Ergenekon Terör Örgütü üyeliğinden halen tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in, reddi hakim talebinde bulunabilmek için arama ve tutuklama kararını veren hakimler hakkında tazminat davası açacağı öne sürüldü. Cihaner´in, bir HSYK üyesi ve YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan´la birlikte geliştirdikleri bu stratejiyi deneyeceği ve bu yolla tahliye taleplerini reddeden hakimlerle arasında ´husumet´ doğduğu gerekçesiyle redd-i hakim talebinde bulunacağı belirtildi.
Yargıya sızmış Kontrgerillacılardan Cihaner için ilginç girişimler
Ergenekon Terör Örgütü üyeliğinden halen tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in, reddi hakim talebinde bulunabilmek için arama ve tutuklama kararını veren hakimler hakkında tazminat davası açacağı öne sürüldü. Cihaner´in, bir HSYK üyesi ve YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan´la birlikte geliştirdikleri bu stratejiyi deneyeceği ve bu yolla tahliye taleplerini reddeden hakimlerle arasında ´husumet´ doğduğu gerekçesiyle redd-i hakim talebinde bulunacağı belirtildi. Ancak akşam saatlerinde Erzurum 2. Ağır Ceza´dan Kontrgerillacıları şok eden iki haber geldi. Mahkeme Erzincan iddianamesini kabul etti. İddianamede Saldıray Berk 1 nolu, Cihaner ise 2 nolu sanık. Diğer haber ise Cihaner´in tahliye talebinin 3´ncü kez reddedilmesi oldu.
Kafaları komplolara çalışıyor
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in Ergenekon terör örgütü üyeliği iddiasıyla tutuklanmasının ardından Erzurum-Erzincan-Ankara hattında hukuk tarihinde görülmeyen gelişmeler yaşanıyor. HSYK´nın Başsavcı Cihaner´i gözaltına alınması kararını veren 4 savcının yetkisini kaldırmasının ardından, Erzurum Başsavcılığı´na 3 özel yetkili savcı atandı. Yeni atanan Başsavcı Vekili Taner Aksakal, Cihaner´in adresinin sabit olduğunu gerekçe göstererek, avukatların talebi doğrultusunda tahliye talebinde bulundu. Ancak özel yetkili Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner hakkındaki delil durumu ve yüklenen suçun tutukluluğunun devamını gerektirdiğini belirterek tahliye taleplerini reddetti. Cihaner´in avukatları Erzurum´un bir üst mahkemesi olan özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi´ne itiraz etti. Diyarbakır´daki mahkeme de itirazları reddetti. Bütün bu girişimlerden sonuç alamayan Cihaner´e bir HSYK üyesi ile YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan´ın hukuk desteği vererek, hakimin reddini sağlayabilmek için manevi tazminat davası açması yönünde akıl verdikleri iddia edildi. Verilen taktiğe göre Cihaner, önce davasına bakan mahkeme heyetinin gerek arama kararı gerekse tutuklama kararının hukuka aykırı olduğu ve kararda hukuk ihlalleri yaşandığı gerekçesiyle mahkeme heyeti aleyhine manevi tazminat davası açacak.
İşleri güçleri entrika: Beğenilmeyen bir hakim nasıl suçlu duruma düşürülebilir?..
Hakimleri devre dışı bırakmak için farklı bir yöntem
HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun ve YARSAV Başkanı Ülker ikilisinin geliştirdikleri iddia edilen taktiğe göre, Cihaner şu stratejiyi izleyecek: Önce davasına bakan mahkeme heyetinin gerek arama gerekse tutuklama kararının hukuka aykırı olduğu ve kararda hukuk ihlalleri yaşandığı gerekçesiyle mahkeme heyeti aleyhine manevi tazminat davası açacak.Bu dava açıldıktan sonra Cihaner, söz konusu Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile aralarında husumet bulunduğunu iddia ederek reddi hakim talebinde bulunacak. Sonrasında da uygun bir hakimin atanması için HSYK devreye girecek. Hukukta ceza davası hakimi kendisiyle husumeti olan birinin davasına bakamıyor. Bu davadan, öncelikle çekilmesi bekleniyor. Çekilmezse hakkında reddi hakim müracaatı yapılıyor. Bu reddi hakim talebi üzerine bir ilgili mahkeme bir karar veriyor. Karara itiraz da yapılabiliyor. ( Zaman)
Avukatı tutukluluğa 3. kez itiraz etti
Tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in avukatı Turgut Kazan müvekkilinin tutukluluk haline 3. kez itiraz etti. Ergenekon soruşturması kapsamında eski Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından tutuklattırılan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in serbest kalması için avukatları çalışmalarını sürdürüyor.
Mahkemenin bir üyesi değişti mi?
Bugün sabah saatlerinde Erzurum´a gelen Cihaner´in avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin serbest bırakılması için 3. kez Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başvurarak tutukluluk haline itiraz etti. Öte yandan mahkemenin bir üyesinin değiştiği iddia edildi. ( Cihan)
İbret verici ayak oyunları
Soruşturmaya bakan ve tutuklamayı yapan önceki Savcıları HSYK´yı devreye sokarak skandal şekilde soruşturmadan aldıran Kontrgerillacıların, tutuklama kararını veren hakimleri de devre dışı bırakmaya çalışması Kontrgerillaların yargı kadrolarına ne kadar derin sızdığını gösteriyor. Deşifre olmak ve tepki çekmek pahasına ayak oyunlarını deniyor olmaları zor durumda olduklarını, birşeyler yapmazlarsa tükenecekleri şeklinde değerlendiriliyor.
HSYK Başkanvekili´nin Erzincan´daki savcıları aradığının belgesi
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in evinde ve ofisinde yapılan aramaların kamera kayıtları ve kayıtlarda yer alan konuşmalar ilk kez yayınlandı. Görüntülerde HSYK Başkanvekili Kadir Özbek´in hem İlhan Cihaner´i hem de aramayı yapan savcıyı aradığı görülüyor. Oysa Özbek, kendisinin Cihaner´i değil Cihaner´in kendisini aradığını iddia etmiş, gazetecilere yaptığı açıklamada İlhan Bey beni makamından aradı demişti. Özbek, Cihaner ve aramaya eşlik eden Rasim Karakullukçu ile telefonda görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından telekulaktan şikayet ederek dinlendiğini iddia etmişti. Habertürk´te yayınlanan görüntüler dinlenme iddialarını da çürütüyor. Çünkü Özbek´in her iki savcıyı da kameralar çalışırken aradığı görülüyor. Başsavcı Cihaner Adliye´deki odası arandığı sırada telefonda şu sözleri sarfediyor: Yerimdeyim Başkanım. Arkadaşlar geldiler, arama yapıyorlar. Daha sonra gözaltı olacakmış. Ben fiziki olarak direnmeyi düşünüyorum. Cihaner´in evindeki görüntülerde ise polislerin Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu´nun nezaretinde arama yaptığı sırada Karakullukçu´nun telefonunun çaldığı görülüyor. Görüntülerde yapılan konuşmadan arayan kişinin HSYK Başkanvekili Kadir Özbek olduğunu anlaşılıyor. Daha önce bu telefon görüşmeleri Kadir Özbek´e sorulmuş, Özbek konuşmaları doğrulamıştı. Özbek Cihaner´le konuşmasında ´kendisinin direneceğim´ tavrına karşı çıktığını söylediğini de belirtmişti. HSYK başkanvekili Özbek´in halen yürüyen bir soruşturmada savcıları araması, terör örgütü üyeliği suçlaması yapılan bir başsavcıya da arama esnasında moral desteği vermesi hukukçular tarafından savcılara gözdağı ve yargıya doğrudan müdahale olarak yorumlanıyor, aramayı ve soruşturmayı yapan savcılar üzerinde mutlaka baskı oluşturacağı belirtiliyor. Telefon görüşmesinde Özbek´in savcılardan sicil numaralarını istediği de iddia edilmiş ancak bu iddia Özbek tarafından yalanlanmıştı. ( Habertürk, Cnnturk)
Mahkeme üyesinin değiştiği haberi doğrulandı
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in tutuklanmasına karar veren Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nin üye hakimi İsmail Şahin´in yerine bugün itibariyle üye Sefa Bilal göreve başladı. Erzurum Yüksek Güvenlikli H Tipi´nde tutuklu bulunan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in tutuklanmasına karar veren Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde nöbet değişimi yaşandı. Başkanlığını Hakim Mustafa Karatay´ın yaptığı mahkemenin üye hakimlerinden İsmail Şahin´in bugün itibariyle görevini üye Sefa Bilal devraldı. Değişimin aylık rutin üye değişimi olduğu iddia edildi. Üye Hakim İsmail Şahin, Savcı Osman Şanal´ın yerine göreve gelen Özel Yetkili Savcı Taner Aksakal´ın tahliye talebini reddeden hakimdi. ( Cihan)
19.25: Cihaner´in tahliye talebine üçüncü kez red
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in tahliye talebi üçüncü kez mahkeme tarafından reddedildi. Erzurum H Tipi Cezaevi´nde 12 gündür tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in avukatı Turgut Kazan tarafından verilen tahliye dilekçesi reddedildi. Erzurum 2 Numaralı Ağır Ceza Mahkemesi´ne öğle saatlerinde verilen tahliye dilekçesi, mahkeme tarafından 19.00 sularında reddedildi. Karar Cihaner´in avukatı Kazan´a tebliğ edildi. ( Cihan)
Olayın üzerine gidildikçe Özbek yalpalamaya başladı: İlhan Bey´i biz mi aradık onlar mı aradı tam bilmiyorum
02 Mart 2010: HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, savcılarla yaptığı telefon görüşmelerinin ortaya çıkması üzerine ilginç bir savunma yaptı. Görüntülerin kendisini yalanlamadığını iddia eden Özbek, suçu sekterlere attı. Özbek, Oraya bağlamaları sekreterlerin işi. Önce makamından aranmış gibi bir sıralama yapılmış, aradan yarım saat geçtikten sonra ´İlhan Bey telefonda!´ dediler. İlhan Bey´i biz mi aradık onlar mı aradı tam bilmiyorum. dedi. Özbek, ilk açıklamalarının aksine Cihaner´in evinde aramayı yapan savcı Rasim Karakullukçu´yu da kendisinin telefona istediğini itiraf etti. Özbek, bu konuda şu görüşü dile getirdi: Arkadaşlarla toplantı salonunda çalışırken sekreterlere arattım. Birinci aramada ´Makamı cevap vermiyor.´ dediler, ´Cepten de aradık, şimdi görüşmesi mümkün değil.´ dediler. ´Evini arayın!´ dedim. Bir süre sonra evi bağlandı. Arama devam ediyordu. İlhan Bey´in eşi dediler. ´Geçmiş olsun hanımefendi, nedir mesele?´ dedim. Arama yapıyorlar, dedi. ´Kimler var?´ dedim. Savcı bey var polis var, dedi. Bir görüşebilir miyim dedim. Bilgi almak için; çünkü o zamana kadar herhangi bir bilgi yok. Savcının sesi çok derinden ve kesik kesik geliyordu. HSYK Başkan Vekili Özbek, bu telefon görüşmeleriyle ilgili sorular üzerine, konuşmaları doğrulamıştı. Özbek, Cihaner´le konuşmasında ´kendisinin direneceğim´ tavrına karşı çıktığını söylediğini de belirtmişti. Özbek, evdeki aramayı yapan savcının adını anlayamadığı için tekrarlattığını ve savcının ´arama yapıyoruz efendim´ dediğini iddia etmişti. ( Zaman)
(01 Mart 2010, 11:57), son güncel.: (03 Mart 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İşte Cihaner´in bürosunda yapılan arama ve HSYK başkanvekilinin telefonla aramasının görüntüleri
İşte adım adım Erzincan´daki Islak Komplo ve boşa çıkarılması
Erzincan´da savcı İlhan Cihaner ve Jandarma´nın ´ıslak imza´ operasyonları
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
HSYK üzerinden Ergenekon davasını akamete uğratma çabaları
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi