İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali, vefat eden eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal´a yönelik 18 Haziran 1988´de yapılan suikast girişimine ilişkin, dün bir gazetede yer alan ´Özal suikastının ardından eski MGK Genel Sekreteri vardı´ başlıklı haberi ihbar kabul ederek soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın iddiaları dile getiren oğlu Ahmet Özal´ın ifadesine başvurulacağı öğrenildi.
FLAŞ!!! Özal´a suikast iddialarına soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali, vefat eden eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal´a yönelik 18 Haziran 1988´de yapılan suikast girişimine ilişkin, dün bir gazetede yer alan ´Özal suikastının ardından eski MGK Genel Sekreteri vardı´ başlıklı haberi ihbar kabul ederek soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın iddiaları dile getiren oğlu Ahmet Özal´ın ifadesine başvurulacağı öğrenildi.
Ahmet Özal´ın dün bir gazetede çıkan röportajında yer alan, ?Turgut Özal´a yapılan suikast girişiminin ardında eski MGK Genel Sekreteri vardı? iddiası nedeniyle, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarından Hakan Karaali tarafından soruşturma başlatıldı. Savcı Karaali´nin bu soruşturma kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın oğlu Ahmet Özal´ın iddialarına yönelik ifadesini alacağı ve ifade doğrultusunda ifade vermesi için iddialarda adı geçen eski MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu´nu da ifadeye çağırabileceği kaydedildi. Türkiye´nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal´a 1988´de kongre sırasında düzenlenen suikast ve 1993 yılında şüpheli ölümü üzerine dün ve bugün oğlu Ahmet Özal tarafından yeni iddialar dile getirilmiş ve dönemin MGK sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu ile eski Hürriyet gazetesi sahibi Erol Simavi´nin isimleri olayın ardındaki kişiler olarak verilmişti.
Gazetelere açıklamalarda bulunmuştu
Ahmet Özal, bir gazeteye verdiği röportajda, babasına 1988´de düzenlenen başarısız suikastın arkasındaki isimlerin çok kısa sürede tespit edildiğini ve bunları kendisine söylediğini anlatmıştı. Özal, ?Babam ülke karışmasın diye bu isimleri açıklamadı. Bunlardan biri de MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu´ydu. Bu isimlerin hepsi Emniyet ve MİT´in arşivlerinde var. Arşivler açılsın diye konuşmuştu.
Özal ve Yirmibeşoğlu ifadeye çağrılacak
Bu sözler üzerine İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı harekete geçti. Savcı Hakan Karaali, Ahmet Özal´ın sözleri üzerine soruşturma başlattı. Gazetede yayınlanan röportajdaki iddiaları ihbar olarak kabul eden Savcı Karaali, önümüzdeki günlerde Ahmet Özal´ı ve esi MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu´nu ifadeye çağıracağı öğrenildi. 18 Haziran 1988 günü Ankara´da Atatürk Kapalı Spor Salonu´nda yapılan ANAP kongresinde, kürsüde konuşan Başbakan Turgut Özal´a iki el ateş edilmişti. Birinci kurşun Özal´ın sağ eline, ikinci kurşun mikrofonun ayağına isabet etmişti. Silahı tutukluk yapınca korumalar tarafından vurularak yakalanan Kartal Demirağ 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1992´de Özal tarafından affedilerek serbest kalmıştı. ( Hürriyet)
Telekulak soruşturmasını yürütmüştü
Özal suikast iddiaları soruşturmasını yürütecek olan Savcı Hakan Karaali son olarak telekulak soruşturmasını yürütmüştü. Bir suç örgütünün yasa dışı dinleme yaptığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında eski milli futbolcu ve futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen´in de aralarında bulunduğu 29 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar veren Karaali, 35 kişi hakkında ise iddianame hazırlamıştı.
Kongre salonunda Kartal Demirağ dışında ikinci bir kişi daha vardı
23 Eylül 2010: Anavatan Partisi´nin olağan genel kongresinin yapıldığı 18 Haziran 1988 tarihindeki suikast anı ve silahlı saldırının yakın şahitlerinden dönemin Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler, konuyla alakalı TBMM´de araştırma komisyonu oluşturulması gerektiğini belirtiyor. MİT ve Emniyet´teki dosyaların indirilerek konunun sıkı şekilde tetkikini isteyen Dinçerler, suikast anında Kartal Demirağ´ın ateş ettiği yerin 4-5 metre gerisindeki şeref tribününde oturduğunu hatırlatıyor. Suikasta Demirağ dışında ikinci bir ismin de karıştığını anlatan Dinçerler olay anını şöyle anlatıyor: Şeref tribününde parti kurucusu, bakan olarak bulunuyordum. Ön sırada Leyla Yeniay Köseoğlu, Bedrettin Dalan gibi isimler vardı. Birdenbire iki sağ el yavaş yavaş kalktı. Ben, ´Eyvah!´ diye bağırdım. ´Ne oluyor?´ dedim. O anda ateş edildi. Ben iki tabancadan da ateş edildiğini dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Selçuk´a da söyledim. Saldırıdan sonra atılan mermilerin kovanlarının bir kısmını benim koruma polisim topladı. Ancak ikinci kişinin tahkikatıyla alakalı ne sonuç elde edildi bilemiyoruz. Turgut Özal´ın Kartal Demirağ suikastından sonra isimleri tek tek tespit ettiğini doğrulayan Dinçerler, Ancak bunu kimseye söylemediğini, belki bir yerlere yazmış olabileceğini tahmin ediyorum. Saldırı anına ilişkin kayıtları Özal´ın bizzat kendisinin 13 defa durdura durdura izlediğini, ses kayıtlarını dinlediğini biliyoruz. dedi. Vehbi Dinçerler, Demirağ suikastıyla ilgili en geniş bilginin o dönemin Ankara Emniyet Müdürü olan Mehmet Ağar´da olduğunu aktardı.
Salonu düzenleyenlerin üzerine gidilseydi somut delillere ulaşılırdı
Özal´a yakın isimlerden dönemin milletvekili emekli askeri savcı Faik Tarımcıoğlu, Ahmet Özal´ın açıklamaları, Babasından gelen ifadeler. diye nitelendiriyor. Uzun yıllar bu açıklamanın neden yapılmadığını soran Tarımcıoğlu, o dönemde de suikastın arkasında resmi makamların olduğu yönündeki şüphenin herkes tarafından bilindiğine dikkat çekiyor. Olayın yaşandığı kongrede makineli tüfekle birinin salondan kaçtığına şahit olduğunu vurgulayan Tarımcıoğlu, Suikastın gerçekleştiği kongrenin kimler tarafından düzenlendiği ve salonun organizasyonu dikkate alınsaydı, savcılar somut gerçeklere ulaşabilirdi. diyor. Rahmetli Turgut Özal´ı o gün ölümden kurtaran üç olaya dikkat çeken Tarımcıoğlu, birbirini tetikleyen bu olayların tesadüf olmadığını söylüyor. Tarımcıoğlu o üç olayı şu şekilde anlatıyor: Bakanlar için ayrılan yere rahmetli Özal oturmamıştı. Çünkü Özal, eşi Semra Hanım rahatsız olduğu için bir an önce konuşmayı yapıp salondan ayrılmayı planlıyordu. Bu nedenle Özal konuşmasını erken yapmıştı. Özal kongre salonunda konuşma yapmak için kürsüye çıktıktan kısa bir süre sonra suikasta maruz kalmıştı. Saldırgan Kartal Demirağ´ı fark eden bir muhtar, saldırganın ikinci atışında dengesini bozdu. Olay anında salonda bulunan Maliye Bakanlığı koruma memuru saldırganı fark eder etmez tek kurşunla etkisiz hale getirdi. Rahmetli gazeteci-yazar Uğur Mumcu´nun da bu suikastın arkasındaki isimlerin tahkikatını yaptığını söyleyen Tarımcıoğlu, o dönemin önde gelen sermaye sahiplerinin bu araştırmadan rahatsız olduğunu dile getiriyor. ( Zaman)
Savcı ilk olarak Ahmet Özal´ın ifadesini alacak
Özel yetkili Savcı Karaali´nin öncelikle iddiayı gündeme getiren Ahmet Özal´ı ifadeye çağıracağı öğrenildi. Özal´a suikastle ilgili bildiklerini soracak olan Savcı Karaali´nin, daha sonra emekli Orgeneral Yirmibeşoğlu ve o dönem Özal Suikastı soruşturmasını yürüten emekli Yargıtay Savcısı Uğur Tönük´ü de ifadeye çağıracağı öğrenildi.Suçlamaların hedefindeki emekli Orgeneral Yirmibeşoğlu´na ´Suikasti örtbas ettirdiğiniz iddia ediliyor. İddialar hakkında ne diyeceksiniz´ diye sorulacağı öğrenildi. 1988´de suikastle ilgili soruşturmayı yürüten ve şu an emekli olan Yargıtay Savcısı Uğur Tönük´e de ´Soruşturmayı yürütürken size baskı yapıldı mı, yapıldıysa kimler ve neden yaptı´ diye sorulacağı belirtildi.Gazetede yayınlanan röportajdaki iddiaları ihbar olarak kabul eden Savcı Hakan Karaali´nin, Ahmet Özal´ın anlatacaklarından ve vereceği isimlerden yola çıkarak soruşturmayı derinleştireceği kaydedildi. Soruşturmaya Ahmet Özal´ın dün Hürriyet Gazetesi eski sahibi Erol Simavi ile ilgili suçlamalarının da ekleneceği ifade edildi.
Gizli arşivler açılacak
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali´nin, Ahmet Özal´ın altını çizdiği ´Suikastin aydınlatılması için MİT ve devletin arşivleri açılmalı´ sözlerini de dikkate alarak bu arşivlerin açılmasını isteyeceği belirtildi. Soruşturma kapsamındaki iddialarla ilgili olarak savcının arşivlerin açılması için devletin ilgili birimlerine resmi yazıyla başvuracağı öğrenildi.
Tam 22 yıl sonra
18 Haziran 1988 günü Ankara´da Atatürk Kapalı Spor Salonu´nda yapılan ANAP kongresinde, kürsüde konuşan dönemin Başbakanı Turgut Özal´a iki el ateş edilmişti. Birinci kurşun Özal´ın sağ eline, ikinci kurşun mikrofonun ayağına isabet etmişti. Silahı tutukluk yapınca korumalar tarafından vurularak yakalanan tetikçi Kartal Demirağ 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1992´de serbest bırakılmıştı. Suikast soruşturmasını yürüten dönemin Ankara Savcısı Uğur Tönük, TBMM´de kurulan Horzum Araştırma Komisyonu yaptığı açıklamalarda tetikçi Kartal Demirağ´ın Ege bölgesinde kontrgerilla tarafından özel olarak yetiştirildiğini, bu yapılanmayı araştırma karar verdikten sonra İstanbul Ortaköy´de bir villaya davet edildiğini, MİT görevlisi üç kişinin burada ?Soruşturmayı kesin. Sabri Yirmibeşoğlu Paşa kararınızı bekliyor´ dediler. Soruşturmadan çekildim? demişti.
(22 Eylül 2010), son güncel.: (23 Eylül 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Özal suikasti muhteşem bir Özel Harp işiydi, amacına da ulaştı
Özal´da 2. isim: Simavi
Turgut Özal suikastiyle ilgili manşetlerimiz
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Korkut Özal: Kardeşimi Ergenekoncular öldürdü
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
Kaynak: Özal´ın o dönem ölmesi birilerince uygundu