Adana'da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'ye yönelik açılan 13 sanıklı davada yargılanıp beraat eden 5 gazetecinin istinaf mahkemesince bozulan ve 5 yıl hapse çevrilen cezaları Yargıtay tarafından da onandı. Yargıtay kararında sanıkların gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirilemeyecek yayınlarıyla darbe öncesi örgüte destek verdiklerine dikkat çekildi.
18.06.2021 15:34 Adana'da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'ye yönelik açılan 13 sanıklı davada yargılanıp beraat eden 5 gazetecinin istinaf mahkemesince bozulan ve 5 yıl hapse çevrilen cezaları Yargıtay tarafından da onandı.
23 Mayıs'ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde temyiz incelemesi tamamlanan Adana'daki 13 sanıklı FETÖ'cü gazeteciler davasında yerel mahkemenin 5 sanık hakkındaki beraat kararının istinaf mahkemesince bozulup 5 yıl hapse çevrilmesi onandı.
Dairenin kararında, örgütün 15 Temmuz'da anayasal düzene karşı gerçekleştireceği kalkışma öncesindeki sürece alışılmış siyasi görüntüsü vermeye çalışmak ve örgütün sempatizan sınıfını oluşturan geniş halk kitleleri nazarında sözde meşruiyetini korumak amacına hizmet eder mahiyetteki ve gazetecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi de mümkün olmayan sanıkların sübut bulan eylemlerinin, 'hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçunu oluşturacağı gözetilerek, Bölge Adliye Mahkemesince, sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan dolayı mahkumiyetlerine yönelik karar verilmesiyle ilgili olarak hukuki bir isabetsizlik görülmediğine yer verildi.
Dairenin kararında, yargılama sürecindeki usuli işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu belirtilerek, temyiz dilekçelerinde ileri sürülen nedenler yerinde görülmediğinden temyiz davasının esastan reddine ve hükümlerin onanmasına hükmedildi.
Dava
Adana'daki FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında yerel televizyon ve gazete sahibi ile gazetecilerin bulunduğu 13 şüpheli Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış, mahkeme, gazeteciler Hakan Bülent Yardımcı, Abdurrahim Haklıkul, Osman Palamut, Taner Talaş ve Rifat Söylemez hakkında 'suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması' gerekçesiyle beraat kararı vermişti. Adana Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 2. Ceza Dairesi, sanıklar hakkındaki beraat kararını kaldırarak, sanıklara 5 yıla kadar hapis cezası, belli hakları kullanmaktan yoksun bırakma ve cezaevinde geçirilen sürenin hükmolunan hapis cezasından düşülmesine hükmetmişti.
Paralel yapı-31 Ağustos (2016) 'Adana 11 sanık (ilk 13) Medya Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(18 Haziran 2021, 15:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: