Adana, Gaziantep, İstanbul ve Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalara devam edildi. Sonuçlanan davalarda 4 sanığa toplam 24 yıl hapis cezası verildi. Öte yandan örgütle ilgili diğer davaların görülmesine de devam edildi.
08.02.2022 12:32 Adana, Gaziantep, İstanbul ve Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalara devam edildi. Sonuçlanan davalarda 4 sanığa toplam 24 yıl hapis cezası verildi. Öte yandan örgütle ilgili diğer davaların görülmesine de devam edildi. İşte kronolojik sıralamayla o gelişmeler:
İstanbul: Ali Tezel'e örgüte yardım suçundan 3 yıl hapis
İstanbul'da, 'Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olma' suçlamasıyla yargılanan sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, 'Silahlı terör örgütüne yardım etme' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
11 Ocak'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Ali Tezel katılmazken, Tezel'i avukatı Görgün Danacı temsil etti.
Avukat Görgün Danacı, soruşturmanın müvekkilinin eski eşi tarafından yapılan şikayet sonucu açıldığını belirterek “Müvekkilim ile eski eşi arasında boşanma davasında mahkeme tarafından velayet konusunda rapor alınmıştır, bu rapora ilişkin çocuk annesinin yanında kalmak istemediğini, babasının yanında kalmak istediğini söylemiştir. Bundan sonra eski eşi, müvekkilimi menfaat amacıyla şikayet etmiş ve söz konusu dosya açılmıştır” dedi.
Müvekkilinin örgütle irtibatının tespit edilmediğini de öne süren avukat Danacı, “Müvekkilim hakkında sadece 2014 yılında Bank Asya hesabından suçlama yapılmıştır. Özellikle o tarihte müvekkilimin gazeteci olması ve Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi sebebiyle toplumda tanınmış birçok muhalefet ve iktidar partisinin önde gelen kişileri Bank Asya'ya para yatırmıştır.
Müvekkilim de o dönem basın açıklamasında bulunarak banka kanununu eleştirmek amacıyla para yatırmıştır. Ayrıca müvekkilim aile yaşantısıyla ilgili örgütün hedef göstermelerine maruz kalmıştır. Hakkında örgüt üyeliğinden hüküm verilen Ali Kuş isimli gazeteci tarafından çantasında bulunan bir obje sebebiyle özel hayatı hedef gösterilmiştir. Yani müvekkilim örgütün güçlü olduğu zamanda özel yaşantısı sebebiyle hedef haline gelmiştir. Suçun maddi ve manevi unsuru oluşmamıştır, beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanık Tezel hakkında “FETÖ'ye üye olmak” suçundan dava açıldığını ancak eylemine uyan “Silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan önce 5 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Sanığın sosyal medyada Bank Asya'ya para yatırdığını beyan ettiğini ve bu konuda propaganda yaptığını belirten mahkeme, duruşmalardaki tutum ve davranışlarını, eylemin niteliği ve özelliklerini, yatırılan para miktarını dikkate alarak sanığın cezasını sonuç olarak 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına indirdi. Mahkeme, Tezel hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının ise devamına hükmetti.
Sosyal medya hesabından FETÖ'ye destek veren paylaşımlar yaptığı iddiasıyla 13 Ocak 2020'de gözaltına alınan Ali Tezel, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Tezel hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
Gaziantep: Örgütün 'askeri öğrenci sorumlusuna' 7 yıl hapis
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada yargılanan sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
2 Şubat'ta Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Mesut V, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi üzerinden bağlandı.
Sanık, suçlamaları kabul etmeyerek, herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının bulunmadığını öne sürdü.
Duruşma savcısı, sanığın 'Cihan' kod adını kullandığını, hava harp okulunda okuyan öğrencilere 'abilik' yaptığını, örgütün kullandığı mesajlaşma programlarını kullandığını belirterek, cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanığa 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Adana: 7 yıl hapis cezasıyla aranan firari yayla evinde yakalandı
Adana'da, Pozantı ilçesinde 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla aranan firari FETÖ hükümlüsü saklandığı yayla evinde yakalanarak cezaevine gönderildi.
3 Şubat'ta Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, MİT Bölge Başkanlığının koordinesinde, FETÖ/PDY'ye üye olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan hükümlünün, Hamidiye Mahallesi'nde saklandığını tespit etti.
Jandarma ekiplerinin adrese yaptıkları baskında yakalanan hükümlü, adliyedeki işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.
Kayseri: Yargıtay, polise çarpıp kaçan FETÖ sanığına verilen 7,5 yıl hapsi onadı
Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kendisini gözaltına almak için iş yerine gelen polis memuruna otomobiliyle çarpıp kaçan, 20 gün sonra da yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmek isterken Edirne'de yakalanan iş insanı İsmail Çelik'e verilen 7,5 yıl hapis cezası, Yargıtay tarafından onandı.
5 Şubat'taki gelişmeye dair edinilen bilgiye göre, olay 2 Mart 2018'de, Melikgazi ilçesindeki organize sanayi bölgesinde meydana geldi.
Kayseri 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçlamasıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan iş insanı İsmail Çelik, kendisini gözaltına almak için gelen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekiplerini görünce kaçmak için otomobiline bindi.
FETÖ şüphelisi Çelik, otomobilini üzerlerine sürdüğü polis memurlarından S.T.'ye çarpıp, kaçtı. 50 metre kadar sürüklenen polis memuru yaralandı.
İzini kaybettiren İsmail Çelik, 22 Mart'ta Edirne'nin Keşan ilçesinde, Meriç Nehri yakınlarında, Yunanistan'a kaçmak isterken yakalanıp, gözaltına alındı.
Çelik'in, üzerinden ‘Arif A.N.' adına düzenlenmiş sahte kimlik ve bir miktar para çıktı.
Kayseri'ye getirilen İsmail Çelik, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan İsmail Çelik, 9 Ekim 2018 tarihinde görülen duruşmada, firari olarak yakalandığı gerekçesiyle alt sınırdan uzaklaşılarak, ‘silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
YARGITAY KARARI BOZDU
Sanık avukatları kararı temyiz etti. Temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, sanığın etkin pişmanlıkta bulunduğunu, bu kapsamda cezasında indirim yapılması gerektiğini belirterek, dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.
Bozma kararının ardından yeniden yargılanan Çelik'in cezası 7,5 yıla düştü ve tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
KARAR ONANDI
Sanık avukatlarının itirazı üzerine dosya yeniden temyiz edilerek, Yargıtay'a taşındı. Dosyanın geldiği 3'üncü Ceza Dairesi, yaptığı inceleme sonrası itirazı karara bağladı. Ceza dairesi, temyiz başvurusunun esastan reddine karar verdi.
Ceza Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi ile yerel mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde de eksiklik olmadığı, cezaların kanuni bağlamda uygulandığının anlaşıldığını kaydetti. Onama kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.
İstanbul: Örgütün 'Meksika imamı' Osman Karaca'ya 22 yıl hapis istendi
İstanbul'da, MİT'in yurt dışında yakalayarak Türkiye'ye getirdiği FETÖ'nün 'Meksika imamı' olduğu ileri sürülen Osman Karaca'nın yargılandığı davada savcılık, sanığın 'silahlı terör örgütü yöneticisi olmak' suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
30 Aralık'ta İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Osman Karaca, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada esasa ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, mütalaasının hazır olduğunu belirterek mahkemeye sundu.
Okunan mütalaada, tutuklu sanık Osman Karaca'nın 'silahlı terör örgütü yöneticiliği' suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Sanığın 'uluslararası casusluk' suçundan ise beraatine hükmedilmesi istendi.
Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan sanık Karaca ve avukatı, savunma için süre istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, mütalaaya karşı sanık ve avukatına süre verdi. Sanığın tutukluluk halinin devamına da hükmeden heyet, duruşmayı erteledi.
Foto: Osman Karaca
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Karaca'nın FETÖ'nün Kamboçya dış yapılanmasında yer alan Zaman International School'da okul müdürü olarak görev yaptığı ve sonrasında örgüt tarafından 'Meksika ülke imamı' olarak görevlendirildiği anlatılıyor.
Osman Karaca'nın, Meksika'nın Meksiko şehrinde faaliyet yürüten, FETÖ'ye müzahir Türkiye Meksika Endüstri ve Ticaret Odası isimli derneğin faaliyetleri sırasında etkin bir şekilde öne çıktığı belirtilen iddianamede, bu derneğin örgüte müzahir TUSKON ile bağlantılı olduğu da vurgulanıyor.
İddianamede, Osman Karaca'nın örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısı üzerine Bank Asya'ya para yatırdığı ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığının anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, sanığın, 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' ile 'uluslararası casusluk' suçlarından 16 yıldan 26 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Hakkında arama ve yakalama kararı olan Karaca, MİT tarafından yurt dışında düzenlenen operasyonda Kamboçya'da yakalanmış ve 19 Ekim 2019'da Türkiye'ye getirilmişti. Karaca, 'silahlı terör örgütü yöneticiliği' suçundan tutuklanmıştı.
İstanbul: Örgütün 'Semra abla'sına dava
İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan eski emniyet müdürü Ömer Köse'nin eşi Semra Köse hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
20 Ocak'taki gelişmeye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan ve İstanbul Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, sanık Semra Köse hakkında FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle soruşturma işlemlerine başlandığı belirtildi.
Sanığın, 'silahlı terör örgütü yöneticiliği/üyeliği' suçlarından yargılaması süren eşi eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse adına kayıtlı telefon numarasını kendisinin kullandığı ifade edilen iddianamede, incelemeler sonucunda Köse'nin 'papatya11' kullanıcı adıyla şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı bildirildi.
İddianamede, sanığın uygulama içinde 'semkose', 'Semra abla', 'Selma yenge', 'Semra' ve 'skose' olarak diğer kullanıcılar tarafından kaydedildiği, bir başka soruşturma şüphelisinin de itirafçı ifadesinde ByLock üzerinden görüştüğü isimler arasında Semra Köse'nin adını da verdiği bilgisi paylaşıldı.
Sanığın yurt içi otel kayıtları incelendiğinde, hakkında FETÖ'den işlem yapılan bazı kişilerle Afyon Korel Termal Tatil Otel'de 12 Aralık 2013'te giriş ve 17 Aralık 2013'te çıkış, yine 28 Ocak 2013'te giriş ve 31 Ocak 2013'te çıkış yaptığının tespit edildiği bilgisine yer verilen iddianamede, Köse'nin örgütsel toplantı amacıyla konakladığının anlaşıldığı belirtildi.
İddianamede, Semra Köse'nin 4 Aralık 2012 ve 11 Aralık 2012 arasında hakkında FETÖ'den işlem yapılan kişilerle yurt dışı giriş çıkış kayıtlarının bulunduğu ve sanığın örgütsel yurt dışı gezi ve toplantı faaliyetlerine iştirak ettiğinin anlaşıldığı anlatıldı.
Ayrıca iddianamede, hakkındaki araştırmalar ve aramalara karşın bir süre ulaşılamayan sanığın daha sonra 24 Ağustos 2021'de Ümraniye'de yakalandığı, ifadesinde ByLock programını kendisinin kullanmadığını, eski İstanbul TEM Şube Müdürü olan eşinin yaklaşık 7 yıldır tutuklu bulunduğunu, bu kapsamda ByLock tespitlerinin de yine kocasının dosyasında da olduğunu, eşinin ceza aldığını ve bunun kesinleştiğini anlatarak, FETÖ üyesi olmadığını beyan edip suçlamaları reddettiği aktarıldı.
İddianamede, 7 Haziran 2018'den itibaren firari olarak aranan sanığın, örgüt hiyerarşisi doğrultusunda hareket etmeyi sürdürdüğü, örgüt ve faaliyetlerine dair herhangi bir bilgi vermekten kaçındığının anlaşıldığı vurgulanarak, 'FETÖ mensuplarının sıklıkla örgüt içi evlilik yaptıkları ve örgüt içerisinde sorumlu abi/abla pozisyonundaki kişilerin sıklıkla bir araya getirilerek evlendirildikleri yönündeki tespitler doğrultusunda, Semra Köse'nin eşinin de yine örgüt içerisinde aktif rol aldığı, FETÖ/PDY'nin hiyerarşik yapısına dahil olduğu, örgüt ile aralarında organik bağın kurulduğu' belirtildi.
Adana: 7 eski öğretmene örgüt üyeliğinden dava
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kapatılan eğitim kurumlarında öğretmen ve idareci olarak çalıştıkları iddia edilen 7 sanık hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
27 Ocak'taki gelişmeye göre, Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ üyesi oldukları iddia edilen tutuksuz eski öğretmenler F.E, Z.A, O.T, H.T, M.E, H.K. ve S.Ö. hakkındaki soruşturma tamamlandı.
Eski öğretmenler için 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede, sanıkların FETÖ iltisakı gerekçesiyle KHK ile kapatılan kurumlarda örgüt içi tayine tabi tutularak öğretmenlik yaptıkları ve idareci olarak çalıştıklarının belirlendiği, örgüt elebaşının talimatı sonrası Bank Asyada katılım hesabı açtırdıkları ve haklarında adli işlem yapılan örgüt üyeleriyle irtibatlarının bulunduğu belirtildi.
Sanıkların, FETÖ'ye ait evlerde örgütsel sohbet toplantısına katıldıkları, himmet adı altında FETÖ'ye finansal destekte bulundukları ve örgütün amaçları ile yöntemlerini bilerek hiyerarşik yapıda yer aldıkları bildirilen iddianamede, 7 eski öğretmenin 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
İddianamede ifadelerine yer verilen sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
Ankara: MİT tarafından Kırgızistan'dan getirilen Orhan İnandı'nın duruşması
Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün sözde Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı hakkında 'silahlı terör örgütü yöneticiliği' suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davaya devam edildi.
3 Şubat'ta Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanık İnandı ve avukatları hazır bulundu.
Savunma yapan İnandı, 'hizmet hareketi' olarak tanımladığı FETÖ yapılanması ile üniversiteye başladığı 1985'te Ankara'da tanıştığını, okuldan mezun olduktan sonra da Ankara ve Trabzon'da örgütle iltisaklı dershanelerde öğretmenlik yaptığını söyledi.
'Talebe sorumluluğu' gibi sıfatları kullanamadığını öne süren İnandı, 1995'te örgütün Kırgızistan'daki okulunda çalışmaya başladığını anlattı.
Sanık Orhan İnandı, Kırgızistan'da yasal olarak çalışan okulun faaliyetlerine ilişkin büyükelçiliğe bilgi verdiklerini, her iki ülke yetkilileri tarafından faaliyetlerinin takdir edildiğini ileri sürdü.
Bir dönem Kırgızistan'daki okulun eşyalarını Türkiye'deki Kaynak Holding'den temin ettiklerini, belirli aralıklarla Türkiye'ye gelip holding yetkilileriyle toplantılar yaptıklarını aktaran İnandı, bunların örgütsel toplantı olmadığını iddia etti.
Savunmasında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'den 'hoca efendi' diye bahseden İnandı, 'ülke imamı, kıta imamı' gibi sıfatları hiçbir zaman kullanmadığını, Gülen'den talimat almadığını savundu.
Terör örgütü elebaşı Gülen'in ABD'deki malikanesinde kısa bir süre kaldığını, burada ibadet ve sohbetlere katıldığını da söyleyen İnandı, terörist olarak nitelendirilemeyeceğini, örgütün kriptolu haberleşme ağı ByLock'u kullanmadığını da öne sürdü.
İddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini belirten İnandı, FETÖ adına kimseye talimat vermediğini ileri sürdü ve tahliye talebinde bulundu.
Savunmanın alınması ve tanıkların dinlenilmesinin ardından görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, sanık İnandı'nın tahliye talebinin reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal, ara kararları açıkladı. Buna göre, gelecek celse diğer tanıkların dinlenilmesine ve mevcut delil durumu gereği İnandı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Davanın görülmesine, 14 Nisan'da devam edilecek.
Ankara: Saklandığı evde yakalanan istihbaratçı albayın duruşması
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında tutuklandıktan bir süre sonra tahliye edilen eski istihbaratçı albay Arif Yekebaş'ın yargılanmasına devam edildi.
3 Şubat'ta Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Yekebaş ile avukatı katıldı.
Mahkeme başkanı, önceki celse alınan ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okudu, daha sonra sanık ve avukatına söz verdi.
Sanık ve avukatı, 2 kişiyi mahkemede tanık olarak dinletmek istediklerini söyledi.
Bunun üzerine ara kararını açıklayan mahkeme, sanık avukatının talep ettiği tanıkların gelecek celse dinlenmesine hükmederek duruşmayı 18 Mayıs'a erteledi.
FETÖ soruşturması kapsamında aranan Yekebaş, 18 Mart'ta Bahçelievler'de saklandığı evde yakalanmıştı.
Uzun yıllar Genelkurmay İstihbarat Başkanlığında görev yapan Yekebaş'ın yakalanmamak için kayıtsız adreslerde saklandığı ve sürekli kılık değiştirdiği bilgisi iddianamede yer almıştı.
Sanık Yekebaş, 16 Eylül'de görülen duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(08 Şubat 2022, 12:32)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: