Konya ve Ankara'da, Fetullah Gülen terör örgütüne (Fetö/PDY) yönelik gerçekleşen iki ayrı operasyonda 30 şüpheli gözaltına alındı. Ankara'daki operasyonda örgütün Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasına mensup sivil imamlarla sabit telefonlar üzerinden iletişim kurdukları tespit edilen 18 zanlı gözaltına alındı. 8'i etkin pişmanlıktan faydalandı ve 300'den fazla örgüt mensubunu deşifre etti. Konya merkezli 10 şehirdeki operasyonda ise 12 şüpheli gözaltına alındı. 10'unun 'etkin pişmanlık' yasasından yararlanıp itirafçı olması ile 467 örgüt üyesi tespit edildi. 467 kişiden 203'nün ilk defa deşifre olduğu, bu isimlerden 70'inin halen aktif olarak kamu görevlisi olduğu, 133'nün özel sektörde çalıştığı, aralarından 21'nin ise 'bölge talebe' sorumlusu görevini yürüttüğü belirlendi. Bunlar örgüte yönelik operasyonların sadece ikisi idi.
17.11.2021 08:12 18 Konya ve Ankara'da, Fetullah Gülen terör örgütüne (Fetö/PDY) yönelik gerçekleşen iki ayrı operasyonda 30 şüpheli gözaltına alındı. Ankara'daki operasyonda örgütün Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapılanması, Konya'daki operasyonda ise talebe yapılanması hedef alındı.
Ankara: 8 itirafçı 300'den fazla isim verdi
24 Eylül'de düzenlendiği öğrenilen Ankara'daki operasyonda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasına mensup sivil imamlarla sabit telefonlar üzerinden iletişim kurdukları tespit edilen 14'ü görevde 27 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Savcılığın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, şüphelilerden 18'i gözaltına alındı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi'ne sevk edilen şüphelilerden 8'i, savcılık sorguları sırasında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediklerini belirterek itirafçı oldu. Şüphelilerin örgütle ilgili bildiklerini anlattıkları ve 300'den fazla kişiyi teşhis ettikleri belirtildi.
Savcılık sorgularının ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen şüphelilerin tamamı adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.
Konya: 10 itirafçı 467 isim verdi
Konya merkezli 10 ilde düzenlenen operasyon ise 5 Kasım'da gerçekleşti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Terörlü Mücadele Şubesi ekipleri operasyon düzenledi. Konya, İstanbul, Isparta, Manisa, Ankara, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa ve Iğdır olmak üzere 10 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen baskında, örgütün 'büyük bölge talebe', 'şehir dışı talebe', 'bölge talebe' gibi sorumluluklarını üstlenen 12 kişi, gözaltına alındı.
İfadeleri tamamlanan şüphelilerden, Büyük Bölge Talebe Sorumlusu, Şehir Dışı Talebe Sorumlusu, Bölge Talebe Sorumlusu ve Bölge Sorumlusu pozisyonlarında faaliyet gösterdikleri tespit edilen şüphelilerden 10'u etkin pişmanlıktan yararlandı. Şüphelilerden 10'u 'etkin pişmanlık' yasasından yararlanıp itirafçı oldu. İtirafçılar, örgüt içindeki yapılanmaları ve kimlerin üye olduğunu anlattı.
İtirafçı şüphelilerin verdiği ifadeler doğrultusunda örgüt üyesi 467 kişi tespit edildi. Polis, yaptığı araştırmada 467 kişiden 203'nün ilk defa deşifre olduğunu saptadı. Haklarında bugün kadar herhangi bir işlem yapılan 203 kişiden 70'inin halen aktif olarak kamu görevlisi olduğu, 133'nün de özel sektörde çalıştığı belirlendi. Aralarından 21'nin ise 'bölge talebe' sorumlusu görevini yürüttüğü tespit edildi. Bu arada operasyonda gözaltına alınan 12 şüpheliden 10'u 'etkin pişmanlık' yasasından faydalanıp kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 2 şahıs ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Her iki soruşturma kapsamında tespit edilen örgüt üyeleri hakkında da soruşturma başlatıldı.
Diğer operasyonlar
Konya: 80'li yıllarda askeri lise sınav sorularını verdiği, kurmay albayın ifadelerine yansıdı
Konya'da, örgüte yönelik daha önceki bir başka operasyonda gözaltına alındıktan sonra itirafçı olan emekli kurmay albay H.H.B, 1986 yılında girdiği askeri lise sınavından önce 'örgüt abisi' tarafından kendisine sınav sorularının verildiğini anlattı.
15 Ekim'de basına yansıyan gelişmeye göre, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, 2019'da İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemede etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak itirafçı olan H.H.B, anlattıklarıyla FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasının 1980'li yıllara kadar uzandığını gösterdi.
Emekli olduktan sonra gözaltına alınan H.H.B'nin, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandığı için yurt dışına çıkma yasağı konularak adli kontrolle serbest bırakıldığı öğrenildi.
İtirafçı H.H.B, 1986'da hazırlandığı askeri lise sınavına girmek için Konya'da tanıştığı örgüt üyesi tarafından 4 öğrenciyle İstanbul'a götürüldüklerini belirtti.
İstanbul'a geldikten sonra akşam saatlerinde kime ait olduğunu bilmedikleri evde ayrı odalarda kaldıklarını ifade eden H.H.B, şunları anlattı:
'Gece saatlerinde odama gelen bir kişi beni kaldırarak 15 Türkçe sorusunu cevaplarıyla okuttu. Benden işaretlememi istediği soruların şıkları yanlıştı. Soruları cevaplarıyla ezberleyerek yattım. Sabah girdiğim askeri lise sınavında bu 15 soru da çıktı. Ben, gece saatlerinde odama gelen kişinin bana ezberlettiği gibi soruları cevaplayarak sınavdan çıktım.'
H.H.B, sınav sonuçları açıklanınca kendisinin ve sınav öncesi İstanbul'a birlikte gittiği 4 kişinin de askeri lise sınavını kazandığını öğrendiğini dile getirdi.
FETÖ elebaşı Gülen ile görüşmüş
İtirafçı, 1995 yılında 'Yunus' kod adlı A.Ç. tarafından İstanbul'a çağrılarak örgüte ait dershaneye gittiklerini, X-ray cihazından geçirilerek gizli ve özel salona çıkarıldığını kaydetti.
Daha sonra kendisi gibi Kara Harp Okulunda okuyan 3 kişiyle bir odada birleştiklerini söyleyen H.H.B, şunları ifade etti:
'Burada biraz vakit geçirdikten sonra A.Ç, bizi büyük bir odaya götürdü. Bu odada bizden başka 2-3 kişi daha vardı ancak bu kişiler asker görünümlü değildi. Burada sohbet ederken birkaç genç yer sofrası hazırladı. Bir süre sonra salonda bir kapı açıldı. Kapı açılınca herkes ayağa kalktı. Biz de ayağa kalkmıştık. İçeriye giren Fetullah Gülen, başıyla bizi selamladıktan sonra sofraya doğru yaklaştı. Kendisi sofraya oturduktan sonra biz oturduk. Yemekten sonra kendisine ayrılan bir koltuğa geçerek odada bulunan siviller ile sessiz bir şekilde konuştu. Bize de hal hatır sormuş olabilir ama tam hatırlamıyorum.'
İzmir: 40 itirafçı 56 yeni isim verdi
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde, İzmir merkezli 41 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) TSK'daki çeşitli kuvvet komutanlıkları bünyesinde görev yaptıkları belirlenen 158 şüpheliye operasyon yapıldı, 142 isim gözaltına alındı. Bu şüphelilerden 40'ı etkin pişmanlık kapsamında örgüt hakkında bilgi verdi. Yapılan tahkikat sonucu bilgilerin doğrulanması üzerine bu kişiler adli kontrol şartıyla kolluk biriminden serbest bırakıldı. İtirafçıların ifadelerinde teşhis ettikleri 56 şahsın işlem kaydı bulunmadığı tespit edilirken bu şahıslara yönelik çalışma yapılacağı bildirildi. İfadesi alınabilen şüphelilere göre, itirafçı oranı yüzde 39 olarak kayıtlara geçti.
Konya: Tedbir amacıyla birbirlerinin düğününe dahi gitmemişler
Yine Konya'da, örgüte yönelik daha önceki bir başka operasyonda gözaltına alındıktan sonra etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan kadın şüpheli, katalogdan evlendirilen kadın ve subayların uyguladığı 'mahrem yapılanma kurallarını' anlattı.
25 Ekim'de basına yansıyan gelişmeye göre, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde gözaltına alınıp, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde ifade veren itirafçı A.S, Kütahya'da üniversite okurken FETÖ'ye ait yurtta kaldığını belirtti.
Yurtta kaldığı süreçte samimi olduğu bazı kız öğrencilerin katalogdan tanıştırılan subaylarla izdivaç halinde olduğunu öğrendiğini kaydeden A.S, 'Yurtta 'belletmen' olan ve üniversite okuyan Z.Ö.K, Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığında pilot olan bir subayla yapılanma içerisindeki izdivaç sorumlusu tarafından tanıştırılmış. Sürekli telefonla gizli gizli görüştüğünü fark ettim. Bu benim dikkatimi çekmişti.' ifadelerini kullandı.
İtirafçı A.S, Z.Ö.K'nin hafta sonları da süslenip Eskişehir'e gitmeye başladığını, bir konuşmalarında 'Bu ara sürekli gizli gizli telefonla konuşuyorsun, başörtüsü taktığın halde saçına fön çektirip Eskişehir'e niye gidiyorsun?' diye sorduğunda geçiştirici cevap aldığını anlattı.
'Askerlerin FETÖ'ye bağlı olduğunu öğrendim'
İlerleyen zamanlarda Z.Ö.K. ve başka bir kız öğrenci olan P.E. ile samimiyetlerinin arttığına dikkati çeken A.S, 'Bir gün Z.Ö.K. ile bir konuşmamızda Eskişehir'de havacı bir pilot ile tanıştırıldığını, onunla görüşmeye gittiğini söyleyince P.E. de karacı bir subayla tanıştırıldığını ve görüşmeye devam ettiğini söyledi. Bu şekilde izdivaç usulü katalogdan askerlerle tanıştırıldıklarını, askerlerin de FETÖ'ye bağlı olduklarını öğrendim.' beyanında bulundu.
Z.Ö.K'nin, kısa bir süre sonra Eskişehir'deki pilottan ayrılarak yine katalogdan tanıştırılan ve deniz subayı olan A.B. ile evleneceğinde kendisini düğüne davet ettiğini belirten A.S, ifadesinde şu bilgileri verdi:
'Düğüne gitmeden önce, subay olduğunu öğrendiğim A.E. ile evlenen P.E'ye düğüne gidip gitmeyeceğini sordum. P.E, bana, A.E. ile A.B'nin tedbir amaçlı birbirlerini görmemeleri gerektiğini, aynı zamanda kendilerinin de birbirlerinin kocalarını görmemelerini gerektiğini, mahrem yapılanmanın kuralları gereği düğüne gelmelerinin uygun olmayacağından dolayı katılamayacağını söyledi.'
İtirafçı A.S, okulunun son dönemleri olan 2013-2015 yıllarında kendisine iyi bir iş bulabilmek ümidiyle örgütün yurtlarında istemeyerek de olsa kaldığını, 17-25 Aralık sürecinde FETÖ'nün gerçek yüzünü görünce örgütle ilişkisini ve irtibatını tamamen kestiğini beyan etti.
Ankara: Savunma sanayi yapılanmasındaki 4 mühendis itirafçı oldu
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) savunma sanayi yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 6 şüpheliden 4'ü itirafçı oldu.
6 Ekim'deki gelişmeye göre, Fetö'nün TUSAŞ, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Başkanlığı gibi kuruluşlardaki yapılanmasına yönelik soruşturmada yakalanarak adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden 4'ü etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediklerini belirterek itirafçı oldu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada, FETÖ'nün savunma sanayi kuruluşlarında görev alan üyelerinin sivil imamlarla iletişime geçtiği belirlenmişti. Soruşturmaya dahil olan 13 mühendisten 10'unun daha önce çalıştıkları kurumla ilişiğinin kesildiği, 3'ünün ise aktif olarak görev yaptığı öğrenildi. Örgütle bağlantılı olan şüphelileri teşhis eden itirafçılar adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, diğer şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.
Gaziantep: Örgüt hakkında kısıtlı bilgi verdiği anlaşılan şüpheliye indirim yapılmadı, 7 yıl hapis cezası aldı
Gaziantep'te, FETÖ'nün askeri yapılanmasında 'mahrem imam' olan sanığa verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararında, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren sanığın yeterli bilgi aktarmadı kaydedildi.
17 Kasım'da Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesince, FETÖ'nün askeri yapılanmasında sorumlu düzeyde yer alan sanık Yusuf K. hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararı tamamlandı.
FETÖ hakkında bilgilerin aktarıldığı kararda, tanık ifadelerine de yer verildi.
Tanık Ö.Y, askeri okulu kazandıktan sonra sorumlu olduğu 'Alper' kod isimli kişinin kendisini bu kişiye devrettiğini ifade ederek, 'Alper kod adlı kişi 'bundan sonra bu kişi sizinle ilgilenecek' diyerek sanık Yusuf'u bize söyledi. Bizi iki haftada bir ankesörlü telefon ile arardı, ben çoğu zaman telefonlarını açmazdım, açtığımda sohbetlere davet ederdi. Bu bahsettiğim durum 2015 yılının sonlarına doğru yaşanmıştı. Birkaç kez biz bu şekilde sohbete gittik. Bu zamanlarda Ankara Kızılay'da buluşurduk, kendisi bana 'pek yaklaşmayın mesafe koyun' şeklinde cümleler söylüyordu. Bizi adresini bilmediğim bir eve götürüyordu. Sohbet ediyorduk.' dedi.
Sanığın örgüt içinde 'Yunus' kod adını kullandığı, 3 ayrı telefon hattında ByLock bulunduğu, programda ekli kişilerin sanığı 'yunus bey', 'yunusgaziantep' şeklinde kaydettikleri belirtilen kararda, 3 hattın da sanığın yaşadığı Gaziantep'ten sinyal verdiği vurgulandı.
Sanığın örgüt içerisinde 'bölge talebe mesulü' olarak birden çok örgüt evinden sorumlu olduğu, evlerde örgüt elebaşının kitaplarını okuduğu ifade edilen kararda, 'Sanığın daha sonra örgüt içerisinde askeri öğrencilerle ilgilendiği ve askeri öğrencileri sabit hatlardan aradığı böylelikle sanığın örgüt içerisinde askeri mahrem yapılanmasında yer alıp sorumlu düzeyde faaliyet sürdürdüğü anlaşılmıştır.' denildi.
Etkin pişmanlık hükümlerinin şartlarına uymadı
Sanığın yakalandığında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirterek, ifade verdiği ve teşhiste bulunduğu hatırlatılan kararda, şu bilgiler yer aldı:
'Sanığın verdiği bilgilerin kısıtlı olduğu ve örgüt çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermediği, ByLock programında ekli kişi listesi ve yazışmalarda geçen örgüt mensupları ile ilgili yeterli bilgi vermediği, bu içeriklere göre daha çok örgüt mensubunu tanıdığı halde ifadesinde sadece birkaç kişi dışında diğer örgüt mensuplarından söz etmediği anlaşılmıştır. Yine örgüt içindeki kendi konumunu kabul etmeyip faaliyetleri ile ilgili de bilgi vermediği, bu sebeple sanığın beyanlarının faydalı olmadığı görülmekle etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanma şartlarının oluşmadığı anlaşılmıştır.'
Paralel Yapı-Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
(17 Kasım 2021, 08:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: