HSYK´daki Kontrgerillacı 5 üyenin, Erzincan´daki terör örgütü davasında 2 numaralı sanık olan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´i Ankara´ya, o olmazsa Bursa´ya başsavcı olarak atama çabaları dün de sürdü. Üyelerin, İstanbul´daki Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz´ün terfi ettirerek bypass etme planı ise Adalet Bakanı Ergin´e takıldı. Krizin giderek büyüyeceği tahmin edilirken kritik atama ve terfilerin referandum sonrasına ertelenebileceği konuşuluyor.
YAŞ krizi bitti HSYK başladı: Terör sanığına terfi baskısı
HSYK´daki Kontrgerillacı 5 üyenin, Erzincan´daki terör örgütü davasında 2 numaralı sanık olan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´i Ankara´ya, o olmazsa Bursa´ya başsavcı olarak atama çabaları dün de sürdü. Üyelerin, İstanbul´daki Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz´ün terfi ettirerek bypass etme planı ise Adalet Bakanı Ergin´e takıldı. Krizin giderek büyüyeceği tahmin edilirken kritik atama ve terfilerin referandum sonrasına ertelenebileceği konuşuluyor.
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, ?Ağır Ceza mahkemesi başkanlarıyla, başsavcıları kapsayan ve ´unvanlılar´ denilen bölüme geçemedik. Kararnameyi bir bütün olarak görüşüyoruz? dedi. Özbek, ?Kararname bu hafta çıkarılabilecek mi?? sorusuna, ?Bir şey söyleyemem. Çalışıyoruz? yanıtını verdi. Tartışılan isimler Kurul´la bakanlık kanadının anlaşma sağlaması halinde aylardır boş bulunan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na da atama yapılacak. Kurul´da ataması görüşülecek isimler arasında, Sincan 1´inci Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Osman Kaçmaz ve Ergenekon´un Erzincan ayağı davasından yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile Ergenekon davasına bakan ve dinlemeye takılan Köksal Şengün´ün de bulunduğu iddia ediliyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman´ın katıldığı dünkü toplantıda HSYK´nın iki kanadı uzlaşmaya varamadı. Kararnameyi etap etap görüşen HSYK dün de ünvanlılar bölümüne geçemedi. HSYK´nın, toplantısına bugün de devam etmesi bekleniyor.
Yüksek Askeri Şûra krizinin çözülmesinin ardından gözlerin çevrildiği Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 1325 adli yargı hâkim ve savcısının atanmasına ilişkin kararnameyi büyük ölçüde görüştü. Ancak Adalet Bakanlığı ile Kurul´un seçilmiş üyeleri arasındaki, ?Kararnameyi bütün olarak çıkarma ve Ergenekon hâkim ile savcılarının yer değişikliği? konusunda uzlaşma sağlanamadığı için kararname tamamlanamadı. Geçen yılki gibi bu yıl da HSYK´nın seçilmiş üyeleri, Ergenekon hâkim ve savcılarının yerlerini değiştirmek istiyor. Ancak bakanlığın Kurul´a sunduğu kararname taslağında, Ergenekon hâkim ve savcılarının ismi bulunmuyor. HSYK´nın seçilmiş üyeleri, Ergenekon başta olmak üzere başka unvanlı hâkim ve savcıları da kararnameye dahil etmek taleplerini sözlü olarak gündeme getirdiler. Bakanlık ve HSYK arasında uzlaşma olmadığı için kriz sürüyor. Kararnamenin parçalı çıkartılması konusunda uzlaşma sağlanırsa iktidar kanadı, kararnamenin rutin bölümünü yayınlayıp, anlaşmazlık bulunan unvanlılar kararnamesini 12 Eylül´deki referandum sonrası oluşturulacak yeni HSYK´ya bırakmayı istiyor. Ancak iki kanat arasında hiçbir uzlaşma sağlanamazsa 1325 kişilik adli, 138 kişilik unvanlı, 135 kişilik idari hâkimler kararnamesi tümüyle referandum sonrasına kalacak.
Referandumda ´evet´ çıkarsa yeni HSYK nasıl oluşacak
Referandumda Anayasa değişikliğinin onaylanması durumunda HSYK´nın yapısı değişecek. 3 Yargıtay, 2 Danıştay´dan seçilen 5 üye ile bakan ve müsteşardan oluşan 7 kişilik mevcut HSYK´nın üye sayısı 22´ye çıkacak. Adalet Bakanı kurulun başkanı, Müsteşarı kurulun doğal üyesi olarak kalacak. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı hukukçular ve avukatlar arasından atayacak. Yargıtay´dan 3 üye, Danıştay´dan 2 üye, Türkiye Adalet Akademisi´nden 1 üye seçilecek. 10 üyeyi ise hâkim ve savcılar kendi aralarında seçecekler. Adalet Bakanlığı´nın üst düzey yetkilisi, ?Bakanlığın kararname taslağında Ergenekon hâkim ve savcıları yok. Kurul üyeleri, Ergenekon hâkim ve savcıları ve bazı isimlere ilişkin (İlhan Cihaner, Osman Kaçmaz vb) vazgeçerlerse, kararname bu hafta çıkabilir? dedi.
Ergenekon savcılarından kurtulmada terfi yolu
HSYK üyelerinin dünkü toplantıda Erzincan´daki Ergenekon davasının 2 numaralı sanığı İlhan Cihaner´in Bursa´ya başsavcı olarak atanması için çabalarını sürdürdükleri öğrenildi. Üyelerin, İstanbul´daki Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz´ün terfi ettirerek bypass etme planı ise Adalet Bakanı Ergin´e takıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), üyelerinin Erzincan´daki terör örgütü davasında 2 numaralı sanık olan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in Bursa´ya başsavcı olarak atanması çabaları dün de sürdü. Ankara Dikmen´deki Hakimevi´ne sabah ilk olarak Adalet Bakanı Sadullah Ergin geldi. Toplantıya Başkan olarak katılan Ergin, Bakanlık tarafından Kurul´a gönderilen atama kararnamesi üzerindeki görüşmelere katıldı. Görüşmelerde Erzincan Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasının 2 numaralı sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in de durumu ele alındı. Cihaner´in 18 Ocak´tan beri boş olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na getirilmesi için yapılan planın tutmadığı, Cihaner´in Bursa´ya atanmak istediği öğrenildi. Cihaner´in resmi Evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi, fotokopiler üzerinden verdiği kararla önce terör örgütü davasını almış, ardından da Başsavcıyı, davayı birleştirdiği gün tahliye etmişti. Ergenekon davasına müdahale planını adım adım uygulamaya koyan HSYK üyeleri Ergenekon davası ile ilgili soruşturma ve kovuşturma yürüten hakim ve savcıların bypass edilmesi için çeşitli senaryolar üzerinde çalıştı. Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile ilgili formüller üzerinde duran Kurul, daha önce hakkındaki soruşturmaları bahane ederek 1. sınıfa ayırmadığı Öz´ü bu kez terfi ettirerek, başka bir ile başsavcı olarak atamasını yapmayı planladığı öne sürüldü. İstanbul, 1. bölgede olduğu için Zekeriya Öz, 1. bölgeye veya bir şehre başsavcı olarak atanabiliyor. Öz ile ilgili yapılan bir başka plan da Öz´ün bir ilçeye başsavcı olarak atanması.
Adalet Bakanı´ndan rest
Adalet Bakanı Sadullah Ergin´in, Ergenekon davasını yürüten mahkemelere yeni üye atanması girişimlerini toplantının başında kabul etmediği belirtildi.
Yargıtay tahliyesi için seferber olmuştu
İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı Erzincan´da uygulamaya koyanlar arasında yer aldığı gerekçesiyle Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında da dava açıldı. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları tarafından yürütülen Erzincan Ergenekon Terör Örgütü davasında 1 numaralı sanık YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanlığı EDOK Komutanlığına atanan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, 2 numaralı sanık ise Cihaner´di. Cihaner, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ancak hakkında, Görevi kötüye kullanmak ve evrakta sahtecilik suçlamasıyla ayrıca yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi, terör örgütü davasıyla bu davayı birleştirmiş ve aynı gün Cihaner´i tahliye etmişti. Cihaner´in kurtarılması için çeşitli senaryoların, planların yapıldığı ses kayıtlarıyla internete düşmüştü. Bu kayıtların birinde Cihaner´in kurtarılması karşılığında Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker´e Yargıtay Başkanlığı bile teklif edildiği kamuoyuna yansımıştı.
´HSYK keyfi uygulama yapıyor´
HSYK´daki atama krizini Taraf´a değerlendiren Demokrat Yargı Derneği Genel Sekreteri Kemal Şahin, şunları söyledi: ?HSYK´nın yapısı 13 Mayıs 1981´de yani 82 Anayasası´ndan önce çıkarılan bir kanunla oluşturuldu. Bu yapıyı oluşturan beş general hukuka ve hukukçulara inançlarının zayıflığından dolayı kendi atadıkları müsteşara altın oy hakkı vermişlerdir. Kurulda hâkim ve savcıların atanması için herhangi bir puanlama sistemi veya objektif bir kriter yok. Kim daha çok kulis yaparsa, kim daha çok itaat eder saygılarını sunarsa onların ataması yapılır. Kurul üyeleri, atamaların belirli ilkelerle yapıldığını öne sürüyorlar ancak ilke dedikleri keyfi uygulamalardan başka bir şey değil. Arşiv kayıtları kamuoyu ile paylaşılsa atamaların nasıl yapıldığı konusunda birçok skandal da gün yüzüne çıkmış olur.? ( Yenişafak)
HSYK´dan ´kriz yok´ açıklaması
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı Kadir Özbek, bugün bazı gazetelerde yer alan kurul toplantısında kriz yaşandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, ´Kurul toplantılarında herhangi bir kriz söz konusu değil. İddialar gerçeği yansıtmamaktadır´ dedi. HSYK, Dikmen Hakimevi´nde çalışmalarına devam ediyor. Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atamalara ilişkin incelemelerin sürdüğünü ve ataması yapılacak kişilerin dosyalarının tek tek incelendiğini söyledi. Bugün bir gazetede yer alan ´Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in Bursa Başsavcılığına atandığı´ iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Özbek, ´İsimler üzerindeki atamalar kesinleşmedi. Çalışmalarımız devam ediyor´ dedi. Unvanlı hakim ve cumhuriyet savcılarının atamalarına ilişkin kararnamelerin de görüşülmeye başlanmadığını bildiren Özbek, ´Kurul toplantılarında herhangi bir kriz söz konusu değil. İddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Unvanlı hakim ve savcıların atamalarına ilişkin kararnameyi yakında görüşmeye başlayacağız´ diye konuştu. Özbek, kurul çalışmalarına Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman´ın da katıldığını, çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. ( AA)
(11 Ağustos 2010, 12:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
HSYK üzerinden Ergenekon davasını akamete uğratma çabaları
Ergenekon soruşturmasını/davasını engelleme girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarmanın ´ıslak imza´ operasyonları
İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO