17 yıl önce AİHM´de görüşülerek Muhsin Taş´ın gözaltında öldürülüp izinin yokedildiği hükmüne varılan ve Cemal Temizöz´ün de suçlular arasında sayıldığı dosyadan JİTEM kurucusu Albay Arif Doğan da çıktı. AİHM´e rapor sunması için Türkiye tarafından JİTEM´in kurucusu Arif Doğan görevlendirilmiş. Doğan´ın AİHM´e gönderdiği dosyada Taş´ın PKK sığınaklarını gösterdiği sırada dağa kaçtığı, belgelerin ise yandığını söylediği belirtildi: ´AİHM: Muhsin Taş nerede? Arif Doğan: Dağa kaçtı. AİHM: Belgeler nerede? Arif Doğan: Hepsi yandı.´
Doğan: Şahıs dağa kaçtı, dosya yandı bitti kül oldu
17 yıl önce AİHM´de görüşülerek Muhsin Taş´ın gözaltında öldürülüp izinin yokedildiği hükmüne varılan ve Cemal Temizöz´ün de suçlular arasında sayıldığı dosyadan JİTEM kurucusu Albay Arif Doğan da çıktı. AİHM´e rapor sunması için Türkiye tarafından JİTEM´in kurucusu Arif Doğan görevlendirilmiş. Doğan´ın AİHM´e gönderdiği dosyada Taş´ın PKK sığınaklarını gösterdiği sırada dağa kaçtığı, belgelerin ise yandığını söylediği belirtildi: ´AİHM: Muhsin Taş nerede? Arif Doğan: Dağa kaçtı. AİHM: Belgeler nerede? Arif Doğan: Hepsi yandı.´
On yedi yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Muhsin Taş´ın öldürüldüğüne ilişkin AİHM´de Türkiye aleyhine sonuçlanan davanın detayları şok etkisi yarattı. Davaya gönderilen dosyada olayı incelemek üzere JİTEM´in kurucusu o dönem Binbaşı olan Arif Doğan´ın görevlendirildiği ortaya çıktı. Ergenekon sanığı ve faili meçhul olayların faili iddiasıyla yargılanan Doğan´ın AİHM´e gönderdiği dosyada Taş´ın PKK sığınaklarını gösterdiği sırada dağa kaçtığı, belgelerin ise yandığını söylediği belirtildi.
Dosyadaki ilginç tespitler
Diyarbakır´daki JİTEM davasında itirafçıların ´Onlarca cinayet işlemekle suçladığı´ Uzm. Çvş. Burhanettin Kıyak´ın, 17 yıl önce Cizre´de gözaltına alındıktan sonra öldürülen Muhsin Taş olayında AİHM´de mahkûm olduğu ortaya çıktı.
Kayıtlar da yok
AİHM kararında, komisyonun Muhsin Taş´ın yakalanmasının ardından gözaltına alındığı tarih ve saatlerin kayıtların tutulduğu tutanakları istediğine dikkat çekerek devletin, Taş´ın belirtilen tarihler ve saatlerde nerede olduğuna dair hiç bir belge sunamadığı vurgulandı.
Tutanak güvenilir değil
Yapılan yargılama sonucunda, 9 Kasım 1993 tarihinde olay yeri tespit tutanağının güvenilir bir belge olmadığını saptayan Komisyon, Hükümetin o dönemde Muhsin Taş´ın güvenlik güçlerine yardımcı olurken kaçtığı iddiasının kanıtlarla desteklenmediği görüşüne yer verildi.
Doğan inandırıcı bulunmadı
Muhsin Taş´ın öldürüldüğüne ilişkin AİHM´de dava açılması ardından, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından JİTEM komutanlarından Binbaşı Arif Doğan´ın iddiaları araştırması için görevlendirdiği öğrenildi. Doğan´ın, 7 Şubat 1997´de AİHM´e gönderdiği ifadede, Muhsin Taş´ın Gabar dağında PKK sığınaklarını göstermeye götürülürken kaçtığını onu götüren jandarma grup komutanlığındaki yetkililerin isimlerinin bulunduğu evrakların yandığını belirttiği ifadesi AİHM tarafından inandırıcı bulunmadı.
Belgeler de reddedilmiş
AİHM kararında, hükümetin Şırnak Jandarma İl Komutanlığında Muhsin Taş´ı sorguladığı belirtilen isimler ve sorgu kayıtları ile ilgili bilgi ve belgeyi kendilerine sunmadığına yer verdi. AİHM ayrıca Hükümetin bu belgelerin varlığını reddettiğine de dosyada yer verdi.
Kendileri yazıp kendileri oynamış
JİTEM davasının müdahil avukatlarından Tahir Elçi konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ?Hem kendileri yaptı, hem kendileri görevlendirdi. Aynı sorumluluk zinciri içinde yapıldı. Kendisi sorumluluğunda olan bir olayı soruşturma görevi verilmesi düşündürücü. 1996 yılına kadar Arif Doğan bu bölgeden sorumlu biriydi. Sonrasında bu bölgede bir olay olsa yine onun adı geçiyordu. Çünkü görev yeri değişse bile JİTEM´de o bölgenin sorumlu komutanlarından biriydi.?
Temizöz AİHM´deki davada ´faili meçhul´den mahkum olmuş
Faili meçhuller davasında yargılanan emekli Albay Cemal Temizöz´ün 17 yıl önce gözaltında öldürülen Muhsin Taş cinayetine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nde (AİHM) görülen dava dosyasında adının geçtiği ortaya çıktı. AİHM´deki dava dosyasına yansıyan bilgilere göre, Temizöz ve yardımcısı ´Yavuz Güneş´ kod adlı Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak´ın isimleri ´faili meçhul´ olarak bilinen ve Türkiye´nin mahkumiyet aldığı dosyada yer alıyor.Şırnak´ta 1993-95 yılları arasında faili meçhul cinayetlere ilişkin eski Cizre Tabur Komutanı Albay Cemal Temizöz, korucubaşı Kamil Atağ ve itirafçıların da yargılandığı JİTEM davasında Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak, kod ismi olan ´Yavuz Güneş´ olarak geçiyor. Kıyak´ın Temizöz´le beraber isminin geçtiği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nde Türkiye´nin mahkûm olduğu olay ise 17 yıl önce yaşanan bir cinayet vakası. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre Cizre´nin Cudi Mahallesi´nde 14 Ekim 1993 günü polis ve jandarmalar tarafından yapılan operasyon sırasında Muhsin Taş adlı kişi ayağından yaralı halde vurularak gözaltına alınıyor. Muhsin Taş´ı silahla vurarak yakalayanlar arasında dönemin Cizre Tabur Komutanı Cemal Temizöz ve Burhanettin Kıyak´ın da adı geçiyor. Yaralı halde gözaltına alınan Taş´tan bir daha haber alınamadı. Taş´ın akıbetini araştıran aileye askeri yetkililerin verdiği cevap ise trajikomikti. Askeri yetkililere göre Muhsin Taş yaralı olduğu için koltuk değneğiyle yürümek suretiyle 9 Kasım 1993 tarihinde Gabar Dağı´nda PKK sığınaklarını göstermek için götürüldüğü sırada kaçarak PKK´ya katılmıştı. Aile, Taş´ın gözaltında öldürüldüğünü iddia ederek konuyu AİHM´ye taşıdı. Dosyada Muhsin Taş´ı tutuklayan Binbaşı Cemal Temizöz ve Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak´ın adı suçlananlar arasında yer aldı. 14 Kasım 2000 tarihinde sonuçlanan davada, Muhsin Taş´ın gözaltında öldüğü kanaatine varan mahkeme, Türkiye´yi tazminata mahkum etti. ( Star, Zaman)
(24 Ekim 2010, 10:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: