Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özellikle yargı alanında çok kritik değişiklikleri içeren anayasa değişiklik paketini onayladı. Bu aşamadan sonra paket halkoyuna sunulacak.
FLAŞ!!! Cumhurbaşkanı paketi onayladı referandum süreci başladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özellikle yargı alanında çok kritik değişiklikleri içeren anayasa değişiklik paketini onayladı. Bu aşamadan sonra paket halkoyuna sunulacak.
17.10: Cumhurbaşkanı değişiklikleri onayladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ´Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun´u onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 5982 sayılı Kanunu, Anayasanın 175. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa gönderdi. Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri, TBMM Genel Kurulu´nda 330 ile 367 oy aralığında kabul edildiği için Resmi Gazete´de yayımlandıktan sonra halkoyuna sunulacak. Anayasa´nın, anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasını düzenleyen 175. maddesi, ´Meclisce üye tam sayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis´e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanır´ hükmünü içeriyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün onayladığı kanun, Anayasa´da çeşitli düzenlemeler öngörüyor. Bu düzenlemelerden en kritik üç tanesi, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu´nun (HSYK) üye yapılarının değişmesi ile sivillere yönelik suç işleyen askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını getiren düzenlemeler.
Bazı hukukçuların ´geri gönder´ çağrısı işe yaramadı
Aralarında Erdoğan Teziç, Mümtaz Soysal´ın da bulunduğu 14 hukukçu, Anayasa değişikliği paketini bir daha görüşülmesi için TBMM´ye geri gönderilmesi talebini içeren mektubu bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´e göndermişti. Cumhurbaşkanı Gül´e gönderildiği belirtilen mektupta, TBMM´de kabul edilen Anayasa değişikliği konusunda bazı endişelerin olduğu ifade ediliyordu. Anayasaların insan haklarını güvence altına almak üzere siyasal iktidarı kısıtlamak için yapıldığı savunulan açıklamada, yasama ve yürütmenin bağımsız bir yargı organı tarafından denetlenmesinin çoğulcu bir demokrasiyi benimseyen bir siyasal iktidarın yararına olacağı bildiriliyordu. Hukukçuların Anayasa değişikliği paketine ilişkin şekil ve esas yönünden eleştirilerinin de yer aldığı mektupta, şunlar kaydediliyordu: 1982 Anayasası döneminde bile siyasi partiler aralarında uzlaşarak anayasanın temel işlevine uygun önemli reformlar gerçekleştirmişlerdir. 1995 ve 2001 Anayasa Reformları bunların isabetli örneklerindendir. Bu deneyimleri bir yana iterek tek bir partinin dayatmasıyla Anayasa değişikliğine gidilmemelidir. Böyle bir yol seçilirse yapılacak anayasa değişikliği ulusun değil bu dayatmayı yapanların anayasası olur ve kalıcılık kazanamaz. Cumhurbaşkanı Gül´den Anayasa değişikliği paketinin bir daha görüşülmek üzere TBMM´ye geri göndermesinin talep edildiği mektupta bunun ülkede giderek tırmanmakta olan siyasal gerginliği ortadan kaldıracak ve uzlaşmaya dayalı gerçek bir anayasa reformunun yolunu açacağı savunuluyordu. Mektupta imzası bulunan 14 hukukçu arasında Erdoğan Teziç ve Mümtaz Soysal´ın yanı sıra İbrahim Kabaoğlu, Süheyl Batum ve Turgut Kazan da yer alıyordu. ( Cnnturk)
17.31: YSK olağanüstü toplandı
Yüksek Seçim Kurulu, referandum takvimini netleştirmek üzere olağanüstü toplandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün, Anayasa değişiklik paketine ilişkin kanunu halkoyuna sunulmak üzere yayınlanması için Başbakanlığa gönderdiğine ilişkin yazı Yüksek Seçim Kurulu´na ulaştı. Olağan toplantı yapmak üzere bir araya gelen Kurul´un, paketin halk oyuna sunulması konusunu da ele alabileceği belirtildi.
17.32: CHP Mahkemeye gidecek
CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün referanduma götürdüğü anayasa değişiklik paketinin iptali için yarın Anayasa Mahkemesi´ne başvuru yapacaklarını söyledi. Özyürek, referandumun önüne geçilmesi için de yürütmenin durdurulması yönünde karar alınmasını sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı´nın paketi referanduma götürmesi kararının ardından Özyürek şu açıklamayı yaptı: Farklı bir şey zaten beklemiyorduk. Sayın Gül, AKP´nin dayatmasıyla Cumhurbaşkanlığı´na seçilmiş ve hükümetin köşke gönderdiği bütün kararları onaylamıştır. CHP Anayasa değişiklik paketi için yarından itibaren Anayasa Mahkemesi´ne başvuracaktır. Yürütmeyi durdurma kararının verilmesi için başvuru yapılacaktır. Bu düzenleme anayasanın özüne aykırıdır. Kararı yüce mahkeme verecektir.. Bundan bir yıl önce sürekli YÖK ile AKP arasında bir kavgaya tanık olurduk. Şimdi neden yaşanmıyor? Çünkü YÖK teslim alındı. Daha önce TSK´yla tartışmalar olurdu, TSK susturulmuştur. Böyle bir tartışmaya tanık olamıyorsunuz. Şimdi hedefte yüksek yargı organları var. Anayasa değişikliğinin amacı da yüksek yargıyı ve HSYK´yı etkisizleştirmek ve Gül anayasa değişikliğini onaylamış. Geriye ne kalıyor, bir tek CHP kalıyor. Tabi tek başına CHP değil, Deniz Baykal´la birlikte yürüyen, demokratik cumhuriyeti inançla savunan bir CHP. Bunun için çok yollar denendi. Genel başkanımızı etkisizleştirmek için uydurma belgeler çıktı.
Yüksek Askeri şura kararlarına yargı yolu açılıyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün onayladığı kanun, Anayasa´da çeşitli düzenlemeler öngörüyor. Yüksek Askeri Şuranın (YAŞ) terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılacak.
Askeri yargı ile sivil yargı ayrımı netleşiyor
Askeri yargının görev alanı yeniden belirlenecek. Askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar, her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.
Anayasa Mahkemesi´nin yapısı değişiyor
Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılacak. Halen 11 asıl 4 yedek üyeli Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. TBMM, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3´er aday arasından, 1 üyeyi ise baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oyla seçecek. Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesince gösterilecek 3´er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK´ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3´er aday içinden seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından belirleyecek. Anayasa Mahkemesi iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak. Bölümler, başkanvekilinin başkanlığında 4 üyenin katılımı ile toplanacak. Genel Kurul ise mahkeme başkanının veya başkanın belirleyeceği başkanvekilinin başkanlığında en az 12 üye ile toplanacak. Bölümler ve genel kurul, kararlarını salt çoğunluk ile alacak. Siyasi partilere ilişkin dava ve başvurulara, iptal ve itiraz davaları ile Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara, Genel Kurul bakacak. Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla karar alacak. Şekil bozukluğuna dayalı iptal davaları, Anayasa Mahkemesince öncelikle incelenip karara bağlanacak. Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla baktığı davalar dışında kalan işleri, dosya üzerinden inceleyecek. Ancak, bireysel başvurularda duruşma yapılmasına karar verilebilecek. Mahkeme, gerekli gördüğü hallerde sözlü açıklamalarını dinlemek üzere ilgilileri ve konu üzerinde bilgisi olanları çağırabilecek, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davalarda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısından sonra kapatılması istenen siyasi partinin genel başkanlığının veya tayin edeceği bir vekilin savunmasını dinleyecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir kişi 2 defa üyeliğe seçilemeyecek. 12 yıldan önce yaş sınırını dolduran üye emekliye ayrılacak. Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri ´asıl üye´ sıfatını kazanacak.
HSYK´nın yapısı değişiyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılacak. HSYK´nın halen 7 olan üye sayısı 22´e, 5 olan yedek üye sayısı ise 12´a çıkarılacak. HSYK, 3 daire halinde çalışacak. HSYK´nın Başkanı, Adalet Bakanı olmaya devam edecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarının Kurulda yer alması uygulaması da sürecek. Kurulun, 4 asıl üyesi, yüksek öğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 3 yedek üyesi, Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi, Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca; 1 asıl ve 1 yedek üyesi, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde yapılacak. Kurulun ´meslekten çıkarma´ cezasına ilişkin kararlarına itiraz yolu getirilecek. Kurulun diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak. HSYK´nın mevcut asıl ve yedek üyelerinin görevleri, seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek.
12 Eylül darbecilerine yargı yolu açılıyor
12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi´nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırıldı. Böylece darbeyi yapan generaller, bu konuda zaman aşımı tartışması da olsa, yargılanabilecekler.
Referandumda paket tümüyle oylanacak: Ya evet ya da hayır
Anayasa değişikliği halkoyuna sunulurken tümüyle oylanacak.
(12 Mayıs 2010, 17:10)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: