Uşak'ta, 4 Eylül 2020'de FETÖ/PYD'nin kadın yapılanmasına yönelik operasyonda yakalanan ve haklarında dava açılan çoğunluğu üniversite öğrencisi 26 kadının yargılanmasına devam edildi.
31.07.2021 19:47 Uşak'ta, 4 Eylül 2020'de FETÖ/PYD'nin kadın yapılanmasına yönelik operasyonda yakalanan ve haklarında dava açılan çoğunluğu üniversite öğrencisi 26 kadının yargılanmasına devam edildi.
28.06.2021 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sanıklar ve avukatlar maskeli şekilde salona alınırken, bazı sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan Türkmenistan uyruklu tutuklu sanık A.J. 2014'te Türkiye'ye eğitim için geldiğini, üniversiteye kayıt işlemleri sırasında örgütle tanıştığını söyledi.
İlk olarak örgütün yurdunda, ardından örgüte ait birçok evde kaldığını aktaran A.J. 'Maddi durumum kötü olduğu için bu eve yerleştim. Burada bazı öğrencilere ücretli İngilizce dersi veriyordum. Aynı zamanda 'Esra' kod adlı birisi bana para veriyor, ben de bu parayı örgüt evlerine dağıtıyordum. Bu paraları onun dediği yerlere götürüyordum. Türkiye'de ismimin söylenmesinde yaşanan zorluktan dolayı da 'Hilal' ismini kullanıyordum.' dedi.
Üç kere yanlış şifre girildiğinde verileri silen telefon verilmiş
Üniversite birinci sınıftayken 15 Temmuz darbe girişiminin olduğunu dile getiren A.J. savunmasına şöyle devam etti:
'Bana bir cep telefonu ve bir SIM kart verildi. Bu cep telefonundan sadece internet üzerinden görüşme yapabiliyorduk. Olası bir sıkıntı durumunda telefona 3 kere yanlış şifre girdiğimde tüm verilerin silineceğini söylediler. Bu telefonda sadece internet üzerinden görüşme yapabildiğim programlar vardı. Bana verilen bu telefonu ve SIM kartı bir süre kullandıktan sonra 'Esra' kod adlı kişiye bebek arabasının içinde teslim ettim.'
15 Temmuz'dan sonra para alışverişini mağaza kabinlerinde yapmışlar
15 Temmuz darbe girişiminin ardından örgütün içinde bir süre daha kaldığını kaydeden A.J. örgütün kendilerine para verdiğini kaydederek, 'Biz paraları mağazalarda, soyunma kabinlerinde alıyorduk. Dışarı çıktığımızda kesinlikle birbirimizi tanımıyor gibi davranıyorduk. Ben bu paraların nereden geldiğini hiçbir zaman sormadım. Öğrencilerden başka kimseye para vermedim. Zaman zaman da bebek arabalarıyla para alışverişi yapıyorduk.' diye konuştu.
Yine etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan tutuklu sanık C.B. ise örgütle 2015'te üniversiteye başladığında, Denizli'de gittiği dershanedeki fizik öğretmeninin yönlendirmesiyle tanıştığını kaydetti.
Örgüt evlerinde kaldığı sırada örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının okutulduğunu söyleyen C.B. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından örgütle bağlantısını kestiğini iddia etti.
Üniversitede üçüncü sınıfa başladığında ise tekrar B.E.Ş. adlı bir kişinin kendisiyle irtibata geçtiğini dile getiren C.B. şunları söyledi:
'B.E.Ş. bana bir ev ayarlayacağını söyledi. Bir aparta geçtikten sonra bize sürekli erzak yardımı getiriyordu. Burada 3 ay kaldıktan sonra bu kişinin tutuklandığını duyduk ve evdeki herkes farklı evlere çıktı. Ben de bir arkadaşımla bir aparta çıktım. Burayı şahsi tuttum. Bu evde de bir süre sonra erzak yardımı gelmeye başladı. Erzak yardımını yapan S.A. ise bunları FETÖ adına yaptığını söylüyordu. Bu kişi ise 'Esra' kod adını kullanıyordu. Daha sonra bu kişinin de FETÖ'den aranması olduğunu öğrenince evden ayrıldım. Sonra irtibat kurmadım.'
C.B. mahkeme başkanının 'Darbe girişiminden sonra niye devam ettin?' sorusuna ise 'Ben bazı öğrencilere özel ders veriyordum. Tamamen iyi niyetimle bu kişilere ders anlatmak için gittim. Bu yapı içinde hiçbir görevim olmadı.' yanıtını verdi.
C.B. özel ders vermek için gittiği evlerden bazı çocukların anne ya da babalarının FETÖ kapsamında cezaevinde olduğunu öğrendiğini de sözlerine ekledi.
Tutuklu sanık S.A. hakkındaki silahlı terör örgütü üyeliği yönündeki iddiaları kabul etmediğini söyledi.
Eşinin işi dolayısıyla 2018 yılında İstanbul'dan Uşak'a taşındıklarını anlatan S.A, 2015 yılında yaklaşık 3 ay örgüte ait bir yurtta çalıştığını ve hamileliğinden dolayı ayrıldığını ifade etti.
Hakkındaki 'Esra' kod adını kullandığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne süren S.A, beraatini ve tahliyesini talep etti.
Tutuksuz sanık S.T. ise FETÖ ile bir bağlantısının olmadığını ileri sürdü.
'Esra kod adlı kişiyle matematik öğretmeni aracılığıyla tanıştığını anlatan S.T, 'Üniversitede maddi olarak zorlandığım bir dönemde burs adı altında bize para verdi. Parayı da Zümra isimli bir kişinin getireceğini söyledi. Bu kişinin Uşak'taki bir süpermarket önünde beni bekleyeceğini söyleyip üzerindeki kıyafetleri tarif etti. Ben de dediği yere giderek verilen parayı aldım. Bu kişilerin FETÖ ile irtibatlı olduğunu bilmiyordum.' dedi.
Duruşmada cumhuriyet savcısı, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan sanıkların beyanlarının ne derece faydalı olduğunun Emniyet Müdürlüğünden sorulmasını talep etti.
Duruşmada diğer 11 sanık da benzer ifadelerle suçlamaları reddetti.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
29.06.2021 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Uşak Adalet Sarayı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava korona virüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirildi.
Tutuklu sanıklardan Süheyla Avcı, evinden çıkan paraların FETÖ'den yardım olarak aldığı paralar olmadığını belirterek kocasının FETÖ davasından tutuklu olduğunu bu nedenle ailesinden yardım aldığını, bahsi geçen paraların da bu şekilde biriktirdiği paralar olduğunu söyledi. Isparta'da FETÖ'ye ait bir yurtta yemekhanede çalıştığını da dile getiren Avcı, FETÖ ile bir bağının olmadığını aktardı. Avcı, 'Uşağa 2018 senesinde eşim iş bulduğu için geldik. Sonrasında eşim tutuklandı, ben de Uşak'ta kalmaya devam ettim. FETÖ ile hiçbir bağı yok. 3 ay kadar Isparta'da bir yurtta yemekhane bölümünde çalıştım. Hamile olduğum için işten ayrıldım. 'Esra' kod adını kullanmadım. Evimden çıkan paralar da FETÖ'ye ait paralar değil, ailem bana destek oluyor. FETÖ'den destek almadım' diye konuşarak iddiaları reddetti.
Tutuksuz yargılanan şahıslardan R.Ş., telefonun arama kayıtlarında bulunan Aycaman'ı kendisinin aramadığını belirtirken aynı mağazada kamera görüntülerine yansımalarını da tesadüf olarak nitelendirirken 'Uşak küçük yer' dedi. R.Ş., 'FETÖ ile hiçbir irtibatım olmadı, herhangi bir yardım almadım. İlk ifademde C.B. ve H.Ç. ile aynı evde kaldığımı söylemeyi yaşadığım şok nedeniyle söylemeyi unuttum. Özel programlar kullanmadım. Aycaman'ı tanımıyorum. Telefonda bulunan aramayı ben yapmadım, başka bir arkadaşıma yardım amaçlı telefonumu verdiğimde aramayı yapmış olabilir, aynı mağazada tesadüfen bulunduk. Uşak küçük yer' şeklinde konuştu.
Başka bir tutuksuz sanık S.T. ise, 'Esra' kod adlı Süheyla Avcı'dan burs olarak yardım aldıklarını, parayı da 'Zumre' kod adlı kişinin getirdiğini belirtirken FETÖ ile bağlantılarını bilmediğini söyledi. Ayrıca S.T., 'Esra' kod adlı kişiden toplamda 1 kere para, 1 kere erzak desteği daha aldığını dile getirirken Zümre'nin de para aldıktan sonra 1 kere evine geldiğini söyledi.
Davada söz verilen tutuklu sanık Büşra Elbüken, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, 'Ebra' ismini kod ismi olarak kullanmadığını, ailesinin de kendisine öyle hitap ettiğini belirtti. Elbüken, 'Hakkımdaki örgüt üyeliği iddialarını kabul etmiyorum. 2015 yılında FETÖ'ye ait bir yurtta müdür yardımcısı olarak çalıştım. Darbe sonrasında yurttan ayrılıp ailemin yanına döndüm. FETÖ kapsamında herhangi bir kapsamım olmadı, yurt dışına çıkmadım. ByLock kullanmadım, herhangi bir para alışverişi yapmadım. Ebra kod ismi kullandığım iddiaları asılsızdır. Ailemin bir kısmı da bana Ebra diye hitap ediyor. Bu yüzden de bu ismi kullanıyorum' şeklinde konuştu.
Sadece internet üzerinde görüşmeler yapılan bir telefon aldığını belirten A.J. ise, 'Maddi durumum kötü olduğu için bu eve yerleştim. Burada bazı öğrencilere ücretli İngilizce dersi veriyordum. Aynı zamanda 'Esra' kod adlı birisi bana para veriyor, ben de bu parayı örgüt evlerine dağıtıyordum. Bu paraları onun dediği yerlere götürüyordum. Türkiye'de ismimin söylenmesinde yaşanan zorluktan dolayı da 'Hilal' ismini kullanıyordum. Bana bir cep telefonu ve bir SIM kart verildi. Bu cep telefonundan sadece internet üzerinden görüşme yapabiliyorduk. Olası bir sıkıntı durumunda telefona 3 kere yanlış şifre girdiğimde tüm verilerin silineceğini söylediler. Bu telefonda sadece internet üzerinden görüşme yapabildiğim programlar vardı. Bana verilen bu telefonu ve SIM kartı bir süre kullandıktan sonra 'Esra' kod adlı kişiye bebek arabasının içinde teslim ettim' dedi.
Sanık A.J., hain darbe girişiminin ardından bir süre daha örgütün içerisinde kaldığını aktardı. Örgütten para aldığını da belirten A.J., paraları mağazaların soyunma kabinlerinde aldıklarını ve dışarıya çıktıklarında birbirlerini tanımıyormuş gibi davrandıklarını söyledi. A.J., 'Ben bu paraların nereden geldiğini hiçbir zaman sormadım. Öğrencilerden başka kimseye para vermedim. Zaman zaman da bebek arabalarıyla para alışverişi yapıyorduk' şeklinde konuştu.
Tutuklu sanıklardan Şeyma Bağrıaçık da hiçbir faaliyete katılmadığını, 'Zümra' kod ismini kendi ismini sevmediği için kullandığını belirterek, hakkındaki suçlamaları yalanladı. Tutuksuz sanıklardan B.G. ise hakkındaki suçlamaları reddederek, FETÖ ile hiçbir bağı olmadığını aktardı.
30.06.2021 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sanıklar ve avukatları maskeli bir şekilde salona alındı.
Şehir dışında olan tanıklar, bulundukları illerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile beyanda bulundu.
Duruşmada dinlenen 22 tanığa mahkeme başkanı tarafından yargılanan 26 sanığın isimleri tek tek okunarak, tanıyıp tanımadıkları soruldu.
Tanıdığı yönünde beyanda bulunan tanıklara ise nereden tanıştıkları ve örgütsel anlamda ilişkilerinin olup olmadığı yönünde sorular yöneltildi.
Firari durumda bulunan M.T.'nin eşi T.T., vermiş olduğu ifade de bahsi geçen kişileri tanımadığını, evinde yeğeni N.E.'nin de kaldığını ve kendisinin çalıştığı zamanda şüpheli şahısların eve gelmiş olabileceğini belirtti. Ayrıca T.T., FETÖ'den herhangi bir destek de almadığını aktardı.
Duruşmada SEGBİS üzerinden tanıklık yapan M.A. yargılanan sanıkları tanımadığını söyledi. Tutuklu sanıklardan B.E. ile bir kafede görüştüğü ve B.E. tarafından kendisine torba içerisinde bir şeylerin verildiği yönünde iddiaların bulunduğunun sorulması üzerine M.A, 'Ben bu kişiyi tanımıyorum. Görüşme yapmış olsaydım söylerdim. Ben kızım tutuklandıktan sonra birisinden onun elbiselerini aldım ama bunun kim olduğunu hatırlamıyorum.' dedi.
Tutuklu sanık B.E. de, M.A.'nın kızının kaldığı yurtta müdür yardımcısı olarak çalıştığını, M.A.'nın kızının tutuklanmasının ardından onun elbiselerini vermek için görüştüğünü söyledi.
Tanıklardan Y.Ö., Hastanede B.E.'nin ismini kullanarak kayıt yaptırmasını, 'Sosyal Güvencem olmadığı için B.E.'nin ismiyle giriş yaptım. Gözaltı kararımdan önce gelişen bir olaydı' dedi. Y.Ö., 'B.E.'yi eşim bal satarken tanıdım. FETÖ ile irtibatını bilmiyordum. Kendisini başka isimle tanımam ama arada 'Ebra' denildiğini söylemişti. Bahsi geçen diğer sanık ve kod adı kullanan kişileri tanımıyorum. FETÖ'den herhangi bir ziyaret olmadı. Eşim tutuklanınca ailemin yanına geçtim. Hastanede B.E.'nin ismini sosyal güvencem olmadığı için kullandım. Gözaltı kararından kaçmıyordum, zaten olay gözaltı kararından önce yaşanmıştı' dedi. Sanık B.E. ise beyanlara katıldığını, sosyal güvencesi olmadığı için kendisine acıması dolayısıyla onay verdiğini belirtti.
Tanık S.Ö. ise FETÖ ile bir irtibatının olmadığını ileri sürdü.
S.Ö, tutuklu sanıklardan C.B. ile bir ilişkisinin olup olmadığı sorusuna 'C.B. benim ablamın üst komşusuydu. Kendisiyle yeğenime matematik dersi vermesi yönünde konuştuk. O da bunu kabul etmedi. FETÖ ile herhangi bir irtibatı olup olmadığını bilmiyorum.' yanıtını verdi.
Duruşma yarın tanıkların dinlenmesiyle devam edecek.
02.07.2021 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada sanık, tanık ve avukatların beyanlarının tamamlanmasıyla birlikte iddia makamı mütalaasını açıkladı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, tüm sanıkların 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan cezalandırılmasını, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan tutuklu sanıklar A.J. ile C.B'nin ise tahliye edilmesini, diğer tutuklu sanıkların da mevcut hallerinin devam etmesini talep etti. Sanıkların avukatları mütalaaya ilişkin savunma için süre istenirken, tutukluluk halinin devamına karar verilen sanıklar B.E, S.A. ve Ş.B. de örgütle bağları olmadıklarını ve tahliyelerini talep etti. Sanık ve avukatlarının mütalaaya ilişkin süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar A.J. ve C.B'nin yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Dava
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün kadın yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada, çoğunluğu üniversite öğrencisi olan 26 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı. 4 Eylül'de Uşak merkezli 12 ilde düzenlenen operasyonlarda 26 şüpheli de yakalanmıştı. Uşak'a getirilen şüphelilerden 21'i adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken. 5'i tutuklanarak cezaevine sevk edilmişti.
(31 Temmuz 2021, 19:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: