Ergenekon iddianamelerinin 6´ncısı olan, ´Kafes Eylem Planı´ ile ilgili 33 sanıklı iddianame oy çokluğu ile kabul edildi. Mahkeme heyetinden Hakim Oktay Kuban, iddianamenin iadesi yönünde oy kullandı. Oktay Kuban kamuoyunca yakından tanınan birisi. En önemli icraatı, orjinali ortaya çıktığı halde ıslak imzalı belgenin sahibi Albay Dursun Çiçek´i ´delil yetersizliği´ gerekçesiyle sürpriz şekilde tahliye etmiş olması. Oktay Kuban´ın diğer icraatları da buna benzer şekilde. Örneğin ´amirallere suikast´ davasının tutuklu teğmenlerinin de yine delil yetersizliği gerekçesiyle tahliye edilmelerini isteğine olumlu yaklaşmış, ancak mahkemenin diğer iki üyesinin bu görüşe katılmaması üzerine tahliye talepleri reddedilmişti. İddianamede yer alan en çarpıcı eylemlerden biri, İstanbul Haliç´te bulunan Koç Müzesi´ndeki Uluç Ali Reis denizaltısının ziyaretçi öğrencilerle dolu haldeyken havaya uçurulması ve çok sayıdaki öğrencinin ölümüyle toplumda hükümet aleyhine kaos ortamı oluşturulması. 65 sayfadan oluşan iddianamede bir numaralı sanık emekli Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü... Öğütçü´nün, müzedeki denizaltıda bekçi tarafından tesadüfen bulunan patlayıcıları polise ve sivil savcılara haber vermeden aceleyle Beykoz SAT arazisinde imha ettirdiği ortaya çıkmıştı. İddianame Pazartesi günü savcılık tarafından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne ´Poyrazköy´ davasıyla birleştirme talepli olarak teslim edilmişti. 12. Ağır Ceza, Poyrazköy ve Amirallere Suikast davalarına da bakıyor. İddianameyi kabul eden mahkeme, Poyrazköy davasıyla birleştirilme talebine ise 15 Haziran 2010 tarihinde görülecek olan ilk duruşmada karar verecek. Mahkeme, ayrıca tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç´ın tahliye taleplerini de reddetti.
FLAŞ!!! 6. Ergenekon iddianamesi ´Kafes´ kabul edildi
Ergenekon iddianamelerinin 6´ncısı olan, ´Kafes Eylem Planı´ ile ilgili 33 sanıklı iddianame oy çokluğu ile kabul edildi. Mahkeme heyetinden Hakim Oktay Kuban, iddianamenin iadesi yönünde oy kullandı. Oktay Kuban kamuoyunca yakından tanınan birisi. En önemli icraatı, orjinali ortaya çıktığı halde ıslak imzalı belgenin sahibi Albay Dursun Çiçek´i ´delil yetersizliği´ gerekçesiyle sürpriz şekilde tahliye etmiş olması. Oktay Kuban´ın diğer icraatları da buna benzer şekilde. Örneğin ´amirallere suikast´ davasının tutuklu teğmenlerinin de yine delil yetersizliği gerekçesiyle tahliye edilmelerini istemiş, ancak mahkemenin diğer iki üyesinin bu görüşe katılmaması üzerine tahliye talepleri reddedilmişti. İddianamede yer alan en çarpıcı eylemlerden biri, İstanbul Haliç´te bulunan Koç Müzesi´ndeki Uluç Ali Reis denizaltısının ziyaretçi öğrencilerle dolu haldeyken havaya uçurulması ve çok sayıdaki öğrencinin ölümüyle toplumda hükümet aleyhine kaos ortamı oluşturulması. 65 sayfadan oluşan iddianamede bir numaralı sanık emekli Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü... Öğütçü´nün, müzedeki denizaltıda bekçi tarafından tesadüfen bulunan patlayıcıları polise ve sivil savcılara haber vermeden aceleyle Beykoz SAT arazisinde imha ettirdiği ortaya çıkmıştı. İddianame Pazartesi günü savcılık tarafından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne ´Poyrazköy´ davasıyla birleştirme talepli olarak teslim edilmişti. 12. Ağır Ceza, Poyrazköy ve Amirallere Suikast davalarına da bakıyor. İddianameyi kabul eden mahkeme, Poyrazköy davasıyla birleştirilme talebine ise 15 Haziran 2010 tarihinde görülecek olan ilk duruşmada karar verecek. Mahkeme, ayrıca tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç´ın tahliye taleplerini de reddetti.
(Eklenme tarihi: 23 Mart 2010)
13.30: İddianame kabul edildi
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ´Kafes Eylem Planı´na ilişkin hazırlanan iddianameyi kabul etti. İl duruşma 15 Haziran 2010 tarihinde görülecek. 12. Ağır Ceza Mahkemesi Kafes eylem planı davasının Poyrazköy davasıyla birleştirilmesine ilk duruşmada karar verecek. İddianamenin 1 numaralı sanığı Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü. İddianamede 3´ü tutuklu 33 sanık var. Mahkeme, ayrıca tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç´ın tahliye taleplerini de reddetti.
12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Oktay Kuban, iddianameyi kabul etmek istemedi, sivillere yönelik eylem planlayanların askeri mahkemede yargılanmasını istedi
Islak imzacıya jet tahliye veren Kuban bir kez daha kendini belli etti
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ´oy çokluğu´ ile kabul edilen ´Kafes Eylem Planı´ iddianamesine, üye hakim Oktay Kuban tarafından muhalefet şerhi konuldu. İstanbul Cumhuriyet Başavcılığınca hazırlanan iddianamenin değerlendirilmesine ilişkin mahkeme kararında, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ve arkadaşları hakkında ´Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak´ suçundan hazırlanan iddianamenin, mahkeme heyetince incelendiği belirtildi. Kararda, CMK´nın 170/3. maddesi gereğince, iddianamede bulunması gereken hususların tek tek gösterildiği ve aynı kanunun 174. maddesine göre ise iddianamenin iade edilmesini gerektirecek herhangi bir husus görülmediği kaydedilerek, iddianamenin kabul edilmesine hükmedildiği belirtildi. ´İddianame, dosya üzerinde üye Hakim Oktay Kuban´ın iddianamenin iadesi yönündeki karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verildi´ ifadesi kullanılan kararda, hakim Kuban´ın muhalefet şerhi gerekçeleri sıralandı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Ekim 2009´da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne atanan hakim Oktay Kuban, ´muhalefet şerhi´ yazısında, davanın askeri mahkemeye gönderilmesini savundu ve davanın tutuklu sanıkları Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç´ın kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olgular bulunmadığı gerekçesiyle tahliye edilmelerini de istedi. Kuban şerhinde ayrıca, CMK´nın 160/2. maddesine göre Cumhuriyet Savcısının maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için emrindeki adli kolluk görevlileri marifetiyle şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almak ve şüphelinin hakkını korumakla yükümlü olduğunu belirtti. CMK´nın 170. ve 174. maddelerine göre iddianamenin iadesine karar verilmesi gerektiğini dile getiren Kuban, iade nedenlerini şöyle sıraladı:
Oktay Kuban´ın itirazları
´-Şüpheliler hakkındaki suçlamaya delil olarak gösterilen ihbar mektubu ve elektronik posta ihbarlarının nereden, kim tarafından gönderildiği ve kimliğinin ne olduğunun araştırılmamış olması, ihbarda bulunanın kimliğinin açıklanmasının sakıncasının olup olmadığının yazılmamış olması. -Şüpheli Kadir Sağdıç hakkında delil olarak gösterilen ve internet haber, video paylaşım sitelerinden alındığı açıklanan ses kaydının şüpheliye ait olup olmadığı konusunda kriminal inceleme yapılmadan delil olarak gösterilmiş olması. -Delil olarak gösterilen ve savcılığa Serdar Cem ismiyle gönderilen 2 ihbar mektubu ekindeki CD´lerde bulunan adli emanetteki belgelerin ne olduğu ve şüpheli Kadir Sağdıç´ın örgütsel faaliyeti ile ilişkilendirilmemiş olması. -Şüpheli Kadir Sağdıç hakkında diğer sanıklarla aynı mail grubu içerisinde yer aldığı delil olarak gösterilmesine rağmen, bu irtibatın örgütsel ilişkiye ilişkin olduğuna dair bir araştırmanın ve ilişkilendirmenin yapılmamış olması. -Şüpheli Mehmet Fatih İlgar hakkında delil olarak gösterilen ´Dilek Bozkaya´ başlıklı bilgisayar çıktısının ne anlama geldiği ve şüphelinin iddia edilen örgütsel faaliyeti ile ilgisinin ilişkilendirilerek açıklanmamış olması. -Şüpheli Levent Gülmen hakkında delil olarak gösterilen isimsiz, imzasız ihbar mektubundaki ´Levent Gülmen´in delilleri kaçırarak gizlediği´ hususunun delillerin ne olduğu ve böyle bir olayın olup olmadığı konusunun araştırılmamış olması. -Şüpheli Ümit Özbek hakkında delil olarak gösterilen isimsiz, imzasız ihbar mektubundaki ´kayıp el bombaları, tabanca, gerçeğe aykırı belge düzenleme´ iddiaları hakkında bir araştırmanın yapılmamış olması ve bu ihbardaki iddiaların şüphelinin örgütsel faaliyeti ile ilişkilendirilmemiş olması. Ayrıca, 24 şüpheli hakkında ´terör örgütü üyesi oldukları´ iddiasına tek delil olarak gösterilen ve Levent Bektaş´ın iş yerinde elde edilen DVD´deki bilgilerle örgütsel ilişkilerinin neden ve nasıl olduğunun da ilişkilendirilmeden anlatılmadığını savunan Kuban, deniz ve yol kenarlarına bırakılan mühimmatların, şüphelilerle ilişkisini gösterir delillerinin neler olduğunun da araştırılmadığını ve delillerin şüphelilerle ilişkilendirilmediğini dile getirdi. Hakim Kuban, ´İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinin CMK 170 ve 174. maddeleri gereğince iade edilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan iddianamenin kabulü yönündeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum´ ifadesini kullandı.
Hakim Kuban: Dava askeri mahkemeye gitsin
Hakim Oktay Kuban, davanın tutuklu sanıkları Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç´ın kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olgular bulunmadığı gerekçesiyle tahliye edilmelerini de istedi. Hakim Kuban, davanın Askeri Mahkeme´de görülmesi gerektiğini savunarak da karara şerh koydu. Kuban gerekçesinde ?Sanıkların üyesi olduğu örgütün TSK içerisinde hücre yapılanması yürüttüğü, asker olan şahısların örgütün askeri yapılanmasında yer aldıkları, sanıklar hakkında üzerlerine atılı suçları askeri mahallerde, askerlik hizmeti sırasında, aralarında askerlik görevi gereği ilişki kurarak, araç-gereç ve irtibatlarının askerlik görevleri sırasında yaptıkları anlatılmaktadır? iddiasında bulundu. Oktay Kuban ilk olarak Ergenekon savcılarının görevden alınması girişimi nedeniyle uzun süre kilitlenen HSYK Yaz Kararnamesi ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne atanmasıyla gündeme geldi. Kuban, geçici görevle gittiği 9. Ağır Ceza Mahkemesi´nde Albay Dursun Çiçek´in ikinci kez tahliye edilmesi kararına da imza attı. Oktay Kuban, Kafes Eylem Planı´nın birleştirilmesi istenen Amirallere Suikast iddianamesi kabul edilirken tutuklu 9 teğmenin tahliye edilmesini istemiş ve muhalefet şerhi yazmıştı. ( Star)
Kafes iddianamesinde temel suçlama: Ergenekon üyesi olmak
´Kafes eylem planı´na ilişkin hazırlanan ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 33 sanığın, ´Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyesi olmak´ suçundan 7,5 ile 15´er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 65 sayfalık iddianamede, şüpheliler Ahmet Feyyaz Öğütçü, Kadir Sağdıç, Mehmet Fatih İlgar´ın ´Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede ´Danışma Kurulu´ adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu oldukları´ belirtildi. İddianamede, Mücahit Erakyol, Deniz Erki, Tanju Veli Aydın, Emre Sezenler, Hüseyin Doğancı, İsmail Bak, Metin Samancı, Levent Gülmen, Aydın Ayhan Saraçoğlu, Bülent Aydın, Bora Coşkun, Süleyman Erharat, Murat Aslan, Emre Tepeli, İbrahim Öztürk, Halil Özsaraç, Gürol Yurdunal, Ümit Özbek, Bülent Karaoğlu, Daylan Muslu, Hüseyin Erol, Mehmet İnce, Alpay Belleyici, İsmail Zühtü Tümer, Levent Olcaner, Özgür Erken, Metin Fidan, Türker Doğanca, Mesut Adanur ve Metin Keskin´in eylemlerinin de ´Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmenin üyesi olmak´ suçunu oluşturduğu kaydedildi. İddianamede, tüm sanıkların, TCK´nin 314. maddesinin 2. fıkrası ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu´nun 5. maddesi uyarınca 7,5 ile 15´er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istendi. ( Habertürk)
Koç Müze denizaltısındaki patlayıcıları imha eden askerlere takipsizlik
12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ´Kafes´ iddianamesinde Rahmi Koç Müzesi´nde sergilenen Uluç Ali Reis denizaltısında bulunan mühimmat ve patlayıcıların ortaya çıkmasının ardından Kuzey Deniz Saha Komutanlığı yetkililerince teslim alındığı anlatıldı. Patlayıcıların tutunak karşılığında askerler tarafından müzeden teslim alındığını ve patlayıcıların teslim alan askerlerden Üçvş. Yalçın Çetin´in kendi cep telefonu ile görüntülediğinin belirtildiği iddianamede,Cep telefonu ile kaydedilen patlayıcılara ait resimlerin silinmiş olması sebebiyle bu personel ve ekipte görevli olup imha işlemini gerçekleştiren, fotoğrafların silinmesini talimatını veren Dz.Bnb. Bülent Başarkanoğlu hakkında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı´nca yürütülen soruşturmanın takipsizlik kararı ile sonuçlandırıldığı anlaşılmıştır denildi.
Ermenileri tehdit mektupları Bektaş´taki kayıtlarla örtüşüyor
Poyrazköy davası iddianamesinde yer alan ihbar maillerinin de yer aldığı iddianamede Ermeni asıllı vatandaşlara ve kurumlara gönderilen tehdit mektuplarına da yer verildi.İddianamede Temel Malatyalı ismiyle ´Son uyarı ve ikaz´ diye gönderilen mektuba yer verilerek, ´Yapılan araştırma sonucunda söz konusu tehdit mektubun Surp Harç Yatılı Ermeni Lisesi, Özel Kalfayan Ermeni Kız Yurdu, Eseyan İlköğretim Okulu Özel Dadyan Ermeni Lisesi´ne gönderildiği tespit edilmiştir.İhbarda belirtilen Kasımpaşa Postanesinden Ermeni Kiliselerine, okullarına, gazetelere, gayrimüslim vatandaşların evlerine tehdit içerikli mektup gönderilmesi eyleminin bu şekilde gerçekleştiği, ihbar içeriğinin sanık Levent Bektaş´tan ele geçen DVD´deki kayıtların birbiriyle örtüştüğü anlaşılmıştır ?Poyrazköy´de ele geçen mühimmatın hangi askeri birliklere ait olduğu tespit edilmiştir´ denilen iddianamede, mühimmatların Jandarma Genel Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Genel Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı´na ait olduğu belirtildi. ( Milliyet)
Aramalar askerlerce engellenince suçlardan bir kısmı ortaya çıkarılamadı: Asker suçu örttü
İddianamede şok tespit: Askerin arama şerhi soruşturmayı engelledi
20 Mart 2010: Kafes Eylem Planı iddianamesinde, şüphelilerle ilgili bölüme geçilmeden önce savcılar çök önemli bir ayrıntıya vurgu yaptılar. Savcıların değerlendirmelerinde, daha önce Poyrazköy´deki muvazzaf sanıklara yönelik Gölcük Donanmasında yapılan arama ve el koyma işlemlerinde yaşanan engellemelerin, sanıklara yönelik arama ve delil toplanmayı da engellediği belirtiliyor. Yapılan değerlendirmede, Poyrazköy soruşturmasındaki şüphelilerin Askeri makamlarında yapılan aramalarda ele geçirilen hard disklerin ve diğer dijital delillerin asıllarının ve imajlarının hala Cumhuriyet Savcılarına teslim edilmediği için Kafes iddianamesindeki sanıkların da askeri mahaldeki adreslerinde arama yapılamadığı ifade ediliyor. Ayrıca değerlendirmede daha önceki aramalarda yaşanan sıkıntılara da dikkat çekiliyor. ( Yenişafak)
(19 Mart 2010, 13:30), son güncel.: (23 Mart 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kafes iddianamesinde arama yap
Kafes İddianamesi (PDF)
Kafes İddianamesi (DOC)
Kafes Eylem Planı manşetlerimiz
Balyoz Planı manşetlerimiz
Oktay Kuban ile ilgili manşetlerimiz
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Poyrazköy´de araziye gömülü bulunan silahlar soruşturması
Poyrazköy iddianamesinin tamamı (PDF)