İstanbul merkezli 16 ilde düzenlenen ve Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütünün (Fetö) talimatıyla 2010 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bazı subaylara kurulan askeri casusluk kumpasını konu alan operasyonda gözaltı kararı verilen 32 kişiden 11'i yakalandı.
08.02.2022 13:46 İstanbul merkezli 16 ilde düzenlenen ve Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütünün (Fetö) talimatıyla 2010 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bazı subaylara kurulan askeri casusluk kumpasını konu alan operasyonda gözaltı kararı verilen 32 kişiden 11'i yakalandı.
21 Aralık'taki gelişmeye göre, operasyon İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. İstanbul merkezli 16 ilde düzenlenen baskında 11 şüpheli yakalandı. Operasyon kapsamında haklarında yakalama kararı olan 8 şüphelinin FETÖ dosyaları kapsamında daha önce tutuklandığı öğrenildi.
81 SUBAY MAĞDUR EDİLDİ
Soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gerçekleştirildiği öğrenildi. Operasyonunun 2010 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bazı subaylara kurulan askeri casusluk soruşturmasıyla ilgili olduğu belirtildi. FETÖ'ye karşı oldukları için örgütün hedefindeki subaylara sahte fuhuş ihbarlarıyla soruşturma başlatıldığı belirtildi. Bu yöntemle 81 subayın mağdur edilmişti.
Dosya kapsamında haklarında gözaltı kararı olan şüpheliler arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde dönemin kritik şubelerindeki müdürlerin de bulunduğu belirtildi.
Askeri casusluk ve fuhuş soruşturmaları önce İstanbul ardından İzmir'de yürütülmüştü. İstanbul'da görülen davaya "kamikaze hakim" olarak da bilinen Fetöcü Metin Özçelik bakmıştı. Özçelik halen çeşitli davalarda aldığı hapis cezaları nedeniyle hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor. Davanın soruşturmasını ise Ergenekon savcılarından Fikret Seçen yürütmüştü. Fikret Seçen halen firari durumda bulunuyor. İstanbul'daki bu kumpası konu alan geniş kapsamlı bir dava henüz açılmamış, ancak İzmir'deki kumpası konu alan iki ayrı dava açılmış ve hapis cezalarıyla sonuçlanmıştı.
DAVA İHBAR MEKTUBUYLA BAŞLADI
Soruşturma 10 Ağustos 2010'da İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen “ihbar mektubu”yla başladı. 357 asker hakkında “casusluk” iddiasıyla iddianame hazırlandı.
Dava, bir dönem kamuoyunun en çok konuştuğu adli dosyalardan bir haline geldi.
Sonradan Emniyet, adliye, TSK ve istihbarat birimleri içine sızan FETÖ üyeleri tarafından kurgulandığı mahkeme kararıyla tespit edilen bu davada, askerlerin devletin gizli belgelerini çalarak yabancı istihbarat örgütlerine sızdırdığı ve çok sayıda üst düzey bürokratı da fişlediği öne sürülüyordu.
2016'da biten mahkeme sonucunda haklarında 2 yıldan müebbete kadar hapis cezaları istenen sanıkların tümü beraat etti.
Soruşturma kapsamında ele geçirildiği iddia edilen “Pandora” isimli harddiskte çeşitli kurumların yöneticileri tarafından hazırlanan bilgi notları olduğu ileri sürülmüş ve bilgi notlarında bürokratların gayriahlaki ilişkileri ve çeşitli zaafları olduğu yazılıydı.
NARİN KORKMAZ GÜNLERCE TÜRKİYE GÜNDEMİNDE KALDI
Türkiye kamuoyunu uzun süre meşgul eden İzmir'deki gizli bilgi ve belge davasının, en dikkat çeken isimlerinden birisi olan Narin Korkmaz, 785 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.
Üniformalı ve askeri tesislerdeki seksi fotoğrafları iddianamede yer alan ve koordinatörler arasında gösterilen üniversite öğrencisi Narin Korkmaz şöyle ifade vermişti:
“2008 senesinde bir arkadaşım vasıtasıyla 3 askerle aynı evde kaldım. Hayatımda geçirdiğim en güzel günlerdi. Karşılıksız ve çıkar gözetmeksizin arkadaşlık yaptık. Çok zaman geçirdiğim için ben de kendimi bunlardan birisi gibi görmeye başladım. Saplantı gibi olmaya başladı, onlar gibi davranmaya başladım. Türk askerine karşı hayranlık duymam bu kadar yadırganmamalı” demişti.
104 FETÖ'CÜYE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Askeri Casusluk Davası'nda rol alanlar hakkında 2017'de başlayan karşı dava 2 yıl sonra sona erdi. Dönemin savcıları, hakimleri, emniyet yetkililerinin dışında Fetullah Gülen ile kardeşi ve yeğeni de sanıklar arasındaydı. 280 kişinin yargılandığı dava sonucunda 104 kişiye ağırlaştırılmış müebbet, 21 sanığa 20 yıl, 31 sanığa 7 yıl ile 10 yıl arasında değişen cezalar verildi.
Casusluk davası kapatılıyor mu, Hayır! İşte kumpası gösteren şok kanıtlar
Paralel Yapı-03.11.2015-İzmir 90 sanık (ilk 68) Askeri Casusluk Kumpası (1) ve Emniyet yap. davası (bitti)
Paralel Yapı-07.07.2016-İzmir 95 sanık (ilk 103) Askeri Casusluk Kumpası (2) ve TSK yapılanması davası (bitti)
Paralel Yapı-10.09.2018-İzmir 1 sanık Askeri Casusluk Davası Savcısı Fatih Genç davası
Paralel Yapı-24.09.2018-İzmir 1 sanık Askeri Casusluk hakimi Atilla Rahman davası (bitti)
Paralel Yapı-06.02.2019-İzmir 12 sanık hakim-savcılar/Askeri Casusluk Davasında usulsüzlük davası
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
İstanbul ve İzmir casusluk davalarıyla ilgili manşetlerimiz
(08 Şubat 2022, 12:49)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: