Azınlıklara yönelik provokatif eylemlerin öngörüldüğü ´Kafes Operasyonu Eylem Planı´yla ilgili 3´ü tutuklu 33 sanıklı 65 sayfalık iddianamenin ek klasörleri DVD ortamına kaydedilerek avukatlara dağıtıldı. 6 ek klasördeki yüzlerce belge, korkunç Kontrgerilla eylem planlarına dair daha önce basına yansımayan ayrıntıları da içeriyor.
Kafes iddianamesinin ek klasörleri avukatlara dağıtıldı
Azınlıklara yönelik provokatif eylemlerin öngörüldüğü ´Kafes Operasyonu Eylem Planı´yla ilgili 3´ü tutuklu 33 sanıklı 65 sayfalık iddianamenin ek klasörleri DVD ortamına kaydedilerek avukatlara dağıtıldı. 6 ek klasördeki yüzlerce belge, korkunç Kontrgerilla eylem planlarına dair daha önce basına yansımayan ayrıntıları da içeriyor.
Belgelere göre, Koç Müzesi´ne gezmek için gelen 300 öğrencinin gezeceği yerlerden biri olan Uluç Ali Reis denizaltısında bulunan patlayıcıların, denizaltının en hassas yeri olan iskandil cihazı (derinlik ölçme) adı verilen bölgeye konulduğu görülüyor. Daha önce pek dikkat çekmeyen bir ayrıntı da ek klasörlerde ortaya çıktı. Buna göre Hakim Oktay Kuban, Kafes şüphelilerinden ikisi hakkında tahliye kararı vermiş ve bu karara savcıların itirazı üzerine iki şüpheli heyetteki diğer üç hakim tarafından tutuklanmış. Bu olayın benzeri Balyoz soruşturmasında da yaşanmıştı. İstanbul 12. Ağır Ceza mahkemesine HSYK´nın Korsan kararnamesiyle atanan üye hakim Kuban, nöbetçi olduğu hafta 20´den fazla Balyoz ve Ergenekon şüphelisini tahliye etmiş, savcıların itirazı üzerine de tahliye kararlarının tamamı heyetteki diğer üç hakim tarafından iptal edilerek şüpheliler tekrar tutuklanmıştı. Belgelerde Kuban´ın ayrıca Kafes iddianamesinde eksikler olduğu gerekçesiyle iadesini ve ayrıca sanıkların asker olması nedeniyle dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesini istediği, ancak heyetteki diğer hakimlerin Kuban´ın görüşlerine katılmadığı bilgisi de yeralıyor. Delil klasörlerinde talimatla ifadesi alınan Koramiral Kadir Sağdıç´ın 34, Tuğamiral Fatih Ilğar´ın ise 42 sayfalık savcılık ifadeleri yer aldı. Sanık Ahmet Feyyaz Öğütçü´nün İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde verdiği 61 sayfalık ifade ile Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´nde Cumhuriyet Savcılarından Ercan Şafak ve Murat Yönder´e verdiği 2 sayfalık ifade de klasörlerde bulunuyor.
Başsavcıvekili Seçkin: Komutanları sorgulamak görevim değil
15 Haziran 2010: Savcılar Ercan Şafak ve Mehmet Murat Yönder´in, 2 Aralık 2009 tarihinde verdiği kararda Ahmet Feyyaz Öğütçü, Kadir Sağdıç ve Mehmet Fatih Ilğar´ın dosyasını diğer şüphelilerden ayırdığı da ortaya çıktı. Kararda generallerin ifadelerinin Başsavcı ya da vekilinin alması gerektiğini belirtildi. Ancak Başsavcı Vekili Olcay Seçkin tarafından 11 Aralık 2009´da verilen kararla, 3 komutanın, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü´nün 1 Ocak 2006 tarihli genelgesinde belirtilen görev ve görevlilerden olmadığı belirtildi. Savcı Murat Yönder de 28 Ocak 2010´da verdiği kararla komutanların dosyasını diğerleriyle birleştirdi.
Cephaneyi dökmüşler
Ek klasörlerde Feyyaz Öğütçü´nün 24 Şubat 2010 tarihinde savcılar Ercan Şafak ve Murat Yönder´e verdiği ifadesi de yer aldı. Öğütçü´nün ifadelerindeki ´Ege Denizi´ne tatbikatta cephane dökülmesiyle mücadele ettim´ sözleri dikkat çekti. Öğütçü´nün, Koç Müzesi´ndeki patlayıcılarla ilgili olarak da ´İmha rutindi onun için Emniyet´e haber vermeyi düşünmedik´ dediği öğrenildi.
Gizli Tanık olamadı
Davanın sanıklarından Balıkesir Erdek Mayın Filo Komutanlığı´nda görevli sivil memur Tanju Veli Aydın´ın Ergenekon soruşturması kapsamında gizli tanık olmak istediği ortaya çıktı. Ancak Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar Aydın´ın davanın şüphelisi olmasını gerekçe göstererek bu talebini reddetti. Pişmanlık yasasından faydalanabileceği belirtilen Aydın´ın amirleriyle ilgili bildiklerini polise anlattığı ve emniyette müşteki sıfatıyla ifadesinin alındığı öğrenildi.
Kelleli uyarı
Tekvando Avrupa Şampiyonu ve milli sporcu da olan Aydın, Ergenekon savcılarına verdiği ifadede Tuğamiral Türkmen tarafından kendisine imzalatılmak istenen evrakları imzalamaması halinde ´tepsi içerisinde kelleni İstanbul savcılarına göndeririz´ diye tehdit edildiğini söyledi. Aydın, buna rağmen evrakları imzalamadığını da belirtti.İfadesinde Kafes Eylem Planı ve diğer dokümanlar hakkındaki sorulara bilmediği yanıtını veren Tuğamiral Mehmet Fatih İlgar, planı ´sözde´ diye niteledi. Tuğamiral İlgar, dokümanlarda kullanılan ibarelerinde askeri literatüre uymadığını söyledi.
Amirale fuhuş sorgusu
İlgar´a ´Fuhuş Çetesi´ adlı belgedeki iddialar ve kadınlarla ilişkisi de soruldu. Fuhuş çetesi dokümanını ilk kez savcılıkta gördüğünü ifade eden Tuğamiral İlgar, şu yanıtı verdi: ´Sözde fuhuş çetesi ile ilgili her hangi bir ilgim ve bilgim yoktur. Gerek kişilik ve aile yapım gerekse bu konudaki ahlaki değer anlayışım ve bulunduğum mevkii böylesine bir sözde çetenin varlığı ile ilişkilendirilmemi imkansız kılmaktadır.´
´Ses kaydı bana ait değil´
Kafes Eylem Planı ile ilgili İzmir Cumhuriyet Savcılığı´nda 16.02.2010 tarihinde 34 sayfa ifade veren Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, 2008 yılında internet sitelerine düşen ses kaydının kendisine ait olmadığını söylüyor. Koç Müzesi´ndeki denizaltıya yerleştirilen patlayıcı maddelerle ilgili bilgisi olmadığını da söyleyen Sağdıç, ´Basında ısrarla 400 kg patlayıcı diyerek abartıldı´ diyerek amacın halk arasında infial yaratmak olduğunu savunmuş.
Deniz Kuvvetleri istihbaratı da Kafes´i soruşturmuş
Soruşturma kapsamında 3´ü tutuklu 33 sanığın soruşturma savcılarına ifade verdikleri tarihin yaklaşık üç ay öncesinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´na (DKK) bağlı istihbaratçı subaylar tarafından sorgulandığı ortaya çıktı. İfade ve sorgulama tutanaklarına göre savcılar, şüphelilere ´Kafes Eylem Planı´nı daha önceden duyup duymadığını´ sormuş. Şüpheli subay ve astsubayların sorgu metinlerinde DKK´dan gelen bir ekibin kendileriyle yaptığı mülakatta duydukları iddiası yar alıyor.
Savcıların ´Dink cinayeti´ değerlendirmesi
Ergenekon savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder tarafından hazırlanan Kafes iddianamesinin eklerinde Hrant Dink, Rahip Santaro ile Zirve Yayınevi Cinayetlerine de yer verildi. Cinayetlerde bir takım sanıkların yakalandığını ancak daha ileri gidilemediğinin vurgulandığı değerlendirmede şöyle denildi: Bu üç olay ele alındığında yapılış tarzları ve sonuçları itibariyle özellikle ülkemizde yaşayan azınlık ve gayrimüslim vatandaşların dehşete düşmesini ve ülkemizde güvenle yaşayıp yaşamadıkları soruları gündeme getirmiştir. Güvenlik güçlerinin gayrimüslim ve azınlıklara yönelik yapılan saldırıları önleme konusunda zafiyet içerisinde olduğu, hükümetinde aynı şekilde bu tür eylemlere duyarsız kaldığı ve bu eylemleri gerçekleştiren odaklarla işbirliği halinde olduğu düşüncesi oluşturulmaya çalışarak, hükümetin iç ve dış kamuoyunda zor durumda bırakılmaya çalışıldığı ve ülkede kaos ortamının hazırlanılmasının amaçlandığı açık bir şekilde görülmektedir.´
Kafes´te henüz ele geçmeyen mühimmat
Klasörlerde, Kafes eylem planı belgesinde yeralan mühimmatların yarısının ele geçirilemediği iddiaları da var. İşte kayıp mühimmat listesi: Lav: 30 Adet, Hakem bombası: 7 Adet, İnfilaklı Fitil: 30 m., Sis Kutusu : 45 Adet, 9-19 Fişek: 907 Adet, C-3 Patlayıcı: 450 gr., Fişek: 3017 Adet. ( Akşam)
Kafes davası 15 Haziran´da başlıyor
Aralarında eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve İzmir Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar´ın yer aldığı 33 sanıklı Kafes davasının ilk duruşması 15 Haziran´da yapılacak.
(14 Nisan 2010, 15:14), son güncel.: (15 Nisan 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kafes iddianamesinde arama yap
Kafes Eylem Planı manşetlerimiz