İstanbul'da, 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin 26 sanıklı davanın temyizine bakan Yargıtay'ın 9 sanık hakkında verdiği bozma kararına uydu. Sanıklardan 1'i daha önce örgüt üyeliğinden 7 yıl hapis, diğer 8 sanık ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları almıştı. Yargıtay ise bu sanıkların darbeye yardım suçundan ceza alması gerektiğine karar vermişti. Bu da 1 sanık yönünden cezanın artabileceği, 8 sanık yönünden ise düşebileceği şeklinde değerlendiriliyor.
09.09.2021 12:51 İstanbul'da, 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin 26 sanıklı davanın temyizine bak an Yargıtay'ın 9 sanık hakkında verdiği bozma kararına uydu.
3 Ağustos'ta İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada görülmeye başlanan duruşmaya, aralarında tutuklu sanık eski yarbay Hakan Bolat'ın da bulunduğu 8 tutuklu sanık katıldı. Duruşmaya tutuklu sanık Fatih Hacıpaşalıoğlu ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Duruşmada, sanık avukatları ile Cumhurbaşkanlığı avukatı da hazır bulundu.
Mahkeme, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma ilamına uyulup uyulmaması konusunda sanıklara söz verdi.
Sanıklar Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını istedi.
Sanık beyanlarının ardından bozma ilamına karşı diyecekleri sorulan cumhuriyet savcısı, usul ve yasaya uygun bozma talebine uyulmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, bozma ilamına uyulması kararının ardından sanıklara savunmalarını yapmaları için söz verdi.
Sanıklardan eski binbaşı Hakan Erol savunmasında, 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde saat 22.30 sıralarında birlikten çıktığını, Cumhurbaşkanının konuşmasıyla arkadaşlarını alıp birliğe geri döndüğünü ve saat 01.40 civarında gözaltına alındığını anlatarak, 'Tugayda bulunduğum sürede birine emir vermişliğim yönlendirmişliğim yoktur. Darbecilerin yaptığı hiçbir faaliyeti yapmadığım ortadadır. Darbeye destek verseydim görevi tamamlamaya giderdim. Şüphelendim, korktum birliğe dönmek istedim. Kim darbeci kim değil o gece ayırt edemedim bundan dolayı üzgünüm.' diye konuştu.
Eski yüzbaşı Necati Soner Tutmak da saat 22.00'den sonra askeri araçların çıkmaya başladığını belirterek, 'Yardım etmek isteseydim araçları hızla hareket ettirirdim. Nizamiyeden araçların hızlıca çıktığını gördüğümde bununla ilgilenen kişiye araçların plakalarını yazdırdım. Eğer darbeden haberim olsaydı 15 Temmuz günü mesaimi 5'te bitirmezdim ve halkımıza ateş açılmayacak diye emir vermezdim. Beraatimi talep ediyorum.' dedi.
Sanıklardan eski yüzbaşı Yüksel Koçak ise örgütle iltisakının olmadığını, hiçbir teçhizat mühimmat almadığını ileri sürerek, tahliyesini talep etti.
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmederek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Davanın geçmişi
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin 14'ü tutuklu 12'si tutuksuz yargılanan 26 sanık hakkında 23 Mart 2018'de kararını açıklamıştı.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık eski yarbay Hakan Bolat, eski binbaşılar Hakan Tanrıkoluoğlu ve Hakan Erol, eski yüzbaşılar Selim Çalışkan, Abdullah Sezgin, Ali Cömert, Celil Aybar, Fatih Hacıpaşalıoğlu, Yüksel Koçak ve Teğmen Süleyman Polatöz'ü 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.
Eski yüzbaşı sanık Olgun Yıldız'ı 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, eski yüzbaşı sanık Necati Soner Tutmak'ın bu suçtan beraatini, 'terör örgütüne üye olmak' suçundan ise 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı.
Sanıklar eski üsteğmen Murat Karakaş, uzman çavuşlar Muhammet Murat Duman, Selçuk Başeğmez ve Necettin Keleş ile erler Mertaş Çilali, Aykut Daşdemir, Selçuk Sarıkaya, İbrahim Can, Süleyman Fidan, Cihat Taştan, Yunus Emre Karapınar, Mehmet Yılmaz ve astsubay Süleyman Akgün'ün tüm suçlardan beraatine hükmeden mahkeme, eski astsubay Murat Akkaya hakkında da ceza verilmesine yer olmadığına dair karar vermişti.
Mahkeme, hakkında beraat kararı verdiği tutuklu sanıklar Süleyman Akgün ve Murat Akkaya'nın tahliyesine, ceza alan 12 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına hükmetmişti.
Davanın firari sanığı eski Yarbay İsmail Girgin'in dosyası ise ayrılmıştı.
Yargıtayın bozma kararı
Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kararında, darbenin icrasını kolaylaştırmaya yönelen hareketleri gerçekleştiren Soner Tutmak'ın, 'Anayasa'yı ihlale teşebbüs suçuna yardım eden' olarak sorumlu tutulması gerekirken delillerin yanlış değerlendirilip suç vasfındaki yanılgı sonucu karar verildiği belirtilmişti.
Sanıklar Hakan Bolat, Abdullah Sezgin, Ali Cömert, Celil Aybar, Fatih Hacıpaşalıoğlu, Hakan Erol, Hakan Tanrıkoloğlu ve Yüksel Koçak'ın eylemlerinin darbeyi organize edenlerin kanunsuz emirleri doğrultusunda, darbenin icrasını kolaylaştırmaya yönelen hareketler olduğu değerlendirilerek suça yardım olarak vasıflandırılması gerektiği ifade edilen kararda, eksik soruşturma ve hatalı değerlendirme yapıldığı kaydedilmişti.
Yargıtay, bu gerekçelerde 9 sanık yönünden dosyanın bozulmasına karar vermişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-20 Haziran (2017) 'İstanbul 26 sanık (ilk 27) Maltepe 2. Zırhlı Tugay Kom.Darbe Yap.' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(09 Eylül 2021, 12:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: