Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin görev yönünden Anayasa Mahkemesi Yüce Divan'da yargılanmasına devam edildi. Bu kapsamda eski HSYK üyesi Şaban Işık ile eski Danıştay üyesi Ertuğrul Arslanoğlu'na örgüt üyeliğinden verilen 10'ar yıl hapis cezaları onandı. Eski Yargıtay üyesi olan Kenan Karabeyeser ise 'gaybubet evi'nde yakalanarak tutuklandı. Eski Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyesi Kenan Karabeyeser, eski üyeler Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak ile 'görevi kötüye kullanma' suçundan 'yüce divan' sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) yargılanıyor.
18.06.2021 19:06 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin görev yönünden Anayasa Mahkemesi Yüce Divan'da yargılanmasına devam edildi.
HSYK eski üyesi Şaban Işık'a verilen 10 yıl hapis cezası onandı
Ankara'da, eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Şaban Işık'a, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden verilen 10 yıl hapis cezasını onadı.
2 Haziran'da Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ilk derece mahkemesi sıfatıyla yargılama yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesinin Işık hakkındaki kararına yönelik temyiz incelemesini tamamladı.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Işık'a, silahlı terör örgütü üyeliğinden verilen 10 yıl hapis cezasının onanmasını kararlaştırdı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan esas hakkındaki mütalaada, Işık'ın, FETÖ içerisindeki konumuna ilişkin tespitlere yer verilmişti.
Mütalaada, Şaban Işık'ın, terör örgütü mensuplarının 2010'da HSYK'da çoğunluğu ele geçirmelerinin ardından Danıştay üyeliğine seçildiği, görev yaptığı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda diğer örgüt mensuplarıyla örgütün amacı doğrultusunda kararlara imza attığı ifade edilmişti.
Örgüt toplantılarına katıldığı belirlenen Işık'ın 2014'teki HSYK seçimlerinde de FETÖ'nün desteğiyle üye seçildiği, HSYK toplantılarının gündemi, sonuçları, görüşme içerikleri, kararname süreçlerini takip edip, bunların kontrol altında tutulmasında görev aldığı vurgulanmıştı.
Mütalaada, Işık'ın örgüt talimatları doğrultusunda, HSYK'daki kararlara yazılan muhalefet şerhlerinin düzenli olarak örgütün yurt dışı birimine aktarılması sürecinde rol üstlendiği, seçim süreçlerinin bloke edilmesi, FETÖ üyesi bazı hakim ve savcılar hakkında yürütülecek soruşturmalara engel olunması gibi konularda aktif faaliyet yürüttüğüne işaret edilmişti.
Eski Danıştay üyesi Ertuğrul Arslanoğlu'na verilen 10 yıl hapis cezası onandı
Ankara'da, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski Danıştay üyesi Ertuğrul Arslanoğlu'na, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçundan verilen 10 yıl hapis cezasını onadı.
3 Haziran'da Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ilk derece mahkemesi sıfatıyla terör örgütü üyeliği suçundan Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yargılanan Arslanoğlu hakkındaki hükme ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Arslanoğlu'na, FETÖ üyeliğinden verilen 10 yıl hapis cezasının onanmasını kararlaştırdı.
Arslanoğlu'nun Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yargılandığı davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan esas hakkındaki mütalaada, tanık beyanları ile diğer bilgi ve belgelere göre, sanığın örgüt üyesi olduğu ifade edilmişti.
FETÖ üyelerinin 2010'da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda (HSYK) çoğunluğu elde etmesinin ardından Danıştay üyeliğine seçilen Arslanoğlu'nun, hakim adaylığı döneminde başlayan örgüt mensubiyetinin Danıştaya üye seçildikten sonra da devam ettiği vurgulanmıştı.
FETÖ üyelerince ankesörlü telefondan arandığı belirlenen Arslanoğlu'nun, kapatılan Fatih Üniversitesi Hastanesinin SGK ile sözleşmesinin feshedilmesi ve MEDULA sisteminden çıkarılmasıyla ilgili Danıştayda açılan davada, FETÖ mensubu eski Danıştay üyeleriyle birlikte yürütmenin durdurulması yönünde karar verdiği bildirilmişti.
Örgütün tepe yöneticileriyle bağlantıları da tespit edilen Arslanoğlu'nun, Danıştaya üye seçildikten sonra, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'ye gitmeden önce kaldığı Altunizade'deki FEM Dershanesi'nin en üst katını müze gibi gezen diğer eski Danıştay üyeleri arasında olduğu belirtilmişti.
Eski Yargıtay üyesi Kenan Karabeyeser yakalandı
Ankara'da, eski Yargıtay üyesi olan ve saklandığı evde yakalanan Kenan Karabeyeser, çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. FETÖ/PDY'nin 'gaybubet evi'nde yakalanan eski Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyesi Kenan Karabeyeser, eski üyeler Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak ile 'görevi kötüye kullanma' suçundan 'yüce divan' sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) yargılanıyor.
8 Haziran'daki gelişmeye göre, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) kararı ile meslekten çıkartılan şüpheli Karabeyeser, FETÖ/PDY 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından aranırken saklandığı evde yakalandı. Adliyeye getirilen Karabeyeser çıkarıldığı Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, 'Yargıtay üyesi iken Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 24.08.2016/426 tarih ve sayılı kararı ile meslekten çıkartılan şüpheli Kenan Karabeyeser hakkında Fetö/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında; Şüpheli silahlı terör örgütüne üye olma ve görevi kötüye kullanma suçlarından Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği ile Yüce Divan Başkanlığı'nın arama kararlarına istinaden aranmakta iken 04.06.2021 tarihinde yapılan ihbar üzerine saklandığı evde yakalanarak gözaltına alınmış, Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebi doğrultusunda Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğince silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklanmıştır' denildi.
KURTOĞLU'NUN TERFİSİNİ ENGELLEMİŞLERDİ
Kenan Karabeyeser, eski Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak ile 'görevi kötüye kullanma' suçundan 'yüce divan' sıfatıyla AYM'de yargılanıyor. Karabeyeser, Meran, Demirezici ve Saylak, 2011'de İstanbul jandarma alay komutanı olan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu'nun terfisini engellemişti. O dönem kurmay albay olan Hüseyin Kurtoğlu ve birlikte çalıştığı 5 personel hakkında, Silivri Cezaevi'nde bulunan tutukluya, babasının ölümü üzerine verilen izni kullandırmadıkları gerekçesiyle dava açılmıştı. Silivri 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Kurtoğlu ve diğer sanıklar, 'kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan mahkum edilmiş ve ceza Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi'nce onanmıştı.
'KUMPAS' DAVALARI ARASINDA GÖSTERİLDİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca eski yüksek yargı mensupları hakkında hazırlanan fezlekelerde Hüseyin Kurtoğlu davası, FETÖ/PDY'nin 'kumpas' davaları arasında gösterilmişti. Fezlekelerde, FETÖ mensuplarının, Adana Jandarma Bölge Komutanlığı döneminde MİT TIR'larını durduran ve 2019'da 'FETÖ üyeliği'nden mahkum olan eski tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun generalliğe terfi etmesi için Kurtoğlu'nun terfisine engel olmak istedikleri, bu nedenle Kurtoğlu hakkında suç uydurdukları ve mahkumiyet kararı verilmesini sağladıkları belirtilmişti.
Paralel yapı-Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK üyelerine açılan davalar
Paralel yapı-08 Ekim (2017) 'Ankara 77 sanık Yüksek Yargı Yapılanması' soruşturması/fezlekesi (Yargıtay)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(18 Haziran 2021, 19:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: