Güneydoğu´da 90´lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayet ve kayıplarla ilgili açılan Temizöz davasında daha önce tanık olarak dinlenen Mehmet Nuri Binzet ile yaptığı görüşmelere ilişkin terör örgütü KCK´lı tutuklu İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey tanık olarak dinlendi. Albay Cemal Temizöz, Erbeyin KCK isimli yapıya üye olduğu için tutuklandığını ve yapının da PKK ile bağlantılı olduğunu söyledi. Temizöz, KCK sanığının tanık Binzet ile birlikte sahte belge tanzim ettiğini iddia etti. Bunun üzerine mahkeme salonunda gerginlik yaşandı.
Temizöz ile KCK sanığı Erbey arasında tartışma
Güneydoğu´da 90´lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayet ve kayıplarla ilgili açılan Temizöz davasında daha önce tanık olarak dinlenen Mehmet Nuri Binzet ile yaptığı görüşmelere ilişkin terör örgütü KCK´lı tutuklu İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey tanık olarak dinlendi. Albay Cemal Temizöz, Erbeyin KCK isimli yapıya üye olduğu için tutuklandığını ve yapının da PKK ile bağlantılı olduğunu söyledi. Temizöz, KCK sanığının tanık Binzet ile birlikte sahte belge tanzim ettiğini iddia etti. Bunun üzerine mahkeme salonunda gerginlik yaşandı.
Güneydoğu´da 90´lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayet ve kayıplarla ilgili açılan davaya devam edildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmaya; tutuklu sanıklar Albay Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ, Adem Yakin ve Kuktel Atağ katıldı. Mahkemede daha önce tanık olarak Mehmet Nuri Binzet ile yaptığı görüşmelere ilişkin terör örgütü KCK´lı tutuklu İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey tanık olarak dinlendi. Albay Cemal Temizöz, Erbeyin KCK isimli yapıya üye olduğu için tutuklandığını ve yapının da PKK ile bağlantılı olduğunu söyledi. Temizöz, KCK sanığının tanık Binzet ile birlikte sahte belge tanzim ettiğini iddia etti. Bunun üzerine mahkeme salonunda gerginlik yaşandı. Davanın önemli tanıklardan biri alan Mehmet Nuri Binzet´le görüştüğünü doğrulayan Erbey, Binzet´le görüştüğüm doğrudur. Cezaevinde onunla görüşmelerim oldu. 1993´lü yıllarda PKK ile mücadele adı altında büyük rantların döndüğünü söyledi, kafası karışıktı. 13 yaşında eline silah tutuşturulduğunu söyledi. Çocukluğunu yaşayamadığını söyledi. Vicdan azabı çektiğini söyledi. Basında PKK itirafçısı olduğu yönünde haberler çıktığını vurguladı. Ama PKK itirafçısı olmadığını belirtti. Benim Binzet ile ilişkilerim tamamen insani boyuttadır. Asker olsun, polis olsun hangi düşüncede olursa olsun kim olursa olsun başvurusunu kabul ederiz. Ben tamamen masumum, gazetecilerle yaptığım görüşmeler dinlendi. Bunlar klasörler halinde önümüze konuldu. Bunlarda hiçbir suç unsuru bulunmamaktadır. İnsan hakları savunucusuyum. İddianame önüme gelse bile bu konuşmaları kabul edeceğim. dedi.
Bu sırada mahkeme heyetinden söz alan Temizöz, Erbey´in şube başkanı iken KCK isimli çatı örgütüne üye olmaktan tutuklandığını belirtti. Temizöz, Erbey, tanık Mehmet Nuri Binzet ile ilişkilerinde yanlış belge tanzim etmek gibi bir girişim içerisinde olmuştur. Erbey, KCK isimli çatı örgütüne üye olmaktan tutuklanmıştır. PKK terör örgütünün yapılanması içerisinde yer almıştır. diye konuştu. Temizöz´ün konuşması sırasında müdahil avukatları söz olarak Temizöz´e sert tepki gösterdi. Müdahil avukatlardan Bahattin Öztürk, Yasak sorgu sistemi kullanıp hile yapıyorsun. Sen sus. dedi. Mahkemede bir anda karşılıklı söz düellosu yaşandı. Daha sonra mahkeme heyetinden söz alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Bizim sahte belge düzenlediğimize karşı hakkımızda açılan tek bir dava bile yok. Asla yalan belge tanzim etmedik. İHD olarak kimseden talimat almadık, almayız da. Binzet ile ilgili herhangi bir belge düzenlemedik. diyerek Temizöz´e cevap verdi.
Adam kaçırmak suçundan Midyat Cezaevi´nde bulunan ve 2009 yılında verdiği ifadeler doğrultusunda operasyonların başlamasını sağlayan Kamil Atağ´ın üvey kardeşi eski korucu Mehmet Nuri Binzet, önceki celselerde tanık olarak ifadelerini geri çekmiş, avukat Erbey´in çeşitli vaatleri doğrultusunda ifade verdiğini iddia etmişti. Mahkeme Başkanı, Binzet´in İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey´in ifade ver, seni Avrupa´ya göndereyim, adını Kürdistan tarihine yazacağız. Cezaevindeyken bana bir iki defa para yatırdı şeklindeki beyanlarını Erbey´e sordu. Binzet´in talebi üzerine 23 Mart 2009´da cezaevine giderek görüştüğünü kabul eden Erbey, Başvuru alırken insanların kimliğine, siyasal tercihine değil, mağdur olmalarına bakarız. Şubemize asker, polis ve korucu yakınları da başvuruyor. Binzet´le konuşurken başvuru formu hazırladım. 1993´de babasının PKK tarafından öldürüldüğünü anlattı. PKK´nın düşmanı olduğunu söylüyor, gergin konuşuyordu. 13 yaşında kendisine silah verip korucu yaptıklarını ve çocukluğunu yaşayamadığını söylüyordu. Para istedi, hesabına makbuz karşılığı 150 TL yatırdım. Cezaevine pantolon ve tişört götürdüm. Bir sayfalık dilekçe hazırlamıştı. Dilekçesinde Türk-Kürt kardeştir, Çanakkale´de birlikte savaştık gibi düşüncelerini yazmıştı. Faili meçhul cinayetlerle, kayıplar veya toplu mezarla ilgili tek bir bilgi vermedi. Kesinlikle kendisini yönlendirmedik ve adını Kürdistan tarihine yazdıracağız diye bir talebimiz olmadı. Ayrıca tutuklu birini nasıl cezaevinden çıkarıp yurt dışına gönderebilirim. Yaptığımız insani bir sohbetti. Ama sanki her şeyi ben organize ediyorum şeklinde yansıtmış dedi. Erbey, daha sonra tutuklu bulunduğu KCK davasıyla ilgili Geçmişte ROJ TV´ye ve gazetecilere açıklama yaptığım için KCK tutuklusu olarak cezaevinde bulunuyorum. Bunların hepsini yaptım, yarın çıkarsam yine yaparım. Ben insan hakları savunucusuyum. Terör suçlusu değilim şeklinde savunma yapınca sanık avukatları tepki gösterdi.
Temizöz hakkında 9 kez müebbet isteniyor
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı´nca hazırlanan iddianamede sanıkların TCK´nın ´adam öldürmek´, ´cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak´ ve ´adam öldürmeye azmettirmek´ suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Sanıklardan Cemal Temizöz´ün 9, Kamil Atağ´ın 7, Tamer Atağ´ın 2, Adem Yakin´in 7, Hıdır Altuğ´un 3, Fırat Altın´ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ´ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Sanık Temizöz´ün 1993´te Cizre´de ´terörle mücadele ediliyor´ görüntüsü altında ´korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu´, bu grubun, süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK´ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldığı kişileri sorguladığı´ anlatılan iddianamede, grubun bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor. ( Cihan, Habervaktim)
Kadrosuzluktan emekli edilen Temizöz sivil cezaevine konuldu
18 Eylül 2010: Emekliye ayrılan Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, 18 aydır tutuklu bulunduğu askeri cezaevinden sivil cezaevine nakledildi. Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığının mahkemeye gönderdiği yazıda, Temizöz´ün askerlikle bir ilişkisinin kalmadığı belirtilerek, şöyle denildi: ´Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığının tutuklu sanık Cemal Temizöz´ün 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olmak üzere kadrosuzluktan emekli edilmesi ve muvazzaf subay statüsünün sona ermesi nedeniyle askerlikle ilişkisi kalmadığı anlaşıldığından adı geçen tutuklunun 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunun 39. maddesi uyarına ilgi tutuklama müzekkeresinin infazının sağlanması için Diyarbakır Cezaevi Müdürlüğüne kapatılması hususunda 17 Eylül 2010 tarihli müzekkereleri okundu dosyasına konuldu.´ Diyarbakır´da 25 Mart 2009 tarihinde tutuklanan emekli Albay Temizöz, yaklaşık 18 aydan buyana 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde bulunuyordu. ( Zaman)
(17 Eylül 2010), son güncel.: (18 Eylül 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Temizöz´le ilgili tüm manşetlerimiz
TEMİZÖZ İDDİANAMESİNİN TAMAMINI OKUYABİLİR KELİME ARATABİLİRSİNİZ