Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un Ergenekon kapsamında ortaya çıkarılan ´İşçi Partisi/Karargah Evleri´ soruşturmasını nasıl kararttığı ortaya çıktı. Soruşturmayı boşa çıkarmak amacıyla izlenecek yol haritası Üçok´un bilgisayarından çıktı. Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu´nun belge temizliği yaptığı ileri sürülen bilgisayarlarda şok bir bilgi notu tespit edildi. Hava Kuvvetleri komutanına yazılan notta Karargah Evleri soruşturmasının karartılması için izlenecek yol tek tek anlatıldı.
İşte Karargah Evleri soruşturması böyle örtbas edildi
Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un Ergenekon kapsamında ortaya çıkarılan ´İşçi Partisi/Karargah Evleri´ soruşturmasını nasıl kararttığı ortaya çıktı. Soruşturmayı boşa çıkarmak amacıyla izlenecek yol haritası Üçok´un bilgisayarından çıktı. Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu´nun belge temizliği yaptığı ileri sürülen bilgisayarlarda şok bir bilgi notu tespit edildi. Hava Kuvvetleri komutanına yazılan notta Karargah Evleri soruşturmasının karartılması için izlenecek yol tek tek anlatıldı.
Eski Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un Karargah Evleri soruşturmasını nasıl kararttığı deşifre oldu. Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un Ergenekon kapsamında ortaya çıkarılan ´İşçi Partisi/Karargah Evleri´ soruşturmasını nasıl kararttığı ortaya çıktı. Soruşturmayı boşa çıkarmak amacıyla izlenecek yol haritası Üçok´un bilgisayarından çıktı. Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu´nun belge temizliği yaptığı ileri sürülen bilgisayarlarda şok bir bilgi notu tespit edildi. Hava Kuvvetleri komutanına yazılan notta Karargah Evleri soruşturmasının karartılması için izlenecek yol tek tek anlatıldı.
Komutan için hazırlamış
´Durum Değerlendirmesi ve Öneriler´ başlığı ile yazılan not Ergenekon soruşturması kapsamında Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadesi alınan Üçok´a soruldu. Üçok, notu Hava Kuvvetleri komutanı için hazırladığını söyledi. Üç bölümden oluşan notun Yasal Yollardan Yapılacak İşlemler başlıklı ilk bölümünde Askeri Mahkemeler kullanılarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nın yürüttüğü soruşturmanın aleyhine kamuoyu oluşturulması üzerinde duruldu.
Deliller yetersiz denilecek
Üçok, sivil savcılığın yürüttüğü soruşturma aleyhine kamuoyu oluşturma girişimini dört aşamada anlattı. Delillerin yeterli olmadığı tezi üzerinde durulan ilk iki aşamada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nın Askeri Savcılık´a verdiği ve tutuklama gerekçesi olarak kullandığı telefon kayıtlarının şüpheli avukatlarından birisinin Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi´nden talep edilmesi gerektiği aktarıldı. Mahkeme kararıyla alınacak konuşmaların şüpheli avukatlarına verilmesi ve şüpheli avukatlarının da bu konuşmaları basına vererek soruşturmada yetersiz deliller ile terör örgütü oluşumu suçlamasının yapıldığının kamuoyuna duyurulması önerildi. Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından İP-Karargah Evleri yapılanmasına ilişkin belgenin nasıl bir çalışma olduğuna dair belgenin işlenmesi üçüncü çözüm formülü olarak anlatıldı. Karargah Evleri yapılanması 2005 yılında MİT tarafından ortaya çıkarıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından İP Karargah Evleri´ne ilişkin belgenin içeriğine ait başka bilgi ve delil olup olmadığı yönündeki yazısına MİT´ten gönderilen cevabı yazının 441 nolu klasörde yer aldığı vurgulandı. Üçok, MİT´in bu yazısında yer alan İP/Karargah Evleri ile ilgili istihbari bilgi olmadığı duyumların ham ve işlenme den gönderildiği cevabın sanık avukatları aracılığı ile basma verilerek kamuoyu oluşturulmasını teklif etti.
´Oluşum gerçek değil´ açıklaması yapılarak ön alınacak
Dördüncü formül, sivil savcılık tarafından yürütülen Karargah Evleri soruşturmasının boşa çıkarılması için Askeri savcılık tarafından Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı verilmesi. Skandal notta şöyle deniliyor: Şu anda Askeri Savcılığımızca dinlemesi yapılan 35 şüphelinin Mart 2009´da dinleme süreleri bitecektir. Söz konusu dinlemelerin bitiminde Askeri Savcılığımızca tüm şüphelilerin kısa sure içerisinde sorgu ve savunmaları tespit edilerek Askeri Savcılığımızca ´OLAY´ olarak soruşturması yürütülen MİT belgesinin dışarıya çıkaran şahıs ile ilgili dava açılarak diğer ´taraftan içerinde belirtilen Karargah Evleri oluşumunun gerçek olmadığının ve ayrıca her hangi bir terör örgütü ile irtibatı bulunmaması nedeniyle ´Kovuşturmaya yer olmadığı kararı´ verilerek tüm delilleri ile birlikte kamuoyuna açıklanarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yürütülen soruşturmanın gerçekleri yansıtmadığının ve herhangi bir delile dayanmadığının bir yargı kararı ile kamuoyuna duyurulması ve bu hususun geniş şekilde basın yayın organlarında yer almasının sağlanması.
Her ayrıntıya kulp buldular biri hariç
Hakim Albay Üçok tarafından hazırlanan notta TSK´ya yakın gazete ve yazarlarına dosya ile ilgili bazı bilgilerin avukatlar aracılığı ile veya başka şekillerde temin etmelerinin sağlanması şeklinde ifadeler de yer aldı. Savcılık sorgusunda Karargah Evleri yapılanmasında adı geçen şahısların birbiriyle irtibatını bulamadığımız için soruşturmayı kapattık diyen Üçok, notta kendisini yalanlıyor. Askeri savcılığın illegal yapılanmada adı geçen şüphelilerin HTS telefon iletişim kayıtlarının birbiriyle irtibatını belirlediği tespit edildi. Üçok´un Dosyadaki tek handikap olarak değerlendirdiği bölüm notta şu şekilde yer aldı: HTS telefon iletişimlerine göre Alb. Cengiz Köylünün İşçi Partili M.Bora Perinçek ile; Kur. Plt.Yb.Osman Şen, Kur.Plt. Bnb.Mahmut Melih Başdemir ve Kur.Plt. Bnb.Hasan Günay Aktaş ile örgüt ile diri olarak gösterilen İbrahim Aslan ile; Hv.P.Alb.Sinan Kesici´nin İşçi Partili Mümine Öztürk ile; Hv.Plt.Kur.Bnb.Kemal Turan´ın Gebze Vatanseverler Güç Birliği Hareketi´nin Şube Başkanı Mehmet Özdemir ile yaptıkları görüşmeler bu dosyadaki tek handikap olarak değerlendirilmektedir.
İşçi partili sanıkların soruşturulmasında İşçi partili bilirkişi
Üçok´un iletişim bağlantılarını boşa çıkarmak için İşçi Partili Sami Toprak´ı neden bilirkişi olarak atadığı da bu notla gün yüzüne çıkmış oldu. İşçi Partisinden 2007 seçimlerinde milletvekili adayı olan Sami Toprak, elindeki bir yazılımla birinci ve ikinci kişilerin yaptığı görüşmelerin aslında üçüncü kişiler tarafından da yapılabileceğini ispatlamaya kalkmıştı. ( Bugün)
Karargah Evleri soruşturmasında yaşanan tuhaflıklar
Karargah Evleri soruşturmasını inanılmaz şekilde birbirlerini aklamak amacıyla evrak sahteciliği yaptıkları ortaya çıkan ve bu sebeple haklarında Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı´nca suç duyurusu yapılan, bu suç duyurusu dikkate alınmazsa resen soruşturma başlatılacağı belirtilen askeri savcılar yürütüyordu. Bu sahteciliği yapan savcılardan Mehmet Çelik kısa süre önce görevden alınmıştı. Soruşturmayı yürütmesine göz yumulan askeri Savcı Üçok´un son marifeti ise tutuklanmasına yol açan adi bir çete suçuna katılması oldu. Yardımcısı Çelik de aynı davada tutuklu. İşte bu askeri savcıların yürüttüğü Karargah Evleri operasyonundaki tuhaflıklar ?Aynı suçtan muvazzaf subayları tutuklayan Ergenekon savcılarının önü mü kesilmek isteniyor? sorusunu gündeme getirmişti. İşçi Partisi´nin TSK´ya sızma projesi olarak bilinen ´Karargah Evleri´ ile ilgili soruşturmanın TSK ayağında başlangıcından beri tuhaf gelişmeler yaşanıyor. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz´ün MİT tarafından konuyla ilgili dosya verildiğini öğrendiği Genelkurmay´a ´Durum ne, soruşturma ne aşamada?´ diye sorması üzerine soruşturma başlatmak zorunda kaldığı anlaşılan askeri savcılığın soruşturmanın başlangıcından beri gösterdiği tuhaflıklar giderek artmış, adeta canlı yayında takip ettiğimiz ve soruşturmanın üstünün örtülmek istendiği izlenimini giderek netleştiren ayrıntıların sayısı 10´a ulaşmıştı.
İşte soruşturmanın ´örtbas edildiği´ izlenimini veren bulgular:
1) 2005 yılında MİT Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından tespit edilerek soruşturulmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığı´na gönderilen Karargah Evleri yapılanması dosyasının üç yıl soruşturulmadan bekletilmesi ve Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz´ün Genelkurmay´a soruşturmanın ne durumda olduğunu sorması üzerine Genelkurmay´ın soruşturmayı yeni başlattığını bildirmesi.
2) Soruşturmayı inanılmaz şekilde birbirlerini aklamak amacıyla evrak sahteciliği yaptıkları ortaya çıkan ve bu sebeple haklarında Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı´nca suç duyurusu yapılan, bu suç duyurusu dikkate alınmazsa resen soruşturma başlatılacağı belirtilen askeri savcıların yürütüyor olması. Savcılardan birinin son üç yıldaki mal varlığının dikkat çekici artışı diğerinin de Çankaya belediyesi imar işlerinden çıkar sağladığı iddiası ve MSB´den kınama cezası alması. Aylarca süren bu suçlamalara karşı Genelkurmayın sessizliği. Savcılardan Üçok´un adi bir çete suçuna karışması ve tutuklanması. Yardımcısı Mehmet Çelik de daha sonra aynı soruşturma kapsamında tutuklandı.
3) İşçi Partisi´nce örgütlendiği iddia edilen Karargah Evleri yapılanmasıyla ilgili soruşturmaya İşçi partili bilirkişinin atanması.
4) 11 Şubat 2009´da düzenlenen Karargah Evleri gözaltı operasyonunun, Ergenekon operasyonu ve benzeri operasyonların aksine eş zamanlı ve şahısların bütün ev, işyeri, yazlık gibi adreslerinde zincirleme aramalarla yapılmayıp, kilit isimlerin ?davetiye? yöntemiyle gözaltına alınmış olması.
5) Operasyonun, İşçi Partisi´nin askeri savcılığa başvurarak soruşturma talep etmesi sonrası yapılması ve gözaltılar devam ederken İşçi Partisi´nin ´bakın biz aklanacağız suç duyurusunu zaten biz yaptık ve peşinden operasyon yapıldı´ diye açıklama yapmaları.
6) Operasyondan birkaç gün sonra gözaltındaki 6 sanığın da serbest bırakılması.
7) Kayseri 2. Hava İkmal Komutanlığı´nda, Karargah Evleri soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Cengiz Köylü´ye para yardımı toplanması için düzenlenen ve jandarmanın kurumsal ağına (intranetine) konulan yazılı emrin basına sızması ve daha sonra bu sızdırmayla suçlanan üç astsubayın gözaltına alınması. (Bu olay daha sonra astsubayların şikayetiyle ´hipnoz´ davası olarak bilinen davaya dönüştü.)
8) Gözaltı sürecinde astsubayların avukatları ve ailesiyle çok kısa süreler hariç görüştürülmemesi ve bu kısa görüşmelerde de sanıkların dikkat çeken davranış bozuklukları.
9) Askeri savcılık avukatlarının, tarih ve diğer bazı ayrıntılardaki dikkat çekici yanlışlıklar içeren yazılı savunmayla askeri savcıları ve gözaltıları savunmaya çalışması.
10) Soruşturmanın çok gizli olduğu belirtilerek avukat ve yakınlarıyla bile görüştürülmekten kaçınılan sanık astsubaylara ait ifadelerin basına sızdırılması.
Abdullah Harun
(29 Haziran 2010, 10:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Karargah Evleri soruşturmasının askerlerce örtbas edilmesi
Karargah Evleri gibi diğer soruşturmaları da karartmak istediler
Sahte çürük raporu soruşturması manşetlerimiz
Flaş!!! Çubuklu´nun ses kaydı Genelkurmay´ı sarsar: Üçok´un bilgisayarında belge temizliği
Hipnozlu Sorgu olayıyla ilgili tüm manşetlerimiz
Askerlerin Ergenekon ve diğer soruşturmalara müdahalesi