada önemli tespitler yaptı. Davaya ilişkin savunmasında, komutanların Balyoz davasında darbe suçundan yargılandığı belirtildi, Helvacıoğlu ile Gavremoğlu hakkındaki suçlamalar dile getirildi. Savunmada, ´Gürbüz Kaya´nın görevli bulunduğu bölgede çok büyük can kaybına neden olduğu gibi savunma zafiyeti yorumlarına da yol açan birtakım terör eylemlerinin yaşandığı, bu eylemler neticesinde pek çok askerin şehit düştüğü´ vurgulandı. Yakalama kararlarının kaldırılmasının durumu değiştirmediğini belirten Başbakanlık, Gediktepe, Hantepe baskınları, Çukurca´daki mayın patlaması ve Aktütün baskınlarından sonra Gürbüz Kaya hakkında dile getirilen iddialara da gönderme yaptı. TSK´da daha ehil ve yetkin subayların bulunduğu belirtilerek, Olumsuz hiçbir şart taşımayan, kuşku bile barındırmayan, bu isimlerden daha ehil ve daha yetkin kişilerin TSK içerisindeki varlığı da dikkate alındığında, davanın haklı ve hukuki dayanağının bulunmadığı görülecektir. ifadelerine yer verildi.
Fahir Kayacan: Üç subay zaten emekli olmuş durumda
Bu arada, hükümetin, Genelkurmay´a açığa alınan üç paşanın ´emekli olduklarını´ hatırlattığı da ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı´nın açığa alınmalarla ilgili önceki gün yaptığı açıklamada, Başbakanlık´ın bakanlıklar aracılığıyla ilgili personel hakkında emeklilik işlemlerine ilişkin belgelerin birer suretini talep ettiği bilgisi yer almıştı. Bu ifadeler, ´hükümetin emeklilik isteğine askerin uymadığı´ şeklinde yorumlanmıştı. Emekli Askeri Hakim Ali Fahir Kayacan, emeklilik hususunun Başbakanlık´ın AYİM´e yaptığı itirazda da bulunduğunu belirtti. Konunun yanlış yorumlandığını aktaran Kayacan, AYİM´e gönderilen yazıda da var, biliyorum. Hükümetin talebi şu: Bu üç generalin terfi kararnamesi çıkmadı. Rütbe bekleme süreleri uzatıldığına dair karar da alınmadığı itibarıyla emekli olmuş durumdalar. ifadelerini kullandı. ( Zaman)
(27 Kasım 2010, 12:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Hükümetten balyoz generallerine ´One Minute!´
Askerden terfi resti.. Hükümetten ´One Minute´ hazırlığı
Hukukçular: Tartışma gereksiz, AYİM terfileri hükümsüzdür
Flaş!!! Gül ve Erdoğan´ı terfilerde etkisizleştirme girişimi
Flaş!!! Tarihi gün: Balyozculara terfi yok, Iğsız´a veto
Flaş!!! İşte Heron ihanetinin kayıtları
2010 yılı Yüksek Askeri Şura kriziyle ilgili manşetlerimiz