Adana, Ankara, Eskişehir, Kayseri, Malatya, İstanbul ve Tokat'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalara devam edildi. Sonuçlanan davalarda çoğu yönetici konumdaki 26 sanığa toplam 188 yıl hapis cezası verildi. Ankara'da, firari emniyet imamı Kozanlı Ömer'in kardeşine verilen 12 yıl ve eski tümgeneral Mehmet Cahit Bakır'a verilen 12 yıl hapis cezası onandı. Adana'da sözde "mülkiye yapılanması sorumlusu"na 10 yıl hapis cezası verilirken, İstanbul'da, Gabon'da yakalanarak Türkiye'ye getirilen 3 sanığa 6 ile 10 yıl arası, Samanyolu Yayın Grubu genel müdürü Hidayet Karaca'nın sekreterine 7 yıl hapis hapis cezası verildi. Ankara'da devam eden davalarda ise örgüt talimatıyla Bank Asya'ya 2,5 milyon lira yatıran, örgütün firari emniyet imamı "Kozanlı Ömer" kod adlı Osman Hilmi Özdil'in avukatı Orhan Karakuş'un, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenirken, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in eşi Gülümser Erdem'in "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak" ve "dolandırıcılık" suçlarından yargılanmasına devam edildi.
23.02.2021 13:04 Adana, Ankara, Eskişehir, Kayseri, Malatya, İstanbul ve Tokat'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalara devam edildi. Sonuçlanan davalarda çoğu yönetici konumdaki 26 sanığa toplam 188 yıl hapis cezası verildi.
Adana: Askeri okul öğrencilerini TSK'dan uzaklaştırmaya çalışmakla suçlanan eski binbaşıya 7 yıl hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) yapılanmasına yönelik davada, örgüt üyesi olmayan askeri okul öğrencilerini ordu bünyesinden uzaklaştırmaya çalıştığı gerekçesiyle yargılanan eski binbaşıya 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
2 Şubat'ta Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz eski binbaşı Adnan H. ve avukatı katıldı.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanığın örgüt içerisinde bulunmayan askeri okul öğrencilerini TSK bünyesinden uzaklaştırmaya ve onların okulda başarılı olmalarını engellenmeye yönelik faaliyette bulunduğunu, ayrıca FETÖ'nün "mahrem imamları" tarafından ankesörlü hatlar ve büfe telefonlarından periyodik ve ardışık sistemle arandığının tespit edildiğini belirterek, Adnan H'nin cezalandırılmasını istedi.
Adnan H. savunmasında, FETÖ'nün "mahrem imamları" ile ankesörlü ve büfe telefonlarından periyodik ve ardışık arama yöntemiyle haberleşmediğini ve örgüt üyesi olmadığını öne sürdü.
FETÖ'nün mahrem yapılanmasıyla bir bağlantısının bulunmadığını savunan Adnan H, "Mütalaayı kabul etmiyorum. FETÖ/PDY üyesi değilim. ByLock yüklemedim ve kullanmadım. Beraatimi talep ederim." ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın mevcut halinin devamına karar verdi.
Adana: Sözde "büyük bölgeci"ye 7 yıl hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) sözde "büyük bölgeci"si olduğu iddiasıyla yargılanan tutuklu sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
3 Şubat'ta Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık B.S. cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada sanık avukatı da hazır bulundu.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanığın ByLock kullandığını, örgüte ait KHK ile kapatılan kurumlarda SGK kaydının bulunduğunu ve FETÖ'nün "büyük bölgeci"si olarak örgütte faaliyet yürüttüğünü belirterek, B.S'nin "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Sanık B.S. ise mütalaayı kabul etmediğini ve FETÖ üyesi olmadığını savunarak, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Benim örgütsel bir konumum yoktur. ByLock programını yüklemedim ve kullanmadım. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim." dedi.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı B.S'nin tutuklulukta kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar verdi.
Ankara: Firari emniyet imamı Kozanlı Ömer'in kardeşine verilen 12 yıl hapis onandı
Ankara'da, Yargıtay 16. Ceza Dairesi FETÖ'nün emniyet imamı olan ve firari konumdaki "Kozanlı Ömer" kod adlı Osman Hilmi Özdil'in kardeşi Yasin Özdil'e verilen 12 yıllık hapis cezasını onadı.
4 Şubat'ta dosyayı görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yargılama sürecindeki işlemlerin kanuna uygun yapıldığına, delillerin hukuka uygun elde edildiğine hükmederek yerel mahkemenin verdiği 12 yıl hapis cezasını onadı. Dairenin kararında, sanığın eylemlerinin doğru nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu vurgulandı.
FETÖ'nün firari "emniyet imamı" Kozanlı Ömer kod adlı Osman Hilmi Özdil'in kardeşi olan Yasin Özdil, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının örgütün emniyet mahrem yapılanmasına yönelik soruşturması kapsamında 2018'de Moldova'da yakalandı, Türkiye'ye getirilmesinin ardından tutuklandı. Soruşturma sonucu hazırlanan iddianameyi kabul eden Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi, 31 Temmuz 2019'da dosyayı karara bağladı ve Özdil'i FETÖ üyeliğinden 12 yıl hapse mahkum etti. Mahkemenin gerekçeli kararında Özdil'in, ağabeyi gibi FETÖ'nün emniyet mahrem yapılanmasında yer aldığı ve örgüt içinde "Yılmaz" kod adını kullandığı anlatıldı. Ayrıca Özdil'in, FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu ve 20 binden fazla kez ByLock hedef IP'lerine erişim sağladığı belirtildi. Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince, yargılama sürecinde pişman olduğu ve yeniden suç işlemeyeceği hususunda olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesiyle Özdil'e takdiri indirimi uygulanmadı.
İstanbul: Gabon'dan getirilen 3 sanığa 6 ile 10 yıl arası hapis
İstanbul'da, Fetullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Orta Afrika ülkesi Gabon'daki yapılanmasına yönelik MİT tarafından düzenlenen operasyonla Türkiye'ye getirilen ve "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" ve "Uluslararası casusluk" suçlarından haklarında dava açılan üç sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, sanıkları "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 6 yıl 3 ay ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.
5 Şubat'ta İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanıklar İbrahim Akbaş ile Osman Özpınar hazır bulundu. Duruşmaya tutuksuz sanık Adnan Demirönal da katıldı.
Duruşmada savunma yapan sanıklar suçsuz olduklarını söyleyerek beraat talebinde bulundular.
Sanık beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan Osman Özpınar'ın 10 yıl, İbrahim Akbaş'ın ise 8 yıl 9 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme tutuksuz sanık Adnan Demirönal'ı ise 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırdı.
Mahkeme heyeti, "Uluslararası casusluk" suçu yönünden de suçun sabit olmaması gerekçesiyle tüm sanıkların beraatine karar verdi.
İddianamede, MİT'in operasyonuyla Nisan 2018'de Gabon'dan Türkiye'ye getirilen sanıklar Adnan Demirönal, İbrahim Akbaş ve Osman Özpınar'ın "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 10 yıldan 22,5 yıla kadar ve "Uluslararası casusluk" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapisleri talep ediliyordu.
Eskişehir: Yeniden yargılanan çifte 7'şer yıl hapis
Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi oldukları ve 3 cep telefonu numarasından örgütün gizli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla yargılanan çifte 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.
8 Şubat'ta Eskişehir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde, Yargıtay 1. Ceza Dairesince usul yönüyle verilen bozma kararının ardından yeniden görülen davanın duruşmasında, tutuklu sanık Fatih B. ve tutuksuz yargılanan eşi Seval B. ile taraf avukatları hazır bulundu.
Sanıklar, iddianamede yer alan "ByLock kullanımı, İstanbul ve Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen örgüt toplantılarına katılmak, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in talimatı sonrası Bank Asyaya para aktarmak, örgüt evinde kalmak" suçlamalarına ilişkin savunmalarını yaptı.
Suçlamaları kabul etmeyen Fatih B, "Yaklaşık 43 aydır tutukluyum. İddiaları kabul etmemekle birlikte benimle aynı durumda olanlar indirimli ceza aldılar. Tahliye ve beraatimi istiyorum." dedi.
Seval B. de suçlamaları reddederek, beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, ilk yargılamada olduğu gibi sanıkları "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.
Ankara: Yargıtay eski tümgeneral Bakır'a verilen 12 yıl hapsi onadı
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "sıkıyönetim listesinde" göreve devam edeceği belirtilen eski Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanı tümgeneral Mehmet Cahit Bakır'a, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan verilen 12 yıl hapis cezasını onadı.
8 Şubat'taki gelişmeye dair edinilen bilgilere göre, 15 temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından Dubai'de yakalanarak Türkiye'ye getirilen Bakır, yargılandığı Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesince hapis cezasına çarptırıldı. Kararın Ankara Bölge Adliye Mahkemesince hukuka uygun bulunmasının ardından temyiz üzerine dosya Yargıtay'a geldi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yargılama sürecindeki işlemlerin kanuna uygun yapıldığına, delillerin hukuka uygun elde edildiğine hükmederek, yerel mahkemenin FETÖ üyeliğinden verdiği 12 yıl hapis cezasını onadı. Dairenin kararında, sanığın eylemlerinin doğru nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu vurgulandı.
Malatya: 6 ile 8 yıl arası cezaları kesinleşen mütevelli heyeti üyesi 3 sanığa tutuklama
FETÖ/PDY Terör Örgütü Malatya mütevelli heyetinde faaliyet göstermeleri nedeniyle kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle haklarında yakalama kararı bulunan K.K., M.A.D., ve Ö.F.N., yakalanarak cezaevine teslim edildi.
8 Şubat'ta Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri tarafından, Ocak- Şubat 2016’da gerçekleştirilen FETÖ/PDY Malatya Mütevelli Heyeti davasında hapis cezasına çarptırılan ikisi işadamı, biri avukat 3 firari yakalandı.
İşadamı K.K. 8 yıl 9 ay, Avukat M.A.D., 6 yıl 3 ay ve İşadamı Ö. F. N., ise 7 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası almıştı.
FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü’nün Malatya sivil yapılanmasına yönelik olarak 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde 27 Ocak 2016’da gerçekleştirilen ilk operasyonla ilgili davada hapis cezası alan 2’si il imamı 19 sanığın hapis cezasını, 2 sanığın ise beraat kararını Yargıtay 16. Ceza Dairesi onaylanmıştı.
Onaylanan hükme göre; Örgütün Malatya İl İmamı olma suçundan öğretmen Y.Y. ile İl Müftülüğünde vaiz olarak görevli Z.I.’a “Silahlı Terör Örgütü Yöneticisi” olma suçundan 15’er yıl, “Örgütün Bölgecileri” olmakla suçlanan H.Y., M.A., T.A., İ.Ö., O. Ç., K.E. Ö., H. K. ile S. S. ve Avukat T.C.’a “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan 10’ar yıl, işadamları G.G., H.O., Y.Ö., K.K., “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan 8’er yıl 9’ar ay, işadamı Ö.F.N.’ya “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan 7 yıl 6 ay, Avukat M.A.D.’a 6 yıl 3 ay, işadamı M.E.’a 5 yıl, işadamı B.E.’e 4 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. Yargıtay hükmünde yerel mahkemede 8 yıl 9 ay hapis cezası alan işadamı N.K. hakkındaki karar, “alt sınırdan verilmesi gerektiği belirtilerek” bozulmuştu.
Adana: Sözde "mülkiye yapılanması sorumlusu"na 10 yıl hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) sözde "mülkiye yapılanması sorumlusu" olduğu gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Hayrettin D'nin örgütsel eylemleri gerekçeli kararda anlatıldı.
10 Şubat'ta Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan 14 sayfalık gerekçeli kararda, sanık savunması, tanık beyanları, delil değerlendirmesi, hüküm, FETÖ/PDY'nin yapısı, işleyişi, mali kaynakları, kamu kurumlarına sızma stratejisi, "kendisinden olmayanlar" üzerinde oluşturduğu baskı ve darbe girişimiyle ilgili bağlantısı gibi ayrıntılara yer verildi.
Kararda, sanığın örgütsel bağı kuvvetlendirmek, muhafaza etmek, örgütsel sırların deşifre olmasını engellemek amacıyla çeşitli talimatlar verdiği anlatıldı.
Sanığın yargılama aşamasında telefonuna yüklediğini inkar ettiği ByLock'u kendisine ait GSM hattı üzerinden 441259 ID numarasıyla kullandığı ve ByLock'a ilişkin baz kayıtlarının görev yaptığı Ağrı'dan sinyal verdiği belirtilen kararda, bu durumun Hayrettin D'nin GSM hattına ilişkin bilirkişi raporuna da yansıdığı bildirildi.
Kararda, Hayrettin D'nin kapatılan Zaman Gazetesinin eski genel yayın yönetmenleri Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın tutuklanmalarını protesto etmek ve lehlerine algı oluşturmak amacıyla 25 Aralık 2014'te Giresun'da düzenlenen eylemlere "imam kıyafeti" giyerek katıldığı, karton tabutun başındaki topluluğa hitaben "Merhum hukuku nasıl bilirdiniz?" şeklinde seslendiği ve topluluğu galeyana getirdiği, buna ilişkin olay tespit ve görüntülerin dosya içerisinde yer aldığı aktarıldı.
Örgütle bağı tanık ifadelerinde
Hayrettin D'nin FETÖ içinde verilen görevleri sorgulamaksızın kabul ederek örgütle organik bağını ortaya koyduğu belirtilen kararda, tanık O.I'nın ifadelerine yer verildi.
O.I, Hayrettin D'yi tanıdığını bildirerek, şunları kaydetti:
"Ben örgüt içerisinde 2015 yılında Van'da kaymakamlardan sorumlu mahrem imam olarak görev aldım. Erzurum'da zaman zaman toplantı yapılıyordu ve Hayrettin D. bu toplantılara Ağrı'dan katılıyordu. Sanık, örgüt içerisinde Hayri kod adını kullanıyordu. Bizim toplantılarımızı Harun kod adlı mahrem imam yapıyordu. Bu toplantılarda Harun, kaymakamlara kursiyer olarak hitap ediyordu. Toplantılarda kaymakamlara nasıl davranmamız gerektiğini anlatıyor, onlara ikramlarda bulunmamız gerektiğini söylüyor ve örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in kitap ve videolarından bölümleri kursiyerlerimize okumamız gerektiğini söylüyordu. Harun daha sonra her birimizle teke tek görüşme yapıyordu."
Tanık İ.K. de Giresun'da 2014'te örgüte ait yurtta müdürlük yaptığını, Hayrettin D'yi tanıdığını belirterek, "O dönemde Hayrettin D. Giresun'da bulunan örgüte ait yurtların müdürü olarak görev yaptı. Ayrıca Giresun'da bulunan örgüte ait yurt müdürlerinden sorumluydu. Kendisi yurt müdürlerine yönelik program yapar, onları çağırırdı ve sohbet hocalığı yapardı." İfadesini kullandı.
İnkar odaklı savunmaya üst sınırdan ceza
Gerekçeli kararda, sanığın örgüt içerisindeki hiyerarşik konumu, kastının yoğunluğu, eylemlerinin fazlalığı da gözetilerek cezalandırıldığı belirtilerek, şu tespitlere yer verildi:
"Sanık Hayrettin D'nin örgütün mülkiye yapılanması içerisinde Ağrı'daki kaymakamlardan sorumlu olduğu, FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı ByLock'u yoğun şekilde kullandığı ve örgüt içerisinde Harun kod adlı mahrem imama bağlı faaliyet yürüterek FETÖ ile hiyerarşik ve organik bağ içerisinde olduğu her türlü şüpheden uzak bir şekilde ispatlanmış ve mahkememizce de bu durum kabul edilerek sanığın inkar odaklı beyanlarına itibar edilmemiştir."
Sanığın, örgüt elebaşının talimatı sonrası Bank Asya'da aktif katılım hesabı açtırdığı da belirtilen kararda, Hayrettin D'nin üst sınırdan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.
Kayseri: 6 kripto askere 1 ile 7 yıl arası hapis
Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ayrı ayrı yargılanan 6 sanık, 1 yıl 6 ay 22 gün ile 7 yıl 6 ay arasında hapis cezalarına çarptırıldı.
11 Şubat'ta Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalarda, tutuklu sanık eski asker S.S, tutuksuz yargılanan H.Ö, A.B, Ü.A, H.G. ve Z.Ö. ile avukatları hazır bulundu.
Örgütün mahrem imamları ile sabit hatlardan ardışık arama ile görüştüğü iddiasıyla yargılanan S.S, suçlamaları reddederek beraatini ve tahliyesini istedi.
Sanıklar H.Ö, H.G. ve Z.Ö. de örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmeyerek beraatlerini talep ederken, sanıklar eski asker Ü.A. ve işçi A.B. ise etkin pişmanlıkta bulunarak bildiklerini anlattı.
Mahkeme heyeti, sanık S.S'ye, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay, sanıklar H.Ö, H.G. ve Z.Ö'ye aynı suçtan 6 yıl 3'er ay hapis cezası verdi.
Heyet, etkin pişmanlıkları kabul edilen Ü.A'ya 1 yıl 10 ay 15 gün, A.B'ye ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.
İstanbul: Hidayet Karaca’nın sekreterine 7 yıl hapis
11 Şubat'ta Sabah gazetesinde yayınlanan haberde, "FETÖ lideri Fetullah Gülen’in avukatı Orhan Erdemli’nin 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldığı dava sonrası önemli bir detayı SABAH açıklıyor" açıklaması yer aldı. Fetullah Gülen’in avukatının yargılamasının yapıldığı davada FETÖ’nün yayın organı olan Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü Hidayet Karaca’nın sekreteri adına kullandığı telefonla örgütün haberleşme sistemi olan Bylock’a girdiği belirlendi. Sekreter Şeref Polat yapılan yargılamada 7 yıl 6 ay hapse mahkûm edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in tutuklu avukatlarından Orhan Erdemli hakkında, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan cezalandırılması istemiyle hazırlanan iddianamede, Erdemli'nin, örgütün hukuk işleyişi, iş adamlarından toplanan himmetler ve hangi kişilerin ne tür bilgilere sahip olduğuna yönelik itirafları yer aldı.
Soruşturma kapsamında örgüt elebaşı Gülen'in avukatı şüpheli Orhan Erdemli hakkında 7 Şubat 2017'de yakalama kararı çıkarıldığı ve şüphelinin 3 Mart 2017'de tutuklandığı bilgisi verilen iddianamede, Erdemli'nin soruşturma sürecinde alınan ve önemli bilgiler içeren ifadelerine yer verildi. Örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u hiç kullanmadığını savunan Erdemli' hakkında FETÖ üyeliği kapsamında dava açılmıştı.
MAHKEME SAVCILIĞA İHBAR ETTİ
İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılamada ilginç bir detay ortaya çıkmış, Avukat Erdemli'nin iddiaları sonrası Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü Hidayet Karaca'nın sekreteri Şeref Polat adına kullandığı telefonla örgütün haberleşme sistemi olan Bylock'a girdiği belirlenmişti. Mahkeme belirlenen yeni deliller kapsamında Şeref Polat'ın FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle durumu savcılığa ihbar etti.
"SEKRETERLER DİNLENİRSE FETÖ'DE ÇÖZÜLME BAŞLAR"
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Soruşturma Bürosu tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Orhan Erdemli'nin ifadesine başvuruldu Erdemli ifadesinde "Şeref Polat gibi FETÖ' nün kuruluşlarının yönetim kurulu başkanlının özel kalemleri, sekreterlerinin ifadelerine başvurulduğu takdirde FETÖ'nün çok önemli ölçüde çözüleceği kanaatindeyim. Yine Hidayet Karaca'nın şoförü Samanyolu Holding'de sigortalı çalışan Mehmet isimli şahsın da tüm sırlara vakıf olduğu kanaatindeyim" şeklinde beyanda bulundu.
Beyanlar sonrası Şeref Polat iddialarla ilgili ifade verdi. İfadesinde Avukat Erdemli'nin Fetullah Gülen'in Avukatı olduğunu basından dolayı bildiğini 2000 yılından beridir Samanyolu TV'de çalıştığını ve ilerleyen zamanlarda Hidayet Karaca'nın sekreteri olarak görevlendirildiğini kaydetti. İfadeleri sonrası tutuklanarak cezaevine gönderilen Şeref Polat hakkında 'Terör Örgütüne Üye Olmak' suçundan dava açıldı. Dava kapsamından Hidayet Karaca'nın kullandığı telefon hattının kendi adına kayıtlı olduğu gerekçesiyle yeniden ifadesi alınan Polat, "Tam tarihini hatırlamıyorum fakat Hidayet Karaca'nın sekreterliğine geçtikten sonra iki adet telefonum vardı. Birisi şahsım adına kullandığım 535 948 .. .. sayılı hattımdı. Bir de kurum içi kullanmak amacıyla kurum avantajlarından istifade ederek aldığım 533 218 .. .. sayılı hattımdı. Daha sonra bu hattın Hidayet Karaca'ya nasıl geçtiğini hatırlamıyorum. Kendimi istedi yoksa ben mi verdim o kısmı hatırlamıyorum." diye konuştu.
Mahkeme yapılan yargılama sonrası Fetullah Gülen'in talimatıyla Bank Asya'daki hesabında Şubat 2015 itibarıyla 70 bin civarında artış olduğu, FETÖ/PDY içerisinde faaliyet göstermesi, örgütün üst düzey yöneticileri arasında bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Hidayet Karaca'nın sekreteri olarak çalıştığı dönemde örgüt yapısına zarar gelmemesi adına, adına kayıtlı hattı Karaca'nın kullanımına tahsis ederek örgüte yardım ettiği gerekçesiyle 7 yıl 6 ay hapse mahkum etti.
Adana: Eski Tarsus Kaymakamına 8 yıl hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen eski Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
12 Şubat'ta Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz sanık Bekir Atmaca ve avukatı hazır bulundu.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanığın cep telefonunda FETÖ'nün gizli haberleşme ağı ByLock programının "kalıntı kayıtlarının" bulunduğunu, cihazda ayrıca Kakao Talk uygulamasının kurulum dosyalarının tespit edildiğini, örgütün finans kuruluşu Bank Asyada mevduat hesabının belirlendiğini ve FETÖ'nün sözde mülki idare yapılanması içerisinde yer aldığını belirtti. Savcı, Atmaca'nın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını istedi.
Bekir Atmaca, savunmasında, FETÖ/PDY üyesi olmadığını söyledi.
Örgütsel bir konumu bulunmadığını savunan Atmaca, "Mütalaayı ve suçlamaları kabul etmiyorum Beraatime karar verilmesini talep ediyorum." dedi.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın mevcut halinin devamına karar verdi.
Adana: 5 eski polisten 4'üne 7 ile 8 yıl arası hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada yargılanan biri firari 5 eski polisten 4'ü, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan hapis cezasına çarptırıldı.
17 Şubat'ta Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar M.K, İ.Ç, H.G. ve avukatları katıldı. Sanık İ.G. ise duruşmaya gelmedi.
Cumhuriyet savıcısı, esas hakkındaki mütalaasında, M.K, İ.Ç, H.G. ve İ.G'nin ByLock kullandığını ve haklarında FETÖ üyeliğinden adli işlem yapılan kişilerle irtibatlarının tespit edildiğini belirterek, 4 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılmasını, firari sanık F.A'nın ise dosyasının ayrılmasını istedi.
Sanık M.K. savunmasında, FETÖ/PDY üyesi olmadığını ileri sürerek, "ByLock programını yüklemedim ve kullanmadım. Örgütsel bir konumum bulunmamaktadır. Mütalaayı kabul etmiyorum. Beraatimi talep ederim." ifadesini kullandı.
Diğer sanıklar İ.Ç. ve H.G. de FETÖ üyesi olmadıklarını savunarak beraatlerine karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan İ.Ç. ve İ.G'yi 8 yıl 9'ar ay, M.K. ve H.G'yi 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. İ.Ç'nin tutuklanmasına karar veren heyet, İ.G. hakkında da tutuklanmak üzere yakalama emri çıkarılmasına, sanık F.A'nın ise dosyasının ayrılmasına hükmetti.
Tokat: 7 yıl hapis cezasına çarptırılan sanık yakalandı
Tokat'ta, Fetullahçı Terör Örgütü soruşturması kapsamında hakkında 7 yıl hapis cezası bulunan kişi yakalandı.
23 Şubat'ta F.A, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince kent merkezinde yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen F.A, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
DEVAM EDEN DAVALAR
Ankara: Örgütün emniyet imamı firari Kozanlı Ömer'in avukatına 15 yıl hapis istemi
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) talimatıyla 2014'te Bank Asya'ya 2,5 milyon lira yatıran, örgütün firari emniyet imamı "Kozanlı Ömer" kod adlı Osman Hilmi Özdil'in avukatı Orhan Karakuş'un, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
3 Şubat'ta Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanık Orhan Karakuş ile tutuklu bulunduğu cezaevinden videokonferans yöntemiyle bağlantı kuruldu, sanığın avukatı duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşmada savunması için söz verilen sanık Karakuş, FETÖ'nün firari emniyet mahrem imamı "Kozanlı Ömer" kod adlı Osman Hilmi Özdil'in avukatlığını yapmasının örgütsel bir bağ olmadığını, Özdil'in trafik davasına baktığını, daha sonra basında Özdil hakkında çıkan haberler üzerine açılan davaları takip ettiğini öne sürdü.
Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğuna yönelik tespiti de reddeden Karakuş, "O programı indirmedim, kullanmadım. Bana gösterilen listede örgütsel olarak gizli konuşacağım kimse yok." savunmasını yaptı.
FETÖ elebaşının talimatıyla 2014'te bir bankadaki 2,5 milyon lirasını Bank Asya'ya yatırdığı belirlenen Karakuş, talimatla para yatırmadığını, bir işletmeyi devralmak için bu bankaya parasını havale ettiğini öne sürdü.
Özdil'in müvekkili olduğu davalarda avukatlık ücreti alıp almadığı, fatura kesip kesmediği soruları üzerine sanık Orhan Karakuş, ücret aldığını ancak fatura kesmediğini iddia etti.
Esasa ilişkin mütalaa
Duruşmada daha sonra Cumhuriyet Savcısı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.
Mütalaada, sanığın telefonuna örgüt içi haberleşmede kullanmak üzere örgütün haberleşme programı ByLock yüklendiği, FETÖ elebaşı Gülen'in talimatı üzerine örgütün bankasında mevduat artışına gittiği belirtildi.
Esas hakkındaki mütalaada, sanık Karakuş'un "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Orhan Karakuş'a esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için ek süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
Ankara: Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in eşinin davası
Ankara'da, Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in eşi Gülümser Erdem'in "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak" ve "dolandırıcılık" suçlarından yargılanmasına devam edildi.
10 Şubat'ta Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Erdem'in avukatları katıldı. Sanık Gülümser Erdem duruşmada hazır bulunmadı.
Sanık avukatları, müvekkile yöneltilen suçlamalarla Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yargılanan Birol Erdem'in beraatına karar verildiğini belirterek, Gülümser Erdem hakkında beraat talebinde bulundu.
Dolandırıldığını öne süren müdahil Şengül Tuncal'ın beyanlarında çelişkiler bulunduğunu öne süren avukatlar, bu kişinin beyanlarına itibar edilmemesini istedi.
Savunmaların ardından ara karar açıklayan mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin Birol Erdem hakkındaki beraat kararının gerekçesini göndermesi için kuruma müzekkere yazılmasına hükmetti.
Gülümser Erdem hakkındaki adli kontrol tedbirinin devamına karar veren mahkeme, davayı 1 Nisan 2021'e erteledi.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(23 Şubat 2021, 13:04)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: