Ankara'da, Fetö'nün darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 497 sanıklı davada karar çıktı. Eski Albay Muhammet Tanju Poshor'a 2 kez, 5 sanığa 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 32 sanığa müebbet, 107 sanığa değişen yıllarda hapis cezası verildi. 231 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi, 121 sanık ise beraat etti.
12.04.2021 10:46 Ankara'da, Fetö'nün darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 497 sanıklı davada karar çıktı.
7 Nisan'da Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen 243'üncü celsede karar çıktı. Karar duruşmasına, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Mahkeme, son sözü alınmayan bazı tutuksuz sanıkların son sözlerini aldıktan sonra kararını açıkladı. TRT binasını işgal eden ekibin başında bulunan eski Albay Muhammet Tanju Poshor'a, 'anayasal düzeni ihlal' ve 'Cumhurbaşkanına suikast' suçlarından 2, darbe bildirisini TRT spikerine zorla okutan eski Yarbay Ümit Gençer'in de bulunduğu 5 sanığa ise, 'Anayasal düzeni ihlal' suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Gençer ayrıca 'Cumhurbaşkanına suikast' suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin emniyetinden sorumlu Köşk Muhafız Komando Birliği'nin eski komutanı Binbaşı Osman Koltarla'nın da aralarında bulunduğu 32 sanığa ise aynı suçtan müebbet hapis cezası verildi.
ESKİ ALBAY BARIŞ'A 61 YIL 6 AY HAPİS
Kararda Genelkurmay çatı davasında 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan dönemin alay komutanı eski Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'a, bu dava kapsamında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'kasten yaralama' suçlarından 61 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, 91 sanığa 'Anayasal düzeni ihlale yardım' suçundan 6 yıldan 16 yıl 8 aya kadar, 15 sanığa ise 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar değişen yıllarda hapis cezası verdi. Tamamı er 121 sanığın beraatına hükmedilirken, aralarında erlerin de bulunduğu 231 sanık hakkında ise 'ceza verilmesine yer olmadığı' kararı verildi.
İddianame
İddianameye göre; Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görevli askerlerin darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyeti, eski alay komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın emir ve talimatlarıyla yönetildi. Barış'ın talimatıyla, eski Piyade Yarbay Ekrem Işık komutasındaki Muhafız Komando Taburu'nda görevli 124 asker, TRT'ye gönderildi. Bu taburla TRT'ye giden bir önceki Muhafız Alay Komutanı eski Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor ve eski Kurmay Yarbay Ümit Gençer, yanlarındaki uzman çavuşlarla TRT stüdyolarına girerek, darbe bildirisini zorla okuttu. Şüphelilerden, eski piyade binbaşı Osman Koltarla komutasındaki Köşk Muhafız Komando Birliğinde görevli 103 asker ise TRT baskınına destek için TRT yakınındaki Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarında hazır bekletildi. Eski binbaşı Fedakar Akça da Muhafız Komando Taburunda görevli 108 askerle Genelkurmay Başkanlığı Karargahına sevk edildi.
DARBECİ KOMUTANLARA VERİLEN CEZALAR
- Muhafız Alayı'ndan Genelkurmay Karargahı'na baskına giden ekibin başındaki eski binbaşı Fedakar Akça, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.
- Darbe bildirisini TRT'de okutan eski yarbay Ümit Gençer'e, 'anayasal düzeni ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
- 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde, TRT binasını işgal eden eski albay Muhammet Tanju Poshor da 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
- 15 Temmuz'da eski başyaver Ali Yazıcı ile Ankara'dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bulunduğu Marmaris'e gitmek için yola çıktığı belirtilen eski yarbay Emin Güven'e , 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezası ile 'Cumhurbaşkanına suikaste yardım' suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
- Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki darbe faaliyetlerine ilişkin davanın kritik isimlerinden biri olan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı kurmay albay Muhsin Kutsi Barış'a 30 yıl hapis cezası verildi.
- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin emniyetinden sorumlu Köşk Muhafız Komando Birliği'nin komutanı eski binbaşı Osman Koltarla müebbet hapis cezası aldı.
ŞOK MANGALARI EZİYETİ
Davada en ağır ceza olan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını alan eski Albay Tanju Poshor'un adı, emekli Kurmay Albay Mustafa Önsel'in 'Ağacın Kurdu, Fetullah'ın Askerleri' adlı kitabında da geçiyor.
Kitaptaki iddiaya göre Poshor, tabur komutanlığını yaptığı Kara Harp Okulu Malazgirt Taburu'nda askeri liselerden gelen Harbiyelilere 'şok mangası' denilen bezdirme yöntemlerini uyguladı. Okuldan uzaklaştırılan Harbiyelilerin yerlerine Cemaatçi öğrenciler yerleştirildi.
Önsel, katıldığı bir televizyon programında Poshor için şu ifadeleri kullandı: 'Hele aralarında biri var ki adını Cemaat'le ilgili diye duyduğumda beynimden vurulmuşa dönmüştüm. Bu adam silah arkadaşımdı, komşumdu, annesinin çorbasını içtim, annemin çorbasını içti, kardeşim gibiydi. Seminere katılmadığım halde 'Balyoz'dan 4 yıl yattım. Bu arkadaş yükseldi, başka yerlere geldi.'
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, darbe girişiminin ardından Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 512 sanık yer aldı.
Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü ile TRT çalışanı 65 kişinin müşteki olarak bulunduğu iddianamede, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da aralarında bulunduğu sanıkların, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'cumhurbaşkanına suikast', 'askeri komutanlıkların gasbı', 'silahlı terör örgütü üyesi olmak', 'nitelikli olarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'kamu malına zarar verme' suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları istendi.
DARBE BİLDİRİSİNİ ZORLA OKUTTULAR
İddianameye göre, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görevli askerlerin darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyeti, eski alay komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın emir ve talimatlarıyla yönetildi.
Barış'ın talimatıyla, eski Piyade Yarbay Ekrem Işık komutasındaki Muhafız Komando Taburu'nda görevli 124 asker TRT'ye gönderildi. Bu taburla TRT'ye giden bir önceki Muhafız Alay Komutanı eski Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor ve eski Kurmay Yarbay Ümit Gençer, yanlarındaki uzman çavuşlarla TRT stüdyolarına girerek, darbe bildirisini zorla okuttu.
Şüphelilerden, eski piyade binbaşı Osman Koltarla komutasındaki Köşk Muhafız Komando Birliğinde görevli 103 asker ise TRT baskınına destek için TRT yakınındaki Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarında hazır bekletildi. Eski binbaşı Fedakar Akça da Muhafız Komando Taburunda görevli 108 askerle Genelkurmay Başkanlığı Karargahına sevk edildi.
ESAS HAKKINDA MÜTALAA
İddianamenin kabulünden sonra davanın ilk duruşması, 10 Ekim 2017'de Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görüldü.
Davanın 3 Temmuz 2020'deki duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Fatih Özdemir, esasa ilişkin görüşünü açıkladı.
Mütalaada, 90 sanığın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan birer kez, eski Albay Muhammet Tanju Poshor ile eski Yarbay Emin Güven'in bu suçla birlikte 'cumhurbaşkanına suikast' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edildi. 90 sanık arasında, TRT'de darbe bildirisini okutturan eski kurmay yarbay Ümit Gençer de yer aldı.
Sanıklardan 134'ü hakkında, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım'dan 15'er yıldan 20'şer yıla, 9'u hakkında ise 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.
TRT işgalini yöneten eski kurmay Albay Poshor ile TRT'de darbe bildirisini okutturan eski kurmay Yarbay Ümit Gençer'in ayrıca, 65 TRT çalışanına yönelik kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, 10 kişiye yönelik kasten yaralama ve kurumda meydana gelen zararlara ilişkin mala zarar verme suçlarından da toplam 1512'şer yıla kadar hapisleri talep edildi.
Daha önce Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan 'Genelkurmay çatı davasında' 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan dönemin alay komutanı eski kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da alayın işlediği suçların hepsinden sorumlu olduğu gerekçesiyle yine 1512 yıla kadar hapsi istendi.
Savcı, çoğu er 264 sanık hakkında ise beraat talebinde bulundu. Mütalaada, 11'i firari 12 sanığın dosyalarının davadan ayrılması talep edildi.
YAKLAŞIK 3 BİN 500 SAAT KAYIT YAPILDI
Davanın görüldüğü Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine hakim Murat İlhan başkanlık etti. Dava, karar duruşmasına kadar 243 celse sürdü.
534 sanıklı başlayan yargılama sırasında, bazı sanıkların dosyasının ayrılmasının ardından davanın 497 sanığı kaldı.
Duruşmalarda, sanık ve avukatlarının iddianame, esasa ilişkin mütalaa ve gelen evraka karşı savunmaları ile tanık, müşteki ve avukatlarının beyanları, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alındı.
Yaklaşık 3 bin 500 saati bulan kayıt, 10 katip tarafından deşifre edildi. Sanık, tanık ve müştekiler ile taraf avukatlarının beyanları 100 bin sayfayı geçti.
Paralel Yapı-15.07.2016-Ankara 497 sanık (ilk 534) Darbe/Cumhurb. Muhafız Alayı davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(12 Nisan 2021, 10:46)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: