Son dönemde verdikleri kritik ve hukuk dışı kararlarla kendilerini ülkeyi idare eden gerçek hükümet olarak gördüklerini belli eden yargıdaki Kontrgerillacılara Anayasa Mahkemesi´nden ders gibi bir karar geldi. Danıştay´ın Diyanet yasasına itirazını değerlendiren Yüksek Mahkeme, ´Meclis yargı kararına konu olanlar dahil, her türlü düzenleme yapma hakkına sahiptir´ dedi.
Danıştay´ı üzen karar: Meclis her türlü düzenlemeyi yapabilir
Son dönemde verdikleri kritik ve hukuk dışı kararlarla kendilerini ülkeyi idare eden gerçek hükümet olarak gördüklerini belli eden yargıdaki Kontrgerillacılara Anayasa Mahkemesi´nden ders gibi bir karar geldi. Danıştay´ın Diyanet yasasına itirazını değerlendiren Yüksek Mahkeme, ´Meclis yargı kararına konu olanlar dahil, her türlü düzenleme yapma hakkına sahiptir´ dedi.
Anayasa Mahkemesi, son zamanlarda yürütülen tartışmalara ışık tutacak nitelikte tarihi bir karara imza attı. Anayasa Mahkemesi, yasama ve yürütmenin mahkeme kararı bulunan bir konuda değişiklik yapamayacağı yönündeki Danıştay görüşünü kabul etmedi. Yüksek Mahkeme, TBMM´nin anayasaya aykırı olmamak koşuluyla, mahkeme kararına konu olsa bile her türlü düzenlemeyi yapma yetkisi olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu´nun ilköğretim 5´inci sınıfı bitiren çocukların Kuran kursuna devam etmesini düzenleyen Diyanet İşleri Başkanlığı´nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun ilgili maddesinin iptali için 30 Aralık 2004´te yaptığı başvurusuna verdiği ret gerekçesini açıkladı. Yüksek Mahkemenin Resmi Gazete´de yayımlanan gerekçesinde, son zamanlardaki tartışmalara açıklık getirecek değerlendirmeler de yer aldı.
Danıştay verdiği kararlara aykırı yasa istemiyor!
Danıştay başvurusunda sözkonusu düzenlemenin 8 yıllık eğitim kanununa ve anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti. Başvuruda ayrıca Danıştay 8. Daire´nin konu hakkında daha önce aldığı kararlara atıfta bulunularak ?Yasama Organının yapacağı düzenlemelerde daha önce aynı konuda verilen yargı kararlarını etkisiz kılacak biçimde yasa çıkarmama yükümlülüğünün bulunduğu açıktır. Yargı´nın verdiği kararlara uyulması gerekirken, Danıştay´ın hukuka aykırı bulduğu kurallar, bu defa yasa ile düzenlenerek Anayasanın 138. maddesi ihlal edilmiştir? denildi. Anayasa Mahkemesi, 8 Ekim 2009´da yaptığı görüşmede, iptal başvurusunu oy çokluğu ile reddetti.
Diyanet anayasal kuruluş Meclis her durumda yasa yapabilir
Dün Resmi Gazete´de yayımlanan ret gerekçesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı´nın anayasal bir kurum olduğunu vurgulayan Yüksek Mahkeme, Kuran kurslarının laik eğitimi zedeleyeceği yönündeki Danıştay görüşüne karşı çıktı. Gerekçeli kararda din eğitiminin çocuklar için önemine değinilerek söz konusu düzenlemede kursların 5´inci sınıfı bitirenler için kişilerin kendi isteği ve velilerin izniyle Milli Eğitim bakanlığı gözetiminde Diyanet İşleri Başkanlığınca yaz döneminde açılacak Kuran kurslarının, ´sekiz yıllık zorunlu ve kesintisiz laik eğitim ve öğretim faaliyetini engellemesinin söz konusu olmadığı´ vurgulandı. Anayasa Mahkemesi, Danıştay´ın yargı kararı bulunan bir konuda yasama ve yürütmenin yeni bir düzenleme yapamayacağı yönündeki görüşüne de katılmadı. Yüksek Mahkeme, ?Yasa koyucunun Anayasa´ya aykırı olmamak koşuluyla düzenleme yapması yasama yetkisi içinde bulunduğundan, mahkeme kararlarına konu olmuş alanlarda da bu yetki geçerlidir? dedi. Bu gerekçe, özellikle son dönemlerde sık sık gündeme gelen yeni katsayı belirlemede mahkeme kararına rağmen farklı düzenleme yapılamayacağı konusundaki tartışmalara da ışık tutacak. Ayrıca, AK Parti´ye açılacak olası kapatma davası sırasında parti kapatmaları ile ilgili yeni düzenleme yapılamayacağı yönündeki tartışmalara açıklık getirilmiş oldu. ( Star)
(20 Mart 2010, 14:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: