İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kapatılan yayın organı Zaman Gazetesi'nin eski yazarları Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Mümtazer Türköne'nin 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan aldıkları cezalar ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Özdemir'in beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından ilk duruşma görüldü. Söz alan sanıklar beraatlerini talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan Mehmet Özdemir hakkında ifadesinin alınması için yakalama kararı çıkardı. Yargıtay bir diğer medya davasında da ikinci kez bozma kararı verdi. Fetö'ye ilişkin 'silahlı terör örgütüne yardım' suçundan hapis cezasına çarptırılan gazeteciler Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkındaki hükümler bozuldu. Bozma kararı, TCK 220/7'nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle alındı. Yargıtay, tutuklu sanık Altan'ın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Bu kararın ardından Ahmet Altan tahliye oldu.
15.04.2021 13:35 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kapatılan yayın organı Zaman Gazetesi'nin eski yazarları Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Mümtazer Türköne'nin 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan aldıkları cezalar ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Özdemir'in beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından ilk duruşma görüldü. Söz alan sanıklar beraatlerini talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan Mehmet Özdemir hakkında ifadesinin alınması için yakalama kararı çıkardı.
13 Nisan'da İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Mümtazer Türköne, Şahin Alpay ile Ali Bulaç ve avukatları katıldı. Mehmet Özdemir ise duruşmaya katılmadı.
Mahkeme heyeti, Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyulmasına karar verdi.
Mümtazer Türköne Yargıtay ilamına karşı yaptığı savunmada, 'Daha önce aldığım hüküm örgüt üyeliğiydi. Şimdiki ise örgüte yardım. Örgüte ne yardım ettim, ne de üye oldum. Beraatimi talep ediyorum' dedi. Şahin Alpay da 'Yargıtay bozmasına uyulmasını talep ediyorum. Herhangi bir suç işlemedim.' ifadelerini kullandı.
Ali Bulaç ise, 'Örgüte yardım suçlarını reddediyorum. Bu yapıya yardımda bulunmadım. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin hakkımda verdiği kararı görmezden gelmiş. Ben 55 yıldır yazarlık yapıyorum. Suçsuzum. Bu yaşımda hapis yattım ama bundan şikayetçi değilim. Günahlarımın bedeli olarak sayıyorum. Beraat talebim alnımdaki kara lekeyi silmeden ölmek istemediğimdendir.' dedi.
Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanık Mehmet Özdemir'in ifadesinin alınması için yakalama kararı çıkarttı. Mahkeme ayrıca, Mehmet Özdemir ve Şahin Alpay hakkında örgütlü suçlar bilgi bankasından araştırma yapılmasına karar verdi. Öte yandan heyet, Hüseyin Gülerce, Binnaz Toprak, Ümit Erol, Zekeriya Tüzen'in tanık olarak dinlenmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
Dava
FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün kapatılan Zaman Gazetesi'ndeki medya yapılanmasında yer aldıkları iddia edilen Mümtazer Türköne 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 10,5 yıl, Ali Bulaç ve Şahin Alpay ise 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 8 yıl 9'ar ay hapis cezası almıştı. Gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Özdemir ise 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından kanuni unsurları oluşmadığı gerekçesi ile beraat etmişti. Yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi Ali Bulaç, Şahin Alpay, Mümtazer Türköne ve Mehmet Özdemir hakkında yerel mahkeme kararını bozmuştu.
ALTAN VE ILICAK KARARLARI 2. KEZ BOZULDU
Öte yandan Yargıtay bir diğer medya davasında da ikinci kez bozma kararı verdi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin 'silahlı terör örgütüne yardım' suçundan hapis cezasına çarptırılan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkındaki hükmü bozdu. Bozma kararı, TCK 220/7'nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle alındı. Mahkeme, tutuklu sanık Altan'ın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Bu kararın ardından Ahmet Altan tahliye oldu.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, FETÖ'nün darbe girişimi davasında 'silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım' suçundan Ahmet Altan'a verilen 10 yıl 6 ay hapis ile Nazlı Ilıcak hakkındaki 8 yıl 9 ay hapis cezasına ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.
14 Nisan'daki gelişmeye dair edinilen bilgiye göre, her iki sanık hakkındaki hükmü bozan daire, tutuklu sanık Altan'ın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
Dairenin bozma kararını, Türk Ceza Kanunu'nun 220/7'nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle aldığı öğrenildi.
AİHM'in hak ihlali kararının ardından Yargıtay'ın da hakkındaki kararı bozduğu Ahmet Altan tahliye oldu.
Dava
Ilıcak ve Altan daha önce FETÖ'nün darbe çağrışımı davasında İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış ve 'darbeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise sanıkların eylemlerinin 'silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme' suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hükmü bozmuştu. Bunun üzerine yeniden yargılama yapan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019'da 'silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan Altan'a 10 yıl 6 ay, Ilıcak'a ise 8 yıl 9 ay hapis cezası vermişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay'a gelmişti.
Paralel yapı-11 Nisan (2017) 'İstanbul 31 sanık (11+20) Medya Yap./Zaman yazarları/Darbeye destek' davası (bitti)
Paralel yapı-14 Nisan (2017) 'İstanbul 7 sanık (ilk: 17 sanık) Medya/Taraf-Zaman yazarları/Darbe' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(15 Nisan 2021, 13:35)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: