Adana, Ankara, Antalya, Denizli, Gaziantep, Kayseri ve Zonguldak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalara devam edildi. Sonuçlanan davalarda çoğu yönetici konumdaki 11 sanığa toplam 91 yıl hapis cezası verildi. Eşini "FETÖ'cü" diye ihbar eden eski Emniyet Müdürü Mustafa Coşar Ünal 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. 2010'da yapılan Polislikten Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavı sorularını örgütün "mahrem imamlarından" aldığı öne sürülen eski komiser yardımcısı S.G. 14 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Adana'da eski Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca'ya verilen 8 yıl hapis ile Antalya'da örgütün sözde adliye sorumlusuna verilen 11 yıl hapis cezalarının gerekçesi açıklandı.
15.04.2021 14:51 Adana, Ankara, Antalya, Denizli, Gaziantep, Kayseri ve Zonguldak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalara devam edildi. Sonuçlanan davalarda çoğu yönetici konumdaki 11 sanığa toplam 91 yıl hapis cezası verildi.
Kayseri: Eski polise 7 yıl hapis
Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında ihraç edilen eski polis, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
16 Mart'ta Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuksuz sanık eski polis M.B. ve avukatı hazır bulundu.
Duruşma savcısı mütalaasında, FETÖ'nün mahrem yapılanmasında yer aldığı ve örgüt tarafından "zaafları olmayan, kendisini örgüte teslim eden, yöneticilik vasfı olan, grubu bulunan ve sohbet hocalığı yapan anlamına gelen SAYV kodu ile derecelendirilen" sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını istedi.
Suçlamaları reddeden sanık, örgüt üyesi olmadığını ve mahrem yapılanmada yer almadığını öne sürerek beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık M.B'ye "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Denizli: Hakkında kesinleşmiş 7 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı
Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında yargılandığı davada hapis cezasına çarptırılan firari hükümlü yakalandı.
17 Mart'ta İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ile Merkezefendi İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, "terör örgütüne üye olmak" suçundan kesinleşmiş 7 yıl 3 ay hapis cezası bulunan K.D'nin (39) bir evde bulunduğu bilgisi üzerine operasyon düzenledi.
Gözaltına alınan eski vergi müfettişi K.D, işlemin ardından cezaevine gönderildi.
Ankara: Eşini "FETÖ'cü" diye ihbar eden eski emniyet müdürüne 8 yıl hapis
Ankara'da, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden yargılanan, eşini "FETÖ'cü" diye ihbar eden eski Emniyet Müdürü Mustafa Coşar Ünal, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
18 Mart'ta Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına tutuklu sanık Ünal ile avukatı katıldı.
Yargıtay'ın ilam kararının okunmasından sonra savunması için söz alan Ünal, örgütü bir dönem 'cemaat' olarak gördüğünü, sadece sohbetlere katıldığını, örgütsel olarak toplu bir faaliyette bulunmadığını ifade etti. Örgütten hiçbir zaman bir beklenti içerisinde olmadığını söyleyen Ünal, "Bunlardan beklentim olsaydı daha iyi yerlere gelirdim. Örgütle fikir ayrılıklarına düştük ve beni Tunceli'ye sürdüler. Bank Asya'da hiçbir hesabım olmadı, sohbet dışındaki faaliyetlerde hiçbir zaman toplu harekette bulunmadım. Akademik kariyeri olan bir insanım, bu örgütün üyesi değil mağduruyum. Hayatım için bir şans istiyorum, pişmanım" dedi.
Heyetin kararını açıklayan mahkeme başkanı, sanık Ünal'a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
BOŞANACAĞI EŞİNİ "FETÖ'CÜ" DİYE İHBAR ETTİ
Eski Emniyet Müdürü Mustafa Coşar Ünal, dosyası Yargıtay aşmasındayken cezaevinden mahkemeye dilekçe göndererek etkin pişmanlıktan faydalanmak istediğini beyan etmişti. Bunun üzerine dosyası yeniden yargılanmak üzere ilk derece mahkemeye gönderilen Ünal'ın etkin pişmanlıktan yararlanmak için FETÖ'den ceza alan ve yargılananların yanı sıra boşanma aşamasındaki eşinin ismini de FETÖ'cü diye ihbarda bulunduğu belirlendi. Mahkeme, Ünal'ın beyanlarını "etkin pişmanlık" için yeterli bulmayarak, 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
Adana: Eski Tarsus Kaymakamı Atmaca'ya verilen 8 yıl hapsin gerekçesi açıklandı
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen eski Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca'nın 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldığı davanın gerekçeli kararında, sanığın 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi gecesinde meydanda toplanan halka eve dönmeleri yönünde konuşma yaptığı belirtildi.
18 Mart'ta, Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince 8 yıl 9 ay hapse mahkum edilen tutuksuz Bekir Atmaca'nın savunması ve tanık beyanları, delil değerlendirmesi ve hüküm gibi kısımların da yer aldığı 27 sayfalık gerekçeli karar hazırlandı.
Kararda, Atmaca'nın cep telefonunda FETÖ'nün şifreli haberleşme ağı ByLock programının "kalıntı kayıtlarının" bulunduğu, cihazda ayrıca Kakao Talk uygulamasının kurulum dosyalarının tespit edildiği, örgütün finans kuruluşu Bank Asyada mevduat hesabının belirlendiği ve FETÖ'nün sözde mülki idare yapılanmasında yer aldığı kaydedildi.
Sanığın kaymakamlık makam odasında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait kitabın ele geçirildiği bildirilen kararda, Atmaca'nın suçunu teyit eden birçok delil bulunmasına karşın sadece inkar odaklı savunma yaptığı anlatıldı.
Gerekçeli kararda beyanına yer verilen tanık C.I, Bekir Atmaca ile 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde tanıştıklarını belirtti. Fakültede okuduğu dönemde "cemaat" adı verilen bu yapının içerisinde olduğunu kaydeden C.I, "Örgütün sohbet toplantıları oluyordu. Bu toplantılarda örgüt elebaşının kasetleri dinlenirdi. Bekir Atmaca benden bir dönem alttaydı, bu sohbet toplantılarına o da gelirdi. Ben kaymakamlık sınavına kazandıktan sonra da örgütle olan bağım devam etti. Bekir Atmaca'yı öğrencilik yıllarımda sohbet toplantılarında gördüm. Kaymakam olduktan sonra kendisiyle karşılaşmadım." ifadelerini kullandı.
Darbecilere karşı meydanda toplanan halka, eve dönmeleri yönünde konuşma yapmış
Tanık H.Ç. de 15 Temmuz gecesi darbe girişimini televizyondan öğrendiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı meydanlara daveti üzerine kardeşleriyle meydana gittiğini ifade etti.
H.Ç, şu bilgileri paylaştı:
"Tarsus'ta meydana gittiğimde orada dönemin kaymakamı Bekir Atmaca, belediye başkanı ve okul müdürleri vardı. Bu kişiler mikrofonla halka vatanı savunmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiği şeklinde konuşmalar yapıyorlardı. Biz meydana vardıktan yaklaşık bir saat sonra Bekir Atmaca tekrardan mikrofonu aldı ve bizlere 'Gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Yarın işlerine gidecek olanlar vardır. İşleri olanlar evlerine gidebilir.' şeklinde konuşma yaptı. Bunu tam olarak hatırlıyorum. Daha sonra mikrofonu yanında bulunanlar aldı ve bu kişiler sabaha kadar meydanlarda nöbette kalacaklarını belirttiler. Biz de bu kişilerle aynı fikir birliğine vardık. Sabaha kadar meydanda bekledik."
Sanığın FETÖ içerisinde verilen görevleri sorgulamaksızın kabul ederek örgütle organik bağını ortaya koyduğu, hiyerarşik ilişki nedeniyle suçun maddi ve manevi unsurlarının oluştuğu aktarılan kararda, Bekir Atmaca'nın "silahlı terör örgütüne üyelik" suçunu işlediği ve üst sınırdan 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldığı bildirildi.
Antalya: FETÖ'nün Keçiborlu/Atabey ilçelerinden sorumlu imamına 8 yıl hapis
Antalya'da FETÖ/PDY üyesi, aynı zamanda Isparta'nın Keçiborlu ve Atabey ilçelerinin imamı olduğu iddia edilen yurt müdürü M.Y., 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
24 Mart'ta Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık M.Y. ile avukatı katıldı.
Mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, M.Y'nin örgütün ilçe sorumlularından olduğunu ve FETÖ yurtlarında müdürlük yaptığını belirtti.
10 Ekim 2020'den bu yana tutuklu olan sanık M.Y., son sözünde suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.
Kararı açıklayan mahkeme heyeti, aynı zamanda yurt müdürü olan sanık M.Y.'nin "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan, FETÖ/PDY'nin Isparta'nın Keçiborlu ve Atabey ilçelerinin imamı olduğu gerekçesiyle 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Adana: FETÖ sanığı eski komiser yardımcısına 14 yıl hapis
Adana'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, 2010'da yapılan Polislikten Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavı sorularını örgütün "mahrem imamlarından" aldığı öne sürülen eski komiser yardımcısı, 14 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.
25 Mart'ta Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı tutuksuz sanık S.G. ve avukatı katıldı.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanığın veri inceleme raporunda "FETÖ mensubiyeti bulunan, sadakati ve bağlılığı olan ancak bazı konuları sorgulayan kişi" anlamına gelen "B5" koduyla derecelendirildiğini, örgütün sohbet toplantılarına katıldığını ve emniyet mahrem yapılanmasında yer aldığını belirterek, S.G'nin "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Savcı ayrıca bilirkişi raporu dikkate alınarak, sanığın "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçundan cezalandırılması, "resmi belgede sahtecilik"ten ise beraatine karar verilmesi yönünde görüş sundu.
Sanık S.G, savunmasında, FETÖ üyesi olmadığını ve örgütsel bir konumunun bulunmadığını ileri sürdü.
FETÖ'nün mahrem emniyet yapılanmasında yer almadığını iddia eden S.G, "Esas hakkındaki mütalaayı kabul etmiyorum. Beraatime karar verilmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay, "kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık" suçundan da 8 yıl 4 ay olmak üzere toplam 14 yıl 7 ay ve 48 bin 580 lira adli para cezası verdiği S.G'nin tutuklanmasına da hükmetti. S.G'nin "resmi belgede sahtecilik" suçundan ise beraatine karar verildi.
Gaziantep: FETÖ'nün sözde "bölge talebe mesulü" ablaya 7 yıl hapis
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) sözde "bölge talebe mesulü" olduğu gerekçesiyle yargılanan sanık 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
26 Mart'ta Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Arzu A, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile bağlandı, avukatı duruşmada hazır bulundu.
Sanık, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının bulunmadığını ve suçsuz olduğunu savundu.
Savcı, sanığın örgüt mensubu kız öğrencilerden sorumlu sözde "bölge talebe mesulü" olarak görev aldığını, iki hatta ByLock kullandığını belirterek, cezalandırılması yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti sanık Arzu A'ya "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Adana: FETÖ sanığı eski okul müdürüne 7 yıl hapis
Adana'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün kapatılan okullarında müdür olarak çalıştığı tespit edilen, ByLock kullanıcısı tutuklu sanık 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
31 Mart'ta Adana 2.Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu sanık H.Ç. bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Sanığın avukatı da mahkeme salonunda hazır bulundu.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın FETÖ iltisaklı olduğu gerekçesiyle KHK ile kapatılan kurumlarda örgüt içi tayine tabi tutularak okul müdürü olarak görev yapması ve bu kurumlarda hissedar olduğunun tespit edilmesi, örgütsel nitelikli sohbet toplantıları düzenlemesi, örgüte ait kripto haberleşme programı ByLock kullanıcısı olması ve hakkındaki tutarlı tanık beyan ve teşhisleri dikkate alınarak üzerine atılı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılması talep etti.
Sanık H.Ç. ise savunmasında FETÖ üyesi olmadığını belirterek, "Mütalaayı kabul etmiyorum. Örgütsel bir konumum yoktur. ByLock kullanmadım. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum." ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı sanık H.Ç'nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Ankara: Eski emniyet müdürü Yüksel Sezer'e 7 yıl hapis
Ankara'da, eski emniyet müdürü Yüksel Sezer, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
7 Nisan'da Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesindeki davaya, Sezer ve avukatı katıldı.
Hakkındaki suçlamayı kabul etmeyen Yüksel Sezer, ByLock kullanmadığını savundu ve beraatini istedi.
Sanığın son sözlerinin ardından hükmü açıklayan mahkeme, Sezer'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Sezer, geçen yıl Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Ata Mahallesi'nde Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Üzerinde başkasına ait kimlik çıkan Sezer, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığında şube müdürü, Güvenlik Daire Başkanlığında başkan yardımcısı ve Strateji Daire Başkanlığında 1. sınıf emniyet müdürü olarak görev yapmıştı.
Antalya: FETÖ'nün sözde adliye sorumlusuna verilen 11 yıl hapis cezasının gerekçesi açıklandı
Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) sözde Tataristan ve adliye sorumlusu olduğu iddia edilen kişiye verilen 11 yıl 3 ay hapis cezasıyla ilgili gerekçeli karar hazırlandı.
12 Nisan'da Antalya 9. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan gerekçeli kararda, tutuklu sanık Ahmet Ş'nin GSM hattı üzerinden örgütün şifreli haberleşme programı ByLock ve gmail logosu altına gizlenmiş Kakao programına rastlandığı belirtildi.
Kararda, gizli tanık Tuna'nın beyanlarına göre Ahmet Ş'nin 1990'lı yıllarda örgütün elebaşı Gülen ile Tataristan'a giden ilk kişi olduğu, örgütün sözde "Tataristan sorumlusu" olarak atandığı ve yıllarca yurt dışında görev yaptıktan sonra Türkiye'ye döndüğü kaydedildi.
Örgütün derneklerine üye olan, başkanlık yapan Ahmet Ş'nin örgütün değişik programlara katılarak sohbet verdiği, yapının dini anlayışını örgüt üyelerine aktardığına işaret edildi.
Ahmet Ş'nin aynı zamanda örgütün sözde "adliye sorumlusu" olduğunu belirten gizli tanık Tuna'nın gerekçeli kararda şu ifadelerine yer verildi:
"Ben kayıt işlerine bakarken avukatlar, hakim ve savcılar gelirlerdi. Ahmet Ş. beni arayarak özel bir indirim yapılmasını isterdi. Ayrıca bu kişilerin çocukları hakkında bilgi alırdı. Hatta adliyeye gelen birine 'Ahmet Beyi nereden tanıyorsunuz, o bizlerle muhatap olmaz, üst konumdadır' dediğimde, 'Ahmet Ş. bizim imamımızdır, haftada bir kez toplanıyoruz' demişti."
Sanık ile örgüt arasında hiyerarşik ilişki nedeniyle suç unsurlarının oluştuğu belirtilen kararda, Ahmet Ş'nin üst sınırdan 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığı, tutukluluk halinin devamının kararlaştırıldığı aktarıldı.
Kararda, sanığın örgütsel görevleri sorgulamaksızın kabul ederek organik bağını ortaya koyduğu, suçunu teyit eden birçok delil bulunmasına karşın sadece inkar odaklı savunma yaptığı bildirildi.
Zonguldak: FETÖ'den yargılanan eski asayiş şube müdürüne 7 yıl hapis
Zonguldak'ta, Asayiş Şube Müdürü olarak görev yapan FETÖ/PDY soruşturmasında gözaltına alınan ve tutuklanan Savaş Topaloğlu, SEGBİS ile katıldığı karar duruşmasında 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
14 Nisan'daki gelişmeye göre, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü olarak görev yapan ve 2016 yılında Aydın'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Savaş Topaloğlu için karar açıklandı. Kaldığı cezaevinden Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılan Savaş Topaloğlu'nun üzerine atılı suç sebebiyle mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Önceki savunmasını tekrar ettiğini söyleyen sanık, "Kayınpederim ameliyat oldu. Onlara biz bakıyoruz. Tutukluluk halim bunları yapmama mani olmaktadır. Babam 2011 yılında vefat etti. Annemin rahatsızlıkları var. Kayınvalidem şeker hastası. Çocuklarım var. Eşim de onlarla tek başına mücadele veriyor. Beraatimi ya da adli kontrolle tahliyemi talep ediyorum" dedi.
Sanığın ByLock sistemine girdiği iddialarla ilgili savunma veren avukatı ise sisteme giriş yaptığı iddia edilen telefon ile sanığın kullandığı cihazın işletim sistemlerinin farklı olduğunu iddia etti. Müvekkilinin üzerine atılı suçları kabul etmediğini ifade eden sanık avukatı; beraat, adli kontrol ya da maddi güvenceyle tahliye talep etti.
Son sözü sorulan sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçunu işlediğinin sabit olduğu ve çalıştığı kurumun milli güvenlik açısından önemine dikkat çekilerek 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Suç vasfının katalog suçlardan olması sebebiyle tutukluluk halinin devamına karar verildi. Sanığın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ise beraatine hükmedildi.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(15 Nisan 2021, 14:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: