Yargıtay 11. Ceza dairesinin tartışmalı kararıyla tahliye edilen Erzincan Ergenekon davasının iki numaralı sanığı İlhan Cihaner, hakkında ifade veren tanıkları tehdit etti. Hukuksuz şekilde düşman mahkeme gördüğü Erzurum mahkemesinin yargılamasından kaçırılan, yargılanmadığı için de aklanamayan ´terör´ suçlaması altındaki Erzincan Başsavcısı Cihaner´in tekrar Başsavcılık görevine dönmesi hukukçuları çileden çıkardı. Adalet Bakanını göreve çağıran hukukçular Cihaner´in görevden alınmasını istediler. Emniyet içerisinde benzer durumlarda yetkililerin harekete geçtiğini ve soruşturma ve davanın selameti açısından görevden alma yoluna gidildiğini vurgulayan hukukçular terör suçlaması altındaki bir başsavcısının aklanmadan göreve devam etmesinin vahim bir hata olduğunu, adalet bakanlığının harekete geçmemesinin izah edilemeyeceği uyarısını yapıyorlar.
Adalet Bakanı neden Cihaner´i görevden almıyor?
Yargıtay 11. Ceza dairesinin tartışmalı kararıyla tahliye edilen Erzincan Ergenekon davasının iki numaralı sanığı İlhan Cihaner, hakkında ifade veren tanıkları tehdit etti. Hukuksuz şekilde düşman mahkeme gördüğü Erzurum mahkemesinin yargılamasından kaçırılan, yargılanmadığı için de aklanamayan ´terör´ suçlaması altındaki Erzincan Başsavcısı Cihaner´in tekrar Başsavcılık görevine dönmesi hukukçuları çileden çıkardı. Adalet Bakanını göreve çağıran hukukçular Cihaner´in görevden alınmasını istediler. Emniyet içerisinde benzer durumlarda yetkililerin harekete geçtiğini ve soruşturma ve davanın selameti açısından görevden alma yoluna gidildiğini vurgulayan hukukçular terör suçlaması altındaki bir başsavcısının aklanmadan göreve devam etmesinin vahim bir hata olduğunu, adalet bakanlığının harekete geçmemesinin izah edilemeyeceği uyarısını yapıyorlar.
Ergenekon´un Erzincan ayağıyla ilgili soruşturma kapsamında ´terör´ suçlamasıyla tutuklanan ancak Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin hukukdışı darbesiyle tahliye edilen Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, dün görev yerine geldi. Bazı vatandaşlarca yuhalanan Cihaner, Erzincan Adliyesi´ne Nerede kalmıştık diyerek girdi. Cihaner, makamında düzenlediği basın toplantısında ise ilginç ifadeler kullandı. Cihaner, gazetecilerin ´Gizli tanıklara yönelik bir soruşturmanız olacak mı?´ şeklindeki sorusuna şu karşılığı verdi: Gizli tanıkların mağduru olarak tabiî ki hukuk içinde, sırf gizli tanıklara yönelik söylemiyorum. Süreçte hukuk dışına çıktığımızı düşündüğümüz herkesle ilgili hesap soracağız. Burada da olsam başka bir yerde de olsam bu olacaktır. Ancak intikam furyası olmayacak. ´Gözaltı sürecinde direneceğim dediniz. Fiziksel mi olacaktı silahla mı olacaktı?´ şeklinde soru üzerine de şunları kaydetti: Orada kast edilen tabi ki fiziksel rencide içeren bir direniş. Ayrıca gelenlere karşı onların yapmak istediği şeyi ben de onlara yapabilirdim. Daha da güçlü olarak yapardım. Ama bir yargı güvenirliği, insanların yargıya adalete olan inancını sarsmamak, yani içinde kavga eden bir yargı, işte ya da yargıya güvenmeyen bir yargı mensubu gibi bir şeyden hep kaçındık. Cihaner, tekrar tutuklanma ihtimalinin olmadığını sözlerine ekledi. Cihaner´in terör örgütü üyeliğinden yargılandığını hatırlatan hukukçular bu gelişmeye tepkili. Hukukçuların görüşleri şöyle:
Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı: Hem görevi suistimalden hem evrakta sahtecilikten hem de görevi kötüye kullanmaktan Yargıtay´da yargılanıyor. Bir yandan terör suçundan, fevkalade ağır bir suçtan 4,5 ay tutuklu kalıyor. Tuhaf ve yetkisiz fiili bir tahliye ile çıkıp hiçbir şey olmamış gibi Erzincan Başsavcısı olarak koltuğuna oturuyor. Böyle bir tuhaflık asla kabul edilemez. Erzincan Başsavcısı olarak bu şahıs, adli kolluğun emniyet birimlerinin başında değerlendirme raporları verme yetkisine sahiptir. İlçelerdeki savcılar üzerinde gözetim ve denetim yetkisi vardır. Savcılara senede bir kere sicil verme yetkisi vardır... Böyle ağır bir soruşturma altındaki kişinin böyle önemli bir görevden uzaklaştırılması gerekir.
Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek: Kamu görevlisi hakkında ağır cezalık bir dava açıldığında soruşturmanın ve kovuşturmanın selameti bakımından açığa alınır. Kamu görevlisini açığa alma işlemi idari bir işlemdir. Açığa alma işlemi yapılmazsa görevine başlaması doğaldır. Başsavcı hakkında terör örgütüne üye olmaktan dava açılmış. Yargılaması şu anda devam ediyor... HSYK bu davada taraf gibi davrandı. Özel yetkili savcıları görevden aldığı gibi daha sonra da Yargıtay bu davayı gasp ederek alıp bir karar verdi. Bu aşamada idari yönden açığa alma işlemini yapacak olan yetkili merci HSYK dır. Ama HSYK o kadar zan altında ki Ergenekon suçlularını himaye eder tarzda davranıyor.
Eski Savcı Sacit Kayasu: Başsavcının açığa alınması en mantıklı yoldur. Göreve başladıktan sonra Adalet Bakanlığı Cihaner´in açığa alınmasını talep etme yetkisine sahiptir. Ben Adalet Bakanı olsam açığa alırım. Çünkü çok vahim bir iddia var. Kenan Evren hakkında iddianame tanzim etmekten beni açığa almışlardı. Bu kadar basit bir şeyden açığa alınıyorsa artık siz düşünün. ( Bugün)
Deliller karartılabilir, Cihaner´in görevine dönmesi yasal değil
25 Haziran 2010: Ergenekon´un Erzincan yapılanmasıyla ilgili davada 4 ay tutuklu kaldıktan sonra Yargıtay´ın devreye girerek serbest bıraktığı Başsavcı İlhan Cihaner´in görevine geri dönmesi tartışma başlattı. HSYK´nın daha önce görevini hukuka uygun yapan savcıları bile vazifeden aldığına dikkat çeken hukukçular, hakkında görevi kötüye kullanmak ve terör örgütü üyesi olmak suçlamaları bulunan Cihaner´in göreve iadesini ´çifte standart´ olarak görüyor. Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, Cihaner´in görevden alınması veya yerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle HSYK tarafından görevden uzaklaştırılan eski Savcı Sacit Kayasu, kurulun açık bir şekilde ayrımcılık yaptığını belirtirken, emekli Savcı Gültekin Avcı, Artık HSYK´nın prestiji tamamen dibe vurmuştur. HSYK, hukuki değil, tamamen siyasi bir konseydir. Verdiği karar bunun en açık örneğidir. diyor.
Delillerin karartılması tehlikesi var
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in tahliye olmasının üzerinden bir hafta bile geçmeden görevine başlaması, HSYK´yı yeniden tartışmaların odağına çekti. Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan, Şemdinli iddianamesini hazırlayan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya´nın başına gelenleri hatırlatırken, Cihaner´in hakkındaki suçlamaların çok daha ağır olduğunu kaydediyor. Soruşturma sürerken bir de suçu işlediği iddia edilen görev bölgesine gönderilmesinin, güç ve yetkilerinin tekrar verilmesinin izah edilemeyeceğini belirten Özkan, Böylece delilleri karartmak için tüm şartlar elverişli hale geldi. Hakkında delilleri karartma şüphesi varken delilleri yok edebileceği görevine geri gönderilmesinde kasıt var. Başsavcıya derhal görevden el çektirilmeli. şeklinde konuşuyor.
Görevden almak için kişinin suçlu olup olmadığı değil hakkındaki suçlamalar önemli
12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle HSYK tarafından görevden uzaklaştırılan eski Savcı Sacit Kayasu da Kurul´un açık bir şekilde ayrımcılık yaptığına işaret ediyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu´nun 77. maddesine göre Cihaner´in açığa alınması gerektiğine dikkat çeken Kayasu, HSYK´nın bu yetkiyi mutlaka kullanması lazım. Bu talep yerine getirilmezse HSYK toplum nazarındaki itibarını tamamen kaybeder. Çünkü o kişinin suçlu olup olmaması değil hakkındaki istinatlar önemli. Burada en kötü ihtimalle yer değişikliği yapılması gerekir. ifadelerini kullanıyor.
Yargılanan başsavcı polisi baskı altına alacak
Emekli Savcı Gültekin Avcı ise HSYK´nın yargıya ciddi şekilde saygısızlık yaptığını ifade ediyor. HSYK´nın ne kadar gayri ciddi ve taraflı bir şekilde davrandığını bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Avcı, şöyle devam ediyor: Böyle ağır bir soruşturma geçiren bir kişinin bu görevde bulunması mümkün değil. Cihaner terör suçundan ya da başka suçlardan mahkûm olsa bu süreçte başsavcı olarak görevine devam ettiğini düşündüğümüz süreçte verdiği zararları kim telafi edecek? Pek çok savcıyı zan altında bırakacak, orada görev yapan polisi psikolojik baskı altında tutacak. Yargılanan başsavcıyla tabii olarak oradaki savcı ve emniyet teşkilatının çalışabilmesi mümkün değil.
Aklandıktan sonra işbaşı yapmalıydı
Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanması devam eden Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in göreve başlamasına Erzincan kamuoyu tepki gösterdi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Cihaner´in hakkındaki yargılama bitmeden göreve başlamaması gerektiğini söylüyor. AK Parti Erzincan İl Başkanı Salih Eğinlioğlu, Başsavcı Cihaner´in devam eden hukuki süreç bitmeden yine aynı şehirde göreve başlamasının endişeye sebep olduğuna dikkat çekiyor. Eğinlioğlu, Başsavcımız ile alakalı yargı süreci devam ediyor. Kamuoyunda yargılanan ve hakkında önemli iddialar bulunan bir başsavcının yine aynı şehre görevlendirmesi nedeniyle bir endişe var. Başsavcının da gelir gelmez ´Nerede kalmıştık?´ demesi kamuoyunda bir endişeye neden oluyor. diyor. Büyük Birlik Partisi (BBP) Erzincan İl Başkanı Mustafa Karabulut, Cihaner´in hukuki süreç sona erene kadar göreve başlamaması gerektiğini ifade ediyor. Başsavcının terör örgütü üyeliği iddiasıyla yargılandığını hatırlatan Karabulut, şöyle konuşuyor: Bu durumdaki bir kişinin görevinin başında olmaması gerekir. Hukuki süreç netleşene kadar, aklanana kadar cumhuriyet başsavcılığı gibi bir görevde bulunmaması lazım. Erzincan Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gülbeyi Sezgin: Başsavcı beyin bu dava sonuçlanıncaya kadar göreve gelmemesinin hem kendisi hem de Erzincan için daha iyi olacağını düşünüyorum. şeklinde konuşuyor. Memur-Sen Erzincan İl Başkanı Temel Çiçek de Erzincan´da söz konusu davaya müdahil olanların kaygıları bulunduğunu belirterek, Şu an Erzincan´da bu davayla ilgili müdahil olmuş insanların kaygıları var. diyor. ( Zaman)
(24 Haziran 2010, 10:59), son güncel.: (25 Haziran 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Terör sanığı Cihaner´in görevine dönmesi Erzincan´da yuhalandı
Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz
İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi