İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Darbe Planı kapsamında görülen davada Hakim Oktay Kuban´ın tahliye ettiği 21 sanık için yakalama ve tutuklama kararı verdi. 21 kişinin içinde GATA´ya sevk edilen Çetin Doğan da var. Böylece Hakim Kuban´ın nöbetçi olduğu geçen hafta içinde vermiş olduğu kararların tümü iptal edilmiş oldu. Bugünkü iptal kararlarını ´oybirliği ile´ veren mahkeme heyeti nöbetçi hakim Oktay Kuban´ı ´hakim yasa ile çerçevesi çizilmiş takdir hakkını sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanamaz´ diyerek soyut gerekçelerle tahliye kararları vermekle de suçladı.
FLAŞ!!! Hakim Kuban´ın tüm kararları oybirliğiyle iptal
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Darbe Planı kapsamında görülen davada Hakim Oktay Kuban´ın tahliye ettiği 21 sanık için yakalama ve tutuklama kararı verdi. 21 kişinin içinde GATA´ya sevk edilen Çetin Doğan da var. Böylece Hakim Kuban´ın nöbetçi olduğu geçen hafta içinde vermiş olduğu kararların tümü iptal edilmiş oldu. Bugünkü iptal kararlarını ´oybirliği ile´ veren mahkeme heyeti nöbetçi hakim Oktay Kuban´ı ´Hakim yasa ile çerçevesi çizilmiş takdir hakkını sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanamaz. Şüpheliler lehine bir olgu ortaya çıkmadan, denetimden geçen ve kesinleşen kararı bir gün sonra başka bir nöbetçi hakimin kaldırması; yasanın özüne ve hukukun ruhuna uygun düşmez. Takdir hakkının kişilerin güç, nüfuz ve sosyal konumlarına göre kullanılması, Anayasa´nın eşitlik ilkesine aykırıdır.´ diyerek ağır şekilde eleştirdi ve soyut gerekçelerle tahliye kararları vermekle suçladı.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban´ın, tahliye ettiği Balyoz zanlıları için Ergenekon savcılarının itirazı üzerine, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı çıkartıldı. Geçtiğimiz perşembe gecesi, aralarında Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın aralarında bulunduğu 8´i emekli 11´i muvazzaf 19 asker Nöbetçi Hakim Oktay Kuban´ın kararıyla tahliye edilmiş, iki muvazzaf asker de tutuklanma talebiyle kendisine sevkedilen Kuban tarafından serbest bırakılmıştı. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tahliyelere itiraz ederek İstanbul 12. Ağır Ceza Heyeti´ne başvuruda bulundu.
´TAKDİR HAKKININ KİŞİLERİN GÜÇ, NÜFUZ VE SOSYAL KONUMLARINA GÖRE KULLANILMASI, ANAYASA´NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR´
KARARLARI OYBİRLİĞİ İLE İPTAL EDEN HEYETTEN, KUBAN´A AĞIR ELEŞTİRİ
Heyet bugün ´oybirliği ile´ aldığı kararda tahliye edilen 21 sanığın yeniden tutuklanmasına karar verdi. Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan şüphelilerin sayısı böylece 28´e yükseldi. Perşembe gecesi tahliye olan Balyoz Darbe Planı´nın altında imzası olduğu iddia edilen Orgeneral Çetin Doğan cuma günü bel fıtığı rahatsızlığından dolayı GATA´ya yatırılmıştı. Bundan dolayı Doğan´ın tedavisi devam ettiği sürece cezaevine girmeyebileceği ileri sürülüyor. Güne damgasını vuran gelişme sadece tahliyelerin iptali değil, tahliye kararlarını veren Hakim Oktay Kuban´a üç kişilik mahkeme heyetinin ağır şekilde eleştirmesi oldu. Bugünkü iptal kararlarını ´oybirliği ile´ veren mahkeme heyeti nöbetçi hakim Oktay Kuban´ı ´Hakim yasa ile çerçevesi çizilmiş takdir hakkını sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanamaz. Şüpheliler lehine bir olgu ortaya çıkmadan, denetimden geçen ve kesinleşen kararı bir gün sonra başka bir nöbetçi hakimin kaldırması; yasanın özüne ve hukukun ruhuna uygun düşmez. Takdir hakkının kişilerin güç, nüfuz ve sosyal konumlarına göre kullanılması, Anayasa´nın eşitlik ilkesine aykırıdır.´ diyerek ağır şekilde eleştirdi ve soyut gerekçelerle tahliye kararları vermekle suçladı.
Kamuoyu gibi hakimler de HSYK truva atının farkında
Mahkeme, kararında, Oktay Kuban´a adeta hukuk dersi verdi. Kararda, Kuban´a atıfta bulunularak, ´hakim, yasa ile çerçevesi çizilmiş takdir hakkını sınırsız, sorumsuz ve keyfî kullanamaz´ denildi. Kuban´ın kararının ´somut olgularla çelişen soyut gerekçeye dayalı usul ve yasaya aykırı olduğu´ aktarıldı. Şöyle denildi: Verilecek tahliye kararının hukuka, usule ve tutuklama tedbirinin ruhuna uygun olması için, tutuklama nedenlerinde şüpheliler lehine yeni olguların ortaya çıkması gerekir. Aksinin kabulü tutuklama tedbirinin amacına uygun düşmeyeceği gibi, ilk tutuklama kararından sonra itiraz üzerine üç kişilik hakimler heyeti tarafından denetimden geçen ve kesinleşen kararın bir gün sonrasında başka bir nöbetçi hakimlik kararıyla ortadan kaldırılması anlamına gelir ki; bu durumda hakimlik kararlarının üç kişilik heyetten oluşan ve denetim mercii olan heyet kararlarına üstünlüğü anlamına gelir. Bu da yasanın özüne ve hukukun ruhuna uygun düşmeyecektir. Aksinin kabulü, takdir hakkının kişilerin güç, nüfuz ve sosyal konumlarına göre kullanılması anlamına gelir, bu durum ise Anayasa´nın eşitlik ilkesine aykırı ve takdir hakkının keyfiliği olarak algılanabilir. İlk tutuklama kararının İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimliği tarafından verildiği ve bu karara yapılan itirazların aynı mahkeme heyetince reddedildiği belirtilen kararda, verilen ve kesinleşen tutuklama kararlarından sonra tutuklama şartlarından şüpheliler lehine yeni olgular ve değişiklik bulunmadığı kaydedildi: İlk tutuklama tarihinden bu yana, tutukluluk süresinde makul süre yönünden tartışmayı gerektirecek bir sürecin de bulunmadığı, şüphelilerin üzerine atılı eylemin CMK 100/3-a-11 maddesinde düzenlenen anayasal düzeni ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan sayıldığı tüm evrak kapsamından açıkça anlaşılmaktadır.
İtiraz edilen tahliyelerden sadece biri geçerli sayıldı o da Kuban´a ait değil
Mahkeme heyeti, savcıların yeniden tutuklanmasını istediği Emekli Tümamiral Özer Karabulut´un tutuklanmasına gerek görmedi. Karabulut, İstanbul 12. Ağır Ceza mahkemesinin nöbetçi hakimi Oktay Kuban tarafından değil İstanbul 11. Ağır Ceza mahkemesi heyetince daha önce tahliye edilmişti.
İşte tutuklanacak olan 21 kişinin isimleri
Önce tahliye edilen arkasından da yeniden tutuklama kararı çıkarılan 8´i emekli 13´ü muvazzaf 21 askerin isimleri şöyle: Emekli askerler: Korgeneral Engin Alan, Orgeneral Çetin Doğan, Tuğgeneral Süha Tanyeli, Tuğgeneral İzzet Ocak, Albay Kubilay Aktaş, Albay Suat Aytın, Albay Bülent Tuncay, Albay Ümit Özcan. Muvazzaf askerler: Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Bekir Memiş, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Recep Yıldız, Albay Mustafa Önsel, Yarbay Ali Rıza Sözen, Astsubay Musa Fariz, Yarbay Hanifi Yıldırım.
Oktay Kuban´ın diğer icraatları
Hakim Oktay Kuban´ın son günlerde Balyoz ve Ergenekon soruşturmaları şüphelilerine verdiği skandal tahliye kararları ilk değil. HSYK´nın 2009 yaz döneminde korsan kararname ile Ergenekon davalarına bakan mahkemelerden İstanbul 12. Ağır Ceza´ya atadığı Hakim Oktay Kuban göreve başlar başlamaz icraatlarına hızlı başladı. Orjinali ortaya çıktıktan sonra tekrar tutuklanan ıslak imzalı belgenin sahibi Albay Dursun Çiçek´i ´delil yetersizliği´ gerekçesiyle sürpriz şekilde tahliye etti. Bu tahliyeye cezaevine yerleşeceği inancıyla bavuluyla gelen Albay Çiçek bile şaşırdı. ´Amirallere Suikast´ davasında tüm tutukluların delil yetersizliği gerekçesiyle tahliye edilmelerini istedi. Ancak mahkemenin diğer iki üyesinin bu görüşe katılmaması üzerine muhalefet şerhi düşerek tahliye taleplerinin reddine katılmak zorunda kaldı. Yakın zamanda görüşülen Kafes iddianamesini kabul etmek istemedi, davanın askeri mahkemeye gönderilmesini ve bazı tutuklu sanıkların da tahliye edilmesini istedi. Ancak mahkeme heyetindeki diğer iki hakimin aksi yöndeki görüşleri üzerine muhalefet şerhi düşerek iddianameyi kabul etmek zorunda kaldı.
HSYK Başkanvekili´ne hassas sorular soruldu
HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, İstanbul Barosu´nun ödülünü aldıktan sonra bazı sorulara muhatap oldu. Özbek, Balyoz tahliyelerini karar veren hakimlerin 8 ay önce HSYK tarafından atanması ve Erzincan´da yürütülen Ergenekon Terör Örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´e ´dinlendiğine´ yönelik resmi evrakların Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´na ait telefondan fakslanmasına ilişkin belgeli habere tatmin edici cevaplar vermedi. Özbek, şahsını ve HSYK´yı ilgilendiren bu 2 konudaki sorulara cevap vermekten kaçındı: Soru: Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´nde 6 Özel Yetkili Mahkeme bulunuyor. Her mahkeme asgari olarak 3 asil ve bir yedek üye olarak hesaplansa, 24 üye yapıyor. Söz konusu 24 üyeden sadece 3 üyenin Ergenekon ve Balyoz sanıklarının tutukluluğunu kaldırıyor. Tahliyelere karar veren 3 üye de, 8 ay önce HSYK tarafından atanmış hakimler... AK Parti iktidarından önce Özel Yetkili Mahkemelere atanan hakim ve savcılar, sanıklar hakkında tutuklama kararı verirken, 8 ay önce atanan üyelerin tahliye kararı vermesi eleştiriliyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? - Kadir Özbek: Anladım. Ne tutuklama kararlarına, ne onların gerekçelerine, ne de tahliye kararlarını biliyorum. Bu konuda kurul üyesi olarak bir şey demem. Soru: Tahliye kararı verenler hep aynı isimler... - Kadir Özbek: Hayır, hayır... Bir şey söylemem mümkün değil. Soru: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´na ait telefondan Ergenekon sanığı Cihaner´e, ´dinlenildiğine´ ilişkin evraklar fakslanmış... 31 Aralık 2009 tarihinde, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu´nun bulunduğu katta yer alan Siyasi Partiler Bölümü´nden, söz konusu mahkeme kararının İlhan Cihaner´e fakslandığı görülüyor... Abdurrahman Yalçınkaya, faks gönderilmesine ilişkin incelemenin başlatıldığını açıkladı. Bir hukukçu olarak ne düşünüyorsunuz? - Kadir Özbek: Bu bizim konumuz değil. Önümüze herhangi bir şekilde gelirse bakarız. Soru: Faksın çekildiği katta 1. sınıf hakimler de var. Bizzat sizi ilgilendiriyor? - Kadir Özbek: Benim bir şey söylememi istiyorsunuz ama benle ilgili olmadığını ifade ediyorum. Ardından Kadir Özbek, taslakla ilgili görüşlerini açıkladıklarını belirterek, Gerekirse daha sonra size ayrıntılı bilgi sunacağım dedi. (Vakit)
Doğan´ın avukatı, Kuban´a hukuk dersi veren mahkeme heyetini eleştirdi
Çetin Doğan hakkındaki yakalama kararının kaldırılması istendi
05 Nisan 2010: Balyoz soruşturması kapsamında tahliye edildikten sonra savcıların itirazı üzerine haklarında yakalama kararı verilen 21 kişi arasında bulunan eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen, kararı veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başvuruda bulunarak yakalama kararının kaldırılmasını istedi. Mahkemeye 4 sayfalık dilekçe veren Ülgen, mahkeme kararının vahim hukuki hatalar içerdiğini ve Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun (CMK) 104/2. maddesindeki açık ve emredicilik hükmüne aykırılık oluşturduğunu savundu. Ülgen, mahkemenin değerlendirme yaparken, savcılık itirazını bir tutukluluğa itiraz sonucu salıverme gibi gördüğünü, CMK´nın 105 ve 260. maddelerinin ise yanlış değerlendirildiğini iddia etti. Mahkemenin kararda gerekçeleri açıklarken temel hukuk hataları yaptığını da ileri süren Ülgen, tahliye kararlarında hakimin takdir hakkının ´sınırsız, sorumsuz ve keyfi´ kullanılamayacağını belirten mahkemenin, tahliyenin kaldırılması kararında da sınırsız, sorumsuz ve keyfi davranıp davranmayacağının sorulması gerektiğini ifade etti.
Doğan´ın avukatı: Mahkeme Kuban´ın medyada yargısız infaza tabi tutulduğunu da dikkate almalıydı
Ülgen, tahliye yönünde karar veren üye hakim Oktay Kuban´ın bir kısım medyada yargısız infaza tabi tutulmasını da mahkemenin dikkate almadığını iddia etti. Avukat Ülgen, hakim kararını kaldıran ve müvekkili Doğan´a yakalama emri çıkartılmasını içeren mahkeme kararından geri dönülmesini ve bunun reddi halinde itirazın değerlendirilmesi için dilekçenin bir üst mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderilmesini talep etti. Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ülgen, Doğan´ın tetkiklerinin devam ettiğini söyledi. Ülgen, Hastanede bazı kontroller yapıldı. Bugün sabah da tansiyon 18 20 seviyesinde yüksek seyrediyor. Tabi bu olayların da etkisi var. Ameliyatın ne zaman ve nasıl olacağı hem kardiyoloji doktorunun hem fizik tedavi uzmanının hem de nöroloğun birlikte konsültasyonu sonucu belli olacak. Bugün akşam saatlerinde bu işin netleşeceğini düşünüyoruz. dedi. Doğan hakkında yakalama kararı çıkarılan biri ve kendisi hastanede. Bu durumda usul nedir? sorusuna Ülgen, Doktor raporları bunun sonucunu belirleyecektir. Eğer doktorlar bu rahatsızlığın cezaevi koşullarında da sağlatılması yönünde bir rapor verirse Çetin Paşa o taktirde cezaevine gönderilecek. Yok cezaevi koşulları değil de hastane koşullarında yapılması gerekli görülürse o taktirde de burada tedavisine devam edilecek. Usul bu şekilde. cevabını verdi. Ülgen, yakalama kararı ile ilgili henüz bir tebligat veya işlem yapılmadığını kaydetti. ( Cihan)
(04 Nisan 2010, 18:05), son güncel.: (05 Nisan 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kuban´ın tahliyeleri görüşülecek
Balyoz tutuklusu uyuma tahliye başvurusu yap Kuban nöbette
Oktay Kuban manşetlerimiz
Balyoz gözaltılarının güncel listesi
Balyoz Planı manşetlerimiz
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi