İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) iş dünyası yapılanmasına yönelik, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, kapatılan TUSKON'un başkanı Rızanur Meral ve genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay'ın da aralarında bulunduğu 35 sanığın yargılandığı davada, celse arasında mütalaa verildi.
12.04.2021 11:55 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) iş dünyası yapılanmasına yönelik, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, kapatılan TUSKON'un başkanı Rızanur Meral ve genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay'ın da aralarında bulunduğu 35 sanığın yargılandığı davada, celse arasında mütalaa verildi.
22 Mart'ta İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki görülen duruşmada, bazı sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Duruşma savcısının esas hakkındaki mütalaasını celse arasında dava dosyasına sunduğu kaydedildi. Mütalaada, sanıkların gazete-dergi gibi örgüte müzahir yazılı basın yayın organlarına abonelikleri, örgüt yapılanmasının olduğu ve sanıkların belli bir grup eşliğinde yapmış oldukları yurt dışı çıkışları, Bank Asya üzerinden örgütsel talimat kapsamında belli bir saikle yapılan bankacılık işlemleri, sanıkların üyesi oldukları dernek, konfederasyon ve federasyonlar, buralarda alınan üst düzey başkan, başkan yardımcılığı, yönetim veya denetim kurulu üyeliği gibi görevler, örgütsel saik ve tepkiyle bir yayın kuruluşundan yapılan belli bir döneme özgü çıkışlar, Bylock programına ilişkin yazışmalar, yapılan bağış, kurban, burs veya para transferleri gibi çok sayıda delilin dosya kapsamında bulunduğu' kaydedildi. Sanıkların eylemlerinin silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında gerçekleştiği belirtilen mütalaada, terörün finansmanı suçunun bir kısım sanıklar açısından silahlı terör örgütü üyeliği eylemleri içinde eridiği kaydedildi.
EŞİYLE ORTAK HAREKET ETTİĞİ İDDİA EDİLDİ
Mütalaada, firari sanık Rızanur Meral'in eşi sanık Zeynep Meral'in, FETÖ silahlı terör örgütü ile irtibatı ve iltisaklı olduğu için 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Koza İş ve Kadın derneğinin üyesi olduğu, sanığın Bylock yazışmalarında eşi ile ortak hareket ettiği belirtildi. Sanığın Bank Asya'da çok sayıda hesabının bulunduğu, söz konusu hesaplardan 7 tanesinin örgüt bünyesinde belli bir dönemle sınırlı talimat kapsamında açıldığı öne sürülen mütalaada, kaçma şüphesi, delilleri karartma ihtimali, kaçak konumdaki eşinin konumu ve örgütsel faaliyetleri, sanığın bu durumu bilme ve isteyerek uyumlu hareket etmesi gibi hususlar birlikte değerlendirilerek FETÖ üyesi olduğu kanaatine varıldığı vurgulandı.
4 SANIĞIN DOSYASININ AYRILMASI İSTENDİ
Mütalaada, firari sanıklar Fetullah Gülen, Mehmet Gökdeniz, Mustafa Muhammet Günay ve Rıza Nur Meral'in dosyasının ayrılması talep edildi.
19 SANIĞA ÜYELİKTEN CEZA İSTENDİ
Mütalaada sanıklar Ahmet Tuzlu, Ahmet Şener Gülenç, Arzu Üre, Aylin Kılınç Aydın, Çetin Tekdemir, Ertuğrul Yılmaz, Fuat Yılmaz, Harun Akca, İlhan Karagöz, İnci Konuk, Kezban Uyar, Mehmet Seydi Şentürk, Murat Atakan Kayalar, Nalan Erpolat, Nihat Kurt, Oğuz Kaan Gündüz, Salih Zeki Azak, Selahattin Keleş ve Zeynep Meral'in 'FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması istendi.
BİR SANIĞA ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI İSTENDİ
Sanık Yüksel Nalbant'ın cezasında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması istenen mütalaada, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 3 yıl 9 aydan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Sanıklar Ali İhsan Özay, Emrullah Emre Topal, Köksal Turna, Özlem Rukiye Kartal Üçüncü, Ruhi Gürer, Rüstem Karaoğlan, Selahattin Altuntaş, Semih Sadır, Süleyman Düzgün, Süleyman Muzaffer Bicak ve Şahin Erçin'in ise 'FETÖ Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
SANIK CAHİT DURMAZ'A HAPİS
Öte yandan davada dosyası daha önce ayrılan sanıklardan iş insanları Cahit Durmaz ile İsmail Ali Dağbaşı hakkındaki dava karara bağlandı.
1 Nisan'da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Cahit Durmaz ile avukatı katıldı.
Davanın biteceği hatırlatılarak son sözü sorulan sanık Durmaz, beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanık Durmaz'ı, FETÖ kapsamında 'silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım' suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.
Heyet, yargılama aşamasında vefat eden sanık İsmail Ali Dağbaşı hakkındaki davanın ise düşmesine karar verdi.
SANIK İSMAİL HAKKI KISACIK'A 3 YIL HAPİS
Yine davada dosyası ayrılan İsmail Hakkı Kısacık hakkında savcılıkça 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsini talep edildi.
9 Nisan'da İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya tutuksuz sanık İsmail Hakkı Kısacık ve avukatı ile müşteki Cumhurbaşkanlığı avukatı katıldı.
Duruşmada Cumhuriyet savcısının celse arasında esasa ilişkin mütalaasını dosyaya sunduğu bildirildi. Cumhuriyet savcısı, Kısacık'ın ticaretle uğraştığını, Bank Asya hesap hareketlerinin büyüklüğünü ve hareket zamanlarını, alınan, çekilen ve yatırılan paraların miktarını dikkate alırken, yine bu hesap üzerinden, kurban, bağış, burs, yatırım, aidat vs adı altında FETÖ silahlı terör örgütü ile irtibatlı veya iltisaklı kişi ve kurumlara paraların gönderildiğini belirtti. İsmail Hakkı Kısacık'ın dijital inceleme raporunda yine FETÖ silahlı terör örgütü ile irtibatlı veya iltisaklı kişi ve kurumlara yönelik log kayıtları ile program kayıtlarına rastlandığı ifade edilen mütalaada, sanığın KHK kapsamında kapatılan TUSKON ve FİADER' üye olduğu, geçmiş ticari ve kişisel hayatı ile yaptığı eylemler birlikte değerlendirildiğinde sanığın çeşitli FETÖ silahlı terör örgütüne özgü talimatlar yerine getirdiği ifade edildi. Savcı, İsmail Hakkı Kısacık'ın 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsini talep etti.
Mahkeme, sanık Kısacık'ın davanın karara bağlanmasının öncesinde son sözlerinin alınması için duruşmayı 16 Nisan'a erteledi.
KARAR 3 YIL HAPİS OLDU
16 Nisan'da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık İsmail Hakkı Kısacık, avukatıyla katıldı. Müdahil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ise avukatı Mehmet Alagöz temsil etti.
Karar verileceği belirtilerek, son sözleri sorulan sanık Kısacık, beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti sanık Kısacık'ı, FETÖ kapsamında, 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.
Mütalaadan
Celse arasında mahkemeye sunulan savcılık mütalaasında, Bank Asya hesap hareketlerinin büyüklüğü, çekilen ve yatırılan para miktarı incelenen sanığın ticaretle uğraştığı, 'kurban', 'bağış', 'burs', 'aidat' ve 'yardım' adı altında, FETÖ ile irtibatlı kişi ve kurumlara para gönderdiğinin tespit edildiği belirtilmişti.
Sanığın, dijital inceleme raporunda FETÖ'yle irtibatlı veya iltisaklı kişi ve kurumlara yönelik LOG kayıtları ile program kalıntılarının bulunduğu bilgisi de verilen mütalaada, bu kişinin, yurt dışı gezilerine ilişkin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan bir örgüt üyesinin beyanları, aile bireylerinin okuduğu okul, bulunduğu ülke, iletişimin tespiti kayıtlarına göre görüştüğü kişi ve konular, KHK kapsamında kapatılan TUSKON ve FİADER'e üye olması, geçmiş ticari ve kişisel hayatı ile yaptığı eylemlere göre FETÖ'nün talimatlarını yerine getirdiği öne sürülmüştü.
Mütalaada, sanığın dijital programlar, sosyal hayatta dernekler ve geziler ile örgüt irtibatının devam ettiği anlatılarak, söz konusu eylemlerin, gerçekleştirildiği zamanlarla (17-25 Aralık ve sonrası) birlikte değerlendirildiğinde silahlı FETÖ üyesi olduğu kanaatine varıldığı kaydedilmişti.
Sanık Kısacık'ın silahlı FETÖ üyeliği suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen mütalaada, sanığın kaçma şüphesi, oğlunun ABD'de olması, İsviçre'deki bankalarda yüksek meblağlı parasının bulunması ve daha önce tutuklanmaması gerekçeleriyle tutuklanması da talep edilmişti.
Davanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün iş dünyası yapılanmasına yönelik, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, kapatılan TUSKON'un başkanı Rızanur Meral ve genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanık hakkında çeşitli suçlardan hapis cezası istenmişti.
Yargılamayı yapan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, bir kısım sanıkların dosyasının ana davadan ayrılmasına ve yargılamanın yeni esasa kayıtlı dosyalar üzerinden devamına karar vermişti. Heyet, bu kapsamda 1 Eylül 2020'deki duruşmada Cahit Durmaz ile İsmail Ali Dağbaşı'nın dosyasını ayırmıştı.
Yeni esas üzerinden devam eden davanın 16 Mart 2021'de yapılan duruşmasında esasa ilişkin mütalaasını açıklayan savcılık, Viko Elektrik şirketinin eski ortağı Cahit Durmaz'ın 'FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsini, diğer sanık Viko Elektrik şirketinin ortağı İsmail Ali Dağbaşı'nın ölmesi nedeniyle hakkındaki davanın düşürülmesini talep etmişti.
Mütalaada, sanık Durmaz'ın gerek şirket üzerinden gerek kişisel faaliyetleri ile sohbetlere katılması ve eşiyle ailesi üzerinden yapmış olduğu eylemlerin süreklilik, değişkenlik ve yoğunluk gösterdiği belirtilmişti.
Sanığın, FETÖ silahlı terör örgütü bünyesi kapsamında bulunduğu, sektör ve mali güçle orantılı şekilde örgüt talimatlarını yerine getirdiği bilgisine yer verilen mütalaada, sanığın banka hesap hareketlerinin zamanı ve yoğunluğu vurgulanmıştı. Mütalaada, sanık hakkında terörizmin finansmanı açısından da iddianame düzenlense de, finansman kapsamında kalacak eylemlerin üyelik suçunun unsuru ve faaliyetleri içerinde eridiği belirtilerek, sanığın sadece silahlı terör örgütü üyeliği suçundan cezalandırılması istenmişti.
Paralel Yapı-16.08.2016-İstanbul 86 sanık Tuskon Yapılanması/örgüte finansal destek davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(12 Nisan 2021, 11:55), son güncel.: (16 Nisan 2021 12:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: