Balyoz sanıklarına kötü haber. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ´Balyoz Planı´ davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkartılan bazı sanıkların avukatlarının bu yakalama kararlarını oybirliğiyle veren İstanbul 10. Ağır Ceza mahkemesi heyeti hakkında yaptığı reddi hakim taleplerinin tümünü ´oybirliğiyle´ reddetti.
FLAŞ!!! Bir balyoz da 11. Ağır Ceza´dan: Reddi hakime ret
Balyoz sanıklarına kötü haber. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ´Balyoz Planı´ davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkartılan bazı sanıkların avukatlarının bu yakalama kararlarını oybirliğiyle veren İstanbul 10. Ağır Ceza mahkemesi heyeti hakkında yaptığı reddi hakim taleplerinin tümünü ´oybirliğiyle´ reddetti.
Balyoz Güvenlik Harekat Planı davasında aralarında Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, 1´inci Ordu eski Komutanı Çetin Doğan, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu´nun da bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama emri veren İstanbul 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerine yapılan reddi hakim taleplerinin tümü oybirliği ile reddedildi. 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Ali Efendi Peksak, Davut Bedir ve Murat Üründü hakkında 30 civarındaki reddi hakim talebi bir üst mahkeme olan İstanbul 11´inci Ağır Ceza Mahkemesince değerlendirildi.
Yakalama kararları inceleniyor
Reddi hakim talebinin reddedilmesinin ardından İstanbul 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi, yakalama kararının geri alınması için yapılan başvuruları değerlendirmeye aldı. Üç günlük yasal sürenin dolması nedeniyle İstanbul 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi Pazartesi günü yapılan baş vurulara ilişkin kararını bugün açıklayacak. İstanbul 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi yakalama kararını geri almayıp eski kararında direnirse yakalama kararına yapılan itirazın değerlendirilmesi için dosya bir üst mahkeme olan İstanbul 11´inci Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderecek.
Reddi hakimi ret gerekçesi: İhsas-ı rey anlamına gelmez
Balyoz Planı davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan bazı sanıkların avukatlarının yaptıkları reddi hakim talebini kabul etmeyen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçesinde, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin bir kısım sanıklar hakkında yakalama müzekkeresi çıkarmasının, hakimler yönünden ihsas-ı rey anlamına gelemeyeceği ifadesine yer verdi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, reddi hakim taleplerinin reddine ilişkin verilen kararda, haklarında yakalama emri çıkarılan 102 sanıktan 30´unun avukatları aracılığıyla yaptıkları başvuruda, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin üye hakimleri Davut Bedir, Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü´nün, ihsas-ı rey teşkil edecek şekilde önceden görüşlerini açıkladıklarının belirtildiği kaydedildi. Hakimlerin, bir kısım sanık vekillerinin dilekçelerinde belirtilen hususların, ihsas-ı rey anlamını taşımadığı ve bu nedenle hakimin reddi talebinin reddine karar verilmesi gerektiği düşüncesinde görüş bildirdikleri ifade edilen kararda, savcının görüşünde de ret sebeplerinin herhangi birinin bulunmadığından, bu yöndeki taleplerin kabul edilmemesini talep ettiği belirtildi. Kararda, Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 23. maddesinde, hakimin yargılamaya katılamayacağı hallerin tek tek belirtildiği, yine 163. maddenin de soruşturmanın Cumhuriyet savcısı yerine sulh ceza hakimi tarafından yapılması halinde, bu hakimin kovuşturmada görev alamayacağı şeklinde düzenlendiği dile getirilen kararda, uygulamada da nöbete katılan hakimlerin dava kendilerine geldiklerinde duruşmaya girmeye devam ettikleri ve bu yönde Yargıtay tarafından aksi bir karar verilmediği anlatıldı. Bu nedenle tutuklamayı yapan hakimin duruşmaya katılmasına ve tensip yapmasına engel bir durum bulunmadığı vurgulanan kararda, heyetin bir kısım sanıklar hakkında yakalama müzekkeresi çıkarmasının, söz konusu hakimler yönünden ihsas-ı rey anlamına gelmeyeceği kaydedildi. Kararda, üç hakim hakkındaki hakimin reddi taleplerinin, bu taleplere bakacak mahkemenin belirlenmesini düzenleyen CMK´nın 27. maddesi gereğince oy birliğiyle reddine hükmedildiği belirtildi. Kararın sonunda, ret istemi üzerine verilecek kararlar ve başvurulacak kanun yollarını düzenleyen CMK´nın 28. maddesi gereğince de itiraz edilebilineceği yer aldı. ( Cnnturk)
(28 Temmuz 2010, 11:24)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: