Poyrazköy davasında mahkeme, tutuklu teğmenler Alperen Erdoğan, Burak Düzalan, Yakit Aksoy ve Tarık Ayabakan´ı ´oybirliğiyle´ tahliye etti, 7 sanığın tahliye talebini ise reddetti. Mahkeme, Poyrazköy´de ele geçirilen mühimmata ilişkin ek klasörlerde yer alan ihbar mektupları, olay yeri tespit tutanakları, arama ve el koyma tutanaklarında imzaları olan görevlilerin tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
Poyrazköy davasında 4 teğmene tahliye
Poyrazköy davasında mahkeme, tutuklu teğmenler Alperen Erdoğan, Burak Düzalan, Yakit Aksoy ve Tarık Ayabakan´ı ´oybirliğiyle´ tahliye etti, 7 sanığın tahliye talebini ise reddetti. Mahkeme, Poyrazköy´de ele geçirilen mühimmata ilişkin ek klasörlerde yer alan ihbar mektupları, olay yeri tespit tutanakları, arama ve el koyma tutanaklarında imzaları olan görevlilerin tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklardan Kurmay Albay Tayfun Duman ve Mert yanık savunmalarını yaptı. Evinde arama yapıldığını eşinin haber verdiğini belirten Duman, bu sırada makam odasında olduğunu söyledi. Daha sonra makam odasında arama yapıldığını belirten Duman, burada bulunan ve delil olarak kullanılan CD´nin odasına birileri tarafından konulduğunu iddia etti. Duman, Aksi durumda önceden haberim olduğu için CD bana ait olsaydı imha ederdim. dedi. Duman, CD üzerinde parmak izi ve teknik inceleme yapılması talebinde bulundu. Duman, Ergenekon sanıklarından İlyas Çınar´da ele geçirilen CD´deki, ´Tayfun Duman ekipten´ yazısından da haberinin olmadığını ifade etti. Teğmenlerin evlerindeki aramada ele geçirildiği iddia edilen patlayıcıların üzerindeki, Eşref Uğur Yiğit ve Metin Ataç´a suikast yapılacağına dair notla ilgili, notta ´Tayfun Duman´dan gelecek fizibilite çalışmalarına göre...´ ifadesinin de yer aldığını belirten Duman, bu notu kesinlikle kabul etmediğini söyledi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit´in bile kendisine yönelik suikast iddialarını kabul etmediğini hatırlatan Duman, kritik görevlerde bulunduğunu, bir üst rütbelinin ister asker, ister sivil olsun kendisine karşı eylem yapacak kişiyi görevde tutmayacağını kaydetti. Telefonda kritik konuşmalar yapmadığını belirten Duman, ´Başarılarla dolu meslek hayatımı hukuksuz delillerle karartamayacaklar.´ dedi. Duman beraatını istedi. Tutuksuz sanıklardan emekli Albay Mert Yanık da suçlamaları kabul etmedi. Polislerin aramalarda kendisine ait olmayan bir zarfı bulduğunu ve zarfın kendisininmiş gibi delil olarak soruşturma dosyasına eklendiğini iddia eden Yanık, ´Bu süreç içinde öğrendim ki her şey delil olabilir. Ama hukuka uygun olmalıdır. Ve burada görüyorum ki aleyhimize kullanılacak tek bir hukuki delil yoktur. Beni ve arkadaşlarımı yıpratmak için uğraşanlar başarılı olamayacaktır. Bize bunları yapanları vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum´ diye konuştu. Duruşmadan vareste tutulmasını isteyen Yanık, beraat talebinde de bulundu. Duruşmaya öğle arası verildi. ( Bugün)
TÜBİTAK: Flaş belleğin Ayabakan´ın bilgisayarında kullanıldığı belirlenemedi
Poyrazköy davasının tutuklu sanığı Teğmen Tarık Ayabakan´a ait olduğu iddia edilen ve içinde davaya ait birçok belgenin çıktığı belirtilen flaş belleğin, Ayabakan´a ait bilgisayarda kullanılmadığı tespit edildi. Konuyla ilgili TÜBİTAK raporu mahkemeye ulaştı. Davanın görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, bir önceki duruşmada söz konusu flaş belleğin, Ayabakan´ın bilgisayarında kullanılıp kullanılmadığının tespit edilmesi için TÜBİTAK´tan rapor istemişti. TÜBİTAK´ın hazırladığı rapor mahkemeye geldi. TÜBİTAK´ta görevli bilirkişi Yılmaz Çankaya tarafından hazırlanan raporda, Tarık Ayabakan´a ait olduğu belirtilen USB depolama cihazının, Ayabakan´ın dizüstü bilgisayarında kullandığına dair herhangi bir emarenin tespit edilemediği kaydedildi. Söz konusu USB depolama cihazında davaya konu birçok belgenin ve fişleme bilgilerinin olduğu iddia ediliyor. ( Cihan)
Avukat Ersöz: CD´lerde Kafes Planı yok
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık avukatlarının beyanları alındı. Avukat Ersöz, Poyrazköy Keçilik mevkisindeki mühimmatın bulunmasına ilişkin aramayı, uydudan yeryüzünün görüntülenmesini sağlayan google earth programını kullanarak canlandırdı. Hazırladıkları videoyu salondaki projeksiyonla mahkeme heyetine de izleten Ersöz, tanık ifadeleri ve olay yeri fotoğraflarına dayanarak mühimmatın nasıl bulunduğunu gösterdi. Ersöz, ABD´de adli analiz alanındaki Cyber Diligence Inc firmasının sahibi Yalkın Demirkaya ve Boğaziçi Üniversitesinin hazırladığı bilirkişi raporlarına da değindi. ABD´deki raporun adli, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği tarafından sunulan raporun ise teknik olduğunu ifade eden Ersöz, iki raporda da içinde Kafes Eylem Planı´nın çıktığı iddia edilen data stash programı ile okul videosuna rastlanılmadığının yer aldığını kaydetti. Avukat Ersöz ayrıca, mahkemeden aldıkları hash değerlerine göre power iso adlı bir program kullanıp, duruşma salonunda 1 No´lu CD ile 3 No´lu DVD´yi açarak, barkovizyon eşliğinde salondakilere de gösterdi. Bu CD ve DVD´de Kafes Eylem Planı ile ilgili data stash programı ve okul videosunun yer almadığını belirten Ersöz, Bektaş´a ait jpg formatındaki fotoğrafların bazılarını da açtı. Ersöz, Mahkeme bunları açtığında jpg dosyasından başka bir şeyin olmadığını görecek. Müvekkilim, suç unsuru olmayan resimlerle ilgili 19 aya yakın zamandan beri tutukludur. Vicdanınıza sesleniyorum. Açın ve sadece jpg dosyasının olduğunu görün dedi.
TÜBİTAK raporu
Duruşmada üye hakim Mehmet Karababa da, ara karar doğrultusunda TÜBİTAK tarafından flash bellek ile ilgili hazırlanan raporun dosyaya gönderildiğini kaydetti. TÜBİTAK bilirkişisi Yılmaz Çankaya tarafından hazırlanan raporda, sanıklardan Tarık Ayabakan´a ait olan flash belleğin, bu sanığa ait ve avukatında bulunan bilgisayarında kullanılıp kullanılmadığına ilişkin inceleme yapılmasının istendiği belirtildi. Raporda, bilirkişi tarafından bilinen yöntemler ve araçlar kullanılarak yapılan inceleme sonucunda, USB depolama cihazının (flash bellek), söz konusu dizüstü bilgisayarda kullanıldığına dair herhangi bir emarenin tespit edilemediği anlatıldı. Raporda ayrıca, bilirkişi tarafından mahkemenin isteği üzerine sanıklara ait flash belleklerin imajlarının alındığı belirtilerek, 1 No´lu CD ve 3 No´lu DVD´nin de imajlarının alınıp avukatlara verildiği kaydedildi. Raporda, bu kapsamda alınan imajların, ilgili medyanın bire bir kopyası olmayabileceğinden adli analiz için kullanılamayacağı ifade edildi.
4 teğmene ´oybirliğiyle´ tahliye
12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davada Teğmen olan tutuklu sanıklar Alperen Erdoğan, Burak Düzalan, Yakut Aksoy ve Tarık Ayabakan tahliye edildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada, bu tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak oy birliğiyle tahliyelerine karar verildi.
Yurtdışı yasağı
Mahkeme heyeti, sanıkların üzerine atılı örgüt üyeliği suçunun CMK´nın 100/3. maddesinde sayılı suçlardan olduğu, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların devam ettiğini dikkate alarak bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol tedbirinin uygulanmasına hükmetti.
Görevliler tanık olarak dinlenilecek
Ara kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, Poyrazköy´de ele geçirilen mühimmata ilişkin ana dava iddianamesinin ek klasörlerinde yer alan ihbar mektupları, olay yeri tespit tutanakları, arama ve el koyma tutanaklarında imzaları olan görevlilerin tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
TÜBİTAK´tan raporlardaki çelişkiyi açıklaması istendi
Mahkeme heyeti, dava konusu 1 nolu CD ve 3 nolu DVD ile ilgili daha önce Emniyet Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarında, Datastash ve iddia konusu Kafes Eylem Planının varlığından söz edildiği halde, 26 Ağustos 2010´da bilirkişi Yılmaz Çankaya tarafından mahkemeye sunulan bilirkişi raporu ve sanık avukatlarınca özel bilirkişilere yaptırılan inceleme raporlarında Datastash ve Kafes Eylem Planı´nın bulunmadığına yer verildiği, bilirkişi Yılmaz Çankaya´nın sanık Tarık Ayabakan´a ait olduğu iddia edilen flash belleğiyle ilgili raporunda, ´alınan imajların medyanın birebir kopyası olamayabileceğinden adli analiz için kullanılamayacağından bahsedildiğini belirterek, TÜBİTAK´tan oluşturulacak 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından dosyadaki tüm raporlar da eklenerek yeniden rapor istenmesine ve raporlar arasındaki çelişkinin izahının yapılmasının istenmesine karar verdi.
Soruşturma savcısından izahat istendi
Mahkeme, Kafes Eylem Planı ile ilgili rapor henüz savcılığa sunulmadan sanıklardan Eren Günay´a, soruşturma savcılığına ifade vermesi sırasında, bu konuyla ilgili soru yöneltilmesi hususunda soruşturma savcılığından izahat istenmesine hükmedildi.
Duruşma 12 Ocak´a ertelendi
Aralarında Tuğamiraller Şafak Yürekli ve Levent Görgeç´in de olduğu 10 tutuksuz sanık hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağı kararının kaldırılması talebini reddeden heyet, tutuklu sanıklar Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay, Ergin Geldikaya, Faruk Akın ve Sinan Efe Noyan´ın üzerlerine atılı eylemin vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunduğu ve devam ettiği, tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önüne alarak tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Heyet duruşmayı 12 ve 13 Ocak 2011 tarihine erteledi. ( Hürriyet)
(15 Ekim 2010, 23:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Poyrazköy İddianamesinde arama yap
Kafes iddianamesinde arama yap
Amirallere suikast iddianamesinde arama yap
Poyrazköy manşetlerimiz
Kafes Eylem Planı manşetlerimiz
Amirallere suikast manşetlerimiz